Bygningsvern i nord
Nettverk for tradisjonshåndverk i Troms og Finnmark

Prosjektet bygningsvern i nord har fått tilskudd fra Riksantikvarens tilskuddsordning for kulturmiljø og verdiskaping.

Bygningsvern i nord
Vedtaksår: 2020
Aktivitetsår: 2020-21
Prosjekteier: TRAD-senter ved Midt-Troms museum
Kvensk stabbur
Stabburet illustrerer kvensk bygge-skikk med lafting. Det kommer fra gården Markenes i Balsfjord, men har nå fått sin plass i folkeparken på Tromsøya. Stabburet forvaltes av Perspektiv museum.
Prosjektets hovedmål er å legge grunnlag for økt satsing på bygningsvern i nord. Ambisjonen er et felles løft for nordnorsk, samisk og kvensk bygningsvern. Geografisk virkeområde er Nordland, Troms og Finnmark.
Prosjektet skal stimulere til og legge til rette for samarbeidstiltak gjennom nettverk og partnerskap mellom tradisjonshåndverkere, bedrifter, museer, organisasjoner og institusjoner.
Hammerfest før ødeleggelsene under krigen
Aktørene samles
Første fase har bestått i kartlegging av tradisjonsaktører, materialleverandører og etablerte læringsarenaer. Det er etablert et digitalt kart over ulike aktører innen bygningsvern med erfaring i restaureringsarbeid.
Prosjektet har lagt vekt på å skape felles forståelse i nettverket og vurdere relevante kompetansetiltak. En viktig ambisjon har vært å belyse bygningsvernsutfordringer i landsdelen og skape debatt om viktige deltemaer. Det er stort engasjement på prosjektets Facebook-side. Det er produsert en rekke nyhets- og fagartikler om utfordringer knytta til definisjon av bygningenes etniske tilhørighet, bærekraft og sirkulærøkonomi, kompetanseutvikling og utvalgte bygningstyper, blant annet om not- og fiskehjeller, gjenreisningsbebyggelse.
Prosjektarbeidet har bekreftet det store behovet for utdanning og rekruttering innen tradisjonshandverk i nord. Et viktig tema har vært etablering av fagutdanningstilbud etter inspirasjon fra andre regioner. Fagskolen i Troms fikk tildelt 1,1 millioner av Kompetanse Norge til utvikling og oppstart av studie innen bygningsvern i Arktis.
Det samlingsbaserte tilbudet vil være ei videreutdanning for tømrere med fagbrev, eller for handverkere med realkompetanse.
Tre i nord
Bransje-arenaen TREinord, som arrangeres av Midt-Troms museum skal være en årlig møteplass for aktørene med vekt på felles faglig utvikling og utviklingsdialog.
Start på et lengre løp
Prosjektet er et godt bidrag for å sikre bedre tilgang til tradisjonskompetanse i kulturminneprosjekter i nord. Nettverksarbeidet har tydeliggjort behovet for bedre utdanning og tilrettelegging for næring. Dette er et kontinuerlig arbeid og resultatene må sees over flere år. Bygningsvern i nord markerer starten på et lengre løp.
Prosjektarbeidet utgjør et svært viktig grunnlag for fylkeskommunens arbeid med å koordinere etablering av kunnskapssentre for kulturmiljø og bygningsvern i Troms og Finnmark, jf. Riksantikvarens KIK-satsing
Prosjektet foreslo en videre satsing på bruk av skogsvirke for å øke grunnlaget for restaurering som et nisjemarked, blant annet gjennom en etablering av en materialbank for spesialvirke. Forslaget er sikret en oppfølging ved at Troms og Finnmark fylkeskommune har støttet arbeidet med materialbank i nord med kr. 300 000 gjennom ordningen Bærekraftig og verdiskapende næringsutvikling.
Hva kan vi lære av prosjektet?
Prosjektet har tatt tak i krevende koordineringsutfordringer innen nærings- og utdanningssektoren tradisjonshåndverk. Prosjektet har sett på hele verdikjeden med utdanning, kompetanseheving, håndverkere og materialleveranser.
Det er opplagt et behov for videre nettverksarbeid og koordinering. Prosjektet har vurdert tiltak uavhengig av etniske skillelinjer, noe som antakelig har bidratt til å fjerne noen barrierer.
Finansiering og samarbeid
Finansiering: Riksantikvaren, Troms og Finnmark fylkeskommune, Kulturrådet, Statskog, Midt-Troms museum.
Aktører og samarbeidspartnere: Museene, fylkeskommunene, nettverk for tradisjonshåndverkere, materialleverandører og kurs- og fagutdanningsaktører, Barents-sekretariatet, Kompetanse Norge.
Referanser
Prosjektets nettside: https://bygningsverninord.no/
Facebook-side: https://www.facebook.com/groups/2721448611455475
Nettartikkel om etablering av fagskole: https://www.tffk.no/tjenester/skole-og-opplaring/aktuelt-skole-og-opplaring/fagskolen-utvikler-nytt-studie-bygningsvern-i-arktis.29622.aspx
Prosjektleder: Midt-Troms museum v/Ellen Width
Oppdatert 3. mai 2022