Hittekaart gevoelstemperatuur
Een hoge gevoelstemperatuur kan bij mensen gezondheidsklachten veroorzaken. De hittekaart gevoelstemperatuur laat de lokale gevoelstemperatuur zien op een extreem hete zomermiddag. Op sommige plekken, vooral in de stad, kan de gevoelstemperatuur hoog oplopen. Deze kaart kan je helpen om de buitenruimte verkoelend in te richten. Hieronder lees je wat gevoelstemperatuur is en hoe je de kaart kunt gebruiken.
Wat is gevoelstemperatuur?
De gevoelstemperatuur is iets anders dan de luchttemperatuur. De luchttemperatuur geeft aan hoe warm het buiten is. De gevoelstemperatuur geeft aan hoe warm een persoon het heeft in een bepaalde weersituatie. Als de gemeten luchttemperatuur bijvoorbeeld 30 ºC is, kan het in de volle zon en uit de wind voelen als 40 ºC. Daarnaast hebben ouderen en mensen met overgewicht vaak eerder last van een hogere gevoelstemperatuur, doordat ze hun warmte minder kwijt kunnen aan de omgeving.
De weers- en omgevingsfactoren uit dit plaatje zijn meegenomen in de onderstaande hittekaart gevoelstemperatuur
Wat kan je wel en niet met de kaart?
De hittekaart gevoelstemperatuur kun je gebruiken voor risicodialogen met bewoners en belanghebbenden. De kaart is ook waardevol voor ontwerpers van de buitenruimte en mensen die buiten werken. Met informatie over de lokale gevoelstemperatuur kun je op een effectieve manier verkoelende maatregelen nemen. De locaties met een hoge gevoelstemperatuur zijn mogelijke probleemlocaties voor hittestress. De kaart zelf laat niet zien wat de gevolgen van hitte zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de NAS-adaptatietool of de mindmap hitte gebruiken. Wil je de risico’s van een hoge gevoelstemperatuur bepalen? Of wil je de kaart gebruiken om besluiten te nemen over het gebruik van de ruimte? Dan heb je nog wel extra informatie nodig. Je moet dan bijvoorbeeld weten welke functie het gebied heeft en wie het gebied wanneer gebruikt.