
Peizerdiep
Ontdek het Peizerdiep
Opgave en plangebied
Welkom op de storymap over het Peizerdiep. Deze storymap is een digitaal verhaal vol tekst, beeld en kaarten. Wij, gebiedsontwikkelaar Prolander, nemen u mee in de plannen voor landschaps- en natuurherstel in het projectgebied. We werken hieraan in opdracht van de Provincie Drenthe.
Hier vindt u informatie over het projectgebied, uitgevoerde onderzoeken, het planvormingsproces en het schetsontwerp voor de herinrichting. Bovenal leest u waarom het Peizerdiep opnieuw wordt ingericht. De storymap is een groeidocument. Dit houdt in dat in de loop van de tijd nieuwe informatie wordt aangevuld.
In deze storymap leest u eerst over de opgave die ligt in het projectgebied. Daarna volgt een tijdlijn die de voortgang van het gebiedsproces illustreert. Hierin ziet u hoe we zijn begonnen, waar we naartoe werken en waar we nu staan. In het hoofdstuk 'Beekdal Peizerdiep' wordt u meegenomen door het traject van het Peizerdiep, van bovenstrooms tot benedenstrooms. De resultaten van alle uitgevoerde onderzoeken worden samengevat in het hoofdstuk over de gebiedsomschrijving. Deze resultaten vormen de bouwstenen voor het schetsontwerp, waarmee deze storymap wordt afgesloten.
Wilt u meer informatie over het beekdal van het Peizerdiep? Dan kunt u op de website van Provincie Drenthe meer verdieping en onderzoeken vinden.
Heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij projectleider Johan de Boer. Dat kan per mail via j.deboer@prolander.nl.
De opgave
Tussen de Oude Stuw in het Sterrebos en De Onlanden stroomt het Peizerdiep. In opdracht van Provincie Drenthe werkt Prolander aan de inrichting van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De kaart laat in het groen zien welke gebieden onder het NNN vallen.
Met de realisatie van het NNN kan het Peizerdiep fungeren als natuurschakel binnen het beeksysteem, dat loopt van het Fochteloërveen tot aan De Onlanden. Ook werkt Prolander samen met Waterschap Noorderzijlvest om in het projectgebied uitvoering te geven aan de Kaderrichtlijn Water (KRW), waarmee een kwalitatief betere waterhuishouding wordt nagestreefd.
Een deel van het beekdalsysteem is al ingericht als natuur. De huidige opgave gaat over het nog niet ontwikkelde deel van het beekdal: het projectgebied. Dit loopt van de vistrap (1) tot aan de fietsbrug bij de Bommelier (5).
Voor de herinrichting van het projectgebied is er gekozen voor een gefaseerde aanpak. Hiervoor is er een schetsontwerp ontwikkeld binnen de NNN begrenzing dat is opgedeeld in 'fase 1' en 'lange termijn', zoals ook is te zien op de kaart. Dit houdt in dat er gefaseerd wordt toegewerkt naar de realisatie van het schetsontwerp voor de lange termijn, de herinrichting van het gehele beekdal van het Peizerdiep.
Legenda voor de kaart met overzicht NNN
Over het schetsontwerp en hoe deze tot stand is gekomen, kunt u meer lezen in het hoofdstuk schetsontwerp.
Waarom wordt het Peizerdiep opnieuw ingericht?
Het doel van de herinrichting is om een aaneengesloten natuurnetwerk vorm te geven waarin de natuurpotenties van het beekdal optimaal worden benut, en dat het beekdal een ecologische verbindingszone vormt voor de migratie van plant- en diersoorten. Daarvoor worden ook nieuwe landschapselementen toegevoegd. Omdat het projectgebied grenst aan De Onlanden, is een belangrijk aspect van de opgave ook het waarborgen van waterveiligheid en het vertragen van de waterafvoer richting De Onlanden. Daarnaast is er vanuit het waterschap de Kaderrichtlijn Water (KRW) doelstelling. De doelstelling van de KRW is het realiseren en behouden van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. Daarom worden de inrichtingsprincipes uit de KRW meegenomen in het ontwerpproces. Een ander uitgangspunt dat wordt meegenomen is het ontwerpen vanuit het principe water en bodem sturend. Dit houdt in dat het beekdal van het Peizerdiep moet kunnen omgaan met hevige pieken in de winter en droge perioden in de zomer. Het vertraagd afvoeren van het water zal hieraan bijdragen en ook het infiltreren van oppervlaktewater is hierin van belang. Wanneer water en bodem sturend worden voor de inrichting, zal een zo robuust mogelijk systeem met zo weinig mogelijk 'kunstwerken' (zoals gemalen) worden gecreërd. Een succesvol ontwerp zal ook bijdragen aan het zoveel mogelijk vastleggen van CO2, bijvoorbeeld door het stopzetten van veenoxidatie, het stimuleren van veengroei en het aanplanten van singels. Door water de ruimte te geven in het beekdal wordt de klimaatverandering zo goed mogelijk opgevangen, en dit is in ieders belang.
