
Plan for mobilitet
Vedtatt i Kommunestyret 8. februar 2023
Plan for mobilitet
Hva er mobilitet?
Mobilitet er det samme som bevegelighet. For at alle skal kunne bevege seg selv eller ting dit vi ønsker, trenger vi et mangfold av transportløsninger. Løsningene bør være effektive, trygge, miljøvennlige og bærekraftige, og de bør virke godt sammen. Denne planen, Plan for mobilitet, erstatter kommunens temaplan Plan for grønn mobilitet fra 2018.
Tradisjonelt har det vært tydelige skiller mellom ulike måter å bevege seg på. Vi har for eksempel planlagt for bedre fremkommelighet for biler, samtidig som vi har arbeidet for å øke kollektivandelen og sikre gode ferdselsårer for gående og syklende, uten at de ulike systemene nødvendigvis har hengt godt sammen. Men mobilitet er nesten alltid en kombinasjon av flere måter å forflytte seg på. For å få god mobilitet for alle, må vi gjøre det lettere å bevege seg fra der vi er, til dit vi skal. Da må vi tenke helhetlig, og se alle former for mobilitet under ett.
Hva er plan for mobilitet?
Med plan for mobilitet har vi laget en plan for hvordan vi skal bevege oss mellom steder – i dag og i framtiden. For det er transporten av mennesker og gods som forbinder hverdagens aktiviteter så de henger sammen. I et velfungerende, sunt, inkluderende og bærekraftig samfunn er en trygg og miljøvennlig transport selve navet – bokstavelig talt det som får alt til å gå rundt.
Men hvordan skal vi få til en trygg og miljøvennlig transport i Lørenskog som skal fungere langt inn i framtiden? Hvor skal vi ha nye sykkelveier? Hvordan gjør vi barna og ungdommene våre trygge i trafikken? Hvordan skal vi sammen få til en mer bærekraftig bilbruk samtidig som vi sørger for at alle andre reisende enkelt kommer seg dit de skal?
Det er disse spørsmålene, og mange andre, planen gjør sitt beste for å svare på. Plan for mobilitet gjelder fra 2022 og fram til 2032. I denne perioden skal planen hjelpe Lørenskog med å prioritere og tegne opp de tidsmessige og økonomiske rammene for alle de gode tiltakene som foreslås iverksatt.
Tiltakene skal svare på og løse en rekke utfordringer. Tiltakslisten er lang og inneholder for eksempel: tilrettelegging for sykkel, trafikksikkerhet, «hjertesoner» rundt skoler, kollektivtransport, snarveier, hyggelige omveier, universell utforming, inspirasjonskampanjer, bærekraftig bilbruk, drift og vedlikehold, støy og støv, digitale tjenester – og mye mer.
Hva skjer uten handling?
Lørenskog er en kommune i stor vekst. Den store veksten kan by på både utfordringer og muligheter i fremtiden. Dagens transportsystem er laget på bilens premisser, noe som ikke fremmer miljøvennlig mobilitet. Mobilitetsutfordringene kommunen har i dag og vil ha i fremtiden er mange:
- Boligutbygging og befolkningsvekst: Veksten bidrar til at transportbehovet øker
- Holdninger, bilkjøring og trafikksikkerhet: Det oppleves enkelt og trygt å velge bil.
- Korte reiser innad i kommunen: Bilen brukes mye på reiser som kan være grønne.
- Kjøpesenterbyen: Mye transport til kjøpesenter med godt parkeringstilbud.
- Transportkrevende virksomheter: Kommunen har flere viktige, transportkrevende bedrifter.
