
Economische Agenda op stoom
Een terugblik met onze partners
Voorwoord
Op Koers....
Samen met onze partners in de stad en de regio hebben we begin 2020 de ‘Economische Agenda Assen 2020-2025’ ontwikkeld. Een wenkend perspectief, waarmee we als stad onze sterke punten nog steviger en beter benutten en waar we inzetten op de stad die Assen in 2030 wil zijn.
De Economische agenda is een uitnodiging om samen te werken aan en te investeren in de economische ontwikkeling van Assen. Het geeft richting aan hoe we dit met onze partners willen bereiken en wat we daarvoor gaan doen. Daarin is 2025 geen einddoel, maar een ijkpunt; op weg naar de ambities van morgen.
Onderweg laten we zien welke mooie ontwikkelingen die gezamenlijke inzet tot nu toe heeft opgeleverd. En we laten onze partners graag aan het woord over het belang van samenwerken in het bereiken van gemeenschappelijke doelen.
In cijfers
Brede welvaart in Assen
Regio Noord-Drenthe op plek 2 in brede welvaart
De regio Noord-Drenthe is nog steeds één van de best scorende gebieden op brede welvaart. Dit is te danken aan de hoge scores op arbeid en vrije tijd, milieu en welzijn.
In vergelijking met andere middelgrote gemeenten én Nederlands gemiddelde, scoort Assen goed op:
- Werkloosheid
- Afstand tot openbaar groen
- Tevredenheid met vrije tijd
- Gemiddelde schuld per huishouden
- Particuliere zonne-energie
Vergeleken met andere middelgrote gemeenten scoort Assen ook goed op:
- Natuur- en bosgebieden (percentage oppervlak)
- Bebouwd terrein (percentage oppervlak)
- Emissies van fijnstof naar lucht
Assen is een sterke werkstad
Het aantal banen per 1.000 inwoners (15-65 jr.) is in 2021 relatief hoog
Aantal banen per 1.000 inwoners (15-65 jr.) in 2021
- Assen 941
- Middelgrote gemeente 747
- Nederland 805
Bron: Assen in cijfers
Woon-werk pendel, december 2020
- Assen uit -> 12.300
- Assen in <- 17.900
Per saldo reizen dagelijks 5.600 meer mensen vanuit de regio naar Assen om daar te werken dan andersom. De afgelopen jaren werken vooral steeds meer inwoners (+800) vanuit Noord-Drenthe en Groningen in Assen, terwijl de woon-werk relatie met Emmen en Hoogeveen iets is afgenomen. Ook werken meer Assenaren in Zwolle en in Groningen stad.
Sectorstructuur
Ontwikkeling Assen 2019-2022 (bron: prov. werkgelegenheidsregister)
Groei aantal banen + 1.600
De belangrijkste groeisectoren in Assen zijn:
- Gezondheids- en welzijnszorg + 1.077 banen
- Overheidsdiensten + 228 banen
- Horeca + 189 banen
Onderscheidende groeisectoren
60% van de Drentse banengroei in Industrie, ICT en Horeca (+ 800 banen tussen 2019 en 2022) is in Assen gerealiseerd.
Vrijetijdseconomie
Banenontwikkeling in vrijetijdseconomie Assen 2019-2022 + 12%
Zowel in aantallen vestigingen als in banen in de vrijetijdssector, kent Assen het sterkste herstel na Corona van alle Drentse gemeenten. Ten opzichte van 2019 (het jaar vòòr corona), is de werkgelegenheid in de vrijetijdssector in Assen in 2022 gegroeid met 272 banen (+12%).
Dat komt neer op 75% van de totale banengroei in deze sector in Drenthe tussen 2019-2022.
Arbeidsmarkt
Het werkloosheidspercentage in Assen blijft dalen
Slim samen, uitnodigend
Onze economische ambities kunnen we alleen realiseren als we daar met elkaar in investeren. Binnen de gemeente, met ons bedrijfsleven én met onze partners in stad en regio. Dit vraagt om een open houding en om denken in mogelijkheden. Onze rol daarin is complementair aan die van onze netwerkpartners. Daarom kijken we goed hoe we onze taken en rollen gezamenlijk slim kunnen inzetten.
