Climatecafé Groningen
Samen leren over vergroening en leefbaarheid in de stad
Dit Climatecafé is onderdeel van het project Bewonersparticipatie in Klimaatadaptatie van (o.a.) de Hanzehogeschool, Gemeente Groningen en Waterschap Noorderzijlvest en PhD onderzoek bij de RUG.
Welkom en introductie

Droogte in een park in Rotterdam (bron: ANP)
Ons weer wordt steeds extremer. Denk hierbij aan de lange hittegolf afgelopen zomer waarbij grasvelden langzaam op de Afrikaanse savanne begonnen te lijken (zie afbeelding 1). Ook zien we steeds vaker extreme buien waarbij soms een maand aan regen in een paar uur uit de lucht komt vallen. Dit heeft grote effecten op onze leefomgeving en vraagt om aanpassing! Maar waar en hoe kunnen wij aanpassen? Deze vragen staan centraal in mijn PhD Onderzoek over klimaatadaptatie en het project Bewonersparticipatie in Klimaatadaptatie waar ik vanuit de RUG en Hanze bij betrokken ben. Met dit Climatecafé neem ik u dan ook mee in het onderzoek wat ik samen met collega's van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen uitvoer over dit thema.
Want is extreem weer nou echt zo'n groot probleem? En op welke manieren kunnen we onze steden aanpassen? Dit zijn thema's waar we graag meer inzicht in willen hebben. Deze inzichten willen de samen met jou opdoen in een zogenaamd online Climatecafé. Middels een drietal opdrachten willen we je na laten denken over extreem weer in uw leefomgeving. Met deze opdrachten willen we jou als bewoner en je leefomgeving beter leren kennen. Dit zodat we samen meer kunnen leren over effecten van extreem weer en klimaatadaptatie op straatniveau. En bovenal om samen na te denken over hoe we als gemeente, waterschappen, onderzoekers en bewoners samen een klimaatbestendige en leefbare stad kunnen realiseren.
Je kunt de drie opdrachten van dit climatecafé in je eigen tempo afronden. Meedoen kan tot en met het einde van de lockdown (19-01). De uitkomsten van dit climatecafé worden gebruikt in (wetenschappelijk) onderzoek over extreem weer in de stedelijke omgeving en zullen ook (geanonimiseerd) worden gedeeld met gemeenten en waterschappen ter inspiratie en om hopelijk wat van de plannen te realiseren. Daarnaast sturen we je ook je eigen ontwerpen toe zodat je ze misschien zelf kan uitvoeren!
Wij hopen dat we interessante opdrachten voor je hebben klaargezet en we met ons climatecafé de lockdown net iets interessanter kunnen maken. We wensen je hele fijne en gezonde kerstdagen toe en hopen je in 2021 te ontmoeten!
Deel 1: Kennismaking
Nu je meer weet over de onderzoekers, het project en de planning van het climatecafé zouden we jou ook graag wat beter leren kennen. Dit gaat digitaal wat ingewikkeld en hiervoor willen we je graag wat vragen stellen. Hieronder vind je een vragenlijst waarin je jezelf, je wensen voor dit klimaatcafé en je directe leefomgeving aan ons kan beschrijven. K lik hier of op de onderstaande knop om te beginnen.
Deel 2: Extreem weer in uw leefomgeving
Nu we je beter kennen, kunnen we naar het thema klimaatadaptatie kijken. Klimaatadaptatie is het aanpassen van onze omgeving en gedrag aan steeds extreme weersomstandigheden. Maar wat zijn nou de effecten van extreem weer? En wat betekent dit voor jou en je buurtgenoten? Deze vragen willen we deze week aan de hand van een slideshow, filmpjes en een paar experimenten aan je voorleggen.
Nu je meer weet over klimaatadaptatie willen we graag je vragen om met een paar experimenten de staat van het klimaat in jouw straat op te nemen. Deze opdracht werkt het beste op de mobiel. (Gebruik hiervoor de onderstaande link en QR code).
Deze opdracht werkt het beste op de mobiele telefoon, u kunt hiervoor deze QR code scannen of ga naar de volgende website: https://bit.ly/2IRrhFt
Meer weten?
Wil je na jouw experimenten meer weten over extreem weer in de buurt? Onderstaande kaarten van de Gemeente Groningen geven inzicht in de lokale klimaateffecten in de stad.
Deel 3: Ontwerpen voor extreem weer
Klimaatadaptatie is het aanpassen van onze leefomgeving en gedrag om beter voorbereid te zijn op extreem weer zoals piekbuien, hitte en droogte. Dit kan door meer groen aan te brengen om hitte tegen te gaan en water op te nemen, maar ook door kleine aanpassingen om water te bergen en de zon weg te houden. Maar hoe zien deze maatregelen er uit? en hoe kunnen deze maatregelen in jouw leefomgeving worden toegepast? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het benodigde ingrijpen voor klimaatadaptatie ook positieve effecten heeft op bijvoorbeeld leefbaarheid of biodiversiteit? Deze vragen staan centraal in de laatste opdracht van dit klimaatcafé!
Deze opdracht werkt wellicht beter op de mobiel, scan de QR code voor een mobiele versie of gebruik de volgende link: https://bit.ly/3ngP7cB
Heb je voor deze opdracht meer inspiratie nodig? Hieronder staan een tweetal slideshows waarin je meer informatie kunt vinden over klimaatadaptieve maatregelen en voorbeelden van mooie koppelingen tussen adaptieve maatregelen en andere thema's. De eerste slideshow bevat presentaties van studenten van de Innovatiewerkplaats Klimaatadaptatie van de Hanzehogeschool en de tweede afbeeldingen en uitleg van verschillende maatregelen voor klimaatadaptatie. Wij hopen dat deze slideshows je helpen in het maken van een mooi ontwerp!
Hoe gaan we nu verder?
Bedankt voor je bijdrage aan het climatecafé Groningen, ik hoop dat je aan de hand van de opdrachten, video's en links wat heeft geleerd over klimaatadaptatie in de stedelijke omgeving. De komende weken ga ik (Allard Roest) bezig met het bewerken van de data, dit in samenwerking met mijn collega's bij de RUG en de Hanze. Binnenkort ontvang je vanuit het project Bewonersparticipatie in Klimaatadaptatie een uitnodiging voor een slotsessie waarin we in gesprek kunnen gaan over het thema. Als je voor die tijd vragen heeft stuur gerust een mail: a.h.roest@pl.hanze.nl
Heel hartelijk dank voor je bijdrage en hopelijk tot snel!