Atlas voor een Schone Maas

over het Maasstroomgebied, de waterkwaliteit, herkomst verontreinigingen en acties om het Maasstroomgebied schoner te maken


Welkom

Het Maasstroomgebied kan en moet schoner!

De Nederlandse waterschappen en drinkwaterbedrijven langs de Maas, Rijkwaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verenigd in de  Schone Maaswaterketen  (afgekort als SMWK in de rest van dit verhaal), streven ernaar het Maasstroomgebied schoner te maken. Zij richten zich binnen de samenwerking op microverontreinigingen in afvalwaterstromen, zoals industriële stoffen en medicijnresten.

In deze atlas vind je informatie over:

  1. Het Maasstroomgebied: hoe loopt het Maasstroomgebied precies, wie beheren de waterkwaliteit en wie zijn de gebruikers van het Maaswater, bijvoorbeeld voor de productie van drinkwater?
  2. De waterkwaliteit in het Maasstroomgebied: waar worden welke stoffen in welke concentraties gemeten en hoe is het verloop in de tijd?
  3. Herkomst van verontreinigingen: via welke afvalwaterstromen komen microverontreinigingen in het Maaswater terecht en welke lozingen zijn vergund?
  4. Verbeteren van de waterkwaliteit: wat zijn de ambities ten aanzien van de waterkwaliteit, welke acties zijn of worden genomen en welke effecten zien we daarvan?

Je kunt verder naar beneden scrollen voor het hele verhaal of via het menu boven in het scherm direct doorklikken naar een van de vijf thema's en de informatiebronnen waaruit de informatie in de atlas is opgebouwd.

De Atlas is nog volop in ontwikkeling en zal de komende jaren worden uitgebreid. Informatie over updates en verbeteringen wordt middels tekst tussen rechte haken [...] weergegeven.

Tip

Dit is het verhaal voor een Schone Maas. Door te scrollen blader je eenvoudig door het hele verhaal aan de hand van foto's, figuren en interactieve kaarten. Er is nu een andere versie beschikbaar, opgebouwd uit acht hoofdstukken, waarmee je sneller naar de juiste pagina van het verhaal kunt klikken en die je eenvoudig snel in een andere taal kunt laten zien. De andere atlas kun je hier vinden:  https://atlas-smwk.hub.arcgis.com/ 

This is the story for a clean River Meuse. By scrolling you can simply experience the complete story on the basis of pictures, images en interactive maps. To translate this website use the language/translate settings in your browser. There is another version available, based on eight chapters, with which you can quickly navigate to the right page in the story. And you can simply translate the story, using a translate botton at the left side of the page. You can find the other version here:  https://atlas-smwk.hub.arcgis.com/ 


Hans over de Atlas

Als we iemand als “vader van de Atlas” mogen aanwijzen, dan is het waterexpert Hans van der Eem. Hij stond aan de vooravond van dit platform. Lees hieronder het interview met Hans.

Waarom is de Atlas belangrijk voor jou?

“De Schone Maaswaterketen ervaar ik als mijn meest betekenisvolle project. Voordat ik er aan begon, was ik mij nog niet bewust hoe onwijs veel stoffen er door de mens gemaakt zijn en hoe schadelijk vele stoffen zijn. Het mooie van de atlas is dat het een heel concreet en waardevol product is dat bijdraagt aan bewustzijn en kennis. Iets om trots op te zijn.”

 

Wat maakt de Atlas uniek?

“Er is natuurlijk enorm veel informatie beschikbaar, maar alles ligt op een andere plek. Het mooie is dat de atlas die informatie bundelt. Zo kun je heel mooi zien hoe de concentratie van stoffen verloopt langs de Maas. En heel uniek is toch wel het ontsluiten van vergunningen voor directe lozingen in het Maasstroomgebied. Het mooie is dat deze vergunningen doorzoekbaar zijn (wie mag welke stof lozen). Je leert dan al snel dat er in de vergunningen meestal geen criteria zijn opgenomen voor schadelijke microverontreinigingen. Gelukkig worden de vergunningen herzien.”

 

Voor wie is de Atlas bedoeld?

“De atlas is interessant voor iedereen die over water denkt of er mee bezig is. Voor bestuurders en beleidsmakers geeft het bijvoorbeeld een goed inzicht in het belang van de Maas en de problemen waar we als samenleving mee geconfronteerd worden. Maar ook vakspecialisten kunnen de atlas prima gebruiken. Bijvoorbeeld om mogelijke bronnen van verontreinigingen op te sporen.”

 

Waar hoop je dat de Atlas naartoe groeit in de toekomst?

“De atlas kan en moet doorgroeien. We hebben natuurlijk een SMWK meetprogramma en gaan de resultaten daarvan ontsluiten. Qua vergunningen willen we ook de belangrijke indirecte lozingen via de riolering in beeld krijgen. En als we het over een schone Maas hebben, dan zijn we ook afhankelijk van activiteiten in onze buurlanden. We willen de atlas dus internationaler maken. En tenslotte ook belangrijk: we hebben in de atlas veel data verzameld, maar kunnen meer sterke analyses uitvoeren. Dat kan zich de komende tijd zeker ontwikkelen.”


