Skarnes sentrum

Sør-Odal kommune skal utvikle Skarnes sentrum til å bli et samlingspunkt for alle innbyggere i kommunen.

Trykk på knappen nedenfor for å medvirke eller skroll ned for mer informasjon:

Skarnes sentrum

Sentrum skal oppleves som et trygt område å ferdes i for små, store og eldre. Det skal være lett å ta seg frem til fots og med eventuelle hjelpemidler. Målet for prosjektet skal være å skape et aktivt sentrum i trygge rammer for en aktiv hverdag for alle. 

I 2015 ble det vedtatt reguleringsplan for stasjonsområdet og sentrumspassasjen mellom rådhuset og Glommasvingen skole. Sentrumspassasjen skal sikre en trygg og funksjonell gang- og sykkelforbindelse under jernbanen, den vil inngå som et hovedelement i skolevegforbindelsen mellom østsiden og vestsiden av Glomma, og den skal bygges med ramper som gir en god, oversiktlig og trygg forbindelse på tvers av jernbanen så vel som til jernbanestasjonen. 

Vi skal stille krav til bygninger, anlegg og utearealer, samt sikre hensynet til helse, miljø, sikkerhet, universell utforming og barns særlige behov for leke- og uteoppholdsareal. Videre er området ment til pendler-/innfartsparkering. Det kan også gi nytte til forretninger, tjenesteyting samt parkering for ulike virksomheter. Området med ny undergang ferdigstilles i desember 2021.  

I lys av dette så man potensiale i å kunne utvikle sentrum til et attraktivt sentrum som stimulerer til aktivitet i trygge omgivelser. Innbyggere og besøkende ferdes og benytter sentrum som møteplass, skolevei, aktivitetsarena og daglige gjøremål i hverdagen og i fritiden.

Prosjektet har også fokus på FNs bærekraftsmål om bærekraftige byer og lokalsamfunn. Med mål om at mennesker kan leve gode liv og utvikle seg både økonomisk og sosialt. Da med tilgang til bærekraftige transportsystemer, bærekraftig urbanisering og ikke minst sørge for at barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne har tilgang til trygge, inkluderende og tilgjengelige grøntområder og offentlige rom (mål nr. 11).

Historikk

Skarnes var i eldre tider et viktig knutepunkt for området langs Glomma, Oppstadåa og videre opp mot Hedmarken. I forbindelse med etableringa av Kongsvingerbanen i 1862, utviklet Skarnes seg til et tettsted med tre hoveddeler; det egentlige Skarnes på neset på østsida av Glomma, Tronbøl sør for Skarnes og Korsmo på vestsida av elva. Etter at Kongsvingerbanen ble åpnet, med stasjon på Skarnes, ble det fort en stor utvikling og et tettsted vokste frem. I 1885 fikk vi bru over Glomma, der det tidligere bare var mulig å krysse med båt over isen på vinteren. Mange forretninger vokste opp fra århundreskiftet, og befolkningsveksten var stor på denne tiden.

Stedsnavnet Skarnes kommer fra norrønt Skarfanes, av skarf, «snau fjellgrunn» og nes.

Forslag til arealbruksplan

Arealbruksplanen er utarbeidet av Sweco i forbindelse med stasjonsområdet. Illustrasjonen viser tenkt utforming av landskapet.

Utviklingsområdene

Områdene som skal utvikles er delt inn i ulike kategorier. DIsse er:

  • Torget
  • Bruvegen
  • Stasjonsområdet
  • Gangbrua
  • Bruholmen
  • Parkering

Sentrumsplan2D-visning

Idémyldring

Hovedfokuset i prosjektet ligger i en universell utforming av infrastruktur og arealbruk med fokus på innbyggerne. Når vi nå er i gang med planforslaget, ønsker vi dine innspill.

Vi har delt opp områdene i ulike sektorer ut ifra hvilke funksjoner de har:

Kom med dine innspill

For å skape et levende sentrum ønsker vi dine innspill til hvordan vi skal utvikle området for alle innbyggere. På de grønne knappene nedenfor kan du gi ditt innspill. Det vil være mulig å komme med innspill frem til 1.desember. Resultatet vil bli evaluert og publiseres  tilbake til publikum i statistikkform.

Innbyggerdialogen med kart gir deg mulighet til å plassere hvor i Skarnes sentrum du ønsker å gi innspill. Via spørreundersøkelsen kan du skrive om det som er viktig for deg i prosjektet.

Innbyggerdialog med kart

Trykk på ønsket verktøy du vil bruke:

2D-kart:

3D-kart:

Spørreundersøkelse:


Webkart

Medvirkningsplan

    Sentrumsplanen skal vedtas innen utgangen av året.

    Frem til vedtak skal følgende medvirkningstiltak gjennomføres:

  • Samtale med grunneiere
  • Bistand fra eksterne leverandører
  • Digital medvirkning fra innbyggere og næringsliv (til ut november)
  • Åpen dag med presentasjon av prosjektet og innspill
  • Strategisk medvirkning fra Glommasvingen skole
  • Involvering av barn og unge. Sentrumsplanen skal ivareta barn og unges ønsker på en måte der de opplever reell medvirkning. Gode møteplasser kan fremme relasjoner mellom barn og unge, og bidra til å redusere utenforskap.

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål?  Ta kontakt    e-post  (postmottak@sor-odal.kommune.no)

Merk henvendelsen med "Skarnes sentrum"