Eext: op pad met Joop Stroop
Gezinsroute met opdrachten 2,5 km
Joop Stroop, een oude pannekoekenbakker, spreekt de kinderen toe via spraakfragmenten. Hij heeft hulp nodig bij het verzamelen van verschillende spullen voor zijn pannenkoeken. Kunnen jullie hem helpen? Kom dan naar Eetcafé Homan of Onze Winkel Eext om de benodigdheden voor dit avontuur op te halen.
Informatie
De kinderopdrachten kun je afhalen bij Eetcafé Homan of bij Onze Winkel Eext, Stationsstraat 14. Kijk op de website van Eetcafé Homan of Onze Winkel voor de actuele openingstijden. Ook zijn de kinderopdrachten beschikbaar bij: Camping de Hondsrug en Mooiplekkie.nl
- Lengte route: 2,5 km.
- Start- en eindpunt: Eetcafé Homan, Hoofdstraat 12, 9463 PC Eext. Hier kunt u ook parkeren. Route via Google Maps.
- Begaanbaarheid: Deze route gaat over verharde en onverharde paden.
- Honden zijn aangelijnd toegestaan.
- Gebruik de GPS wandelkaart om precies te zien waar je staat.
Inleiding
Het stroomdal van de Drentsche Aa is een van de laatste min of meer gave beekdallandschappen van West-Europa. Op veel plekken zijn in de loop der jaren de beken rechtgetrokken en gekanaliseerd, maar hier stromen de meeste beken nog vrij door het landschap. Door het geringe hoogteverschil kiest de beek vaak een sterk kronkelende route. Hierdoor hebben de beekdalen een schilderachtige aanblik. Met de beek is ook het kenmerkende esdorpenlandschap bewaard gebleven. Je herkent de esdorpen, de essen met hun akkers en de beekdalen met graslanden en houtwallen. Een oud cultuurlandschap, gevormd door een eeuwenlang samenspel van mens en natuur. Eext dankt haar naam waarschijnlijk aan de eikenbossen die in het gebied stonden. Eek betekent eik. Het dorp ligt aan de oude handelsroute over de Hondsrug naar Groningen. Het telt maar liefst zeven brinken, waarvan één met een dobbe (waterplaats) en één met een schaapskooi.
Wandelroute
Wandel door één van de prachtige dorpen in het gebied. De bewoners zelf noemden voor deze route de mooiste en meest bijzondere plekken.
1. Start Eetcafé Homan
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
Welkom bij Eetcafé Homan, de perfecte start en finish voor een wandel- of fietstocht. Dit café bestaat sinds de 19e eeuw. Het is nog steeds in het originele gebouw gevestigd. Vroeger kon je er overnachten, eten en drinken en ook nog naar de film. De eigenaar was Jans Homan, een gezellige baas. Veel oudere gasten herinneren hem zich nog, zittend bij de kachel in de gelagkamer. In het café werd veel livemuziek gespeeld, er stonden wel drie piano’s. Jan had bovendien twee dochters, Annie en Jantje, die beiden goed gitaar speelden en ook was er tante Sien, die heel hoog kon zingen. Goede ingrediënten voor gezellige avonden, waarbij de gasten dansten op het toneelpodium.
Eetcafé Homan / Foto: Drents Archief
Het café is inmiddels een dorpscoöperatie. In het voorste gedeelte zit nog een café en in het achterste deel het dorpshuis. Tijdens deze wandeling kom je meer coöperaties tegen. Deze vorm van samenwerking zit al eeuwen in de genen van het dorp. Lang geleden ontstonden hier kleine agrarische gemeenschappen en daarin was samenwerken van groot belang.
2. Bakkerij
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
In de 17e eeuw bestond Eext uit 28 boerderijen en 240 inwoners. De boerderijen stonden toen verspreid van elkaar. De belangrijkste weg was de doorgaande route, een zandweg, van Emmen naar Groningen.