Dit is Assen!
Samen met het Asser bedrijfsleven zoeken we nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe daadkracht. We delen verantwoordelijkheid bij de regie op de gebiedsprogramma’s en voor de marketing en promotie van Assen met lokale ondernemers. We geven samen met de stadsmarketingboard uitvoering aan het per 1 maart 2022 vastgestelde stadsmarketingplan ‘Verbind, Verleid en Bouw door’. In de stadsmarketing zijn de partijen actief op de bezoekersmarkt verenigd; VVV Assen, Vaart in Assen (VIA), Toeristisch en Recreatief Platform Assen (TRP) en Stichting Kop van Drenthe.
We beperken ons niet tot de binnenstad, de hele stad en ook de regio zijn onderdeel van onze propositie. Sinds medio 2022 hebben we in sneltreinvaart uitvoering gegeven aan het programma gericht op meer bezoekers, verblijfsgasten en hogere bestedingen. Waaronder: een opgefriste huisstijl, doelgroepenonderzoek, heringerichte VVV, gastvrijheidsloketten op locatie een nieuw online bezoekersplatform, vernieuwde stadsaankleding, stadgids, stadsplattegrond, regionale uitagenda’s, arrangementen, routes, een beeldbank, landelijke online campagnes, lokale outdoorcampagnes en meer.
De gezamenlijk aanpak via de stadsmarketingboard maakt dat we synergie realiseren tussen de verschillende inzet die we plegen waardoor we nu veel beter in staat zijn om Assen lokaal, regionaal en landelijk op de kaart te zetten.
Met Resultaat:
Alle activiteiten hebben inmiddels bijgedragen tot 425.000 toeristische overnachtingen in (2022) met een directe omzet van ruim 30 miljoen euro voor Assen. Een prestatie van formaat aangezien we hiermee weer terug zijn op het niveau van voor corona.
Stadsmarketing biedt een langetermijn perspectief voor Assen en vraagt om meerjarige inzet en financiering.
Regionale kracht benutten
Met de regio: de kracht van de regio is ook de kracht van Assen en andersom. We zoeken niet naar concurrentie, maar naar samenwerking in de regio Groningen-Assen. We intensiveren de banden met partners zoals de Provincie Drenthe, Drentse gemeenten en regionale kennisinstellingen. Ondernemers kunnen profiteren, of leveren aan diverse programma’s gericht op het MKB. Ook Assen en de regio kunnen meer van elkaar profiteren.
Richard Delger, Directeur Thorbecke Academie
"De Thorbecke slaat zijn vleugels uit. De opleidingen leggen contact met werkvelden en samenwerkingspartners van Aruba tot Assen en van Malta tot Finland. Collega's hebben vele nieuwe initiatieven in gang gezet die de komende jaren verder zullen worden uitgebouwd. In Assen hebben we dankzij onze uitstekende samenwerking met de gemeente en andere partners, mooie werkveldopdrachten binnengehaald. Onze studenten en docent-onderzoekers werken nauw samen met de opdrachtgevers in de regio en daarbuiten en geven zo een positieve impuls aan het vasthouden van hoger opgeleiden in Noord-Nederland. Voorbeelden hiervan zijn: Intensive English Course for all abilities, diverse cursussen van de Noordelijke Academie Openbaar Bestuur (NAOB, samenwerking tussen de Thorbecke Academie en de RuG) voor Noordelijke overheden, een cursus Bestuursrecht voor DUO (medio juni), afstudeeropdrachten voor TT en de politie etc. We hopen in september de kroon op deze samenwerking te zetten door de vol en deeltijd bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde ook in zijn geheel in Assen aan te kunnen bieden."