Bovenal, moet met de inrichting rekening worden gehouden met de omgeving en bestaande waarden in en nabij het projectgebied. Zo zijn er diverse woon- en landbouwgebieden aanwezig die zo min mogelijk op een negatieve manier beïnvloed moeten worden. Verder worden cultuurhistorie en archeologie meegenomen in de planvorming. Niet alleen als kader, maar vooral ook als inspiratie voor de inrichting. Dit geldt ook voor recreatie en beleving, waarbij het bijvoorbeeld belangrijk is dat het projectgebied een logisch onderdeel gaat uitmaken van het bestaande routenetwerk in de omgeving. Dit vereist een integrale benadering van het landschap, waarbij al deze factoren worden erkend en worden meegenomen in de analyse en planvorming.
Waar staan we nu?
In dit hoofdstuk wordt u meegenomen in het verloop van het gebiedsproces voor de herinrichting van het Peizerdiep. Hier vindt u de mijlpalen tot nu toe en de stappen die worden genomen om het gebied rond 2027 voor een groot deel (fase 1) ingericht te hebben.
2022 - 2024
In overeenkomst met betrokken partijen zijn de doelen, ambities en rolverdelingen voor de herinrichting vastgelegd. Vervolgens zijn er voorbereidende onderzoeken uitgevoerd, waaronder een landschaps ecologische systeemanalyse (LESA), een aardkunde, archeologie en cultuurhistorisch (AAC) onderzoek en een watersysteemanalyse. Ook is er een scenariostudie uitgevoerd samen met de gebiedspartners. Dit resulteerde in het schetsontwerp. Gedurende dit proces is regelmatig afgestemd met de begeleidende werkgroep, bestaande uit terreinbeherende organisaties (TBO's), gemeente, provincie en waterschap. Daarnaast werden betrokken bestuurders op de hoogte gehouden.
2024 - 2025
Vervolgens zijn individuele gesprekken gevoerd met direct omwonende en perceeleigenaren. Het doel van deze gesprekken was om met hen kennis te maken en in een vroeg stadium te informeren over de herinrichting. Deze gesprekken waren ook belangrijk om gebiedskennis op te halen en inzicht te krijgen in de verschillende risico's, gevoelens en belangen binnen de herinrichting. Ook wordt er een inloopbijeenkomst georganiseerd voor direct betrokkenen om het schetsontwerp aan hen te presenteren en input uit de omgeving op te halen. Daarnaast komt er een bestuurlijk besluit over het schetsontwerp. In deze perioden worden aanvullende onderzoeken gedaan, zoals landmeetkundig onderzoek, onderzoek naar explosieven, waterbodemonderzoek, ecologisch onderzoek en bodemchemisch onderzoek. Deze stappen dragen bij aan het opstellen van een inrichtingsplan. Wanneer dit concreet is, wordt ook een gebiedsbrede informatieronde georganiseerd. Daarop volgt bestuurlijke besluitvorming om het inrichtingsplan goed te keuren. Ook wordt er dan gestart met het voorbereiden van de aanbestedings- en uitvoeringsfase.
2025 - 2026
Wanneer het inrichtingsplan definitief is, starten de planologische procedures en worden vergunningen aangevraagd. Wanneer dit gereed is kan ook de besteks- en aanbestedingsfase starten met daarop volgend de uitvoeringsfase. De omgeving wordt te zijner tijd op de hoogte gebracht van de ontwikkeling van de uitvoeringswerkzaamheden en de voorbereidingen daarvoor.
2026 - 2027/2028
Als alles naar verwachting gaat, vinden de uitvoeringswerkzaamheden plaats in 2026 en 2027 met mogelijke uitloop naar 2028.
Het Peizerdiep in vogelvlucht
Het beekdal van het Peizerdiep loopt van het hoger gelegen Drents Plateau naar de laagveengordel van Groningen. Het projectgebied waar de maatregelen worden uitgevoerd is slechts een onderdeel van dit hele beekdal. Daarom zoomen we eerst uit en nemen we u op de volgende pagina's mee langs de vijf verschillende trajecten van het beekdal
01 / 06
1
Het hoefijzer
Vanaf dieper ingesneden bovenlopen op het Drents Plateau, zoals de Slokkert en de Broekenloop, vervolgen de beken hun weg naar respectievelijk het Groote Diep en het Oostervoortsche Diep. Deze beekdalen zijn relatief breed en hebben flauwe taluds. Kenmerkend zijn de lange smalle kavels die loodrecht op de beekloop staan en de houtwallen parallel op de flanken van de beekdalen en langs de haakse kavels. Recent zijn grote delen van deze beekdalen omgevormd van landbouwgrond naar natuur, waarin de beekloop weer meandert.