Dersom vi ikke endrer mobilitetsadferd estimeres det for eksempel at den forventede boligveksten i kommunen kunne gi 16 000 flere kjøretøy per døgn i 2025 viser forrige plan for mobilitet fra 2018. Bruk av bil som fremkomstmiddel kan også fortrenge bruk av mer helsefremmende fremkomstmidler som gange og sykkel. Folkehelseoversikten fra 2018 viste for eksempel at det fysiske aktivitetsnivået for ungdommer mellom 13 og 19 år var lavere i Lørenskog enn gjennomsnittet i Norge. Uten endring i mobilitetsadferd vil luftkvalitetsutfordringene fortsette, samtidig som folkehelsa kan bli dårligere. Det er vanskelig å forutse hvordan fremtiden vil se ut, og hvor fort endringer vil komme. Både utviklingen i transportbehovet og i framkommelighetsteknologien vil endre seg. Nasjonale og internasjonale trender og føringer påvirker hvordan vi forflytter oss. For eksempel blir kollektivutbygging bestemt nasjonalt og regionalt i Oslopakke 3. Lørenskog kommune har begrenset innflytelse både over utbygging av infrastruktur for kollektivtrafikken og selve kollektivtilbudet. I tillegg påvirkes reisevanene våre av drivstoff- og strømpriser, bompenger, skatteordninger, arbeidsløsninger og liknende. COVID-19- pandemien har også vist at mobiliteten kan endres raskt, selv om det er vanskelig å vite om endringene blir varige
Mål for mobilitet
Lørenskog kommune har følgende visjon: Lørenskog – grønn, trygg og mangfoldig!
Dette innebærer at Lørenskog skal ha en tydelig miljøprofil slik at utviklingen i kommunen blir bærekraftig og miljøvennlig. Gjennom både Lørenskogs kommuneplan 2015–2026 , Temaplan klima og energi 2017–2026 , samt Plan for grønn mobilitet fra 2018, som dette planarbeidet erstatter, har man lagt grunnlaget for de langsiktige målene for mobilitet.
I tillegg til disse målene, skal Plan for mobilitet også bidra til at kommunen når nasjonale, regionale og lokale mål om at all vekst i persontransport skal tas med kollektivreiser, sykkel og gange. God mobilitet betyr at mange ulike transportformer ses i sammenheng og at de virker godt sammen. Å legge til rette for god mobilitet, framfor å tenke hver transportform for seg, slik det gjerne var tradisjon for tidligere, vil også bidra til å sikre en samordnet areal- og transportplanlegg i kommunen. Planen skal bane vei for mer miljøvennlig mobilitet i kommunen og peke på hvordan alle i Lørenskog kan bidra til en mer bærekraftig utvikling. Vi ønsker å reise miljøvennlig i Lørenskog og vi ønsker å bevege oss smidig og effektivt fra sted til sted.
Målene som er utarbeidet for Plan for mobilitet viderefører og ivaretar kommunens allerede eksisterende mål. Planens mål staker også veien videre for hva som skal være de konkrete målsetningene med de tiltakene som ønskes iverksatt i Lørenskog i årene som kommer.
Handlingsplan
Tiltakene som prioriteres, skal i størst mulig grad gjenspeile kommunens satsingsområder og langsiktige målsetninger. Tiltakene må med andre ord bidra til å løse spesifikke utfordringer kommunen ser som viktige. Gjennom arbeidet med denne handlingsplanen, har det vært en bred medvirkningsprosess hvor Lørenskogs innbyggere og andre interessenter har fått sine stemmer hørt og fått mulighet til å komme med forslag til tiltak. Deretter har vi evaluert forslagene opp mot vedtatte mål og fagkunnskap i kommunen for å for å finne de tiltakene som i størst grad svarer på utfordringene.
Overgang til grønn mobilitet betyr at flere reiser må gjøres med gange, sykkel og kollektivtransport. Ulike transportformer har ulike bruksområder.
De prioriterte tiltakene er i stor grad knyttet til det overordnede målet om å bidra til en omstilling til et grønnere og mer klimavennlig samfunn. Til tross for at befolkningen og transportbehovet øker har det vært et grunnleggende premiss i utvalget av tiltak at veksten i stor grad bør tas med miljøvennlige fremkomstmidler. Det er lagt vekt på å tilrettelegge for mer ferdsel til fots og med sykkel, med alt fra små, men effektive prosjekter for å tilrettelegge og synliggjøre snarveier, til de store og omfangsrike tiltakene, slik som sykkelekspressveier gjennom kommunen. Hensynet til barn og unge, eldre og andre sårbare grupper har også vært viktig i prioriteringsarbeidet.