We werken aan versterking van onze spilfunctie
Het is prettig wonen, werken, ondernemen en (be)leven in Assen. Wat we in huis hebben aan ondernemend vermogen, aan banen en aan welvaart voor stad én omliggende regio, willen we niet alleen koesteren en waarderen, maar vooral ook verder ontwikkelen. Om ook in de nabije toekomst ons voorzieningenniveau sterk te houden en onze stad leefbaar, investeren we daarom in de kwaliteit van werklocaties, in versterking van ons imago en in de binnenstad van de toekomst.
Ontwikkeling werklandschap Assen Zuid
We faciliteren (schuif)ruimte voor groei en we verleiden nieuwe bedrijven om naar Assen te komen. Dit doen we bijvoorbeeld in Werklandschap Assen-Zuid. Dit nieuwe groene bedrijventerrein heeft recent al diverse bedrijven aangetrokken die op zoek waren naar uitbreidingsruimte in Assen, waaronder logistiek dienstverlener Sluyter Logistics. Dit bedrijf voegt haar twee vestigingen in Assen samen tot een bedrijfsruimte van 17.000 vierkante meter, waarmee de omvang verdubbelt.
Ontspannen werken
Samen met ondernemers, werkgevers, vastgoedpartijen en provincie scheppen we de voorwaarden voor een sterk vestigingsklimaat en ondernemersklimaat in onze stad. Met de omgevingsvisie ‘Assen nog mooier’ willen we de ontspannen stedelijkheid van Assen zo goed mogelijk benutten en versterken. Onder het motto ‘Ontspannen werken’ maken we daarom een Ruimtelijk economische visie die helpt om bedrijven en voorzieningen op de juiste plek te laten groeien en bloeien.
We versterken het voorzieningenniveau, zodat Assen aantrekkelijk blijft voor onze inwoners, voor bedrijven en bezoekers. Samen met ondernemers werken we aan veel visies en beleidsafspraken voor de binnenstad. Afgelopen twee jaar is veel geïnvesteerd in de samenwerking met én tussen ondernemers(partijen) onderling. Deze samenwerking leidt tot mooie initiatieven.
Uitvoeringsprogramma binnenstad
Om de Asser binnenstad aantrekkelijk te houden hebben we samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en culturele instellingen een binnenstadvisie gemaakt, gevolgd door een uitvoeringsprogramma. Beide blijven we periodiek actualiseren. De binnenstad van Assen is volop in ontwikkeling, waarbij de actuele opgave is om sfeer en beleving terug te brengen die passen bij het historische karakter van onze binnenstad; het Drents DNA. In tientallen projecten werken we actief aan de vernieuwing van ons stadshart. Daarin trekken gemeente en binnenstadorganisatie Vaart in Assen zoveel mogelijk samen op. Met als doel een krachtige binnenstad waar mensen graag willen zijn en waar van alles te beleven is.
Vaart in Assen
Arjan van Bekkum, voorzitter Vaart in Assen
De afgelopen 15 jaar is het voorzieningenniveau aan winkels, horeca en cultuur in binnensteden sterk veranderd. Met leegstand en verrommeling als resultaat. Zo ook in Assen. Met de binnenstadvisie en het investeringsplan voor de binnenstad “Versterken, Vernieuwen, Verkleuren” maken we samen met Stichting Vaart in Assen (ViA) werk van een aantrekkelijke binnenstad, met kwaliteitsverbetering en minder m2. Het gezamenlijke doel is om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers. ViA is uitvoerder van het plan, stimuleert samenwerking en adviseert van daaruit de ambtelijke organisatie en het gemeentebestuur.
“De economische agenda heeft er voor gezorgd dat we gerichter en bewuster met elkaar de stad en de economie versterken. Het heeft de samenwerking versterkt en focus aangebracht. Belangrijk onderdeel van de economische agenda, de stadsmarketing, is in onze ogen nog te beperkt. Als we ook de marketing weten te verbreden (van bezoekersmarketing naar het vestigingsklimaat) en structureel te organiseren, oogsten we als stad de inzet rondom de economische agenda van de afgelopen jaren."