2
De flessenhals
Het Groote Diep en Oostervoortsche Diep vloeien bij Lieveren samen in een smal beekdal, waarvan de vorm doet denken aan een flessenhals. Het beekdal wordt daar ingesloten tussen diverse essen (akkercomplexen), waarvan de grootste aan de zijde van Lieveren ligt. Verder stroomafwaarts worden de randen van het beekdal gemarkeerd door bosranden van Havezathe Mensinge en het Lieverderbosch. Vanuit het beekdal heb je fraai doorzicht richting het landgoed Mensinge en andersom. De beek wordt gemarkeerd door pluksgewijze bosjes aan de oever. Dit deel van het beekdal kenmerkt zich door een kleinschalig en lieflijk karakter. Het is een stuk historisch beekdal, zeker omdat dit het enige traject is waarin de beekloop nooit gekanaliseerd is geweest. Het traject eindigt bij de vistrap, waar het smalle meanderende Lieversche Diep overgaat in de gekanaliseerde beekloop van het Peizerdiep.
3
Het dubbele beekdal
Er is een groot contrast tussen het Lieversche Diep voor de vistrap en het Peizerdiep na de vistrap. De brede gekanaliseerde beekloop van het Peizerdiep slingert nog maar licht door het landschap. Vanaf de vistrap wordt het landschap geleidelijk opener. De westzijde van het beekdal bestaat uit een relatief besloten landschap met houtwallen en bomenrijen. De oostzijde van het landschap is meer open en reliëfrijk. Het Oude Diepje, ten oosten van het Peizerdiep en parallel aan de beek, is nu een rechte en relatief smalle sloot maar betreft een oude beekloop. Dit is op grote schaal als een bredere laagte nog goed in het landschap te herkennen. In die zin is er sprake van een ‘dubbel beekdal’. Vanuit het westen stroomt de Steenbergerloop het Peizerdiep in en heeft de vorm van een sloot. De historische slenk is nog goed te herkennen in het landschap als een laagte. Dit deel van het Peizerdiep kan op meerdere plekken worden doorkruist. Bijvoorbeeld bij de Weehorsterweg, waar een historische structuur van boerenerven te vinden is. Verder stroomafwaarts kruist de drukke provinciale Roderweg de beek. Het dubbele beekdal loopt grofweg tot het deel waar de Moleneind het Peizerdiep oversteekt.
4
Het benedenstroomse deel
Het benedenstroomse deel van het Peizerdiep begint bij de Moleneind. Het beekdal wordt geleidelijk breder en opener en de flanken zijn flauwer. Dit is het gedeelte waar het landschap van het Drents Plateau overgaat in het landschap van De Onlanden en daarmee ook van het esdorpenlandschap naar het landschap van de randveenontginningen. De westzijde oogt natuurlijker met meer beplanting die de percelen benadrukt. Hier is de Kleibosch aanwezig dat zich bevindt op een potkleiopduiking. De oostzijde is nog grotendeels in landbouwkundig gebruik en heeft een meer open karakter. Het landschap eindigt bij de Stenhorsten.
5
De Onlanden
Vanaf de Stenhorsten en de Schipsloot kom je merkbaar in een ander, natter en opener, landschap terecht. De hoeveelheid bebouwing en opgaande beplanting neemt af en het aandeel moeras neemt toe. De fietsbrug bij de Bommelier is in het plangebied de laatste doorkruising van het beekdal. Hierna zet het grootschalige landschap van De Onlanden door tot aan het Leekstermeer.
6
Het projectgebied
Het projectgebied voor dit gebiedsproces reikt vanaf de Oude Stuw Sterrebos (vistrap) tot aan de Bommelier fietsbrug. Hieronder vallen dus het dubbele beekdal en het benedenstroomse deel van het beekdal van het Peizerdiep.
Gebiedsomschrijving
Na de vogelvlucht door het gehele beekdalsysteem van het Peizerdiep, zoomen we nu in op de details van het projectgebied.
Het landschap rond het Peizerdiep is grotendeels gevormd in het Pleistoceen. In deze periode vallen ook de laatste twee ijstijden: het Saalien en het Weichselien. Veel van de karakteristieke elementen en het reliëfrijke landschap dateren uit deze perioden. In de omgeving van het Peizerdiep zijn zelfs afzettingen uit de nog eerdere ijstijd, het Elsterien, zichtbaar aan het oppervlak.
Grillige ondergrond
Het Pleistoceen
Het Pleistoceen begon ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden. De landschapsvorming van het Peizerdiep begon later in die perioden, ongeveer 456 duizend jaar geleden.
In deze periode ontstond er potklei in het gebied. Zelfs vandaag de dag kan potklei nog gevonden worden vlak onder het grondoppervlak. Deze klei werd gevormd tijdens een ijstijd (Elsterien). Door het smelten van ijskappen werden tunneldalen gevormd. Hierin ontstonden later diepe meren met stilstaand water, waarin zelfs de fijnste kleideeltjes konden bezinken en dikke lagen potklei werd gevormd.