Flere av de prioriterte tiltakene er ikke-fysiske tiltak som for eksempel handler om at kommunen skal være en pådriver i ulike regionale samarbeidsfora samt jobbe med holdningskampanjer for å øke lokalbefolkningens kunnskap om- og bevissthet rundt miljøvennlige reiser. Flere av de fysiske tiltakene slik som bruer og sykkelekspressveier er svært kostbare og vil kreve finansiering til planlegging og bygging over mange år. Mange tiltak kan settes i gang relativt raskt, mens andre tiltak krever omfattende planarbeid og samarbeid med andre aktører før de kan iverksettes. Noen tiltak er helt eller delvis finansiert, mens for andre må det skaffes finansiering som en del av kommunens budsjettprosess og/eller tilskudd fra eksterne aktører. Felles for tiltakene er at de må iverksettes over mange år og at effektene av tiltakene også vil strekke seg over mange år, - og forhåpentligvis bidra til varige endringer i måten vi beveger oss på.
Kommunale driftstiltak
I denne gruppen finner vi kommunale tiltak og små- og mellomstore tiltak som ikke utløser store kommunale investeringer til ny infrastruktur eller oppgradering av eksisterende infrastruktur. Tiltakene omfatter blant annet kartleggingsarbeid, f.eks. knyttet til behovet for nye benker i byrommet, etablering av hjertesoner rundt skoler, og ulike tiltak knyttet til sykkel- og gange. Lørenskog vil fortsette å jobbe for å forbedre forholdene for grønn mobilitet og å legge til rette for myke trafikanter i alle aldre, men vil gi særlig hensyn til barn, unge og eldre.
Kommunale investeringstiltak
I denne gruppen finner tiltak som kan utløse større kommunale investeringer. Dette er tiltak som tilgodeser myke trafikanter som for eksempel sykkeltilrettelegging, etablering av grønne forbindelser, forbedring av kollektivtilbud og tiltak som skal sørge for bedre fremkommelighet. Gruppen omfatter også store infrastrukturprosjekter slik som oppgradering eller bygging av bruer.
Fylkeskommunale og statlige prosjekter
Tiltakene i denne gruppen består av en rekke tiltak der involvering av både stat og fylke må til, fordi tiltakene enten berører statlige/fylkeskommunale veier eller vil trenge store investeringer som utløser behov for planlegging i samarbeid med, og investeringer fra, staten.
Tabellen nedenfor gir en oversikt over de prioriterte tiltakene, etter ansvar og etter tiltakstype/brukergruppe. Denne lenken gir utfyllende beskrivelse av tiltakene.
Det store bildet
Lørenskogs befolkning vokser, og flere skal det bli
Fram mot 2026 forventes det en gjennomsnittlig årlig befolkningsvekst på 3%. Det er mye. Så mye at Lørenskog er en av kommunene i Norge med størst befolkningsvekst. Det er heller ingen andre kommuner i landet som bygger flere boliger. Kort og godt tar Lørenskog «vekstansvar» - noe som både er bra for Lørenskog og for Norge.
Med flere mennesker følger også flere utfordringer. Dette gjelder ikke minst på transportområdet. Når forflytning av mennesker og gods øker i takt med befolkningsveksten, skjerpes også kravet til infrastruktur. Fram til i dag har økende mobilitet vært ensbetydende med et større klima-fotavtrykk. I en verden hvor klimakrisen er et faktum, og Norge har forpliktet seg til å redusere sine klima-gassutslipp, er ikke dette bærekraftig. Norges klimakutt må foregå der folk bor og ferdes – i kommunene. Det tar Lørenskog konsekvensene av, og legger opp til en mobilitetspolitikk som skal ta Lørenskog hele veien til lavutslippssamfunnet. Det er bra for innbyggerne i kommunen, for Norge og for verden.