Bedrijveninversteringszone binnenstad
De Asser binnenstad sterker en aantrekkelijker maken? Samen met ondernemers en vastgoedeigenaren blijven we werken aan activiteiten en ontwikkelingen die kwaliteit, levendigheid en sfeer in de binnenstad brengen, met zo veel mogelijk bezoekers. Om komende vijf jaar optimaal uitvoering te kunnen geven aan deze ambities, is begin 2023 de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Binnenstad Assen opgezet. De BIZ is een initiatief van Vaart in Assen en zorgt ervoor dat alle ondernemers en vastgoedeigenaren -via een gemeentelijke OZB bijdrage- gezamenlijk financieel bijdragen aan een sterke en aantrekkelijke binnenstad. Bijvoorbeeld met gezamenlijke evenementen, acties, aankleding, communicatie en meer samenwerking op ruimtelijke projecten.
De kazerne blijft!
Begin 2023 werd bekend dat Defensie in Assen blijft en de komende jaren flink wil investeren in verduurzaming en vernieuwing van de Johan Willem Friso-kazerne. Ook de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) blijft op het kazerneterrein gevestigd, inclusief ruimte voor ontwikkeling. Daarnaast zal de Rijkswerkgelegenheid in Drenthe op peil blijven. Zo wordt bij het NS-station in Assen een rijkshub gevestigd voor verschillende rijksdiensten, waar rijksambtenaren kunnen werken en vergaderen. Ook is in Assen de uitbreiding van een bestaande rijksdienst in een vergevorderd stadium. De betrokken partners gaan de komende periode gezamenlijk aan de slag met de gepresenteerde opgaven.
Kor IJszenga, voorzitter Ondernemend Assen
De Asser Ambitie Agenda
Assen laat haar stem horen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Met deze stevige ambitie vraagt Assen de regio centraal te stellen in plannen voor een sterker, slimmer en schoner Nederland. We willen onze kracht en expertise aanbieden om oplossingen te bieden voor uitdagingen waar Nederland voor staat. We vragen de landelijke partijen ons te geven wat nodig is: langjarige investeringen om regionale verschillen teniet te doen, brede welvaart te versterken en te investeren in een betere leefbaarheid, juist in Noord-Nederland.
In de Asser Ambitie Agenda laten we zien hoe we met onze lokale krachtsectoren bijdragen aan nationale uitdagingen. Onze kracht ligt in veiligheid, zorg en duurzaamheid. Met uw hulp kan én wil Assen hier het verschil maken:
- 5.000 extra banen
- 10.000 nieuwe woningen
- Een bruisende studentenstad
Voor een sterker, slimmer en schoner Nederland
We investeren in de kracht van Assen
Passend bij onze rol als provinciehoofdstad en centrumgemeente, hebben we een stevige (rijks)dienstensector en een compleet aanbod aan gezondheidszorgvoorzieningen. Assen heeft een divers bestand aan MKB-bedrijven, met enkele vooraanstaande spelers in technologie en innovatie. De zorg-, energie-, vrijetijds-, en overheidssector bieden voor Assen en regio kansen om werken, verdienen en innoveren te versterken. Hier zetten we stevig op in. In 2024 vragen we ruimte om voor de bedrijven in deze sectoren accounthouders aan te stellen.
Energie en innovatie
We zorgen ervoor dat we de kennis, werkgelegenheid en infrastructuur die er in Assen is, zo veel mogelijk behouden en (anders) benutten in de energietransitie.
Energie Hubs
Samen met energiebedrijven, onderwijs- en kennispartners verkennen we in hoeverre op bestaande energielocaties in Assen, zoals winputten, verdeelstations en transformator stations, pilot projecten met zogeheten Energie Hubs zijn te realiseren. Op plekken waar netwerken van diverse energievormen samenkomen, kan bijvoorbeeld stroom uit zon, rest- en aardwarmte, worden opgewekt, opgeslagen en getransporteerd. Op een andere hub kan bijvoorbeeld groene stroom worden opgeslagen in gasvorm. Eind 2023 willen we één of meerdere concrete initiatieven hebben uitgewerkt.
