Egentliga Finlands landskapsstrategi 2040+

Välkommen!

Här hittar du huvudpunkterna i landskapsstrategin som är gemensam för alla invånare i Egentliga Finland och präglad av hållbara partnerskap. Strategin ska genomföras från och med år 2022. Genom att skrolla ner kan du bekanta dig med helheten. Om du vill hitta information snabbt, använd gärna navigeringsrubriker ovan.


Vad är en landskapsstrategi?

Landskapsstrategin är ett gemensamt uttryck för framtidsambitionerna hos landskapets aktörsgemenskap, det vill säga kommuner, högskolor, läroanstalter, utvecklingsorganisationer, ämbetsverk, organisationer och företag. Den är ett lagstadgat dokument, sammanställt av landskapsförbundet. Landskapsstrategin innefattar en struktur och verktyg för samarbete.

Egentliga Finlands landskapsstrategi 2040+ är för oss i Egentliga Finland ett reformverktyg för landskapets utveckling som reagerar och förutser och hjälper oss att:

  • påskynda en grön och rättvis omställning i Egentliga Finland,
  • stärka det gemensamma engagemanget bland landskapets aktörer när det gäller tillväxtmålen för landskapets toppbranscher (dvs. blå ekonomi, innovativa livsmedelskedjor samt läkemedels- och hälsoteknologi),
  • öppna nya vägar för kunnig arbetskraft så att de kan komma till och etablera sig i landskapet och
  • bygga upp välfärd och samarbete som omfattar landskapets olika sektors- och befolkningsgrupper.

Landskapsstrategin har flera olika användare. Vi förverkligar tillsammans dess målsättningar med hjälp av effektivt nätverkssamarbete, öppen dialog och effektiv kommunikation. Därtill främjas en del av målen med hjälp av olika finansieringsinstrument och projekt.

Tre delar

Egentliga Finlands landskapsstrategi 2040+ består av tre dokument: Egentliga Finlands  landskapsöversikt ,  landskapsprogram   och  strategi för smart specialisering .

Av Egentliga Finlands landskapsöversikt framgår den eftersträvade utvecklingen i landskapet på lång sikt, fram till 2040+. Som en del av den har vi definierat en vision, en mission och värden för samarbetet. Landskapsöversikten innehåller även en vision för regionstruktur, där vi betraktar framför allt landskapets region- och samhällsutveckling.

Egentliga Finlands landskapsprogram 2022–2025 berättar om verksamheten: hur vi kommer att förverkliga landskapsöversiktens visioner under den kommande fyraårsperioden.

Egentliga Finlands strategi för smart specialisering 2021–2027 fäster särskild uppmärksamhet vid innovations- och näringslivspolitik samt landskapets starka sektorer och definierar egna uppgifter för dem.


I dag

I dag, i början av landskapsstrategiperioden, är Egentliga Finland ett internationellt landskap med en mångsidig näringsstruktur som omfattar det unika Skärgårdshavet och miljön samt ett bördigt landsbygdslandskap. Vi siktar på att på samma gång bygga upp framtidens hållbara partnerskap och tillväxt och återhämta oss från den rådande coronapandemin.

När vi genomför landsskapsstrategin, arbetar vi ansvarsfullt, tillgängligt, pålitligt och med nyfikenhet. Dessa värden kommer fram även i beskrivningar av dem som bor, jobbar och studerar i Egentliga Finland.

Styrkor

Egentliga Finland har flera styrkor som är viktiga för områdets livskraft. Teknisk kompetens, bred och högklassig utbildning, unik natur, befolkningens mångfald, historia och traditioner ger en grund för satsningar på framgång.

Visste du att Egentliga Finland...

  • ligger i utkanten av världens största skärgård,
  • har minskat klimatutsläppen snabbare än resten av landet,
  • ligger i framkant inom biobilddiagnostik i Europa,
  • har landets mest automatiserade och största fabrik mätt i antalet anställda,
  • bygger några av de mest energieffektiva kryssningsfartygen i världen,
  • producerar flest jordbruks- och fiskeriprodukter i Finland och är den främsta regionen när det gäller livsmedelsproduktion,
  • producerar största delen av Finlands veteskörd och är den starkaste aktören inom frilandsodling av specialväxter,
  • är sommarstugefirarnas val med det största antalet sommarstugor i landet och
  • har den näst största koncentrationen av professionella kultur- och konstutövare i Finland.