Hvordan og hvor mye vi forflytter oss, er ikke bare viktig for samfunnsøkonomien og det som kan telles i kroner og øre. Mobilitet og hvordan vi planlegger for dette er også helt avgjørende både for klimaet vårt og helsen vår.
Dette er det store bildet og den sammenhengen som Lørenskogs ambisiøse handlingsplan for mobilitet må sees i.
Lørenskog og bærekraftsmålene
Kommunens visjon er at «Lørenskog skal være grønn, trygg og mangfoldig». Den bygger på grunnpilarene i bærekraftig utvikling, og ligger til grunn for kommuneplanen og andre planer. Ut fra denne visjonen springer det fire satsningsområder for kommunen:
- Tilhørighet og fellesskap.
- Bokvalitet og inkluderende miljø.
- Bred ungdomssatsing.
- Trygg og miljøvennlig transport.
Mobilitet er altså i seg selv en av fire hovedsatsningsområder (trygg og miljøvennlig transport), men er også viktig for arbeidet med de andre satsningsområdene. Trygg og tilgjengelig mobilitet for alle er avgjørende for aktiv samfunnsdeltagelse, en forutsetning gode boligområder og viktig for at ungdom kan delta i fritidsaktiviteter. Tilsammen gjør dette mobilitet til et avgjørende virkemiddel for kommunens arbeid for en mer bærekraftig samfunnsutvikling.
Så hvordan skal målet om «trygg og miljøvennlig transport» nås, og på hvilken måte skal dette satsningsområde bidra til å realisere visjonen og understøtte arbeidet med bærekraftsmålene?
Trygg og miljøvennlig transport
Den store og økende befolkningsveksten i kommunen vil gi en kraftig økning i transportbehovet i årene som kommer. Dersom Lørenskog skal nå målet om å bli klimanøytralt innen 2030, må dagens og framtidens transportbehov dekkes av miljøvennlige transportformer. Vi må legge til rette for at flere velger å sykle, gå, ta buss, tog og elbil. For å få til dette har Lørenskog gjort «Trygg og miljøvennlig transport» til et prioritert satsingsområde som kommunen skal jobbe særlig med de neste fire årene. Denne satsingen innebærer en tydelig prioritering av:
- Et trygt og tett nettverk av gode turveier og snarveier, og gang- og sykkelveier der gående og syklende helst er adskilt
- Et bedre busstilbud på tvers i Lørenskog
- Innovasjonsprosjekter innenfor grønn mobilitet
- Tilrettelegging for lading av elbiler, bildeling og samkjøring
Satsingen skal sørge for at det skal bli enkelt og attraktivt å velge grønt når man skal flytte på seg i Lørenskog. Dette er viktig både for miljø, sikkerhet, helse og trivsel. Satsningsområdet «Trygg og miljøvennlig transport» er derfor også helt sentralt i Lørenskogs arbeid for en mer bærekraftig utvikling, og følger særlig opp tre av FNs bærekraftsmål, "God helse og livskvalitet", "Bærekraftige byer og lokalsamfunn" og "Stoppe klimaendringene".
Lørenskog i endring
I likhet med de fleste norske kommuner, vil også Lørenskog få en eldre befolkning. I dag er 12% av innbyggerne over 67 år, og i 2050 er denne andelen beregnet å være 22%. Andelen som er over 80 år vil øke fra 3% til 9%. Samtidig forventes det at andelen som er under 20 år vil være stabil. I absolutte tall vil det imidlertid være en økning i alle aldergrupper. Figuren viser vekst etter aldersgruppe, basert på SSBs hovedalternativ 2020-2050.