Waterstofhub
We werken aan een blijvende verbinding tussen bedrijven en onderwijs in Assen, daardoor ontstaat een klimaat waarin de gemeente dit mede mogelijk maakt. Samen met Drenthe College hebben we bijvoorbeeld onderzocht hoe we in Assen een Waterstofhub kunnen realiseren. Dat wil zeggen: een pilot testlocatie waar gemeenten, onderwijsinstellingen, gebruikers, autofabrikanten, etc. samen kennis kunnen opdoen over tanken van waterstofauto’s in de praktijk. Uit die verkenning komen weer deelacties; bijvoorbeeld de techniek tour, bedoeld om techniekopleidingen in Nederland te inspireren.
Pilot energietransitie bedrijventerreinen
Met steun van provincie Drenthe en gemeente Assen heeft Ondernemend Assen in 2022 op de bedrijventerreinen Peelerpark en Messchenveld verkend wat er speelt en wat er de komende jaren gaat spelen op het gebied van duurzaamheid; zowel op het bedrijventerrein als bij de daar gevestigde bedrijven. Onderzocht is welke mogelijkheden er zijn om zaken collectief en in samenwerking met de gemeente, de provincie en de netbeheerder op te pakken.
Comforest
In Assen zijn diverse groeiparels van bedrijven die actief bezig zijn met energietransitie. Zo ook Ultraware. Dit bedrijf heeft samen met mbo studenten van de Techhub de ontwikkeling van een nieuw energie managementsysteem verkend, waarbij het eigen pand volledig is verduurzaamd. Hierdoor gebruiken ze 75% minder energie dan 10 jaar geleden terwijl het comfort hoger is. Dit heeft geresulteerd in de startup Comforest.
Energieneutraal kantoor van Ultraware
Serge de Mul van Ultraware ervaart Assen als een fijne omgeving om te ondernemen.
"De lijntjes naar de gemeente zijn kort en er zijn diverse projecten of activiteiten waar aan deelgenomen kan worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de TechHUB Assen. Vanuit deze omgeving ben ik in contact gekomen met Eric van der Horst van Baas / Sinuss. Samen hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten om kantoren slim en duurzaam te maken."
Het recent opgerichte bedrijf Comforest is hier een schitterend resultaat van! Voor de startup worden inmiddels nieuwe medewerkers aangenomen.
Voorbeeld van het product van Comforest
Zorg en innovatie
We stimuleren vernieuwingen in de gezondheidseconomie. Dat doen we onder andere door netwerken te faciliteren waarin we de behoefte van lokale gezondheidszorg instellingen verbinden met de kennis en vaardigheden van onderwijsinstellingen en bedrijven in Assen. Een wenkend perspectief is dat de zorg- en gezondheidssector in de regio Assen-Groningen over tien jaar voorop loopt bij het ontwikkelen, testen en toepassen van technologische innovaties.
Biotech
De zorg van de toekomst vraagt kennis, innovatie en onderzoek. De biotech-sector in onze stad groeit en bloeit. Door de aanwezigheid van twee toonaangevende internationale spelers, Ardena en ICON, bevindt zich in Assen een van de grootste concentraties Bio-analytische bedrijven van Europa. ICON en Ardena maken onderdeel uit van een grotere ecosysteem, de Life Cooperative in Groningen. De kennis en kunde van de Life Cooperative vertalen we hier met onze vakmensen naar concrete toepassingen.
Groei faciliteren in biomedisch laboratorium
Ardena Bioanalysis Assen
Ardena Bioanalysis in Assen is de laatste jaren sterk gegroeid. Wereldwijd besteden farmaceutische bedrijven steeds meer laboratoriumwerk uit, waarbij de expertise van de vestiging in Assen op gebied van experimentele geneesmiddelen in bijvoorbeeld bloed zich sterk ontwikkelt. We blijven meedenken en faciliteren.