Later is Nederland opnieuw bedekt geweest met landijs (Saalien), waarbij keileem werd gevormd. Op sommige plekken is deze keileem door een latere ijsbeweging opgestuwd tot ruggen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Hondsrug. Meer lokaal hebben we de rug van Tynaarlo, Rolde, Zeijen en Norg. Deze ruggen zijn bepalend voor de stroomrichting van de beken.
Langs het Oude Diep is het hoogteverschil dat is ontstaan tijdens het Pleistoceen nog steeds goed te zien
Tijdens de laatste ijstijd (Weichselien) was Nederland niet bedekt met landijs, maar was er wel het hele jaar vorst. Hierdoor sneed smeltwater dalen in door de keileemruggen, onder andere waar nu het Lieversche Diep ligt. Later werd het landschap bedekt met dekzand, doordat wind vat kreeg op het zand.
Overzicht geomorfologische kenmerken per tijdperk
Het Holoceen
Toen het Holoceen zo'n 12.000 jaar geleden begon, werd het klimaat warmer, steeg de zeespiegel en daarmee het grondwater. Hierdoor stroomde water langzaam door het gebied of stond het stil. Door deze omstandigheden kon veen groeien en werden veenpakketten gevormd. Die veenpakketten zien we nu nog. Langs het Peizerdiep zijn er zelfs veenpakketten van zo’n 10 meter dik! De toenemende plantengroei legde het landschap vast. De foto’s hieronder geven een impressie van hoe natte of droge veengebieden die zijn ontwikkeld tijdens het Holoceen eruit zien.
Invloed Pleistoceen en Holoceen op de bodem
De aanwezigheid van potklei in de bodem is een bijzonder kenmerk van het Peizerdiep. Potklei bestaat uit zeer fijne klei en heeft de eigenschap zeer slecht waterdoorlatend te zijn. Langs het Peizerdiep is dit soms dicht aan het oppervlak aanwezig op de ruggen en de flanken. De naam potklei is ontstaan door het gebruik van het materiaal voor bijvoorbeeld aardewerk en het bakken van kloostermoppen (Middeleeuwse bakstenen). Zo groeven (tichelden) in de Middeleeuwen al de monniken van het klooster Aduard de potklei in de Kleibosch op waarvan kloostermoppen werden gebakken. Dit gebeurde onder andere bij erf Tichelwerk. Daarna werden de kloostermoppen per schip naar Aduard getransporteerd. De kleidobben waaruit, door de eeuwen heen, de potklei werd gewonnen zijn, eveneens als schipsloten (zijwaartse kanaalafsplitsingen), nog steeds terug te zien in de Kleibosch. Vandaar dat de Kleibosch gezien wordt als belangrijk aardkundig erfgoed. Naast potklei is ook keileem op enkele locaties rond het Peizerdiep dicht aan het oppervlak te vinden.
Andere grondsoorten zijn later in het gebied terechtgekomen of ontstaan. Het gaat om bijvoorbeeld kleiige afzettingen (uit zee), zand, veen of meer humusrijke bodemsoorten.
Uit de onderzoeken naar de ondergrond blijkt dat de bodemopbouw rond het Peizerdiep grillig is. De extreem gelaagde en op zeer afwisselende geologische en geomorfologische opbouw van het gebied maakt het gebied bijzonder ten opzichte van veel andere beekdalen. De manier waarop potklei en keileem zich in de bodem bevinden, beïnvloedt zowel de stromingsrichting van grondwater als de ecologie van het gebied. Vanwege de extreem slechte waterdoorlatendheid van deze lagen is er een voornamelijk lokaal werkend grondwatersysteem.
Gelaagd cultuurlandschap
Aardkundige en archeologische waarden
De grillige bodem van het beekdal vertelt veel over het ontstaan van geologische formaties en reliëfvormen tijdens de ijstijden. Hier kan je nog steeds elementen van terugzien in het landschap. Deze elementen worden beschouwd als aardkundige waarden. Het zijn tastbare overblijfselen van een ver verleden en daarom is belangrijk om deze waarden te behouden en versterken. Door aardkundige waarden toegankelijk en zichtbaar te houden, kunnen zij inzicht blijven geven, aan huidige én toekomstige generaties, in de natuurlijk processen die het landschap hebben gevormd.
Onderzoek heeft aangetoond dat het beekdal van het Peizerdiep rijk is aan aardkundige waarden. Er zijn vondsten gedaan die dateren uit alle perioden van het steentijdperk, vooral op de hoger gelegen delen van het keileemplateau. Op de locaties waar nu de essen zich bevinden, kunnen mogelijk archeologische vondsten gedaan worden. Deze plekken dienden vroeger al als geschikte hoge vestigingsplaatsen. Dankzij de later aangebrachte esdekken zijn deze vindplaatsen goed bewaard gebleven.