Utmaningar

På grund av sina många ekologiska, sociala och ekonomiska rikedomar är personer från Egentliga Finland mycket på sin vakt. Vi och hela landskapet möter många utmaningar som har till stor del att göra med mer omfattande globala utvecklingstendenser och trender.

Coronapandemins effekter

Det är svårare att förutse framtiden på grund av coronapandemin, som bröt ut före beredningen av landskapsstrategin och som fortfarande påverkar den under tiden för dess godkännande. Pandemin har drabbat restaurang- och turismbranscherna i landskapet, konst- och kulturfältet, handeln samt bland annat sjöfartsindustrin och dess anställda. Dessutom har pandemin stora sociala effekter. Välmåendet och orken hos de studerande på flera läroanstalter har satts på prov under undantagsförhållandena, för att inte tala om situationen för ensamma äldre eller andra som tillhör riskgrupperna. 


I morgon

Vi vill att år 2040 ska Egentliga Finland vara en välmående och tillväxtinriktad producent av kunskapsbaserade rena lösningar. Vi har fyra visioner, enligt vilka vi vill bli:

  1. en koldioxidneutral föregångare inom rena lösningar, innovationer och hållbar tillväxt,
  2. ett sammanhållet landskap som ger alla möjligheter till välfärd,
  3. ett landskap som bygger på att arbeta tillsammans och fatta välgrundade beslut och
  4. ett digitalt landskap som förutser förändringar och strävar efter tillväxt.

Att uppnå visionerna - mål och åtgärder

Vi förverkligar den önskade framtiden tillsammans, genom att välja ett tankesätt av en aktiv problemlösare, genom att arbeta tillgängligt, ansvarsfullt, nyfiket och pålitligt samt genom att bygga och förverkliga vår uppgift om ett landskap av hållbara partnerskap.

För varje vision har vi definierat egna mål och åtgärder. I nästa avsnitt kan du bekanta dig med dessa helheter en vision åt taget. Du får tilläggsinformation om en viss åtgärd genom att klicka på namnet på åtgärden – då ser du åtgärdskortet av den ifrågavarande åtgärden. I kortet finns en närmare beskrivning av åtgärden, dess nätverk, finansiering och anknytning till FN:s mål för hållbar utveckling.


Rena lösningar

Enligt vår vision är Egentliga Finland år 2040 en koldioxidneutral föregångare inom rena lösningar, innovationer och hållbar tillväxt. Vi erbjuder lösningar till stöd för den europeiska och globala gröna omställningen. Våra högklassiga och pålitliga samarbetsnätverk är en bra utgångspunkt för att skapa innovationer. Livsmedelskedjan utvecklas ständigt i riktning mot de mest miljö- och klimatssmarta lösningarna i Östersjöregionen. Vi rör oss på ett hållbart sätt och livet är multilokalt, enligt var och ens eget val.

Jag önskar att i framtiden kan vi snabbt förbättra vattenkvaliteten i Skärgårdshavet. Den viktigaste åtgärden är att minska näringsbelastningen från jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde. - Juha, Åboland

Mål 1.

Landskapets konkurrenspotential och innovationsförmåga mångdubblas, när samarbetet mellan högskolorna, andra stadiets läroanstalter, företagen, den offentliga sektorn och det civila samhället ger upphov till lösningar på globala miljöutmaningar.

Mål 2.

Bio- och cirkulär ekonomi är lönsam affärsverksamhet. Våra nya branscher inom bioekonomi och cirkulär ekonomi samt det koldioxidneutrala energisystemet har en stark position i landskapets näringsstruktur.

Mål 3.

Östersjöregionens ur miljö- och klimatsynpunkt mest hållbara jordbruk halverar näringsläckaget och förbättrar Skärgårdshavets status från nöjaktig till god.

Mål 4.

