Väg 25 - Hjortsberga

Välkomna till den digitala plattformen för de arkeologiska undersökningarna i Hjortsberga, väg 25

Fältarbetet kommer att äga rum mellan den 31 augusti – 18 september. Men det arkeologiska arbetet tar inte slut med grävningar. Arkeologerna kommer att fortsätta att titta närmare på alla fynd, jordprover och dokumentation och skriva en rapport innan de är helt klara.

Tre lokaler med fornlämningar har berörts av det planerade vägbygget i Hjortsberga i Alvesta kommun. Av den anledning utförde Museiarkeologi sydost – en del av Kalmar läns museum i samarbete med Jönköpings läns museum och Bohusläns museum, arkeologiska undersökningar av dessa lokaler. Sedan tidigare är det känt att inom de olika lokalerna dolde sig odlingslämningar i form av odlingsrösen och fossilt åker från forna tider och förhistoriska boplatslämningar från sten-, brons- och järnåldern.

Skärvstenshög invid markfast stenblock.

Den västra ytan inom lokal 1 kännetecknades av ett flertal odlingslämningar men även här förekom enstaka eldstäder och några spridda ben. 

I lokal 3 påträffades flera olika fornlämningar. Förutom odlingslämningar påträffades ett skålgropsblock med 12 stycken skålgropar. Skålgropar är en typ av hällristningar som oftast brukar härledas till bronsålder.

Anna dokumenterar ett odlingsröse.

Avbaningen av samtliga lokaler är så gott som avklarad. Samtliga lokaler kännetecknas av fossilt åkermark med odlingslager och odlingsrösen samt spridda boplatslämningar i form av framför allt eldstäder. Samtliga odlingslämningar ritas in på en karta och ett urval kommer att undersökas närmare, dokumenteras och provtas. Ytterligare ett par rösen, som är avvikande från övriga och som är svårbestämda, kommer att undersökas för att fastställa konstruktionernas funktion. En skärvstenshög, en hög med eldspåverkad sten från härdar, kommer att undersökas (se videoblogg) liksom samtliga boplatslämningar. Framför allt vill vi få reda på vad de olika lämningarna har haft för funktion och hur gamla de är. Ytterligare några mindre ytor kommer att banas av för att säkerställa vi inte missar något.

Skålgropsblock på lokal 3

Måndag den 31 augusti startade vi upp som planerat.

Lokal 1 ligger vid Östra Forsa. Platsen kännetecknas av äldre tiders odlingslandskap med ett 50-tal odlingsrösen. Några odlingsrösen är sedan tidigare daterade med hjälp av 14C (kol-fjorton metoden) till bronsålder men även järnålder och vikingatid. Under odlingsrösena har man även hittat spår efter boplatser från stenålder. Därtill har man även hittat två skärvstenshögar. Skärvstenshögar består av eldspåverkad sten från eldstäder. Dessa brukar dateras till brons- eller järnålder. I vissa fall utgör dessa högar rena avfallshögar med sten från eldstäder och annat avfall, men i andra fall har man konstruerat högar med hjälp eldspåverkade sten för rituella ändamål. Det kan vara svårt att avgöra vilken funktion en skärvstenshög har haft innan man har undersökt dem och därför kommer det att bli särskilt spännande att få reda på vad det är för typ av skärvstenshögar som finns på platsen.

Forskningsfrågor

Vandring måndag den 14/9, kl. 16:00.

Med anledning av Covid19 måste vi anpassa gruppantalet till gällande restriktioner från folkhälsomyndigheten angående möjligheterna till att hålla avstånd . Visningen kommer därför att erbjudas mot föranmälan och det är först till kvarn som kommer att gälla.

Anmälan kommer att besvaras med ett bekräftelsemejl med exakt information om uppsamlingsplats. Vandringen kommer att avgå ifrån närheten av Hjortsberga kyrka. Inför vandringen kan det vara bra att känna till att vandringen kommer att vara ca 4 km lång och gå över väldigt ojämn terräng

Kontaktperson: Ivonne Dutra Leivas 0480–451315

Digitala guidningar

Utöver ovannämnda vandring kommer vi att publicera videobloggar i vår  YouTube-kanal  där vi visar och berättar om det pågående arbetet. Videobloggarna kommer även delas här på vår Story Map, och nås enkelt från menyn ovan. Från menyn ovan kan man i realtid också följa alla inmätningar som görs i fält med hjälp av GPS.

Det går även bra att även följa oss i sociala medier  Facebook  och  Instagram 

Videobloggar

Här kommer kortare filmsnuttar från grävningens gång läggas upp. 

Efter två veckor är avbaningen med maskin på de olika ytorna avklarad och arbetet med undersökning av de arkeologiska lämningarna är nu igång. Bland annat undersöks odlingslämningar i form av fossilt åkermark, odlingsrösen och boplatslämningar främst i form av eldstäder. I filmklippet nedan kan vi få en skymt av undersökningen av en skärvstenshög. Skärvsten kallas den eldspåverkade stenenen från till exempel härdar som har spruckit vid upphettning och fått vassa kanter. Under framförallt brons- och järnålder var det inte ovanligt att den eldspåverkade stenen, skärvstenen, samlades på hög och dessa högar har kommit att kallas för skärvstenshögar. Intressant för den undersökta skärvstenshögen är att den ligger bara några hundra meter från en hällkistegrav från yngre bondestenåldern, och en av våra frågeställningar är om de möjligen kan vara samtida. Hällkistegraven kommer emellertid inte att undersökas utan kommer att finnas kvar i landskapet även efter vägbygget.

Följ oss i realtid

Här kan du följa den digitala inmätningen av alla fynd som görs i realtid. Kartan visar inmätningarna som görs med hjälp av GPS. Varje fynd, om det så är en lämning eller ett föremål, mäts in och visas på kartan. Genom kartan kan vi få en överblick hur alla fynd hänger ihop.

Vill du veta mer?

 Trafikverkets  hemsida kan du läsa mer om vägprojektet Sjöatorp-Alvesta

Här nedan finns länkat till rapporter från tidigare arkeologiska undersökningar i området:

Du kan även använda  Riksantikvarieämbetets app . för att se vilka andra fornlämningar som finns i Hjortsberga eller nära dig.

Om oss

 Museiarkeolog sydost – en del av Kalmar läns Museum , arbetar främst med uppdragsarkeologiska undersökningar i Kalmar och Kronobergs län. För att bidra till en hållbar utveckling inom länen deltar vi aktivt i samhällsutvecklingen genom samverkan med länens kommuner och länsstyrelser. Genom arkeologi är vår ambition att bidra till kunskapsuppbyggnad om länens kulturhistoria. Därför bedriver Museiarkeologi sydost forskning i samarbete med flera av landets universitet.

Vårt huvudkontor är vid  Kalmar läns Museum , i Ångkvarnen, Skeppsbrogatan 51. Vi har även ett lokalt kontor i Växjö, i Kulturarvscentrum, Sandvägen 15.

Kontakta oss

Växel: 0480–451300

  • Enhetschef: Helena Victor
  • Föreståndare i Växjö: Johan Åstrand
  • Projektansvarig Väg25: Johan Åstrand
  • Publikansvarig Väg25: Ivonne Dutra Leivas

För mer information besök vår hemsida:  Museiarkeologi sydost - en del av Kalmar läns museum 

Skärvstenshög invid markfast stenblock.

Anna dokumenterar ett odlingsröse.

Skålgropsblock på lokal 3