Het Maasstroomgebied in beeld

Het Maasstroomgebied

De Maas kent zijn oorsprong in Frankrijk in de plaats  Pouilly-en-Bassigny . Het grootste deel van het stroomgebied (40%) ligt in België. Het Nederlandse en Franse deel is ongeveer even groot (20 á 25%). Het Duitse deel beslaat ruim 10% van het stroomgebied. Een heel klein deel komt uit Luxemburg. Het water in de Maas wordt gevoed vanuit zijrivieren als de Lesse, Sambre, Ambleve, Roer, Niers, Dommel en Aa. De Maas is overigens een van de oudste rivieren ter wereld. Ze is ontstaan door gebergtevorming in het late Paleozoïcum, ruim 300 miljoen jaar geleden.

Het Maasstroomgebied bestaat uit een indrukwekkend netwerk van waterlopen. Sommige waterlopen zijn geheel natuurlijk van karakter en worden gevoed vanuit afstromend regenwater en grondwater. In andere waterlopen vinden bijvoorbeeld lozingen van gezuiverd afvalwater plaats.

Door een aantal keer te dubbelklikken in de kaart hiernaast kun je binnen het Nederlandse deel van het stroomgebied inzoomen op details van het watersysteem.

De Internationale Maascommissie (IMC) ontwikkelt ook een  geoportaal . Op dit portaal is bijvoorbeeld de gerapporteerde waterkwaliteit in alle oppervlaktewateren te zien, zowel ecologisch als chemisch.

Geoportaal Internationale Maascommissie (IMC)

Grote variaties in afvoer en concentraties

De Maas is een regenrivier en kent grote variaties in afvoer. De gemiddelde maandafvoer varieert van 2 tot 1500 m3/s (figuur linksboven). Dit heeft natuurlijk direct consequenties voor de concentraties in het water. De figuur rechtsboven toont het verloop per maand van de stof AMPA bij Stevensweert (ten zuidwesten van Roermond). De verschillen in concentraties tussen zomer en winter lopen soms op tot meer dan een factor 100. Het mooie is dat Circle, afvalwaterzuiveraar van Chemelot, conform hun vergunning hard werkt aan het snel en fors reduceren van de uitstoot van AMPA.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering neemt de droogte in de zomermaanden toe. Dit zorgt voor extra lage afvoeren in de Maas. Als het lozen van stoffen gelijk blijft schieten de concentraties bij nog lagere afvoeren verder omhoog.

Door Deltares is onderzoek uitgevoerd naar de effecten van klimaatverandering. Het onderzoek is vastgelegd in een storymap, een verhaal dat bestaat uit een mix van wetenschappelijke kennis en persoonlijke uitspraken van experts.

In hoofdstuk 6 van de  storymap  worden de resultaten in beeld gebracht voor verschillende plaatsen in de Maas. In Megen, een plaats aan de Maas midden tussen Nijmegen en ’s Hertogenbosch, kan bij een extreem klimaatscenario (WHdry) in 2050 de lage afvoer zo’n 50% lager liggen dan in de afgelopen veertig jaar (figuur linksonder); in 2085 circa 65% lager (figuur rechtsonder). Bij deze lagere afvoeren zal de concentratie van verontreinigende stoffen dus verder toenemen.

Actuele afvoeren, waterstanden en watertemperaturen kun je  hier  vinden op de waterinfo site van Rijkswaterstaat. Door te klikken op een meetwaarde in de RWS-kaart kun je ook het verloop van de waarde in de tijd zien.

Waterbeheerders

In het Nederlandse deel van het Maas stroomgebied zijn zeven waterbeheerders actief:

De waterbeheerder zorgt voor een goede verdeling van het beschikbare water en voor de waterkwaliteit. De waterschappen dragen zorg voor de zuivering van het via de riolering ingezamelde stedelijk afvalwater.

Door hierboven te klikken op de naam van de waterbeheerder kom je op de waterkwaliteit pagina van de beheerder.

Drinkwater uit de Maas

Ongeveer 7 miljoen mensen gebruiken drinkwater dat direct gemaakt is uit Maaswater. Daarnaast maakt een aantal bedrijven drinkwater uit grondwater. De kwaliteit van het Maaswater heeft indirect ook invloed op de grondwaterwinningen. In tijden van droogte wordt immers Maaswater ingelaten, dat in de bodem infiltreert. De volgende drinkwaterbedrijven gebruiken Maaswater:

Door te klikken op de naam van het drinkwaterbedrijf kun je zien hoe de bedrijven drinkwater maken.

Drinkwater uit de Maas, gebruik buiten het stroomgebied

De kaart hiernaast toont het stroomgebied van de Maas (lichtblauw) én de plekken waar drinkwater uit Maaswater wordt gebruikt (gestippelde arcering). De kaart maakt duidelijk dat een groot deel van deze gebruikers niet binnen het stroomgebied van de Maas leeft. Het gaat bijvoorbeeld om een groot deel van Vlaanderen en de regio's Rotterdam en Den Haag.

We zoomen nu in op de waterkwaliteit binnen het Maasstroomgebied.


