Een hoge temperatuur kan gezondheidsklachten veroorzaken. Daarnaast kan hitte onder andere leiden tot verminderde arbeidsproductiviteit, stress, de overdracht van ziekte en een verlaagde productiviteit in de landbouw.
De hittekaart oppervlaktetemperatuur laat de lokale oppervlaktetemperatuur zien op 15 januari 2021 rond 15:00. Op sommige plekken, vooral in bebouwd gebied, kan de oppervlaktetemperatuur hoog oplopen. Deze kaart kan je helpen om de dialoog te starten over het verkoelend inrichten van de buitenruimte. Hieronder lees je wat oppervlaktetemperatuur is en hoe je de kaart kunt gebruiken.
Wat is oppervlaktetemperatuur?
De oppervlaktetemperatuur is iets anders dan de luchttemperatuur. De luchttemperatuur geeft aan hoe warm de lucht is. De oppervlaktetemperatuur geeft aan hoe warm het oppervlak is. Het is makkelijker om een ruimtelijk beeld te krijgen van oppervlaktetemperatuur dan luchttemperatuur omdat deze met satellietbeelden kan worden gemeten.
Als het oppervlak warmer is dan de lucht erboven, zal de lucht hierdoor opwarmen. Hoe sterk de lucht opwarmt, hangt af van de oppervlaktetemperatuur van de bestrating, het temperatuurverschil tussen de bestrating en de lucht, hoe hard het waait en de opbouw van de atmosfeer. Hoe warmer het bestratingsoppervlak, hoe meer warmte kan worden afgegeven aan de lucht. Het is daarom van belang de oppervlaktetemperatuur zo laag mogelijk te houden.
Wat kan je wel en niet met de kaart?
De hittekaart oppervlaktetemperatuur kun je gebruiken voor risicodialogen met bewoners, ontwerpers van de buitenruimte, mensen die buiten werken en andere betrokken partijen. De locaties met een hoge oppervlaktetemperatuur zijn mogelijke probleemlocaties voor hittestress. Wil je de risico’s van hitte bepalen? Of wil je de kaart gebruiken om besluiten te nemen over het gebruik van de ruimte? Dan heb je nog wel extra informatie nodig, zoals:
- De luchttemperatuur overdag en 's nachts
- De gevoelstemperatuur om aan te geven hoe warm een persoon het heeft in een bepaalde weersituatie
- Kwetsbare locaties en bevolkingsgroepen
- De functie van het gebied