Γνωρίζοντας τη Λιθόσφαιρα

Ο πλανήτης μας δημιουργήθηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου. Από τότε μεταβάλλεται και εξελίσσεται συνεχώς. Για περισσότερο από το μισό της ζωής του βρισκόταν σε ρευστή κατάσταση.

Με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισε να στερεοποιείται το εξωτερικό μέρος του με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχει έναν εξωτερικό, στερεό, φλοιό. Εσωτερικά που φλοιού αναπτύσσεται ο μανδύας, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων που επικρατούν σε αυτόν. Τέλος, στο κέντρο της Γης υπάρχει ο πυρήνας που χωρίζεται σε εξωτερικό και εσωτερικό. Ο εξωτερικός πυρήνας είναι υγρός ενώ ο εσωτερικός είναι στερεός.


Πριν από περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν στην Γη οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί που μας έχουν αφήσει τα ίχνη τους, τα απολιθώματα. Στο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση της ζωής μέχρι σήμερα, οι οργανισμοί εξελίχθηκαν και κατέλαβαν όλα σχεδόν τα μέρη του φλοιού της γης. Επίσης, για κάθε χρονική περίοδο μας άφησαν συγκεκριμένα ίχνη, απολιθώματα, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να κατανοούμε το παρελθόν του πλανήτη μας.

Ο πλανήτης μας χαρακτηρίζεται ως ένας ζωντανός πλανήτης, όχι μόνο γιατί φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ζωντανών οργανισμών, αλλά επίσης γιατί η εσωτερικές του διεργασίες βοηθούν στην συνεχή ανανέωση του εξωτερικού του περιβλήματος, του φλοιού. Ο φλοιός είναι χωρισμένος σε επιμέρους κομμάτια της λιθοσφαιρικές πλάκες, που κολυμπάνε πάνω στο ρευστό μανδύα. Καθώς κινούνται απομακρύνονται, συγκρούονται και βουλιάζουν η μία κάτω από την άλλη. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάνω στον φλοιό βουνά και πεδιάδες. Οι πλέον εντυπωσιακές και καταστροφικές εκδηλώσεις των κινήσεων των λιθοσφαιρικών πλακών είναι οι σεισμοί και τα ηφαίστεια που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων οργανισμών στον πλανήτη.

Μελέτησε την παρακάτω δραστηριότητα μετά το πρώτο εισαγωγικό μάθημα του διδακτικού σεναρίου Γνωρίζοντας τη Λιθόσφαιρα.
Μελέτησε τον παρακάτω ιστοριοχάρτη μετά το πείραμα με το κουτί άμμου που υλοποίησες στο σχολείο.
Μελέτησε τον παρακάτω ιστοριοχάρτη μετά το πείραμα με τη σεισμική τράπεζα που υλοποίησες στο σχολείο.
Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το κείμενο που περιγράφει την τελική σας εργασία - κατασκευή!
Αξιολόγηση
Στο παρακάτω ερωτηματολόγιο μπορείτε να διατυπώσετε την άποψή σας για το μάθημα.
Τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθείτε για τα φύλλα εργασίας στα δύο πειράματα που υλοποιήθηκαν στο εργαστήριο φυσικών επιστημών στο σχολείο.
Τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθεί η τελική εργασία- κατασκευή σας.