Städer och landsbygdsområden verkar jämsides på ett balanserat sätt utgående från sina respektive förutsättningar.

Mål 5.

Smidiga mobilitetslösningar främjar en fungerande och hållbar vardag i hela landskapet.


Möjligheter för välfärd

Enligt vår vision är Egentliga Finland år 2040 ett sammanhållet landskap som erbjuder alla möjligheter till välfärd. Landskapet satsar på att minska marginalisering och ensamhet. En öppen atmosfär ökar säkerheten. Ett sammanhållet och mångkulturellt samhälle bygger på delaktighet, konst, kultur och miljö för att skapa välbefinnande, och på välbefinnande för att skapa livskraft. I Egentliga Finland kan var och en delta både i utbildning och i arbetslivet, enligt sin egen förmåga, på lika villkor. Dessa faktorer lockar människor och företag att komma till och stanna i Egentliga Finland.

Jag önskar att framtidens Egentliga Finland är lika naturnära som nu och att kulturen fortsätter frodas. Jag önskar att så många som möjligt trivs i våra museer som fortsätter utvecklas. Jag önskar att människorna tar hand om varandra. - Anne, Åboregionen

Mål 6.

Vi identifierar och tar tillvara befolkningsgruppernas potential genom att stödja delaktighet och social välfärd.

Mål 7.

Ett tillgängligt och effektivt servicenätverk som bygger på identifierade behov fungerar som ett stöd i vardagen. Vi satsar på förebyggande stöd under hela livet.

Mål 8.

Den höga och mångsidiga kompetensen i landskapet kanaliseras till regionens välfärd. Vi värdesätter kontinuerligt lärande och livserfarenhet.

Mål 9.

Befolkningen mår bra. Den unika mångsidiga naturern, livsmiljön, den aktiva livsstilen, kulturen och kulturmiljön spelar en viktig roll när det gäller att främja invånarnas välfärd, lycka och hälsa.


Att göra tillsammans

Enligt Egentliga Finlands vision är landskapet år 2040 ett landskap där man samarbetar och fattar beslut som bygger på kunskap. I Egentliga Finland erkänner vi betydelsen av samarbete och skapar långsiktigt och interaktivt lika möjligheter för alla att delta i olika sammanhang och faser i landskapets utveckling.

Samarbetet innebär noggranna förberedelser inför beslutsfattandet – antingen som en del av det officiella beslutsförfarandet eller som en del av olika samarbetsgruppers utvecklingsverksamhet. Förberedelserna bygger förutom på ett omfattande samarbete även på information som är forskningsbaserad och motiverad: referensgranskad forskningsinformation, expertuppgifter eller erfarenhetsbaserad kunskap som komplement. När man drar åt samma håll är det meningsfullt att delta och påverka slutresultatet.

Regionens livskraft och innovativitet är i sin egen klass och det är väldigt inspirerande att jobba här. Själv arbetar jag inom högskolesektorn och vi har en fantastisk sammanhållning bland högskolorna och andra regionens aktörer. - Elina, Åboregionen

Mål 10.

En föregångarposition i nätverkssamarbetet skapar en kontinuerlig växelverkan mellan sektorer och stärker utvecklingsvänligheten och anpassningsförmågan.

Mål 11.

Invånarna har grundläggande kunskaper och färdigheter inom effektivt medborgarskap. Kommunikationen är klar, tydlig och tillgänglig, och invånarna kan tryggt lita på samarbetet.

Mål 12.

Alla får delta och diskussionen bygger upp sammanhållningen. När beredningen sker i samråd med det civila samhället blir växelverkan och påverkan en del av vardagen.

Mål 13.

Utvecklingen i landskapet stöds av en modern och transparent informationspraxis. Nödvändig information produceras i rätt tid och i rätt form, så att den är öppet tillgänglig på informationsplattformarna.