De waterkwaliteit in het Maasstroomgebied

Waterkwaliteit

Er vinden vooral in de Maas zelf al vele jaren met regelmaat en op meerdere plekken waterkwaliteitsmetingen plaats, waarbij concentraties van microverontreinigingen worden bepaald. Om beter zicht te krijgen op de herkomst en verspreiding van microverontreinigingen binnen het hele Nederlandse deel van het Maasstroomgebied zijn binnen de Schone Maaswaterketen 38 SMWK-stoffen geselecteerd. Het gaat om drie categorieën stoffen:

  • verontreinigende stoffen die vanuit de industrie en via consumentenproducten in afvalwater terecht komen,
  • restanten van medicijnresten en hormoonverstorende stoffen en
  • gewasbeschermingsmiddelen, biociden en hun afbraakproducten.

De te monitoren stoffen zijn gekozen uit bestaande lijsten zoals de drinkwaterrelevante stoffen, gidsstoffen uit het medicijnresten-versnellingsprogramma, prioritaire en aandachtsstoffen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW) en (potentieel-) Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS).

Het meten van deze stoffen vindt vanaf 2023 vier keer per jaar plaats. Dat gebeurt in het oppervlaktewater, bij innamepunten voor drinkwater en in effluenten van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Op basis van deze metingen krijgen we zicht op aandachtspunten binnen het stroomgebied en kunnen we zien hoe de kwaliteit van het water zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

De figuren en schema's in de atlas richten zich primair op deze SMWK-stoffen, maar bij doorklikken kan ook van vele andere stoffen de concentratie in beeld worden gebracht.

[de waterkwaliteitsbeelden zullen in 2023 worden aangepast, juist ook om de meetresultaten van SMWK stoffen beter te ontsluiten]

SMWK stoffenlijst en meetlocaties

Verloop waterkwaliteit langs de Maas

De kleine topo kaart hiernaast toont meetpunten langs de Maas, van Tailfer in Wallonië tot en met Scheelhoek. De grafiek ernaast geeft het verloop langs de Maas van de gemiddelde en maximum concentraties van drinkwaterrelevante stoffen in microgrammen per liter. In de kaart kunnen aan de linkerzijde stoffen, meetlocaties en perioden worden geselecteerd. Op deze wijze kunnen concrete meetwaarden van specifieke stoffen langs de Maas worden opgehaald.

Er zijn meerdere grafieken te vinden die je kunt vinden via de pijlen links en rechts onder de grafiek. De meetgegevens komen uit de periode 2007-2022 [wordt nog uitgebreid]. In de loop van de tijd is het aantal gemeten stoffen en het aantal meetlocaties toegenomen. De eerste twee grafieken laten gemiddelde waarden zien (G). De laatste twee grafieken tonen maximum waarden (M).

Het is verstandig te kiezen voor één of meerdere stoffen. Voor de eerste grafiek (G1 en M1) is het handig een jaar te kiezen (gemiddelde concentratie van de stof/stoffen in dat jaar). Voor de andere grafieken een of meerdere meetlocaties. Je kunt makkelijk inzoomen in de kaart door gebruik van de schuifregelaars aan de bovenkant van de grafiek.

Brede Screening in stroomgebied

We (waterbeheerders en drinkwaterbedrijven) nemen regelmatig monsters van het water om organische microverontreinigingen te detecteren. We kijken welke stoffen aanwezig zijn, welke de norm overschrijden en waar we ze aantreffen. De drinkwaterbedrijven doen dat voortdurend voor de Maas (door RIWA-Maas). De waterbeheerders voeren samen met de drinkwaterbedrijven om de zoveel jaar een zogenaamde 'brede screening' uit over het hele stroomgebied. Voor het meten van gewasbeschermingsmiddelen in water is ook een landelijk meetnet beschikbaar (zie de website  bestrijdingsmiddelenatlas.nl ).

De website  www.brabantinzicht.nl  geeft een breed inzicht in de kwaliteit van het water. Het brengt de ecologische en chemische waterkwaliteit in beeld en beschouwt specifieke waterkwaliteitsonderwerpen voor de mens, zoals zwemwater en drinkwater. De resultaten van de brede screening microverontreinigingen voor het gehéle Nederlandse deel van het Maasstroomgebied worden ook via deze website ontsloten. Hiernaast kun je deze informatie bekijken. De informatie richt zich op normoverschrijdingen over het geheel van metingen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verontreinigingen in grondwater, oppervlaktewater en effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Er zijn vijf beelden beschikbaar. (Klik onder in de kaart om door de vijf beelden te lopen. Rechts kunnen steeds keuzes gemaakt worden uit stofgroepen en stofnamen).

  1. Toetsing van alle waarnemingen aan de norm
  2. De plaats waar welke normoverschrijdingen plaatsvinden
  3. Toetsing van alle waarnemingen aan de norm in de loop der jaren
  4. Een rangorde van stoffen binnen een stofgroep (zoals medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen), die boven de norm worden aangetroffen.
  5. Een overzicht van het aantal metingen per deelnemende organisatie en per jaar

N.B.:

Het meten van microverontreinigingen in water is complex. Als we het hebben over 1 microgram per liter, gaat het om ongeveer 2,5 gram in een 50m wedstrijdzwembad. En dan moeten we ook nog bepalen welke stof we precies meten (tussen alle andere stoffen) en of het om 1,0 of 1,5 microgram per liter gaat. Daardoor kunnen we niet altijd toetsen of gemeten concentraties onder de norm liggen.