Hogere zandkoppen gevormd tijdens de ijstijd, zoals de Zuid esch bij Lieveren, zijn archeologisch interessant omdat op deze plekken geschikt waren als vestigingslocatie in de tijd van jagers en verzamelaars
In het herinrichtingsplan voor het Peizerdiep streven we ernaar om de cultuurhistorische elementen van het gebied samen te brengen. Dit omvat niet alleen de aardkundige waarden, maar ook historische aspecten, zoals esdorpen, randveenontginning en tichelwerken, die het landschap het unieke karakter geven. Een belangrijk onderdeel van het herinrichtingsplan is dus om de verschillende landschappelijke lagen, van het steentijdperk tot de middeleeuwen, oud tot meer recent, leesbaar te houden.
Hieronder vindt u meer informatie over de transities in het gebruik van het gebied en de menselijke ingrepen die hebben plaatsgevonden om het landschap te veranderen.
Van esdorpenlandschap naar randveenontginningen
Het Drents Plateau vormt de basis voor het esdorpenlandschap. De esdorpen liggen op overgangen van hoog en droog naar laag en nat. De natte delen van het landschap bestaan uit beekdalen met graslanden, hooilanden en de beek zelf. Op de drogere delen vinden we juist essen en woeste gronden, zoals heide en velden. Historisch gezien werden woeste gronden bij de esdorpen gebruikt voor begrazing door schapen en het steken van plaggen. Later, rond de negentiende eeuw, werden deze gronden verdeeld onder boeren en omgevormd tot landbouwgrond en bosgebieden. De introductie van kunstmest droeg bij aan dit proces. Dit verdelen van gronden onder boeren staat ook wel bekend als de markeverdeling.
Al in de Late Middeleeuwen nam de druk tot ontginning van gronden toe. Dat kwam mede door de sterke bevolkingsgroei. Deze druk op ontginning resulteerde in de vorming van dochternederzettingen van esdorpen en de kolonisatie van de randveengebieden van het Drents Plateau. Hierbij ontstonden langgerekte bebouwingslinten met dwars daarop een smalle optrekkende verkaveling richting het veen. Een voorbeeld hiervan is Roderwolde. Dit dorp is in de loop der tijd verplaatst, omdat door de ontginning van het veen het maaiveld inklonk en de bewoners natte voeten kregen. Het dorp lag vroeger op de plek waar nu alleen nog de begraafplaats van het dorp te zien is. Deze ligt nu een kilometer ten noorden van het dorp.
Op deze kaart uit 1925 kan je goed zien wat de afstand is tot de begraafplaats van Roderwolde in het noorden tot de huidige locatie van het dorp
Klei en transport
De potklei die te vinden is in de ondergrond van het beekdal, werd gebruikt voor het maken van aardewerk, stenen en dakpannen. Het Peizerdiep was destijds een belangrijke factor voor de tichelwerken maar ook voor het transport van goederen zoals zand, stenen, turf en granen. Zo laat de foto hiernaast de oude haven van Roderwolde zien in 1934. Het Peizerdiep is gedurende de negentiende eeuw gekanaliseerd om het vaarverkeer te vergemakkelijken. In de twintigste eeuw werd een nieuwe vorm van transport geïntroduceerd: de trambaan tussen Groningen en Drachten. Deze goederenspoorverbinding werd in de jaren ’80 opgeheven, maar is op meerdere plekken in het gebied nog herkenbaar.
Relict van de Trambrug over het Peizerdiep
Naoorlogse herinrichting van het Peizerdiep
Het beekdal van het Peizerdiep onderging tussen 1959 en 1967 een grootschalige herinrichting gericht op landbouwdoeleinden. Dit omvatte onder andere de kanalisatie van de beek om omliggende gebieden effectiever te ontwateren. Opmerkelijk is dat het Lieverensche Diep onveranderd bleef en zijn originele loop behield. Veel heidevelden en oude bossen werden omgezet voor agrarisch gebruik, maar enkele werden, zoals het Lieversche Noordbos, gespaard dankzij de landschapsplannen van Harry de Vroome. Deze plannen omvatten ook de aanvulling van bestaande beplantingsstructuren en de aanleg van nieuwe singelbeplanting.
Kanalisatie van het Peizerdiep voor ontwatering ten behoeve van de landbouw
Natuur en water
Ecologische waarde van het Peizerdiep
De ecologische waarde van het Peizerdiep was zeer hoog. Dat kwam door de lokale grondwaterstromen, bijzondere bodemsoorten, het feit dat de beek af en toe overstroomde en het kleinschalig menselijk gebruik. In deze omstandigheden groeide bijvoorbeeld de plant zaagblad, die nu is uitgestorven. Door intensiever landbouwkundig gebruik is de biodiversiteit sterk afgenomen, maar in de slootkanten zijn nog diverse bijzondere plantensoorten te vinden. Daar zien we bijvoorbeeld nog noordse zegge, blaaszegge, duizendknoopfonteinkruid, adderwortel en gewone dotterbloemen. De toestroom van grondwater beïnvloedt welke plantensoorten er groeien. In het Peizerdiep zijn invloeden van mineraalrijk diep grondwater, kalkrijk water, voedselarm grondwater en grondwater afkomstig van keileem gevonden. Verschillende vogelsoorten, zoals de grasmus, graspieper en roodborsttapuit, maken gebruik van de weilanden in het gebied.
