Wellington BK423

Neergestort Waddenzee bij Roptazijl

- Vliegtuig: Wellington B.III

- Maandag 21 januari 1943, tijd 18:41 uur

- Serienummer: BK423, roepletters: AL-S

- Onderdeel: 429 squadron RCAF, basis East Moor


Bemanning:

Johnson

Piloot                    F/O   Ian Sinclair Johnson, 30        KIA

Stirton

Bommenrichter/Na.F/O Ian Nicoll Stirton, 41               KIA

Navigator             F/sgt Charles Risingham, 22              KIA

Dymick

Schutter/Radiotel.F/sgt George Alfred Dymick, 22            MIA

Stuart

Schutter              F/sgt John Stuart, 21                        MIA


De missie en crash:

Deze Wellington is om 16:56 uur opgestegen van de vliegbasis East Moor voor het leggen van mijnen bij Terschelling. Het had twee zeemijnen van 680 kg aan boord. Het was de eerste missie van 429 ‘Bison’ squadron en op deze missie de eerste bemanning die verloren ging. Van de vijftoestellen was er één die er in slaagde mijnen te leggen. De codenaam voor leggen van mijnen was ‘tuinieren’ en de mijnen werden ‘groenten’ genoemd                       

Het toestel werd om 19:41het tweede slachtoffer van de flak bij Harlingen. Ze schoten een onbekend laagvliegend vliegtuig dat vanuit het Noord-Noordwesten kwam, neer dat brandend een paar kilometer uit de kust neerstortte in de Waddenzee bij Roptazijl. Geen van de bemanningsleden heeft de crash overleefd. De Duitsers zijn met de reddingsboot Twente naar de plaats van neerstorten gegaan maar hebben niks kunnen vinden. Het eerste slachtoffer van de flak bij Harlingen was Halifax DT539 in november 1942, die ook in de Waddenzee neerkwam en waarvan de hele bemanning op Texel begraven ligt.

Van de BK432 spoelde Risingham op 8 april 1943 aan bij dijkpaal 68 onder Sexbierum. Hij werd begraven in Pietersbierum. Stirton spoelde op 2 april aan ter hoogte van Den Andel. Hij werd begraven in Usquert. De piloot werd op de Waddenzee gevonden en is begraven op Terschelling. Dymick en Stuart zijn nog steeds vermist. Soms duurde het maanden voor een lichaam op de kust aanspoelde en soms op grote afstand van de plaats waar het vliegtuig was neergestort. Op diverse begraafplaatsen liggen onbekende vliegers waarvan mede door dit feit de identiteit niet achterhaald kon worden.

In 1963 zijn op aanwijzing van L. Veltman van de HA18 onderdelendoor de bergingsdienst geborgen, waaronder een vleugel, rompdelen en een motor van een Wellington. In mei 1972 is door de HA13 een deel van een vleugel opgevist.  


Het weer op donderdag 21 januari :

Matige wind uit het zuid-zuid-westen. De gemiddelde temperatuur was 7.5 °C en een gevoelstemperatuur van 4.2 °C. De minimum temperatuur was 5 °C en de maximum temperatuur 10.8 °C. De zon scheen 4.9 uur. Er viel 1.8 mm neerslag verspreid over 1.8 uur

 


H. Feenstra Blije

Johnson

Stirton

Dymick

Stuart