Ett tillväxtorienterat digitalt landskap

Enligt vår vision är Egentliga Finland år 2040 ett digitalt landskap som förutser förändringar och strävar efter tillväxt: ett internationellt känt aktörssamhälle inom vetenskap, kultur och företagande, där ett enhetligt och sektorsövergripande nätverk av aktörer lockar till investeringar och att skapa ett hållbart och innovativt samhälle. Egentliga Finland är en föregångare inom jämlik digitalisering och kompetens samt arbetsrelaterad invandring som växer snabbare än genomsnittet på ett hållbart sätt. Landskapets tillväxt bygger i första hand på kompetens, en mångsidig näringslivsstruktur, innovationer och ett framgångsrikt utnyttjande av digitaliseringen. På så sätt lockar Egentliga Finland till sig nya investeringar och aktivitet.

Rörligheten bör vara smidig och digitaliseringen välutvecklad. Jag tror att i framtiden kommer en allt större del av arbetstillfällen vara platsoberoende. Jag tror att när detta blir verklighet, kommer de mer glesbefolkade områdena bli de mest intressanta. - Michaela, Åboland

Mål 14.

Högskolornas, företagens, och den offentliga sektorns gemensamma utvecklingsbolag tar fram topprodukter, -tjänster och -innehåll som stärker landskapets livskraft.

Mål 15.

Det högproduktiva arbetet och företagandet ökar i hela landskapet, bland annat med hjälp av digitala tjänster och infrastruktur samt stark digital kompetens.

Mål 16.

Ekonomin och näringarna växer och vi når framgång på den globala marknaden genom att vara ett internationellt och öppet landskap.

Mål 17.

Landskapet attraherar allt fler experter både nationellt och internationellt.

Mål 18.

Landskapet utvecklas i samklang med naturen och med hänsyn till dess värden. Att stödja den biologiska mångfalden anses oundvikligt. Mångfalden stöds också genom digitalisering och ett förutseende förhållningssätt.


Innovationernas Egentliga Finland

Målen och åtgärderna i landskapsstrategin och landskapsplanen fördjupas av  strategin för smart specialisering , som tittar särskilt på våra starka branscher och definierar rollen av deras forsknings- och innovationsverksamhet. Vi betraktar målen utifrån ett perspektiv som fokuserar på innovationer, på att skapa nytt och stärka konkurrenskraft, och vi deltar aktivt i det regionövergripande samarbetet som skapar europeiska värdekedjor.

Vi har valt tre spetsområden, vars verksamhet stöds med hjälp av denna strategi.

Blå ekonomi och sjöfartsindustri

I Egentliga Finland fungerar sjöfartsindustrin (varvsindustrin) som lokomotiv för den blå ekonomin med stöd av ett nätverk av underleverantörer och utbildningar. En stark planeringskompetens lägger också grunden för framtidens gröna fartygskoncept och en hållbar drift. Sjöfartsindustrin i Sydvästra Finland sysselsätter 8 000 personer på cirka 400 företag. Det motsvarar cirka 27 procent av alla arbetstillfällen inom den finska sjöfartsindustrin. 30 procent av företagen i branschen finns i Sydvästra Finland och deras andel av branschens omsättning är 28 procent. I Åbo finns fyra högskolor och universitet som erbjuder utbildning inom området. 

Framtidens globala marknadsutmaningar kräver kontinuerlig förnyelse och nya upptäcktsresor inom forskning och affärsverksamhet. Förutom en stark varvsindustri har regionen också en lång historia av expertis inom offshoreteknik och arktisk teknik samt inom byggande av autonoma system. Åbo är ett ledande kluster för teknologiindustrin även i vidare bemärkelse, där artificiell intelligens, robotik och automatisering kombineras på ett aldrig tidigare skådat sätt - också i framtiden! 

Livsmedelskedjor

Egentliga Finland är Finlands matbod och en viktig matproducent. Hållbar och lönsam primärproduktion är en viktig faktor för försörjningstryggheten, och vi måste investera i dess kontinuitet och en stabil verksamhetsmiljö. Hållbart producerade livsmedel är också en stark differentieringsfaktor på internationella marknader.  