Bakker / Foto: Rolder Historisch Gezelschap
De bewoners waren allemaal boer of keuterboer. De boeren hadden een eigen erf, zij waren ‘eigenerfden’. De keuterboeren huurden hun grond van grotere grondbezitters. De eigenerfden waren vaak ook vertegenwoordigd in lokale besturen. De boerderijen gingen over van vader op zoon. Iedereen kende elkaar.
Rond 1800 had je in Eext onder andere een bakker, een kruidenier en een dorpssmid. De kruidenier was een voorloper van de supermarkt, maar zonder verse producten. Je kocht er meel, suiker, kruiden en schoonmaakartikelen.
Later groeide het dorp en daarmee nam ook het aantal verschillende beroepen toe. Zo had je rond 1900 wel drie bakkers en vijf winkels, waaronder enkele ‘galanterieën’. Als je galanterie op zoekt in het woordenboek, ontdek je dat het ‘hoffelijk gedrag jegens vrouwen’ betekent. In de galanterieën kocht je knopen, draad, vingerhoedjes en andere benodigdheden om zelf kleding en andere zaken te maken.
Hier op deze plek stonden drie grote boerderijen. In één van deze boerderijen was een van de eerste bakkers van Eext gevestigd.
3. Veiling op de Brink
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
Eext is een dorp met wel zeven brinken. Een brink is een soort gemeenschappelijke wei tussen de boerderijen. Van oorsprong lagen de brinken aan de rand van het dorp. In de loop van de tijd is op en rondom de brinken gebouwd en nu liggen deze brinken allemaal in de bebouwing. Op de brinken van Eext zijn vooral eikenbomen geplant. Bewoners betaalden een paar centen voor het planten van de boom. Van die boom mochten zij dan later het hout gebruiken. De traag groeiende eikenbomen werden onder andere gebruikt voor gebinten in de boerderijen. Soms werden er ook essen geplant, dat hout was geschikt voor het maken van gereedschappen, zoals stelen voor schoppen en bijlen. Tot in begin 20e eeuw liep het vee los op de brinken en door het dorp. Om ervoor te zorgen dat het vee in het dorp bleef en niet de es op liep, lag er rond het dorp een heg. Deze heg is nu nog op een aantal plaatsen te zien. Deze Brink wordt nu gebruikt als plek voor verschillende markten en evenementen.
4. Boterfabriek
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
In 1895 werd hier een boterfabriek opgericht. Van melk werd boter gemaakt, omdat dat langer houdbaar is. Om boter te maken, moet je de room van de melk opkloppen, net als bij slagroom. Je klopt alleen nog langer door en dan ontstaat boter. Van 20 liter melk kun je 1 kilo boter maken.
Melkbussen bij de oude melkfabriek / Foto: Dorpsmuseum De Kluis
De boeren brachten elke dag de melk van hun koeien naar de fabriek. In het begin gebeurde het boter karnen met de hand. In 1903 werd de overstap gemaakt naar stoomkracht.
De melkfabriek is in de vijftiger jaren grondig verbouwd. Heel veel jaren later ging de melkfabriek samen met de DOMO (Drentse Ondermelk Organisatie). In 1976 sloot de fabriek de deuren, omdat de activiteiten verhuisden naar een grotere fabriek in Beilen.
5. Kerk
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
De kerk is gebouwd in 1841. Toen deze in 2005 werd gerestaureerd, vond men zo’n veertig munten, waarvan de oudste dateert uit 1609. Je kunt deze muntenvondst bewonderen in dorpsmuseum De Kluis.
Schoolgeld van de destijdse school / Foto: Dorpsmuseum De Kluis
In deze tijd stond er op de plek van de kerk nog een school. Kinderen moesten vroeger nogal wat meenemen voor de school: elke dag een turf voor de kachel en elke maandag schoolgeld: enkele munten van hen zijn waarschijnlijk door de spleten in de vloer gevallen.