Kopgroep Zorg en Innovatie
Wij zijn initiatiefnemer en aanjager van de Kopgroep Zorg & Innovatie. De kopgroep is een kennisdelingsplatform waar de ervaringen van zorgorganisaties met de toepassingen van innovaties onderling worden uitgewisseld en worden gedeeld met gemeente en provincie. Wij hebben de partijen met elkaar verbonden. Hieruit is bijvoorbeeld de samenwerking tussen het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Interzorg ontstaan om de wachtlijsten voor heupoperaties te verkorten.
Slimme toepassingen
Assen is een prima proeftuin, ook voor zorgtechnologie. We hebben Lion Castle uit Assen, game ontwikkelaar, in verbinding gebracht met Interzorg om een serious game te ontwikkelen, bedoeld voor revalidatie. Daarnaast hebben wij de Smart Floor - een sensorvloer voor valpreventie – naar Assen gehaald als proeftuinlocatie. De vloer meet het ‘loopgedrag’ en herkent verhoogd valrisico. Zo kan er een actie volgen om vallen te voorkomen. In Assen testen we dat nu bij ouderen.
Overheid en onderwijs
We versterken de relatie en samenwerking met onze partners in werkgelegenheid en onderwijs om onze gemeenschappelijke uitdagingen voor de beroepsbevolking van morgen aan te gaan. Voor de vaardigheden van de toekomst, haken we actief aan bij (bestaande) regionale stimulering- en investeringsprogramma’s die arbeidsmarkt en onderwijs beter op elkaar laten aansluiten.
Mare Riemersma, Lid College van Bestuur Drenthe College
"Als Drenthe College willen we de regio én de mensen laten groeien. Samen emanciperen we de regio en realiseren we een blijfklimaat door aan te sluiten bij behoeften van iedereen die wil leren, ongeacht leeftijd. Met lokale bedrijven en instellingen zien en benutten we kansen. We bieden uitdagend onderwijs dat aantrekkelijk is voor jongeren, waarmee ze hun leerloopbaan kunnen starten en dat bijdraagt aan hun ontwikkeling als persoon. We bieden een breed aanbod voor werkende en werkzoekende volwassenen, om in te spelen op de veranderende behoeften op de arbeidsmarkt. Relevant onderwijs dat bijdraagt aan onze regionale economie en dat door zich te vernieuwen aansluit bij en vooroploopt op ontwikkelingen in Assen en omgeving.
Daarin vormen de regionale transities het uitgangspunt voor ons onderwijs en zo vinden we aansluiting bij de ambities van de Gemeente Assen. We zetten gezamenlijk in op energietransitie door te investeren in duurzame mobiliteit op het TT-instituut samen met onze partners in de Techhub. We werken van zorg naar positieve gezondheid via samenwerkingsverbanden als de Technologie & Zorgacademie en investeren gezamenlijk in de vrijetijdseconomie in de RIF Hospitality Hubs Drenthe.
Zo dragen we als partner in de regio bij aan een waardevolle toekomst voor Assen. "
Technologie en Zorg Academie
In 2017 is het Practoraat Zorg & (Sensor-)technologie opgericht door Drenthe College, Hanzehogeschool, Interzorg, VDL Wientjes en de gemeente Assen. Het doel van het Practoraat was om in Drenthe beter gebruik te maken van technologie om het werk van medewerkers in de zorg te verlichten en om de zelfstandigheid, veiligheid en het welzijn van zorgvragers te vergroten. Het Practoraat is doorontwikkeld in de Technologie en Zorg Academie (TZA) Assen. Wij ondersteunen TZA met subsidie over een periode van vier jaar in een SOK. Het onderzoek- en onderwijsgedeelte (het practoraat) wordt ‘Drenthe-breed’ benut door het mbo: Drenthe-, Noorderpoort- en Alfa College.
