![Historielogo](https://cdn.arcgis.com/sharing/rest/content/items/39f608ff2e644f51b69aba0b0307453d/resources/UejszDNXw44zyoG4mFXQq.png?w=200)
Områdeplan for Tivolitomta
Bakgrunn
Områdeplanen omfatter to kvartaler sentralt i Sandefjord by: Folkets hus og Tivolitomta. Hensikten med planen er å legge til rette for nytt bibliotek og kulturskole og sentrumsfunksjoner som kan bidra til byutvikling og økt aktivitet i Sandefjord sentrum. Tivolikvartalet skal bli en ny sentral møteplass hvor fellesnevneren er opplevelse, utdanning/læring og lek – for alle aldre. Nytt bibliotek og kulturskole skal være tyngdepunktet i utviklingen og øvrige formål skal støtte opp om dette.
Arkitekt- og ingeniørselskapet Sweco har hjulpet kommunen med å utarbeide planen og gjennomført konsekvensutredning.
Bilde 1 : Perspektiv fra Thor Dahls gate, sett fra sør mot nord, Bilde 2: Perspektiv fra Kurbadparken mot skøytebanen. Nytt bibliotek og kulturskole til høyre. Bilde 3: Ny strøksgate, sett fra biblioteket mot sør.
Kort om planforslaget
Hovedutvalg for miljø- og plansaker vedtok den 12. juni 2024 å legge forslaget til områdeplan for Tivolitomta ut på høring og offentlig ettersyn. Politikerne vedtok også at det skulle lages et alternativt planforslag (alternativ 2) med økte byggehøyder, endret plassering av høyhuset og boligformål på Tivolitomta. Det er derfor to planforslag som nå er på høring; alternativ 1 og alternativ 2. Alle plandokumentene i saken kan du se her .
Kartet under viser hovedgrepene som er felles for begge alternativer. Klikk på ulike elementer i kartet og få opp en kort beskrivelse av hva som er foreslått.
Kart med forklaringer av hovedbegrepene
Alternativ 1
Alternativ 1 viser en sammenhengende kvartalsstruktur på Tivolitomta med bebyggelse på 3-5 etasjer. Maksimal utnyttelse er 29.000 m2 BRA. I sørvest, mot Hvalfangstmonumentet ligger et punkthus (høyhus) på 11 etasjer. Byggene er høyest mot Jernbanealleen og trappes ned mot Kurbadet. Alternativet legger til rette for nytt bibliotek og kulturskole, utdanningsinstitusjoner, kontor, generell næring og nye offentlige byrom og gater.
I Folkets hus- kvartalet åpnes det opp for boligformål i maks 4 etasjer.
Bilde 1: Alternativ 1 sett fra Badeparken. Nytt bibliotek og kulturskole til venstre. Bilde 2: Alternativ 1 sett fra Hvalfangstmonumentet. Bilde 3: Fugleperspektiv alternativ 1
3D - kart av alternativ 1
Alternativ 2
Alternativ 2 viser en sammenhengende kvartalsstruktur på Tivolitomta med bebyggelse på 3-7 etasjer. Maksimal utnyttelse er 35.000 m2 BRA. Punkthuset på 11 etasjer er plassert i nordvest, over det planlagte biblioteket og kulturskolen. Punkthuset vil kunne orienteres øst-vest med langside mot Hvalfangergata eller med langside mot Jernbanealleen. Byggene er høyest mot Jernbanealleen og trappes ned mot Kurbadet. Alternativet legger til rette for nytt bibliotek og kulturskole, utdanningsinstitusjoner, kontor, generell næring og nye offentlige byrom og gater. Alternativ 2 tillater også boligformål i Tivolikvartalet. Boligene kan ha uteareal i gårdsrom og på tak.
I Folkets hus- kvartalet åpnes det opp for boligformål i maks 4 etasjer.
Bilde1: Alternativ 2 Sett fra Badeparken. Nytt bibliotek og kulturskole til venstre. Bilde 2: Alternativ 2 sett fra Hvalfangstmonumentet. Bilde 3: Fugleperspektiv alternativ 2
3D- kart av alternativ 2
Konsekvensutredning
Sweco har gjennomført konsekvensutredning av begge alternativene. Under gis en kort oppsummering av de samlede vurderingene per tema. Hele rapporten kan du lese her.
Naturmangfold:
Begge alternativer gir samlet middels negativ konsekvens for naturmangfold iht. M-1941 hovedsakelig begrunnet i skyggepåvirkning på eik og sannsynlig inngrep i eikenes rot og dryppsone.
Grunnforurensning:
I forbindelse med gjennomføring av planforslaget vil eksisterende forurensning i grunnen bli fjernet, og planforslaget har her dermed positiv konsekvens.