Deze vondst geeft aan dat kinderen in de 17e eeuw in Eext al onderwijs kregen. Bewijs daarvan is ook nog te vinden in een oud boek uit 1671, met daarin de namen van de eigenerfde boeren in de omgeving. Achter de namen staat sporadisch een ondertekening, meestal was dat een kruisje, ofwel een handmerk (een persoonlijk merkteken van analfabeten). Maar achter alle namen van de boeren uit Eext staan echte handtekeningen. Zij konden dus allemaal schrijven en dat was toen erg bijzonder.
De kerk in Eext is nu eigendom van de Stichting Oude Drentse Kerken, onderdeel van Stichting Het Drentse Landschap. Deze mooie plek is nu beschikbaar voor bijeenkomsten, festiviteiten, concerten, films en vergaderingen.
6. Dorpsmuseum De Kluis
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
In 1955 werd in Eext door een coöperatie een gezamenlijk vriesgebouw opgericht, op grond van de melkfabriek. In het vriesgebouw kon iedereen een diepvrieskluis huren om daarin vlees en groenten te bewaren.
Vrieskisten in de kluis / Foto: Dorpsmuseum De Kluis
In de loop der jaren kon elk huisgezin zich een eigen koelkast en vriezer veroorloven. Daardoor veranderde de functie van dit gebouw. Nu is het een museum, dat vertelt over de geschiedenis van dit dorp. Je kunt hier veel te weten komen over de oude beroepen in een vroegere dorpsgemeenschap.
7. Schaapskooi
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
Eext had vroeger een aantal grote schaapskuddes. Om verspreiding van ziektes te voorkomen werden deze kuddes uit elkaar gehouden. De Middenstraat scheidt het dorp in twee delen, het noordelijke en het zuidelijke gedeelte. Zo wisten de boeren welke schapen van hen waren.
Boeren op het land / Foto: Dorpsmuseum De Kluis
De schapen hielden ze voor de bemesting van het land en voor de wol. Om de mest op te kunnen vangen, overnachtten de schapen ‘s nachts in een schaapskooi, waar heideplaggen op de bodem werden gelegd. De mest werd samen met heideplaggen op de es gebracht om de bodem te verbeteren. Nu zie je hier veel boerderijen met rieten daken, maar vroeger dekte men het dak met stro. Stro is de overblijvende stengel van koren na het dorsen. Het stro van het boerderijdak moest om de zes jaar vervangen worden. Omdat er niet in één keer zoveel stro beschikbaar was, werd elk jaar eenzesde van het dak van nieuw stro voorzien.
8. Eikenbomen
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
Hier staan we stil bij de bomen zelf, want deze bomen zijn al honderden jaren oud! Het dorp en de omgeving zijn in de laatste 100 jaar sterk veranderd. In 1922 was hier in de omgeving alleen maar heide.
Eikenbomen op de brink / Foto: Drents Archief
Staatsbosbeheer kocht van verschillende boeren de heidevelden aan. De heer Brinksma was in Eext de eerste boswachter. Er werden in de omgeving twee- tot driehonderd werklozen ingezet om deze woeste grond te ontginnen. De heide verdween en er werden boompjes geplant. Op de heidevelden zijn toen veel naaldbomen geplant, maar vanaf 1923 hebben de schoolkinderen van Eext hier gedurende 13 jaar zo’n 250 eiken per jaar gepland. Toen boswachter Brinksma in 1960 met pensioen ging, waren al deze kleine boompjes uitgegroeid tot een groot bos en daar genieten nu dagelijks nog veel mensen van.
9. Onze Winkel Eext
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
Je staat hier bij de coöperatieve dorpswinkel. Vroeger zat hier ook al een kleine supermarkt, maar op een gegeven moment was die niet meer rendabel. De laatste winkel van het dorp moest sluiten.
