Grolloo: Het witte wief 3,8 km

Korte gezinsroute met opdrachten

Deze wandeling kun je lopen met Misty het Witte Wief. Ze hoort al eeuwen de verhalen over de omgeving en kan dus veel over het dorp Grolloo vertellen. Witte Wieven zijn spookachtige wezens, slierten mist die meestal in de vroege ochtend rondom jeneverbessen en heidestruiken hangen. Misty is meegenomen door een plotselinge windvlaag en is nu de weg kwijt. Door onderweg opdrachten te maken, breng je haar weer thuis. Het boekje met opdrachten kun je ophalen bij de receptie. Ga je mee op avontuur en help je mee? Vergeet niet een pen mee te nemen! Luister goed naar het verhaal van Misty, die geeft je vaak het antwoord al!

Informatie 

In het dorp zijn de korte en lange route gelijk. De lange route gaat grotendeels over een onverhard schouw- en kerkenpad door het kenmerkende beek- en esdorpenlandschap, langs en parallel aan het Grolloërdiep. In dit extra gedeelte ontbreekt het luisterverhaal van Misty.  Aan het eind valt de lange route en het luisterverhaal weer samen met de korte route.  Naar de lange route 6,6 km .

Gezinsroute met opdrachten: Het gesproken verhaal door Misty kun je onderweg op je telefoon beluisteren. Bij beide routes hoort een boekje met extra informatie en een opdrachtenvel voor de kinderen. Dit is af te halen bij de receptie van Landgoed De Berenkuil. Bij de lange route is daar waar deze afwijkt van de korte wandeling geen podcast, maar wel extra informatie. Voor deze wandeling heb je een pen nodig. 

  • Lengte route: 3,8 km
  • Start- en eindpunt: Poort van Landgoed De Berenkuil, De Pol 15, 9444 XE Grolloo.
  •  Route via Google Maps 
  • Parkeren kan op de parkeerplaatsen links en rechts van de poort.
  • Het opdrachtenboekje is verkrijgbaar bij de  Berenkuilreceptie . Nog meer weten over Grolloo? Haal het boekje "Grolloo deur de jaoren hen" bij de receptie of  klik hier voor de digitale versie .
  • Begaanbaarheid: Deze route gaat over verharde wegen en onverharde wegen.
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan.
  • Gebruik de  GPS wandelkaart  om precies te zien waar je staat. 

Inleiding

Dit is een wandeling in en rond een typisch dorp in het Nationaal Park Drentsche Aa, het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa, dat sinds 2002 de status Nationaal Park heeft. Het is een bijzonder gebied met 21 dorpen en gehuchten. De helft van de oppervlakte van het park is in agrarisch beheer. Het zijn deze beken en de boeren die in de afgelopen eeuwen het typische beek- en esdorpenlandschap hebben gevormd. Zowel de kronkelende beken als het kleinschalige landschap zijn bijna overal nog goed herkenbaar. 

Wandelroute

We wandelen door en rond Grolloo en laten je onderweg de mooiste dingen zien. Alle tips en weetjes over de plekken op de route komen van de bewoners zelf.

1. Start op De Pol

Begin hier met het eerste luisterverhaal om dit avontuur te starten. 

Luister naar Misty het witte wief

We beginnen de wandeling op De Pol, de weg met de mooie oude boomwal, vroeger de Schapendrift genoemd. De Drift, ook de naam van de school, was de vaste route die de scheper, de schaapsherder, met de schapen uit het dorp richting de heide en de velden liep. We beginnen de wandeling op De Pol, de weg met de mooie oude boomwal, vroeger de Schapendrift genoemd. De Drift, ook de naam van de school, was de vaste route die de scheper, de schaapsherder, met de schapen uit het dorp richting de heide en de velden liep. 

2. De school en het dorpshuis

Luister naar Misty het witte wief

De school en de sportvelden zie je meteen aan de linkerkant. Samen met dorpshuis het Markehuis even verderop, vormen ze het kloppend hart van Grolloo. Ze zijn onmisbaar voor de de leefbaarheid en het naoberschap, de gemeenschapszin, van de ruim 600 inwoners. 