De beek is een tijd ongeschikt geweest voor de bij een beek horende planten en dieren. Deze omstandigheden worden weer verbeterd, door de waterkwaliteit te verbeteren, vistrappen te maken en de beek opnieuw te laten meanderen. Daarnaast zijn er waardevolle bosgebieden aanwezig, zoals De Kleibosch, het Lieverder Noordbos en het voormalig hakhoutbos Weehorsterbos. Hier is een interessante ondergroei te vinden van onder andere schedegeelster, bosanemoon, ruige veldbies en klaverzuring.
Oppervlakte- en grondwater
In de jaren '60 en '70 onderging Nederland (inclusief omgeving Peizerdiep) een significante verandering in landschapsvorming. Dit kwam voornamelijk door grootschalige ruilverkavelingsprojecten, het optimaliseren van landbouwgronden en sterke verbetering van de waterafvoer. Het gevolg was ook een aanzienlijke daling van het grondwaterpeil. Doordat het watersysteem sterk gericht was op het snel afvoeren van water, leidde dit tot wateroverlast tijdens hevige buien en tot droge periodes in de zomer. Het natuurlijke vermogen van het landschap om water vast te houden, zoals een spons dat doet, werkt niet meer. Daarnaast lijkt de beek nu meer op een kanaal. De beek heeft over het algemeen een trage stroming en een laag zuurstofgehalte met weinig variatie in stroomsnelheid en waterbodems. Deze vorm heeft ook nadelen voor de ecologische waarden in het gebied. Door de piekafvoeren na hevige buien stroomt namelijk ook een deel van het waterleven weg. Daarnaast wordt de ecologische waarde van de oevers beperkt, doordat de beek niet meer overstroomt.
Eind van de 20e eeuw groeide het besef dat water ook vastgehouden moet worden in het gebied zelf. Dit markeerde het begin van een nieuwe benadering van waterbeheer, gericht op het creëren van een veerkrachtiger en duurzamer watersysteem. Dit is een watersysteem dat beter in staat is om zowel pieken in regenval als droge periodes op te vangen. Daarom werd, nadat het gebied in 1998 werd getroffen door grootschalige wateroverlast, besloten De Onlanden aan te leggen. Dit project is sinds 2001 gaande en omvat grootschalige natuurontwikkeling en waterberging. De naam "De Onlanden" verwijst naar de vroegere staat van het gebied, dat vrijwel onbruikbaar was voor agrarische doeleinden.
De Onlanden met uitzicht op Groningen
Beleefbaar landschap
Een belangrijk aspect van het projectgebied Peizerdiep, is hoe het gebied door mensen wordt beleefd en ervaren. Er zijn diverse bewegwijzerde recreatieve wandel- en fietsroutes te vinden, zoals aangegeven op de kaart aan de rechterkant. Daarnaast zijn er ook lokale ommetjes.
Legenda voor de kaart, geeft een overzicht van de wandel- en fietsknooppunten rondom het Peizerdiep.
Wandelpad nabij Peizerdiep
Vooral rond het Lieversche Diep en het Mensingebos vind je veel recreatiemogelijkheden. Zo fungeren de vistrap en stuw als een belangrijk knooppunt voor wandelroutes. Ook zijn sommige locaties met een goed uitzicht over het beekdal gemarkeerd met uitkijkpunten, zoals de preekstoel bij het Lieversche diep.
Vistrap bij het Lieversche Diep
Preekstoel bij Lieversche Diep
Ook binnen het dubbele beekdal zijn oversteekplekken van groot belang voor recreanten. Denk hierbij aan de fiets- en voetgangersbrug bij de Weehorst, maar ook de drukke Roderweg die veelvuldig gebruikt wordt door fietsers en wandelaars. Ook de fietsbrug bij de Bommelier is een veelgebruikte verbinding die aansluit op het recreatieve netwerk in De Onlanden.
1. Havezate Mensinge in 1925 2. Ruige veldbies 3. Tramhalte te Roden in 1925 4. Roodborsttapuit
Schetsontwerp
Een goed schetsontwerp voor het Peizerdiep, begint met een analyse van de opgaven in het beekdal. Door de kenmerken van het Peizerdiep te onderzoeken, kunnen de belangrijkste uitdagingen en kansen worden geïdentificeerd. Zo worden de uitgangspunten van het ontwerp bepaald.