Kulturmiljø:
Begge alternativer gir middels negative konsekvens for kulturminner i plan- og influensområdet, vurdert i henhold til Miljødirektoratets veileder M-1941 begrunnet i at store, nye bygningsvolumer bryter en sammenheng og siktlinje i det viktige historiske kulturmiljøkomplekset bestående av Badeparken og Kurbadet. Alternativ 2 vurderes å ha noe større negativ konsekvens for kulturmiljø Badeparken-Kurbadet enn alternativ 1 på grunn av uheldig plassering av punkthus og høyere utnyttelse, samt at områdets typologiske særpreg endres ved innføring av boligformål.
Bylandskap og viktige monumentale bygg:
Alternativ 1 er ikke vurdert å gi vesentlige negative virkninger for bylandskap og viktige monumentale bygg. Bylandskapet vil endres som følge av tiltaket, men studien av fjernvirkning fra sentrale ståsteder viser at byens eksisterende monumentale bygg fortsatt står frem i bylandskapet. Alternativ 2 vurderes å ha noe negativ konsekvens for bylandskapet på grunn av generelle byggehøyder som i større grad bryter med skalaen i Sandefjord og er synlige i fjernvirkning. Når det gjelder viktige monumentale bygg vurderes at plasseringen av punkthuset nord i Tivolikvartalet reduserer virkningen av Hvalfangstmonumentet som et betydningsfullt motiv i enden av Jernbanealléen og plasseringen fremstår tilfeldig og uten sammenheng med Park hotell.
Estetikk og utforming:
Begge alternativene vil få stor betydning for opplevelsen av de nære omgivelsene. I dag bidrar området lite til omgivelsene. Det er vurdert at alternativ 1 vil kunne ha positiv innvirkning på estetikk og utforming så fremt det vektlegges kvalitet og robusthet i byrommene og i utformingen av bebyggelsen. Alternativ 2 vurderes å kunne ha noe negativ virkning. Samlet fremstår bygg for kultur/bibliotek med punkthus, samt Folkets hus med to ekstra etasjer, som for massivt og med for stor skala mot tilgrensende sentrumsbebyggelse. Høy kvalitet og robusthet i byrommene og i utformingen av bebyggelsen vil være avgjørende.
Mobilitet:
Begge alternativene vil ha positiv virkning for mobilitet for gående og syklende gjennom bedre tilrettelegging både på tvers og på langs av planområdet. Gitt restriktiv parkeringsdekning for begge alternativene er det ikke forventet vesentlig økning av trafikk rundt planområdet som følge av tiltaket.
Næringsvirksomhet:
Begge alternativer vil ha positiv innvirkning på næringsvirksomheten i området rundt ved at aktiviteten øker når flere jobber og bruker tilbudene i planområdet. Innhold og funksjoner i byggene må svare ut mangler og behov i sentrum i dag, og på lang sikt. Alternativ 2 vil med boligformål kunne gi noe større fleksibilitet til å tilpasses markedet enn alternativ 1, og også kunne sikre en større økonomisk bærekraft, gitt høy kvalitet i utforming av bygg og utearealer.
Flom, stormflo, overvann og havnivåstigning:
Begge alternativer vil bedre områdets overvannshåndtering. I dag består planområdet i stor grad av tette flater. Planforslaget legger til rette for mer blå-grønn struktur og å aktivt bruke overvann som et element i utforming av utearealene. Bebyggelse og terreng utformes for å tilpasses fremtidig høyere havnivå og stormflo.
Grunnforhold – geoteknisk:
Alternativ 1 og 2 vil ikke ha negative virkninger for områdestabilitet. Det er ikke avdekket risiko for større områdeglidninger, og planområdet ligger heller ikke i et utløpsområde for større områdeskred. Det er likevel forslått tiltak ved utgraving og fundamentering på grunn av stor dybde til berg og plassering nær havnivå.
Støy:
Alternativene forventes ikke å øke støybelastningen i området. For alternativ 2 er det planlagt boliger i rød støysone. Boligene vil som hovedregel få stille side mot gårdsrom, med unntak for en mindre andel boliger hvor det vil være vanskelig å oppfylle både kvalitetskrav om stille og sikre gode planløsninger. Disse boligene sikres kompenserende bokvaliteter som gode utsiktsforhold og planløsninger.
Barn og unge, aldersvennlighet:
Begge alternativer vil ha en positiv virkning for barn og unge ved at det opprettes varierte tilbud tilrettelagt spesielt for unge og barn, trafikkfrie gater og torg og bedre gangforbindelser. Et variert aktivitetstilbud og bedre gangforbindelser vil også være positivt for eldre. Alternativ 2 vil ved boligformål med allment tilgjengelige lekearealer kunne gi noe større press på utearealene innenfor planområdet.
Plandokumenter
Si din mening!
Link til: Si din mening - Sandefjord kommune