Oude school in de Hoofdstraat (1918 - 1987) / Foto:  www.oldgrol.nl 

Het Markehuis biedt onderdak aan de sport, muziek- en zangvereniging, school- en dorpsevenementen en de ouderen- en jongerensoos. Naast de zaal- en vergaderruimtes is er een fitness, bibliotheek en sporthal. De ongeveer 80 leerlingen van de school, verdeeld over vier gecombineerde groepen, hebben hier hun gymlessen.

3. Smederijen

Luister naar Misty het witte wief

We staan hier voor de voormalige smederij Reinders, verderop in de Hoofdstraat was smederij Kroeze. 

Smederij Reinders / Foto: www.oldgrol.nl

De smid had een belangrijke functie in het dorp. Met zijn smidsvuur, aambeeld en hamer maakte en repareerde hij werktuigen en gereedschappen en besloeg hij de paarden met hoefijzers. Je hoefde niet elk gereedschap zelf aan te schaffen, want de smid verhuurde ze. Fiets nodig? Ook die verkocht en repareerde de smid.

De smederij had als een van de eerste bedrijven een auto in het dorp. Dus ook voor taxiritten en zelfs rijlessen kon je er terecht. Toen de landbouw veranderde en er melk-, dors- en rooimachines kwamen, verloor de smederij zijn functie. Smederij Reinders veranderde in de loop van de jaren in het huidige installatiebedrijf. Even verderop zie je in de bocht een boerderij met grote deuren aan de voorkant, baanderdeuren heten die. Deze boerderij was van boer Warringa, de laatste boer die in 2015 zijn melkveebedrijf vanuit het dorp naar het buitengebied verplaatste.

4. TT-race in 1925

Luister naar Misty het witte wief

Motorliefhebbers denken bij Drenthe meteen aan de jaarlijkse TT-races in Assen. De TT die nu op het circuit in Assen wordt gereden, ging van 1925 tot 1955 over de openbare weg. Het parcours van 1925 was 28,4 kilometer lang en liep door de dorpen Rolde, Borger, Schoonloo en Grolloo. 

Eerste TT-race in 1925 / Foto: Drents Archief

Bij de eerste race verschenen er 27 coureurs aan de start. Slechts zeven daarvan haalden de finish. De wegen waren smal en grotendeels onverhard en de motortechniek stond in de kinderschoenen. Omdat er het jaar erop discussie was over een noodzakelijke aanpassing van de route, werd de TT in 1926 naar Assen en Hooghalen verplaatst. De historische route kun je nog steeds rijden door de gele bordjes met ‘Tour de TT’ te volgen. 

Vergeet niet om – voordat de route rechtsaf gaat - nog even de mooie houten veranda bij café-restaurant Hofsteenge te bewonderen. Hier werd al in 1913 een horecagelegenheid geopend, meer dan een eeuw lang is het een ontmoetingsplek voor inwoners en reizigers.  Tegenover het café staat sinds 1997 het borstbeeld van Harry Muskee, zanger van de band Cuby and the Blizzards (zie ook routepunt 6).

5. Coöperatieve melkfabriek

Luister naar Misty het witte wief

Vroeger werd van overtollige melk boter gemaakt. Het karnen van de boter was de taak van de boerin. Zwaar werk, dat veel tijd kostte. Omdat de kwaliteit van deze boter nogal wat te wensen overliet, stimuleerde het Drents Landbouw Genootschap halverwege de 19 e  eeuw de centrale verwerking van melk tot boter. 

Coöperatieve Zuivelfabriek 1914 – 1970 / Foto: www.oldgrol.nl

Bijna elk dorp in Drenthe zette een coöperatieve melkfabriek op, een fabriek van en voor boeren. Dit standbeeld links symboliseert het eerste handwerk-melkfabriekje van Grolloo. Het werd geopend in 1894, en ‘t Aol Fabriekie genoemd. Drie arbeiders namen er het zware werk van de boerinnen over.  In 1914 werd aan de buitenkant van het dorp een nieuwe stoommelkfabriek geopend. Machines namen het werk over. Er kwam ook een maalderij bij, die de molen in het dorp overbodig maakte. Boeren brachten hun granen en gebruikten het meel vooral voor het voeren van de koeien en varkens.