Uitgangspunten
Veranderend klimaat
Door klimaatverandering wordt Nederland natter in de winter en droger in de zomer. Ook ervaren we steeds extremere weersomstandigheden. Hoewel de exacte impact van deze veranderingen nog niet volledig duidelijk is, is het van belang om een beekdal te ontwikkelen dat zo goed mogelijk bestand is tegen droogte, natheid, tegemoet komt aan de steeds extremere weersomstandigheden en functiecombinaties mogelijk maakt.
Daarom is het belangrijk om water meer ruimte te geven en de sponswerking van het landschap te vergroten. Door water de vrijheid te geven om te stromen en in de bodem te trekken, kunnen we ons beter voorbereiden op het veranderend klimaat.
Water en bodem sturend
Het principe water en bodem sturend is een belangrijke leidraad voor de herinrichting van het Peizerdiep. Dit is ook toegepast in het schetsontwerp. In het Peizerdiep is dit principe te vertalen naar het volgen van de vorm van het reliëfrijke beekdal, waarbij de beek zoveel mogelijk op de laagste plek komt te liggen en zonder aanleg van kades inundatie weer mogelijk is. Het hoofddoel van inundatie is om het water zo geleidelijk mogelijk af te voeren, waardoor de kans op overstromingen op andere plekken verkleind wordt. Een hogere grondwaterstand draagt tegelijkertijd bij aan het behoud van de veenbodem.
Bij het implementeren van dergelijke maatregelen moet rekening worden gehouden met de waterpeilen van de beek en eventuele piekafvoeren die vanuit bovenstroomse afvoer kunnen optreden. Daarnaast is het van belang om de waterkwaliteit in zowel de hoofdbeek als in de zijstromen (Steenbergerloop, Grote Masloot) te verbeteren.
Legenda voor watersyteem kaart Peizerdiep
Het grondwatersysteem
Het Peizerdiep kent een interessant grondwatersysteem waar rekening mee moet worden gehouden in het ontwerp. De grondwaterstroming tussen Lieveren en Roderwolde wordt grotendeels beïnvloed door een dikke laag potklei, lokaal keileem en soms sterk lemige zandlagen in de ondergrond. Hierdoor komt regionale kwel (vanaf het Drents Plateau) maar beperkt voor. Over de potklei- en keileemlagen stroomt grondwater af naar het beekdal, wat voor jonge en soms iets oudere uitstroom van grondwater zorgt. Dit biedt geweldige potenties voor verschillende bijzondere vegetaties. Aan de andere kant betekent dit ook dat veranderingen in het peil van oppervlaktewater en grondwater vooral lokaal effect hebben en zeer beperkt doorwerken naar de omgeving.
Legenda voor de bodemkaart
Potklei laag bij Roden
Indicatie van kwel
Ontwerpend onderzoek
Ontwerpend onderzoek is een werkwijze om de mogelijkheden in het Peizerdiep te verkennen. Met deze werkwijze ontstaat een iteratief proces, waarbij ontwerpen en onderzoeken elkaar afwisselen en aanvullen. Bij deze analyses en onderzoeken worden ook gebiedspartners betrokken. Deze aanpak wordt versterkt door het verzamelen en verwerken van feedback.
Als onderdeel van dit iteratieve ontwerpproces is een schetssessie georganiseerd. Samen met gebiedspartners zijn verschillende scenario's voor het Peizerdiep besproken. Het doel van deze sessie was om te onderzoeken wat de belangrijkste keuzes zijn voor het gebied. Hoewel deze sessie theoretisch van aard was, leverde het waardevolle inzichten op. De sessie resulteerde in verschillende bouwstenen voor het eerste schetsontwerp.
De afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig uit bovengenoemde schetssessie en zijn niet te beschouwen als realistisch, haalbaar of uitvoerbaar maar bedoelt om de mogelijkheden in Peizerdiep te verkennen.
Schetsontwerp voor de lange termijn
Voor de lange termijn is een schetsontwerp gemaakt voor de inrichting van alle gebieden die onderdeel zijn van het NNN en binnen het projectgebied liggen. Dit schetsontwerp is gebaseerd op de volgende principes:
- Robuust watersysteem
- Waardevol natuurnetwerk
- Leesbaar landschap
- Beleefbaar landschap
Legenda wensbeeld voor de lange termijn
De kaart rechts illustreert het schetsontwerp voor de lange termijn. In dit schetsontwerp zijn factoren als eigendommen en belangen van omwonenden nog niet meegenomen.
Dit ontwerp fungeert als een toekomstbeeld voor het beekdal van het Peizerdiep. Op de volgende pagina's worden de uitgangspunten en eerder genoemde principes uiteengezet om te laten zien hoe dit schetsontwerp is ontwikkelt.
Vervolgens eindigt de storymap met een schetsontwerp dat is gebaseerd op de beschikbaarheid van gronden. Dit ontwerp kan op korte termijn worden uitgevoerd en wordt aangeduid als fase 1 van het gebiedsproces. Het plan voor fase 1 zal dienen als leidraad voor verdere stappen in het gebiedsproces.