N.B.:

  • 'onder rapportagegrens' = de concentratie ligt lager dan de laagst te meten concentratie
  • 'niet toetsbaar' = de norm ligt lager dan de laagst te meten concentratie
  • 'aangetroffen onder de norm' = de concentraties zijn lager dan de norm
  • 'aangetroffen boven of gelijk aan de norm' = de concentraties zijn hoger of gelijk aan de norm.

Waterkwaliteit in de tijd

Het dashboard hiernaast toont het verloop in de tijd en enkele statistieken over het voorkomen van de verschillende microverontreinigingen. Wat precies in beeld wordt gebracht kun je zelf aangeven in het linkerdeel van het dashboard. De kaart toont de meetpunten waar de stof is waargenomen. De panelen daarnaast tonen vervolgens de informatie over aantallen metingen en het aantal waarnemingen boven de norm. Op het tabblad 'info' staat uitgelegd wat precies in de verschillende panelen te zien is.

Plastic

 De Schone Maaswaterketen richt zich op medicijnresten en industriële microverontreinigingen. Maar daarnaast is plastic natuurlijk een belangrijke vervuilingsbron van ons water.

Het initiatief Schone Rivieren richt zich via de aanpak van samen opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen op het verminderen van plastic afval in ons milieu. Voor informatie over dit initiatief kun je terecht op  www.schonerivieren.nl .

Voor het plastic vraagstuk binnen het stroomgebied van de Maas heeft een aantal instanties in Nederland, België en Duitsland de handen ineen geslagen in het LIVES project: litter free rivers and streams. LIVES richt zich op het terugdringen van plastic afval met minimaal 50% in de Maas en de beken die hierin uitmonden. Vanuit het LIVES project is ook een educatie programma ontwikkeld dat zich richt op thema’s als bronnen, transportpaden, opruimmogelijkheden, beleid en monitoring. Dit engelstalige programma is via  deze link  te vinden.

The Ocean Cleanup heeft een interessante ruwe inventarisatie gemaakt van plastic stromen over de hele wereld. De wereldwijde schattingen zijn interactief te bekijken via  deze kaart .  Voor het Maasstroomgebied ligt dat in de orde grootte van 30 á 35 duizend kilo per jaar. Wereldwijd is de schatting 0,8 tot 2,7 miljard kilo per jaar.


Waar komen microverontreinigingen vandaan?

Herkomst verontreinigingen

Het afvalwater van bedrijven en huishoudens wordt altijd gezuiverd. Maar de zuivering haalt niet alle stoffen uit het afvalwater. Dat betekent dat verontreinigingen via lozingen van gezuiverd afvalwater in het Maaswatersysteem terecht komen. De kaart hiernaast laat zien waar deze lozingspunten zich bevinden.

De paarse punten geven de rioolwaterzuiveringsinstallaties weer. De gekleurde vakken geven aan vanuit welk gebied afvalwater naar deze installaties stroomt. De blauwe punten laten zien waar bedrijven zelf na zuivering afvalwater lozen. Door te klikken op een locatie, kun je informatie opvragen.

Herkomst verontreinigingen:

  1. Directe lozingen: afvalwater van bedrijven dat na een industriële afvalwaterzuivering (iazi) rechtstreeks op open water wordt geloosd.
  2. Indirecte lozingen: afvalwater van bedrijven dat via de riolering wordt ingezameld en wordt gezuiverd op de rioolwaterzuiverings-installaties (rwzi) van de waterschappen. Zie de volgende pagina in deze storymap om meer te weten te komen over lozingen vanuit bedrijven.
  3. Huishoudelijk afvalwater: dit wordt per zuiveringskring via de riolering naar de rwzi's afgevoerd.
  4. Bijzondere lozingspunten: voor de analyse van concentraties van medicijnresten is het belangrijk te weten waar ziekenhuizen en verpleeghuizen zich bevinden en naar welke rwzi het afvalwater (al dan niet na voorzuivering bij het ziekenhuis) wordt afgevoerd.
  5. Grenspunten: de kaart richt zich nu nog op het Nederlandse deel van het stroomgebied. Maar uiteraard komen er ook microverontreinigingen via de landsgrenzen binnen.

Naast belasting van het Maaswater via deze lozingspunten kunnen er ook microverontreinigingen in het Maaswater terecht komen via:

  1. Oppervlakkige afstroming (bijv. bestrijdingsmiddelen in de landbouw) en
  2. De lucht (verontreinigde lucht die in neerslag wordt opgenomen).

Lozingen vanuit bedrijven

Aan de hand van Kamer van Koophandel informatie, die ontsloten is op de website bedrijvenopdekaart.nl, kan beter zicht gekregen worden op aantallen, soorten en omvang van bedrijven binnen het Maasstroomgebied. Het is daarbij van belang de filters goed in te stellen (toon alle filters):

  • Selecteer bedrijven met een bepaald aantal werkenden. Zo kun je bijvoorbeeld eenmansbedrijven eenvoudig wegfilteren of zoeken naar grotere bedrijven.
  • Selecteer de (sub)sectoren waar je naar zoekt.