Voordat mensen zelf vrieskisten kregen, was er hier in de Voorstreek een ‘kluis’, een gezamenlijke diepvries. Daar kon je een diepvrieskluisje huren.  

6. Harry Muskee, Cuby and the Blizzards 

Luister naar Misty het witte wief

Hier werd op 1 juni 2011 het C(uby)+B(lizzards) museum geopend. Het is het boerderijtje dat Harry Muskee, zanger van de bekende C+B bluesband, in 1965 van bouwbedrijf Enting huurde. Niet iedereen was 60 jaar geleden blij met de komst van die ‘wilde langharige’ bluesmuzikanten, die ook Nederlandse artiesten (Boudewijn de Groot) en internationale bluesartiesten (John Mayall) naar Grolloo trokken. Het boerderijtje was klein en niet erg comfortabel, café-restaurant Hofsteenge werd de stamkroeg voor de band en zijn gasten.

Harry Muskee van de C+B band / www.cubymuseumgrolloo.nl

Legendarisch is de elpee uit 1967, Groeten uit Grollo. Toen schreef je Grolloo nog als Grollo! Op deze plaat is muzikant Herman Brood de toetsenist. Inmiddels is Grolloo een Blues Village met een Internationaal Bluesfestival, dat meer dan 20.000 bezoekers trekt. Gewoon midden in het dorp, met de entree aan de Hoofdstraat op het weilandje tussen de horecagelegenheden Hofsteenge en Gerrie in. Harry Muskee heeft dat niet meer meegemaakt, hij overleed op 26 september 2011 op 70-jarige leeftijd. 

Nog meer weten over C+B? Breng een bezoek aan het museum.  www.cubymuseumgrolloo.nl 

7. Driehallenboerderij, Rijksmonument 

Luister naar Misty het witte wief

Rechts zie je een boerderij uit de 17 e  eeuw, bewoond door Egbert Streuer, voormalig zijspancoureur. Het is een zogenaamde driehallenboerderij met voorin het woongedeelte met de voorkamer, middenin het leefgedeelte met de keuken, achterin de stal voor de dieren en de deel (werkruimte). 

Rijksmonument aan de Middenstreek / Foto: www.oldgrol.nl

De voorkamer werd vroeger vaak alleen maar gebruikt als er visite kwam en daarom ook wel pronk- of zondagse kamer genoemd. Het dagelijks leven speelde zich in de keuken af, de plek waar gestookt en gekookt werd. Aan de achterkant van het huis staat rechts een grote rietgedekte schaapskooi. Het schuurtje links achter de boerderij is Egbert z’n werkplaats, waar hij nog steeds aan motoren sleutelt. 

8. De kerk

Luister naar Misty het witte wief

Boven de kerk staan de namen van de kerkhoofden die zich hebben ingezet voor de bouw van een eigen kerk in 1853. De kerk in Rolde was er niet zo blij mee, want de Grolloërs ‘kerkten’ tot die tijd in Rolde. 

Hoofdstraat met de kerk uit 1853 / Foto: www.oldgrol.nl

Er gaan nu nog maar weinig mensen naar de kerk, maar veel inwoners dragen wel bij aan het onderhoud en behoud ervan. Het gebouw wordt nu voor verschillende doelen gebruikt zoals kleine concerten en lezingen. Ook zijn er Flute Sessions. Inwoonster Eva Kingma bouwt instrumenten voor fluitisten over de hele wereld. Zij nodigt regelmatig internationale fluitisten uit.  

Sinds 2021 heeft Harry Muskee zijn eigen pad in Grolloo, het zandpad naast de kerk.  Tegenover de kerk staat de mooiste beuk van Grolloo en daarachter het Meestershoes, de woning destijds voor de hoofdonderwijzer. Het huis stond vlak bij school, de plek waar nu de nieuwe huizen staan tegenover café-restaurant Gerrie. In 1987 is de school verplaatst naar de huidige plek naast het dorpshuis.