Robuust watersysteem
Om een robuust watersysteem te realiseren dient in het schetsontwerp de huidige vorm van het maaiveld in het beekdal als basis voor zowel de beeklopen als de locaties van inundaties. Het beekdal kent één hoofdloop Peizerdiep. Het Oude Diep vormt een parallelle loop en wordt voornamelijk gevoed door kwel. De waterstroom van de Steenbergerloop wordt zo laat mogelijk in het systeem van het Peizerdiep geleid. Inundaties doen zich voornamelijk voor in de zuidelijke, meer laaggelegen delen van het beekdal. Ook zal de beek meer gaan meanderen.
Deze hoogtekaart laat goed de vorm van het beekdal zien. Bijvoorbeeld het licht groene lagere gelegen dubbele beekdal en de rood/oranje hoger gelegen flanken.
Waardevol natuurnetwerk
In het schetsontwerp zijn locaties geïdentificeerd die geschikt zijn voor de ontwikkeling van diverse natuurtypen. Als u verder naar beneden scrollt worden deze gepresenteerd aan de hand van een kaart waarop geschikte plekken voor deze natuurtypen worden aangegeven, samen met foto's die een beeld geven van hoe deze gebieden eruit kunnen zien.
Moeras Dynamisch moeras en veenmoeras op basis van permanent waterpeil aan of boven maaiveld, vaak op een veenbodem.
Locatie dynamisch moeras (links), impressie dynamisch moeras (midden) en moerasbeek (rechts)
Natte natuurtypen
Vochtig hooiland en nat schraalland zijn beiden natte floristisch zeer bijzondere historische cultuurgraslanden. Beide komen voor bij hoge grondwaterstanden, waarbij vochtig hooiland tegen enige overstroming kan en nat schraalland afhankelijk is van gebufferde omstandigheden (kwel).
Locatie natte natuurtypen (links), impressie nat schraalland (midden) en vochtig hooiland (rechts)
Droge natuurtypen Locatie van minder natte natuur is afhankelijk van voedselrijkdom, mate van buffering van de bodem (flora- en faunarijk grasland of droog schraalgrasland) en wensen voor bijvoorbeeld bos of natuurakkers.
Locatie droge natuurtypen (links), impressie (van links naar rechts) kruiden- en faunarijk grasland, diverse bossen en natuurakkertjes
Leesbaar landschap
In het schetsontwerp komt de beekloop in de laagste delen van het beekdal te liggen, deels geïnspireerd door de 19e-eeuwse beekloop. In het schetsontwerp wordt het behouden en herstellen van houtwallen en singels nagestreefd. Ook blijft de verkavelingsstructuur verfijnd zichtbaar. Alleen op de natste delen zal deze vervangen. Het cultureel gebruik wordt versterkt door de introductie van natuurakkertjes. De delen waar de ruilverkavelingen nog zichtbaar zijn, blijven behouden.
Beleefbaar landschap
Plaatsen om het Peizerdiep over te steken zijn zeer belangrijk voor de beleving van het gebied en worden daarom behouden in het schetsontwerp. Een mogelijke aanvulling op dit aspect zou de creatie van een wandelroute over de oude trambaan kunnen zijn. Tijdens het gebiedsproces is het van belang om meer ideeën op te halen over hoe de beleving van het gebied verder verbeterd kan worden.
Schetsontwerp voor fase 1
Deze schets laat zien hoe de inrichting van het Peizerdiep er uit zou kunnen zien. Hierin zijn alle eerder besproken principes en uitgangspunten in samenhang opgenomen. Dit ontwerp dient als startpunt voor de verdere uitwerking van de herinrichting. Op dit moment is het niet haalbaar om het wensbeeld voor de lange termijn te realiseren, omdat niet alle gronden beschikbaar zijn voor het project. Daarom is gekozen voor een gefaseerde aanpak, zonder dat deze afbreuk doet aan ontwikkelmogelijkheden voor de lange termijn. Dit heeft geresulteerd in een schetsontwerp voor de korte termijn. Het doel is om dit ontwerp te realiseren in 2027, met uitloop naar 2028. Hieronder is dit schematisch weergegeven.
Schetsontwerp fase 1
Het ontwerp voor fase 1 laat zien dat boven- en benedenstrooms de kansen voor beekdalontwikkeling het grootst zijn. Voor het middengebied blijft nog een opgave bestaan voor de toekomst.
Fase 1 aanpak (beekdalontwikkeling boven en benedenstrooms).
Legenda bij het schetsontwerp.
Update storymap en contact
Uiteraard houden we u ook van bovenstaande stappen op de hoogte. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zullen wij deze in deze Storymap opnemen en u hiervan op de hoogte brengen via de nieuwsbrief.
Bent u nog niet geabonneerd op de nieuwsbrief? Meld u dan aan via onderstaande knop:
Voor vragen kunt u contact opnemen met Prolander via j.deboer@prolander.nl
Laatst gewijzigd: 13 mei, 2024