Pågående planer
Här kan du se alla pågående detaljplaner och planprogram i Härnösands kommun.
Här kan du se alla pågående detaljplaner och planprogram i Härnösands kommun.
Här presenteras Härnösands pågående planer och planprogram i en digital karta.
Du tittar runt genom att sakta bläddra nedåt eller klicka på den siffra du vill veta mer om. Det går även att zooma in och ut i kartan med hjälp av + och - tecknet i nedre högra hörnet på kartan.
Har du några funderingar eller frågor, kontakta oss på planarenden@harnosand.se
Vi ser fram emot att besvara dina frågor!
Vi är en av flera avdelningar inom Samhällsförvaltningen. Vårt uppdrag är att planera markanvändningen i kommunen, främst genom att upprätta detaljplaner. Skrolla ner för att läsa om vårt pågående arbete.
Eller hör av dig direkt till oss på planarenden@harnosand.se
Vi gillar att svara på frågor och funderingar!
Ett förslag till detaljplan har upprättats för att pröva förutsättningarna för bostadsändamål på del av fastigheten Motorn 1.
Förslag till detaljplan har antagits av samhällsnämnden den 16 juni 2022. Planförslaget har blivit överklagat är hos högre instans för prövning.
På fastigheten finns idag en detaljplan som anger industri (J). Syftet med en ny detaljplan är att ändra användningsbestämmelsen för att möjliggöra för flexiblare användning som till exempel lättare industriverksamheter, kontor och fritidsändamål.
Ett planärende har blivit uppstartat för att möjliggöra bostäder med tillhörande parkeringsplatser och friytor med hänsyn till omkringliggande kulturmiljö.
Ett planarbete har blivit uppstartat för att ändra detaljplanen för Köpmannen 10 för att utveckla fastigheten för boende och restaurangändamål.
Syftet med planen är att skapa planmässiga förutsättningar för omvandling till industriområde enligt inriktning i översiktsplanen. Området ska utvecklas för mindre till medelstora industrier med tillhörande funktioner.
Planarbetet är just nu vilande.
För Skeppsbron har det tagits fram ett planprogram. Planprogrammet innehåller en framtidsvision för hur området ska utvecklas i framtiden för att bli en långsiktigt hållbar och god levnadsmiljö.
Planprogrammet antogs av samhällsnämnden hösten 2023.
På den obebyggda grönytan Svanen 1, där det fram till tidigt 1990-tal fanns en skola, pågår arbete med en detaljplan för bostäder.
Syftet med den nya detaljplanen är att ändra markanvändningen från användningsbestämmelsen allmänt ändamål (A), till bostadsändamål (B), för att möjliggöra för flerbostadshus på fastigheten.
En detaljplaneändring har blivit uppstartad för att ändra del av detaljplanen för Smitingen för att utveckla till en naturcamping.
Detaljplanen ska möjliggöra för handelsändamål på en tidigare planlagd industrifastighet i Saltvik
Läs mer här!
Ett planförslag är upprättat för att skapa en detaljplan som överensstämmer med Trafikverkets förslag till vägplan för del av fastigheterna Fastlandet 2:66 och Gådeå 4:32 m.fl.
Planen syftar till att möjliggöra för blandad bostadsbebyggelse med friliggande tomter, rad/kedjehus och flerfamiljshus. Inom området ska det även utredas en plats för förskola och/eller äldreomsorg. Det ska även utredas för möjligheten till enklare samhällsservice så som matbutik och mindre icke störande verksamheter så som frisör eller kaféverksamhet.
Syftet med detaljplanen är att upprätta en ny detaljplan för att möjliggöra magasinflygeln för bostadsändamål. Med gällande detaljplan är det idag inte möjligt.
Verksamheter som restaurang och butikslokal ska fortsättningsvis finnas kvar i byggnaden och tillåtas i den nya detaljplanen. Möjlighet att bygga parkeringsdäck i två plan ska också tillskapas.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för industri- och handelsetableringar och skapa en detaljplan som är långsiktigt hållbar och flexibel över tid. Syftet är även att ta hänsyn till identifierade djur- och naturvärden på platsen.
Intill aktuellt planområde finns en tidigare detaljplanelagd etapp 1 och denna detaljplan är en fortsättning på västra Saltviks industri- och verksamhetsområde.
Ett planarbete har blivit uppstartat för att möjliggöra stadsutveckling på f.d. sjukhusområdet.
Syftet med detaljplanen är att upprätta en ny detaljplan för att möjliggöra för bostäder, park och verksamheter. Gällande detaljplan för fastigheten är Härnösands äldsta och är från 1917 och ska ersättas med en ny.
Syftet med detaljplanen är att planlägga för bostäder med tillhörande parkering och grönyta.
Samråd har varit under våren 2024.
Syftet med detaljplanen är att säkerställa en möjlig vidareutveckling av Älandsbros industriområde och då samordna detta med intilliggande bostadsbebyggelse.
Arbetet är uppstartat och arbete pågår med att ta fram underlag och skisser inför ett samrådsförslag. När ett planförslag finns att ta ställning till kommer samtliga handlingar att finnas på hemsidan.
Syftet med detaljplanen är att pröva förutsättningarna för bostadsbebyggelse i form av radhus/kedjehus. Totalt planeras för cirka 12 tomter. Exakt exploatering fastställs senare i planprocessen, men radhus är huvudsyftet.
Planarbetet är vilande.
Syftet med detaljplanen är att utreda möjligheterna för ett nytt särskilt boende på fastigheten Bondsjö 2:85.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för åtgärder som behöver göras kopplat till Nybro-projektet. Åtgärderna omfattar bland annat rivning av en byggnad samt tillskapande av nya gång- och cykelvägar.
Syftet med detaljplanen är att utreda möjligheterna för en ny förskola mellan bostadsområdet Kullen och Bergsstigen.
Ett planärende har blivit uppstartat för att möjliggöra handels- och centrumändamål på handelsområdet Ankaret.