Naast de pastorie zit Lekker Makkelijk, de supermarkt van het dorp. De enige winkel die nog over is van de vier kruideniers in Grolloo. 

9. Van schapen en heideplaggen tot kunstmest

Luister naar Misty het witte wief

Het dorp Grolloo en omgeving vormden een typisch Drentse boerengemeenschap. Lang geleden vestigden de bewoners zich op de hoger gelegen zandgronden, de essen, in de buurt van beekjes. In het beekdal vind je de laaggelegen madelanden met weides voor de koeien en het hooiland. Hooiland was vaak te nat voor het vee om te grazen, maar leverde wel voer voor de wintermaanden. 

Het boerenleven / Foto: www.oldgrol.nl

Grolloo is een esdorp, het heeft geen centrale brink. De boerderijen hebben ruime erven en ook zijn er kleine weilandjes, zoals hier bij de Zuiderstraat. Op de esgronden werd vroeger vooral rogge, aardappelen en boekweit verbouwd. Voor de bemesting van de akkers gebruikte men de mest uit de schaapskooi. De heide werd geplagd en in de schaapskooien gelegd. Dit werd een aantal keren herhaald, dat noemen ze oppotten, totdat de vloer in de potstal te hoog werd.  

De uitwerpselen vermengd met de plaggen werden eerst op het erf op de mesthoop gelegd en later over de essen uitgestrooid. Het was dus belangrijk dat de schapen na een dag grazen naar hun eigen stal terugkwamen. Na de opkomst van de kunstmest, waren de schapen steeds minder nodig en verdween ook de scheper uit het dorp.  Hier aan de Zuiderstraat staan nog twee hallenboerderijen. Bij de eerste zie je een grote schaapskooi, bijna onzichtbaar omgebouwd tot woning.

10. De stoomtram 

Luister naar Misty het witte wief

Van 1918 tot 1947 liep er een stoomtram van de Eerste Drentse Stoomtram Maatschappij (EDS) tussen Coevorden en Assen dwars door Grolloo en via Amen en Ekehaar naar Assen. Mensen noemden dit ook wel het Eerste Drentse Snelverkeer, want de stoomtram reed wel 50 kilometer per uur. De halte van de tram was aan de Hoofdstraat, aan de overkant bij Hofsteenge en Gerrie. 

Stoomtram / Foto: Drents Archief

De hagen die hier los van elkaar zijn neergezet, stellen de tram met locomotief voor. Het reizen met de tram was duur, 1,35 gulden voor een enkele reis Coevorden-Assen. In die periode verdienden arbeiders tussen de 13 en de 20 gulden per 50-urige werkweek. 

Daarom werd de tram vooral gebruikt voor het vervoer van goederen, zoals kolen en kisten met brood van bakker Luinge. De meeste mensen namen de bus, waarvan de eerste rondom 1930 ging rijden, goedkoper en met meer haltes om uit te stappen. Zo’n snelle tram in een wereld waar alles nog langzaam ging, eiste wel slachtoffers: dieren, maar ook kinderen.

11. De Berenkuil 

Luister naar Misty het witte wief

Mevrouw Nina Mouton van Rossem uit Den Haag kocht in 1937 het huidige Berenkuilterrein. Zij liet waar nu het openluchttheater is, een houten villa bouwen en noemde dit De Berenkuil. Dit ter nagedachtenis aan haar eerste man, die in 1924 - na een huwelijk van 27 jaar - overleed en haar met verdriet en een berenverzameling achterliet. Daarna werd ze minder gelukkig in de liefde. Haar tweede huwelijk eindigde na zes jaar en haar derde na drieënhalve maand in een scheiding. Dat laatste flitshuwelijk is waarschijnlijk de reden dat Nina op 67-jarige leeftijd vanuit Den Haag naar Grolloo vertrok. Er volgde in 1939 ook nog een vierde huwelijk, met de heer Servatius uit Assen, waarmee ze later weer naar Den Haag verhuisde. De Berenkuil is sinds 1952 een vakantiecentrum. 