Onze Winkel Eext / Foto: Dorpsmuseum De Kluis
Omdat veel bewoners een winkel in het dorp misten, is een aantal dorpsbewoners deze coöperatieve zaak gestart. Ze begonnen met vrijwilligers, maar ondertussen zijn er ook enkele betaalde krachten aan de slag. De winkel draait op de marge van de omzet, de inzet van vrijwilligers en de bijdragen van leden en donateurs. Zo regel je dat samen, in een dorp met ongeveer 1400 inwoners.
10. Schultehuis
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
Hier woonde tot ongeveer 1800 de Schulte. De Schulte hield zich bezig met vrijwillige rechtshandelingen, zoals publieke verkopingen en de regeling van erfenissen. Ook bij rechtspraak was de Schulte actief, verder inde hij boetes.
Lakzegel uit Drenthe / Foto: Drents Archief
Vanaf 1600 was Drenthe een vrij gewest binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het werd ook wel het Vrije Landschap Drenthe genoemd. Drenthe was toen opgedeeld in 6 dingspillen, rondom Eext was dat de Rolderdingspil.
Deze dingspillen waren voornamelijk in de rechtspraak van belang. Binnen deze gebieden lagen een of meer kerspelen: een kerkdorp en een aantal kleinere dorpen en gehuchten. In ieder kerspel was een Schulte aangesteld. Het gebouw bevatte ook een aantal gevangeniscellen. Zoals je ziet, staan de bomen een stuk van het huis af. Vroeger liep het gebouw door tot aan deze gigantische bomen.
11. Brouwerij Meursinge
Luister naar Joop Stroop voor de opdrachten
In Eext hadden ze ook een eigen brouwerij, tot in 1890. Bij het bierbrouwen gebruikt men hop. Deze plant groeit hier nog steeds.
Mannen aan het bier / Foto: Drents Archief
Je bent alweer bijna op het einde van de route. En dat brengt ons bij het laatste feit dat we willen delen over dit dorp, dat gaat over het aankondigen van het einde. In Eext had men vroeger een leedaanzegger. Dit was een persoon in een zwart pak met een hoge hoed, die iedereen berichtte als er iemand was overleden. Hij fietste van huis naar huis: “Heden is overleden…” Dit beroep werd overbodig met de komst van de rouwkaarten en natuurlijk de postbode. En zo blijft niets zoals het was, maar toch veel nog bij het oude.
Meer gezinsroutes
Bedankt voor het wandelen van deze route. Nationaal Park Drentsche Aa heeft meer mooie gezinsroutes. Benieuwd naar de andere routes? Je ontdekt ze op www.eindjeomindrenthe.nl
GPS wandelkaart
- Open de kaart met de vierkante knop rechtsboven.
- Je locatie wordt automatisch getoond als een blauwe stip.
- Afhankelijk van je type smartphone kan het zijn dat je hier eerst toestemming voor moet geven.
Meer weten?
Mocht je meer willen weten over Nationaal Park Drentsche Aa of Geopark De Hondsrug, kijk dan op www.drentscheaa.nl en www.dehondsrug.nl . Volg ons op: Facebook , twitter of instagram
Help mee met een gift!
Draag je het Drentsche Aa-gebied een warm hart toe? Doe dan een gift aan het Gebiedsfonds Drensche Aa. Elke gift, klein of groot, zal gebruikt worden voor het behoud en herstel van het mooie Drentsche Aa-gebied. Dit kan door een vrijwillige bijdrage over te maken naar: IBAN: NL73 RABO 0129.0784.84 t.n.v. Stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa. Of kijk op www.gebiedsfondsdrentscheaa.nl .
Vragen over de wandeling?
Klopt er iets niet aan de route of heb je andere vragen, dan kun je bij het startpunt van de route of bij de toeristisch regisseur van de gemeente Aa en Hunze terecht. Tel: 140592. Mail: gemeente@aaenhunze.nl t.a.v. de toeristisch regisseur.