De site geeft dan automatisch het aantal bedrijven op. Onderin de kaart kun je deze in beeld brengen en eventueel downloaden. Op deze wijze kun je bijvoorbeeld zien dat er binnen Brabant en Limburg ongeveer 100 bedrijven met meer dan 20 werkenden zijn, die chemische producten vervaardigen en circa 30 bedrijven met gelijke omvang die farmaceutische grondstoffen en producten maken.

Door Bedrijven Op De Kaart zijn in opdracht van de Schone Maaswaterketen twee hele nuttige selectiecriteria toegevoegd.

  • Onderaan de lijst met filters kun je per waterschap een rioolwaterzuivering selecteren. Je krijgt zo een helder beeld vanuit welke bedrijven afvalwater via de riolering op de geselecteerde zuivering terecht komt (n.b.: bedrijven kunnen wellicht ook zelf hun afvalwater zuiveren; ook kan de vestigingsplaats van een bedrijf afwijken van de productielocatie).
  • Tevens is de mogelijkheid toegevoegd om per Omgevingsdienst bedrijven op te kunnen zoeken. Omgevingsdiensten voeren voor gemeenten en provincies de taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.

Als er op een zuivering specifieke stoffen gemeten worden, biedt deze tool een praktische ingang om te bezien welke bedrijven mogelijk deze stoffen lozen.

IPPC bedrijven in het Maas-stroomgebied

Voor grote bedrijven die een belasting kunnen vormen voor het milieu (water, bodem, lucht) gelden er speciale regels. Die regels stonden in 1996 bekend als Integrated Pollution and Prevention Control (tegenwoordig als Richtlijn Industriële Emissies). De bedrijven die onder de regels vallen worden IPPC bedrijven genoemd. Zij dienen over een omgevingsvergunning te beschikken en moeten de best beschikbare techniek inzetten om belasting van het milieu te beperken.

In de kaart hiernaast staan alle IPPC bedrijven binnen het Maasstroomgebied. Het gezuiverde afvalwater van deze bedrijven komt direct of indirect in het Maaswater terecht. De bedrijven kunnen op basis van hun hoofdactiviteit gecategoriseerd worden zoals in de legenda van het kaartje te vinden is.

Met de filterknop linksboven kun je op basis van een (sub)activiteit en land een filtering aanbrengen van de bedrijven op de kaart. Door op een IPPC-stip te klikken, is te zien om welk bedrijf of activiteit het gaat.


Vergunningen in beeld

Grip op afvalwaterlozingen

Nederland kent een zorgplicht voor burgers en bedrijven als zij afvalwater produceren. Zij dienen dit bijvoorbeeld zo veel mogelijk te voorkomen, mogen geen stoffen, zoals olie, lozen op het riool en moeten verontreiniging van oppervlaktewater voorkomen of beperken.

Lozen van afvalwater vanuit bedrijven is aan specifieke regels gebonden. Er wordt een driedeling gehanteerd in typen bedrijven:

  1. Bedrijven met eenvoudige afvalwaterstromen, zoals kantoren en scholen, kunnen gewoon afvalwater lozen volgens algemene regels. 
  2. Bedrijven met specifieke afvalwaterstromen, zoals garagebedrijven en metaalverwerkende bedrijven, dienen de lozing te melden aan het bevoegd gezag en vaak is een beperkte milieutoets nodig.
  3. Voor de zwaarste categorie bedrijven geldt een vergunningsplicht.

Bij directe lozingen op oppervlaktewater is de waterbeheerder (waterschap of Rijkswaterstaat) bevoegd gezag voor het verlenen van vergunningen. Voor lozen van afvalwater op de riolering is meestal de gemeente bevoegd gezag; bij zwaardere categorieën bedrijven is de provincie bevoegd gezag. De uitvoering van de vergunningverlening door gemeenten en provincies wordt verzorgd door de regionale omgevingsdiensten. Brabant kent drie diensten (Midden-West, Zuid-Oost en Noord) en Limburg twee (Noord en Zuid).

De beoordeling van lozingen is complex. In productieprocessen worden vaak stoffen en preparaten gebruikt, die vervolgens in het afvalwater terecht kunnen komen. Bij lozingsvergunningen wordt beoordeeld wat de impact is op het ontvangende water. Daarbij moet ook specifiek gekeken worden naar de drinkwaterfunctie van de Maas.

(Voor detailinformatie over regelgeving rond afvalwaterlozingen, zie de  helpdeskwater ).

Vergunningen in beeld

Binnen de Schone Maaswaterketen willen we goed zicht krijgen op de lozingsvergunningen. Die vergunningen zijn door verschillende uitvoerende organisaties op verschillende wijze verzameld en niet altijd digitaal beschikbaar. Stapsgewijs werken we toe naar het centraal ontsluiten van vergunningen, zodat bijvoorbeeld snel overzicht verkregen kan worden waar, welke stoffen, in welke hoeveelheden geloosd mogen worden.