Vi i Egentliga Finland är föregångare inom hållbar utveckling inom livsmedel i vårt land, och livsmedelskedjan spelar en viktig roll för den regionala ekonomin i Egentliga Finland. Den sysselsätter över 16 000 personer. Över 20 procent av landskapets verksamhetsställen och 15 procent av omsättningen hör till livsmedelskedjan. I utvecklingen av livsmedelskedjorna är Egentliga Finlands spetsområden kompetens inom livsmedel och livsmedelsprodukter inom den blå och gröna bioekonomin; regional och sektorsövergripande samutveckling av livsmedelsprodukter och -upplevelser samt utnyttjande av digitalisering och teknologi i utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem. 

Läkemedels- och hälsoteknologi 

Egentliga Finland är Finlands starkaste kluster för läkemedelsforskning, hälsoteknologi och i vidare bemärkelse biovetenskap, life science, där långsiktig spetsforskning kombineras med mångsidig företagsverksamhet samt expertis inom kommersialisering och internationalisering. 

Över 75 procent av Finlands läkemedelsexport och cirka 50 procent av diagnostikexporten kommer från företag i Åboregionen. En bra illustration av spetskompetensen i vår region är att 21 av 22 läkemedel som utvecklats och kommit ut på marknaden i Finland har utvecklats av läkemedelsutvecklingsföretag som är verksamma i Åbo. Det finns över 100 företag inom hälsosektorn i Egentliga Finland, som står för cirka 27 procent av omsättningen inom industrin i landskapet och sysselsätter 20 procent av arbetskraften inom industrin i Egentliga Finland. Den direkta sysselsättningseffekten av sektorn är cirka 5 700 industriella arbetstillfällen. 

I samarbetet inom läkemedels- och hälsoteknologi i Egentliga Finland fokuserar vi särskilt på läkemedelsutveckling och diagnostik, bilddiagnostik, hälsoteknologi och analys av hälsodata samt produktion av företags-, test- och stödtjänster. 


Egentliga Finlands vision om regionstruktur 2040+

Framtidens Egentliga Finland byggs upp genom långsiktigt och demokratiskt planeringsarbete

2040-talets Egentliga Finland är en balanserad kombination av urban stadskultur, traditionell landsbygds- och bymiljö, unik skärgård och vårdad naturmiljö. Utgångspunkten för regionstrukturen är ekologisk, social och kulturell samt ekonomisk hållbarhet: en kombination av naturenlighet, jämlikhet och en hög livskvalitet.

Utgångspunkten för planeringen av en långsiktig regionstruktur är de riktlinjer som dragits upp i de demokratiskt godkända processerna för landskapsplaner, trafiksystem och havsområdesplanering.

Bekanta dig med visionen om regionstruktur med hjälp av  landskapsstrategidokumentet  och kartorna nedan!


Partnerskap

Vi tycker att samarbetet är nyckeln till den goda framtiden i Egentliga Finland. Den mission som fastställs i landskapsstrategin, det vill säga grunden för och syftet med existensen, är byggandet av hållbara partnerskap i Egentliga Finland. Det är fråga om långsiktigt arbete, som bygger på gemensamt och kontinuerligt lärande, strävan efter det gemensamma bästa samt gemensamt överenskomna verksamhetsmodeller.

Egentliga Finland öppnar sig genom att göra och pröva! Egentliga Finland försöker hela tiden hitta nya inriktningar och är redo att pröva på någonting nytt. Är du? - Heikki, Loimaaregionen.

Egentliga Finlands partnerskapsforum samlar nätverk på landskapsnivå och är en katalysator för samarbetet. Det är en plats som ger struktur, satsningar och stöd för partnerskapet. Kärnan i partnerskapsforumet är den nyfikenhet som styr hela landskapsstrategin och en sorts mogen anpassning: en förståelse för att miljön, situationen och behoven förändras, ibland leder det till misslyckanden, men genom att ge utrymme för experimenterande kan man också hitta viktiga nya lösningar och idéer. För att åstadkomma ett lyckat partnerskap behöver vi tre värden definierade i landskapsstrategin: förtroende för att arbetet utförs respektfullt i i samråd med alla, ansvarsfullhet som handlar om att se effekterna av arbetet på längre sikt, och tillgänglighet som syns som öppenhet och åtkomlighet både intellektuellt, logistiskt och digitalt.

Uppföljning och tidslinje