Groenstructuur in de gemeente Brunssum

Algemeen

De gemeente heeft een nieuwe Nota Groenstructuren 2024 opgesteld. In dit plan is vastgelegd hoe we het groen in de gemeente willen behouden, beschermen en versterken. Daarnaast zijn een aantal ambities – in de toekomst gewenste groenstructuren – uitgewerkt in de Nota Groenstructuren. Deze en andere ambities zullen verder uitgewerkt worden in de Omgevingsvisie. De gewenste groenstructuren hebben we gekozen vanuit de rol van het groen bij actuele en urgente thema’s, zoals:

Het behouden en verbeteren van de biodiversiteit (de soortenrijkdom van planten en dieren). We leven als mens met veel planten en dieren samen en zijn daarbij ook afhankelijk van elkaar. Wij hebben groen en bomen nodig om te leven. Ook veel diersoorten die voor ons belangrijk zijn, zijn afhankelijk van het groen en de bomen. Daarnaast zorgt meer biodiversiteit zichtbaar voor meer bijen, vlinders en vogels. Als mensen kunnen wij zorgen voor diversiteit aan groen en bomen binnen de gemeente. Hiermee dragen we bij aan een gezondere natuur met minder kans op plaagdieren en boomziektes.

Het aanpassen van de leefomgeving aan een veranderend klimaat. De gevolgen van het veranderende klimaat - zoals hittestress en wateroverlast - worden steeds zichtbaarder in de openbare ruimte. Daarom is het van belang dat onze leefomgeving zo is ingericht dat we de negatieve effecten van klimaatverandering beperken. Groen en bomen dragen daaraan bij. Schaduw en verdamping zorgt voor een koelere omgeving op hete dagen. Ook wordt water opgevangen door groen tijdens regenbuien en wordt tijdens droogte water langer vastgehouden in de grond waar groen staat.

De groenbeleving en betrokkenheid van inwoners bij de groene leefomgeving. De meeste mensen leven graag in een groene omgeving. Groen geeft ons rust, beschutting en inspiratie. Groen is waardevol voor kinderen om te leren en te spelen. Daarmee draagt groen bij aan gezondheid. Groen stimuleert ook de emotionele waarde die we kunnen voelen bij groen, zoals herinneringen, verhalen of gewoon een fijn gevoel.

We hebben deze nota opgesteld met veel informatie vanuit de verschillende afdelingen binnen de gemeente, de raad en de inwoners. Dat hebben we onder meer gedaan met een bomenfietstocht en een vragenlijst voor inwoners.

Bomenfietstocht

Op 20 oktober heeft in gemeente Brunssum een bomenfietstocht plaatsgevonden. In deze tocht trokken enthousiaste inwoners, raadsleden en ambtenaren er op uit om verschillende locaties te bezoeken. Het doel van de tocht: ter plekke zien wat er wel en niet goed gaat in de aanpak van groen in de gemeente Brunssum.  

Tijdens de tocht zijn een aantal locaties bezocht waar groen verkeerd is toegepast. Hier werd uitgelegd waar knelpunten zitten en kregen deelnemers de kans om mee te denken tot oplossingen. Ook kwam de tocht langs plekken waar groen wel juist is toegepast om aan te geven hoe we gebieden het best kunnen inrichten.  

De leerzame momenten uit de fietstocht zijn meegenomen in het groenstructuurplan. De deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben en reageerden positief, aldus een geslaagde dag!

Vragenlijst - groen in uw gemeente

Om ook te horen wat inwoners waarderen aan onze (groene) leefomgeving en waar inwoners kansen zien voor verbetering heeft in september en oktober 2022 een vragenlijst op deze pagina online gestaan. Deze is door 319 mensen ingevuld.

Uit de algemene beleving valt op dat bewoners de aanwezigheid van groen in de gemeente belangrijk vinden, maar over de hoeveelheid en kwaliteit van het groen zijn bewoners wisselend tevreden. Uit de enquête bleek onder meer het volgende. 

·         Klimaatverandering en biodiversiteit: er is vraag naar meer informatie vanuit de gemeente hoe burgers hun eigen tuin beter klimaatadaptief kunnen maken en daarbij willen inwoners zelf hun steentje bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in de gemeente.

·         Gezondheid: een groot deel van de respondenten vindt dat er genoeg groene wandel- en fietsroutes binnen de gemeente aanwezig zijn. Er liggen nog wel kansen bij het toepassen van groene sport- en speelmogelijkheden.

·         Samenwerking: inwoners willen meer betrokken worden bij de inrichting van het openbaar groen. Ze willen ook graag te horen krijgen wanneer er aan het groen gewerkt gaat worden zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Over het zelf inrichten en onderhouden van gemeentelijk groen wordt echter terughoudender gedacht.

·         Onderhoud groen: het onderhoud van het huidige groen wordt meerdere malen aangeduid als onvoldoende. Het Vijverpark wordt genoemd als aandachtspunt.

Groenstructuurkaart

Deze kaart geeft weer waar de waardevolle bomen, beschermwaardige boomstructuren, welke beschermwaardige gebieden te vinden zijn in de gemeente, andere groenstructuren en waar we in de toekomst ambitiestructuren aan willen brengen.

Brunssum groenstructuren