Rijkswaterstaat Zuid Nederland heeft alle vergunningen voor directe lozingen op de Maas, waar zij bevoegd gezag voor zijn, ontsloten. De vergunningen zijn in de kaart hiernaast aangegeven. Er kan onder meer gezocht worden op specifieke stoffen of een specifiek bedrijf.

Ook de vergunningen van de Waterschappen Limburg, Aa en Maas, Dommel en Brabantse Delta voor lozingen op hun regionale wateren zijn in de atlas opgenomen.

Door te klikken op een locatie in de kaart, wordt informatie over bedrijfsnaam en lozingscriteria ontsloten en kan de geldende vergunning worden bekeken (als pdf beschikbaar). N..B.: zoom voldoende in op de kaart om de informatie van slechts 1 vergunning te zien. Niet altijd is er sprake van een vergunning. In het Activiteitenbesluit is voor een aantal activiteiten al vastgelegd aan welke eisen voldaan moet worden.

Om in de middenkolom snel te kunnen zien welke vergunningsvoorwaarden gelden voor een locatie, kies je linksboven in de kaart op 'punt'. Vervolgens klik je op een punt in de kaart en zie je de voorwaarden. Om weer de vergunning te kunnen vinden voor een specifieke locatie, klik je linksboven op het blauw gekleurde icoon (waar je eerder 'punt' gekozen hebt).

Na het verlenen van een vergunning kunnen zowel bedrijfsactiviteiten als wet- en regelgeving wijzigen. Rijkswaterstaat is in het kader van het project ‘bezien watervergunningen’ bezig om de lozingen van bedrijven op rijkswateren te beoordelen op actualiteit en volledigheid. De in de kaart vermelde, geldende watervergunningen zijn mogelijk nog niet geheel toegesneden op de actuele lozing en actuele regelgeving.

Voor het Nederlandse deel van het Maasstroomgebied is de afwaterlozing vanuit het Chemelot terrein in Sittard-Geleen van bijzonder belang. Op het terrein zijn circa 50 bedrijven aanwezig. Het zuiveren van afvalwater wordt door Sitech verzorgd. De vergunning is in 2019 door Waterschap Limburg geactualiseerd. Waterschappen en drinkwaterbedrijven zien de wijze waarop de nieuwe vergunning tot stand is gekomen als voorbeeld voor bedrijfslozingen in Nederland. De vergunning is in het overzicht hiernaast opgenomen. De vergunning bevat als bijlage 4 een stoffenlijst met circa 600 stoffen. Voor tientallen stoffen geldt de verplichting om voor 2024 of eerder te voldoen aan geformuleerde grenswaarden (naast de verplichtingen, zoals die in het informatieveld in de kaart zijn vermeld).

Informatie over directe en indirecte lozingen

Naast zicht op de directe lozingen op de Maas, willen we ook graag zicht op bedrijfslozingen die via de riolering verlopen.

De site van de Omgevingsdienst Zuid Limburg geeft een mooi voorbeeld. Op de  site  zijn alle vergunningen per gemeente terugvindbaar en doorzoekbaar, bijvoorbeeld op de term 'water' of 'afvalwater'. De geselecteerde vergunningen kunnen worden bekeken.


Verbeteren van de waterkwaliteit

Actieprogramma 2022-2027 voor een schone Maas

De partners binnen de schone Maaswaterketen hebben voor de periode 2022-2027 een gezamenlijk  actieprogramma  opgesteld. Het beschrijft de ambities, het werkprogramma en de feitelijke acties die genomen worden om de Maas daadwerkelijk schoner te maken. Het werkprincipe van de Schone Maaswaterketen is in onderstaande figuur schematisch weergegeven.

Het werkprincipe van de Schone Maaswaterketen

Feiten verzamelen

De basis van de Schone Maaswaterketen is gelegen in het verzamelen en analyseren van gegevens en deze vertalen naar objectieve feiten: welke organische microverontreinigingen worden waar en in welke hoeveelheden gemeten? Welke bedrijven bevinden zich in de regio en wat zijn de vergunde stoffen en hoeveelheden? Door deze informatie te bundelen en waar zinvol aan te vullen krijgen we steeds beter zicht op de waterkwaliteit en de invloeden daarop.

Duiden impact

Vervolgens duiden we de feiten. Wat betekenen de meet­gegevens in termen van ecotoxiciteit en humane toxiciteit? Welke richtwaarden en normen worden overschreden? Wat treffen we aan in influent en effluent van afvalwaterzuiverings­installaties en wat in grond- en oppervlakte­water? En wat kunnen we afleiden over de herkomst van stoffen? Stoffen als pyrazool, GenX en PFAS zijn bekende voorbeelden van probleemstoffen.

 Agenderen

Als er actie/ingrijpen nodig is, agenderen we de problematiek. In feite gebruiken we de rwzi als spiegel van de maatschappij. We waarschuwen voor risicovolle stoffen die geloosd worden en uiteindelijk, ondanks de zuiveringen, toch in het Maasstroomgebied terecht komen. En we bieden handelings­perspectieven, ook voor burgers en bedrijven.