Universiteit van het Noorden
De Universiteit van het Noorden (UvhN) is een uniek samenwerkingsverband tussen Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Van Hall Larenstein, NHL Stenden Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs werken studenten samen met bedrijven aan toepasbare oplossingen voor vraagstukken in energie, circulaire economie, gezondheid en digitalisering. Als gemeente zijn we sterk verbonden met de UvhN en dan vooral in de verbinding van hoger onderwijs met beroepsonderwijs. In het kader van ‘Samen innoveren in Assen’ zijn afgelopen jaren steeds meer innovatiewerkplaatsen gerealiseerd. Zoals Thorbecke Academie, TechHub en Technologie en Zorg Academie.
Vrijetijdseconomie
Recreatie en toerisme dragen in belangrijke mate bij aan de economie, de leefbaarheid en de brede welvaart van onze inwoners. We ondersteunen ontwikkelingen in de vrijetijdssector, door Assen samen met de sector op de kaart te zetten als beleefstad. In een samenspel met en in samenwerking met de sector, wordt het vrijetijdsaanbod versterkt. Daarnaast worden nieuwe concepten ontwikkeld om een groei aan bezoekers, overnachtingen en hogere bestedingen te realiseren met effect op de werkgelegenheid in Assen en de regio.
Christa de Ruiter, Algemeen Directeur De Bonte Wever
“De ambitie in het actieplan is hoog, maar zeker haalbaar. Met de groei in overnachtingen komt het wel goed. De belangrijkste winst is dat we nu echt samenwerken en stappen zetten, alles bedoeld om Assen nog beter te positioneren en meer zichtbaar op de kaart te zetten. Als stad doen we het eigenlijk al best goed, maar het kan altijd beter!”
Actieplan Vrijetijdseconomie
Om onze doelen en ambities binnen de vrijetijdseconomie te behalen, zetten we vol in op toeristische groei. Door actief samen te werken met het bedrijfsleven zorgen we ervoor dat het aanbod op orde is en dat we herkenbaar zijn voor bezoekers. Samen met de horeca- en vrijetijdsector hebben we de basis gelegd voor de ‘Agenda en actieplan vrijetijdseconomie Assen 2022-2027’. Hierin staat hoe we er samen voor zorgen dat inwoners meer gebruik gaan maken van alle mogelijkheden om te recreëren en dat er meer bezoekers naar de stad komen en langer verblijven. Het ultieme doel is om de vrijetijdssector in Assen hiermee verder te versterken. Randvoorwaarde is dat we die ambitie ook echt gezamenlijk oppakken. Het actieplan behelst daarom een samenwerkingsovereenkomst met Vaart in Assen, VVV, de horecasector en het Toeristisch Recreatief Platform.
Zo scoort het toeristisch recreatieve product van Assen
We investeren in MKB
Een versterkt en innoverend MKB maakt onze werkgelegenheid minder kwetsbaar en minder afhankelijk van grote (overheids)instellingen. Door de toenemende vergrijzing en digitalisering, is er innovatie nodig om met relatief weinig mensen voldoende productie en rendement te kunnen blijven leveren. Daarin zijn start-ups en kleine niche spelers belangrijk. Om het innoverend en concurrerend vermogen in het mkb te versterken, werken we samen met bestaande programma’s en faciliteiten, zoals Ikbendrentsondernemer.
Passende ondersteuning
Samen met het Asser mkb en de regio investeren we proactief in passende ondersteuning aan ondernemers bij hun uitdagingen in starten, groeien, verdienen en innoveren.
MKB Dienstverlening
Samen met het Asser mkb en de regio investeren we (pro)actief in passende ondersteuning aan mkb ondernemers bij hun uitdagingen in starten, groeien, verdienen en innoveren. We werken aan optimalisatie van onze mkb dienstverlening. Met het project MKB Dienstverlening zijn we gestart om een aantal belangrijk diensten met de systematiek van een klantreis te doorlopen.
Op dinsdag 11 juli hebben we (Ondernemend Assen en Gemeente Assen) een goede werksessie gehad over een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van de gemeente Assen.