Kommunestyret vedtok allerede i 2018 at Lørenskog skal bli en aldersvennlig kommune innen 2022. Arbeidet med å bli et demensvennlig samfunn tas inn som en naturlig del av arbeidet med å bli et aldersvennlig samfunn. Lørenskog skal være god å vokse opp og bli gammel i. Det er et mål at innbyggerne, uavhengig av alder, skal ha mulighet til å leve frie og meningsfulle liv, hvor de opplever tilhørighet, mestring og trygghet.
Mobilitet er en av fem satsingsområder for å bli en aldersvennlig kommune: alle innbyggere skal ha tilgang til hele Lørenskog, ha mulighet til å bruke offentlig transport og oppleve at reisen er trygg. Eldre skal få mulighet til å opprettholde mobilitet og uavhengighet. Det er et mål at arbeidet med å bli en aldersvennlig kommune ikke kommer i tillegg til de oppgavene vi allerede har, men integreres og spiller sammen med de tiltakene vi allerede har iverksatt og vil iverksette i framtiden.
Medvirkningsprosess
Plan for mobilitet berører «alle» og derfor har det vært viktig at et bredt spekter av målgrupper og interessenter har blitt involvert i de ulike fasene i planarbeidet. Lørenskog skal dessuten være en foregangskommune innen medvirkning og innbyggerdialog og dette fordrer en aktiv dialog og medvirkning utover de formelle kravene. Medvirkning har vært og er fortsatt en viktig del av utformingen av Plan for mobilitet. Det har blitt arrangert workshops, skolebesøk, møter med ulike interessenter med mer. I august 2021 ble det opprettet en nettportal der innbyggerne i kommunen kunne komme med innspill til planen.
Tidsaksen under viser medvirkningsaktiviteter:
Elever fra 7. trinn på Fjellhamar skole. Foto: Farid Dino Omer
Elever fra 7. trinn på Fjellhamar skole. Foto: Farid Dino Omer
Lørenskog på vei
Siden forrige plan for mobilitet ble lansert i 2018 har en lang rekke tiltak blitt iverksatt:
Trafikksikkerhet
- Lørenskog kommune er blitt sertifisert som trafikksikker kommune.
- Lørenskog kommune deltar i regionale, nasjonale og internasjonale nettverk om mobilitet og trafikksikkerhet.
Fortetting og gode forbindelser
- Gjennom arealstrategien og kommuneplanen arbeider Lørenskog med å skape sammenhengende mobilitet ved å satse på sine fem geografiske utviklingsområder og mobilitet mellom disse.
Kollektivtransport
- Det er etablert et bestillingstilbud for eldre og det skal testes kollektivtilbud til kulturaktiviteter.
- Lørenskog kommune er i referansegruppe for planlegging av Kollektivstrategi for Nedre Romerike og en mulig fremtidig t-baneforlengelse.
Gange og sykling
- Sykkelhoteller ved Lørenskog stasjon og Lørenskog bussterminal er bygget og tatt i bruk.
- Det bygges opphøyde sykkelfelt på Skåresletta og Garchinggata.
- Det planlegges gang- og sykkelvei til Losby.
- Det bygges ny gangforbindelse mot ny Fjellhamar skole.
- Ny gangvei Nordliveien- Åsen er bygget og tatt i bruk.
- Lørenskog kommunes ansatte og Lørenskogs innbyggerne har mulighet til å delta i Sykle til jobben-aksjonen.
Mikromobilitet
- Lørenskog kommune er i dialog med forskjellige aktører og Ruter om tilbud knyttet til mikromobilitet.
Miljøvennlig bilbruk
- Skåresletta bygges om til gate hvor myke trafikanter prioriteres.
- Kommunen jobber videre med å skifte ut kommunens bilpark fra biler med fossilt drivstoff til elektriske biler og sykler.
- Lørenskog kommune har en ny ladestrategi
Plan for mobilitet viderefører en lang rekke av disse tiltakene og vil iverksette flere nye tiltak i handlingsplanperioden. Kommunestyret vedtok planen 8.februar 2023. Saksfremlegget kan leses her.