 Voorkómen (bronaanpak)

De eerste stap in het oplossen van problemen is het voorkómen ervan door bewustwording te vergroten bij bedrijven en consumenten, de bronnen op te sporen en te zorgen dat er zo snel mogelijk geen lozingen van risicovolle stoffen meer plaatsvinden. Het traject van vergunningverlening, toetsing en handhaving speelt hierbij een belangrijke rol, evenals de regelgeving om stoffen en bronnen aan te kunnen pakken. Misschien is bewustwording bij gebruikers wel het belangrijkste element in de bronaanpak. Als er minder risicovolle stoffen worden gebruikt, hoeven ze niet gemaakt te worden en komen ook niet in het afvalwater en vervolgens in het Maas­stroomgebied terecht. Maar ook kennisdeling en samenwerking rond vergunningverlening tussen omgevingsdiensten, waterschappen, RWS, drinkwaterbedrijven en gemeenten is een belangrijke sleutel in de bronaanpak.

 Verwijderen (zuiveren)

Als de bron onvoldoende of niet snel genoeg kan worden gevonden en aangepakt, speelt natuurlijk de vraag of, en zo ja welke, aanvullende maatregelen de bedrijven, waterschappen en/of drinkwaterbedrijven in de zuiverings­processen zouden moeten nemen.

 Leren

Door deze cyclus te doorlopen doen we samen ervaring op met wat nodig en haalbaar is. Op deze manier worden we steeds effectiever in het aanpakken van problemen met organische micro­verontreinigingen. En we kunnen input leveren voor nieuwe regelgeving, zowel op nationaal als internationaal niveau (bijvoorbeeld de herziening van de richtlijn stedelijk afvalwater).

Ambities

Algemeen

Onze ambitie is te werken aan een gezónde Maas:

  • Een goede waterkwaliteit in het Maasstroomgebied voor mens, dier en plant.·       
  • Water waaruit met relatief eenvoudige technieken betrouwbaar drinkwater kan worden gemaakt.·       
  • Water waarin zich zo weinig mogelijk milieuvreemde stoffen bevinden en zeker geen schadelijke.

Concreet

We hebben onze ambities geconcretiseerd. In lijn met de afspraken, die voor de Rijn zijn gemaakt, streven ook wij naar tenminste 30% reductie van organische microverontreinigingen in 2040 ten opzichte van de huidige situatie. Zeker voor risicovolle industriële stoffen willen we meer; de zeer zorgwekkende stoffen dienen zo snel mogelijk te worden geminimaliseerd. De komende jaren werken we aan beter inzicht in de industriële stoffen. We zullen op basis van dit inzicht onze ambities voor 2040 bezien. Met de ambitie van meer dan 30% geven we aan dat we zeer groot belang hechten aan grip op industriële stoffen, met name de risicovolle stoffen voor mens, dier en milieu.

20 Jaar vooruit kijken heeft het risico van uitstel. Om dat te voorkómen hebben we ook een korte termijn ambitie geformuleerd: 20% reductie van medicijnresten en 10% reductie van industriële stoffen in 2027 ten opzichte van het referentie­jaar 2022. Het betreft reductie van de belasting vanuit Nederland, waarbij de ambitie generiek is geformuleerd maar per stof kan verschillen. De komende jaren zullen we werken aan ambities voor medicijnresten en industriële stoffen voor het gehele Maasstroomgebied.

Autonome groei

Die ambitie is fors en omgeven met onzekerheden. Het is goed om te realiseren dat de autonome ontwikkeling een negatief beeld laat zien. Naar verwachting neemt bijvoorbeeld het medicijngebruik met bijna 1% per jaar toe. En het aantal geregistreerde chemische stoffen lijkt exponentieel te groeien: in 30 jaar tijd van 10 naar 160 miljoen (Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur, 2020). Dat betekent dat reductiedoelstellingen van 10%, 20% en 30% meer inspanning vergen dan de getallen doen vermoeden. Met onze ambities willen we op korte termijn een trendbreuk realiseren.

Aanpak bij de bron

De beste aanpak om belasting van de Maas met microverontreinigingen te verminderen is om er voor te zorgen dat de verontreinigingen niet in het afvalwater terecht komen. Op dit thema lopen er verschillende acties:

  1. Waterschappen en Rijkswaterstaat Zuid nemen het initiatief om samen met Omgevingsdiensten en gemeenten meer zicht te krijgen op de indirecte lozingen van bedrijven op de riolering.
  2. Rijkswaterstaat controleert of vergunningen nog actueel zijn en past deze, indien nodig, zo snel mogelijk aan. Bedrijfsprocessen, kennis en regelgeving wijzigen in de loop van de tijd; vergunningen moeten daarop worden aangepast.
  3. Meer circulair denken. Het industriecomplex Chemelot in Sittard Geleen werkt bijvoorbeeld aan een programma circulair water om het watergebruik te verminderen en de kwaliteit van het water te borgen.
  4. In het Maastricht Universitair Medisch Centrum vindt een pilot plaats om gebruikt contrastvloeistof in te zamelen met behulp van plaszakken.
  5. Door de invloed van medicijnen op de waterkwaliteit te bespreken in het farmacotherapeutisch overleg (FTO) ontstaat bewustwording binnen de gezondheidssector over de neveneffecten van het gebruik en de verwerking van gebruikte medicijnen.
  6. De apothekers, vertegenwoordigd in de KNMP, werken aan het programma  Duurzame Zorg .
  7. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) werkt aan het programma  Duurzaam Medicijngebruik .
  8. De geneesmiddelenbedrijven, verenigd in de vereniging Innovatieve Geneesmiddelen), hebben de  Green Deal Duurzame Zorg  ondertekend.