Op 1 januari 2024 wordt de omgevingswet van kracht. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Met de komst van de omgevingswet verandert er iets voor de aanvrager, maar ook voor de gemeente. MKB Dienstverlening is vaak onderwerp van gesprek tussen Ondernemend Assen en de gemeente Assen. Om die reden wilden we vooraf graag in gesprek over hoe het vanaf 1 januari 2024 moet gaan.
Vanuit de gemeente Assen willen we werken aan onze MKB Dienstverlening. Hierover hebben we in de vorige college periode al afspraken gemaakt met Ondernemend Assen en Vaart in Assen.
Er is de afgelopen periode hard gewerkt om als gemeente klaar te zijn voor de transitie naar de omgevingswet. Voor dat deze van start gaan wilden we graag met elkaar in gesprek over het proces aanvraag (complexe) vergunning. Een mooie kans voor de gemeente om te kijken of wat we bedacht hebben ook aansluit bij wat de ondernemers wensen.
Er zijn verschillende tips en suggesties meegegeven. We hebben afgesproken dat we halverwege 2024 opnieuw in gesprek gaan om te kijken hoe het loopt en dat we als het mogelijk is voorafgaand aan de invoering alvast met een casus of casussen aan de slag gaan om te ervaren hoe het werkt.
Kortom we kijken terug op een goede bijeenkomst en zijn enthousiast over het vervolg.", aldus Nick Bruins, adviseur Economie
Herstelagenda
Met de herstelagenda Assen na corona dragen we al langere tijd bij aan het herstel van de lokale economie. In nauw overleg met ondernemersvertegenwoordigers en arbeidsmarktpartners hebben we een pakket met tijdelijke stimulerende maatregelen gemaakt. Bijvoorbeeld met campagnes, met maatwerk in regelgeving en belastingen en met financiële steun helpen we onze ondernemers om zo goed mogelijk na de coronacrisis te herstellen.
Samen innoveren
We versterken de relatie en samenwerking met onze partners in werkgelegenheid en onderwijs om onze gemeenschappelijke uitdagingen voor de beroepsbevolking van morgen aan te gaan. Met de Universiteit van het Noorden werken we bijvoorbeeld aan het project ‘Samen innoveren in Assen’. Hieruit is een unieke innovatiewerkplaats ontstaan: de TechHub.
TechHub Assen
TechHub Assen is een plek waar ondernemers, bedrijven en instellingen uit de regio elkaar vinden om, samen en met kennisinstituten, innovatievraagstukken op te lossen op het gebied van sensortechnologie: ‘meten is weten’ in gezondheid en leefomgeving, in water, energie en transport. Het is een plek waar technisch hbo-, mbo- en VO-onderwijs wordt geboden om de technici van morgen op te leiden. Zo is recent bijvoorbeeld een mobiele luchtreiniger ontwikkeld, die een efficiënte ventilatie aanstuurt. Lucht² filtert schadelijke fijnstof en ziekmakende micro-organismen uit de lucht en reduceert het CO²-gehalte. TechHub is een initiatief van Ondernemend Assen, gemeente Assen, Drenthe College, Hanzehogeschool Groningen en provincie Drenthe. Wij ondersteunen Techhub met subsidie en gebouw.
Dick Pouwels, Hanze Hogeschool
Ondernemen met impact
Om de uitdagingen aan te gaan voor de beroepsbevolking en werkgelegenheid van vandaag, investeren we met onze arbeidsmarktpartners bijvoorbeeld in ondernemen met maatschappelijke impact. Slechts 1 op de 12 werkgevers in Nederland heeft iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Samen met Werkplein Drentsche Aa, Ondernemend Assen, Assen voor Assen, Arbeidsmarktregio Groningen en provincie Drenthe verkennen we hoe we ´inclusief ondernemerschap´ verder kunnen brengen bij het mkb in Assen
Achtergrond informatie
Economische agenda: Economische Agenda
Economische agenda onderbouwd: Economische agenda onderbouwd
Agenda en actieplan Vrijetijdseconomie: Agenda en actieplan VTE
Stadsmarketing: Stadsmarketing