
Giesbaargse Monumenten
Een overzicht van het onroerend erfgoed in Geraardsbergen
De monumenten van Geraardsbergen in kaart
Geraardsbergen mag terecht trots zijn op haar onroerend erfgoed: van kastelen tot arbeidershuisjes, van abdijen tot industriële gebouwen, van cultuurlandschappen tot archeologische sites. Elk van die plaatsen bevat een schat aan informatie over ons verleden en vertelt een onverwacht verhaal over vandaag.
De 3M's
Manneken Pis
Dagelijks zakken een honderdtal toeristen af naar Brussel om daar het befaamde Manneken Pis te gaan bekijken en fotograferen. Toch staan zij op de verkeerde plek, aangezien het Manneken Pis van Geraardsbergen het oudste is!
Manneken Pis in het Belleman-kostuumpje.
Het Geraardsbergs Manneken Pis heeft anno 2017 welgeteld 307 kostuumpjes verzameld. Sinds 2016 kunnen de kostuumpjes bewonderd worden in het Manneken Pis Museum (Infokantoor Visit Geraardsbergen, Markt z/n).
Muur
Ben je een wielerliefhebber of verken je graag steden met de fiets? Bezoek dan zeker eens de Muur van Geraardsbergen!
Wie de muur beklimt, wordt ook beloond: hij leidt namelijk naar de 110 meter hoge top van de Oudenberg, waar je een spectaculair panoramisch uitzicht hebt over de streek.
Op deze aardbol zijn drie "Muren" wereldberoemd: de Berlijnse, de Chinese en die van Geraardsbergen. Terecht, want alle drie hebben ze de geschiedenis bepaald.
Met zijn lengte van 1075m, zijn steile helling en zijn horizontale kasseien is de Muur een echte klassieker in de Vlaamse wielergeschiedenis! De kasseiweg is vooral bekend door de Ronde van Vlaanderen: jarenlang was de Muur de voorlaatste en vaak ook beslissende helling in die wielerwedstrijd. Met zijn hoogste stijgingspercentage van 20% is de Muur een echt monument.
Mattentaart
Geraardsbergen is naast de stad van de Muur en Manneken Pis ook de ‘Mattentaartenstad’. Geen enkele passant of toerist kan Geraardsbergen verlaten zonder dit overheerlijke gebakje te hebben geproefd.
De Europese Unie heeft de Geraardsbergse mattentaart officieel erkend als Europees streekproduct. De mattentaart was het eerste Vlaamse streekproduct met Europese bescherming!
Je vindt mattentaarten bij alle bakkers in de stad. Enkel op de originele manier bereide taarten uit Geraardsbergen en Lierde mogen de naam Geraardsbergse Mattentaarten dragen, want de Geraardsbergse mattentaart is erkend als Europees streekproduct. De naam 'Geraardsbergse Mattentaart' mag enkel nog gebruikt worden als het gebakje daadwerkelijk in Geraardsbergen of Lierde gemaakt is. Bovendien moet dat gebeuren volgens het aloude recept en met melk uit de streek. De matten die gebruikt worden, moeten afkomstig zijn van en gemaakt zijn op de hoeves uit dezelfde regio.
Trek op culinaire ontdekkingstocht en leer hét streekproduct van Geraardsbergen en Lierde op een nieuwe manier kennen via de Mattenkaart.
City Clip Geraardsbergen