Woonhuis De Berenkuil (1938 -1984) / Foto: Berenkuilarchief

In 1984 is het houten woonhuis De Berenkuil afgebrand, alleen de stenen koepelkamer kon gered worden. Die staat nu nog op het podium van het openluchttheater.

12. Heide, jeneverbessen en dobbe

Aan dit heuvelachtige landschap kun je nog duidelijk zien dat dit gebied vroeger ook al heide was. De heideplaggen die voor de potstal nodig waren, werden het liefst zo dicht mogelijk bij het dorp gestoken, want plaggen zijn loodzwaar. Waar de heide verdween, kwam geel zand tevoorschijn. Dat ging stuiven in de wind en veroorzaakte duinvorming.  De dorpen hadden veel last van dat opwaaiende zand. Daarom werden het terrein in 1917 beplant met grove dennen om het zand vast te houden. 

Jeneverbesgebied van Misty / Foto: Sanne Veenstra

Jeneverbessen staan net als heide graag op schrale (arme) grond. Het is een beschermde heestersoort. Schapen die hier regelmatig grazen, zorgen ervoor dat de heide en de jeneverbessen niet overwoekerd worden door berkenboompjes en grassen. Op het laagste gedeelte is een dobbe, een poel waar schapen kunnen drinken.

De wandeling gaat nu terug naar het startpunt, de Berenkuilpoort. De kinderen kunnen - nadat ze het woord hebben ontcijferd - de antwoorden inleveren bij de Berenkuil-receptie. Meer weten over de geschiedenis van Grolloo? Kijk op  www.oldgrol.nl 

Meer gezinsroutes

Bedankt voor het wandelen van deze route. Nationaal Park Drentsche Aa heeft meer mooie gezinsroutes. Benieuwd naar de andere routes? Je ontdekt ze op  www.eindjeomindrenthe.nl 

GPS wandelkaart

  • Open de kaart met de vierkante knop rechtsboven.
  • Je locatie wordt automatisch getoond als een blauwe stip.
  • Afhankelijk van je type smartphone kan het zijn dat je hier eerst toestemming voor moet geven.

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over Nationaal Park Drentsche Aa of Geopark De Hondsrug, kijk dan op  www.drentscheaa.nl  en  www.dehondsrug.nl Volg ons op:  Facebook ,  Twitter  of  Instagram 

Help mee met een gift!

Draag je het Drentsche Aa-gebied een warm hart toe? Doe dan een gift aan het Gebiedsfonds Drensche Aa. Elke gift, klein of groot, zal gebruikt worden voor het behoud en herstel van het mooie Drentsche Aa-gebied. Dit kan door een vrijwillige bijdrage over te maken naar: IBAN: NL73 RABO 0129.0784.84 t.n.v. Stichting Gebiedsfonds Drentsche Aa. Of kijk op  www.gebiedsfondsdrentscheaa.nl 

Vragen over de wandeling?

Klopt er iets niet aan de route of heb je andere vragen, dan kun je bij het startpunt van de route of bij de toeristisch regisseur van de gemeente Aa en Hunze terecht. Tel: 140592. Mail:  gemeente@aaenhunze.nl  t.a.v. de toeristisch regisseur. 

Oude school in de Hoofdstraat (1918 - 1987) / Foto:  www.oldgrol.nl 

Smederij Reinders / Foto: www.oldgrol.nl

Eerste TT-race in 1925 / Foto: Drents Archief

Coöperatieve Zuivelfabriek 1914 – 1970 / Foto: www.oldgrol.nl

Harry Muskee van de C+B band / www.cubymuseumgrolloo.nl

Rijksmonument aan de Middenstreek / Foto: www.oldgrol.nl

Hoofdstraat met de kerk uit 1853 / Foto: www.oldgrol.nl

Het boerenleven / Foto: www.oldgrol.nl

Stoomtram / Foto: Drents Archief

Woonhuis De Berenkuil (1938 -1984) / Foto: Berenkuilarchief

Jeneverbesgebied van Misty / Foto: Sanne Veenstra