Activiteiten rond de landelijke aanpak 'medicijnen uit water' kun je terugvinden op  medicijnresten.org .

Aanvullende zuiveringen

Op het dashboard hiernaast zijn de rioolwaterzuiverings-installaties (rwzi) binnen het Nederlandse deel van het Maasstroomgebied opgenomen. Hoewel de installaties een belangrijke rol vervullen bij het beperken van verontreinigingen, komen er ook wel microverontreinigingen vanuit deze installaties in het oppervlaktewater terecht.

Bij de start van de samenwerking Schone Maaswaterketen is in beeld gebracht welke rwzi's, vanwege het lozen van medicijnresten, de meeste impact hebben op de leefomgeving ( SMWK-1801 ). Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door het lozen van gezuiverd water op een kleine beek die door een natuurgebied stroomt. Deze regionale hotspots zijn met een gele stip gemarkeerd. Om de belasting met organische microverontreinigingen te verminderen willen de partners binnen enkele jaren alle hotspots voorzien van aanvullende zuiveringen. De rwzi's Oijen en Dinther hebben al zo'n extra zuivering (de groen gemarkeerde rwzi's)!!!

Daarnaast zijn er ook nieuwe eisen ten aanzien van microverontreinigingen op komst vanuit de aangepaste Europese Richtlijn Stedelijke Afvalwater. In het concept uit 2022 werd, afhankelijk van de omvang van de installatie, voorgeschreven op welke termijn de aanvullende zuivering gereed zou moeten zijn (2035, 2040, 2045). Het dashboard biedt de mogelijkheid om te bekijken welke zuiveringen op welke termijn van aanvullende zuivering zullen zijn voorzien (op basis van plannen voor de hotspots en op basis van de concept richtlijn). Zodra de richtlijn definitief is, gaan de waterschappen een nieuwe planning maken voor alle zuiveringen.

Verbetering in beeld

[De SMWK partners ontwikkelen een werkwijze om de ontwikkeling van de waterkwaliteit binnen het stroomgebied in de loop van de tijd te kunnen volgen. Een eerste nulmeting wordt in 2023 uitgevoerd. De gegevens hiernaast zijn afkomstig van het RIWA-Maas jaarrapport 2020)]

RIWA Maas brengt elk jaar een rapportage uit over de kwaliteit van het Maaswater. In dit deel van de atlas gaan we in beeld brengen hoe de kwaliteit van de Maas zich ontwikkelt en welke invloed we zien van de inspanningen die we met elkaar, nationaal en internationaal leveren. Ons doel is een gezonde Maas: gezond voor mens, dier en plant en geschikt als waardevolle bron voor ons drinkwater.


Informatiebronnen

Internationaal

Om goed zicht te krijgen op de situatie rond waterkwaliteit in het gehele Maasstroomgebied is het natuurlijk interessant om ook websites in onze buurlanden te bekijken.

Wallonië In de  CIGALE  applicatie kunnen bedrijven in beeld worden gebracht. Door informatie op te vragen door op een bedrijf te klikken en vervolgens de link naar de factsheet op te halen, kunnen de vergunningen worden bekeken.

Alternatief is om naar  de milieu site van Wallonië  te gaan en daar te kiezen voor industriële emissies. Door linksboven op Etablissements IED te klikken kun je aan de hand van de naam van het bedrijf vergunningen opvragen.

Duitsland (Noordrijn-Westfalen) Op de  ELWAS  website kunnen o.a. waterlopen, bedrijven en rwzi's in beeld worden gebracht. Meetgegevens zitten achter een inlog.

Op de  UVO  website wordt de kwaliteit van het watersysteem in beeld gebracht.

Vlaanderen Vlaanderen beschikt over een  GEOLOKET WATERKWALITEIT  met veel informatie. Zo kunnen bedrijven en rwzi's in beeld worden gebracht en kunnen ook per bedrijf meetgegevens worden opgevraagd.

De Vlaamse Milieu Maatschappij kent ook de  WEISS  tool waarmee de totale belasting van bedrijven op wateren wordt berekend.

Databronnen SMWK

De informatie in de SMWK atlas is afkomstig uit de volgende bronnen:

    Verantwoording

    De atlas Schone Maaswaterketen is een product van de samenwerking binnen de Schone Maaswaterketen. De atlas wordt beheerd door RIWA-Maas in samenwerking met ESRI. Voor vragen of suggesties kunt u een mail sturen naar  atlas@schonemaaswaterketen.nl .

    Aan de atlas kunnen geen rechten worden ontleend. De atlas beoogt de beschikbare informatie op praktische wijze te ontsluiten.

    Geoportaal Internationale Maascommissie (IMC)

    Het werkprincipe van de Schone Maaswaterketen