Ympäristökokemus-haaste
Lokakuu 2021
Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion GE6-karttakurssi osallistui ESRI:n ympäristökokemus-haasteeseen, jossa tarkoituksena on kerätä kartalle tunteita herättäviä ympäristöjä. Haasteen tarkoituksena on tukea geomedian opetusta Suomen lukioissa. Tutkimuksessa keräiltiin aineistoa Turun ydinalueelta, ja vertailtiin kahdeksaa erilaista tunnetilaa, jota kyseinen ympäristö edustaa. Tutkimuksessa piti myös pohtia erilaisten ympäristöjen suojeltavuutta tai uudistettavuutta.
Tutkimusmenetelmät
Tutkimuksen tekemiseen osallistui Turun suomalaisen yhteiskoulun lukion karttakurssin opiskelijat. Opiskelijat kiersivät yksin tai pareittain ympäri Turkua etsien kaupungista erilaisia kohteita teemalla ympäristökokemus.
Tutkimuksessa käytettiin hyödyksi Arcgis Field Maps sovellusta, jossa opiskelijat merkitsivät pisteellä erilaisen tunteita herättävän kohteen. Löydettyään sopivan kohteen opiskelija merkitsi sen paikkatiedot sovellukseen ja vastasi kohteeseen liittyviin kysymyksiin. Kysymyksiin oli tarjolla kaksi vaihtoehtoa, joista opiskelija vastasi mielestään paremmin sopivan. Lisäksi opiskelijoilla oli mahdollisuus kirjoittaa kohteesta lisätietoja.
Opiskelijoiden keräämiä aineistoja analysoitiin ja vertailtiin ArcGIS Online-sovelluksen avulla. ArcGIS Onlinen avulla oli mahdollista havainnoida opiskelijoiden vastausten jakautumista kartalla ja tulkita syitä jakautumiselle
1) Kauniiden ja rumien ympäristökokemusten sijoittuminen
Kauniit rakennukset sijoittuvat monelle osalle pitkin Turkua, joen molemmille puolille. Turun kauniit rakennukset koostuvat pääasiassa vanhoista, historiallisista ja arvokkaista rakennuksista. Näitä ollaan pidetty hyvässä kunnossa remonttien avulla. Remontit ollaan kuitenkin suoritettu siten, että historian havinaa ollaan säilytetty taitavasti rakennuksien ulkonäössä.
Esimerkkejä kauniista rakennuksista: Turun Tuomiokirkko (kuva 1) ja Turun Taidemuseo (kuva 2).
Näiden kauniiden rakennusten lomaan ollaan aikanaan sijoitettu uusia laatikkomaisia, hieman karuja ja mahdollisesti kevyemmällä budjetilla tuotettuja rakennuksia. Esimerkkinä tällaisesta on Turun Rautatieasema (kuva 3), keskustan monet kerrostalot.
2) Tärkeät ja merkityksettömät kohteet
Turun tärkeät paikat ovat jakautuneet melko suurelle alueelle. Opiskelijat ovat luokitelleet erityisesti erilaiset palvelut sekä kulttuurikohteet tärkeiksi kohteiksi.
Suurin osa kohteista sijoittuu Aurajoen rantaan, koska osa Aurajoen rannalle on kehitetty kulttuurijoki. Esimerkiksi Aboa Vetus Ars Nova-museo on luokiteltu tärkeäksi kohteeksi. Kulttuurikohteet nähdään tärkeinä erityisesti niiden sosiaalisen vaikutuksen takia. Kulttuurikohteet kuten Turun Tuomiokirkko vaikuttavat suuresti turkulaisten identiteettiin ja ne myös tuovat turismia kaupungille. Palvelut nähdään tärkeinä, koska ne täyttävät ihmisten tarpeet ja ne tekevät kaupungista elettävän paikan. Palveluiden läheisyys lisää kaupungin väestöä ja luo työpaikkoja.
Esimerkkejä tärkeistä kohteista: Turun kauppahalli (kuva 1), Raunistulan kenttä (kuva 2) ja Puolalanpuisto (kuva 3)
Merkityksettömät kohteet sijoittuivat suurimmaksi osaksi työmaille tai kerrostaloihin Turun keskustan alueelle. Merkityksettömiä kohteita on huomattavasti vähemmän kuin tärkeitä kohteita. Kohteita ei pidetä suoranaisesti merkityksettöminä, vaan ne ei edusta oppilaille tärkeää kaupunkikokemusta. Tällaisiin kohteisiin lukeutuivat juuri työmaat. Graffitit ym. taas nähtiin suoranaisesti merkityksettöminä, varmaan koska monet näkevät graffitit yleisien tilojen sotkemisena.
Esimerkkejä merkityksettömistä kohteista: Muovisorsat Aurajoessa Aboa Vetus-museon edustalla (kuva 4) ja ränsistynyt kerrostalo (kuva 5)
3) Turvalliset ja pelottavat kohteet
Turku on turvallinen paikka asua ja täältä löytyy paljon tekemistä ja nähtävää. Turvalliset ympäristökokemukset sijoittuvat puistoihin, jokirantaan ja koulujen lähelle. Keskustassa sijaitsee paljon kouluja ja koulujen alueista on tehty viihtyisiä, joka tuo turvallisuuden tunnetta opiskelijoille.
Keskustan ympärillä nopeusrajoituksia on laskettu, joten liikenteessä liikkuminen on entistäkin turvallisempaa. Jokirannassa liikenne on rajoitettu vain pyöräilijöiden ja kävelijöiden käyttöön, jolloin kaupunkia pystyy ihailemaan rauhallisessa ja turvallisissa oloissa.
Vaikka kaupunkimme on turvallinen paikka, täältäkin löytyy epämiellyttäviä ja pelottavia kohteita. Suurimmat paikat, joissa ihmiset kokevat turvattomuutta ovat pimeät ja ahtaat kadut sekä valaisemattomat puistot. Rakennustyömaat tuottavat melua ja aiheuttavat sekavuutta kaupunkikuvaan, esimerkkinä purkutyö (kuva 3) ja työmaa-tunneli (kuva 4). Keskustassa on paljon ravintoloita ja baareja, jotka voivat tuoda turvattomuuden tunnetta etenkin illalla.
4) Jännittävät ja tylsät kohteet
Suurin osa pisteistä on sijoittunut keskustan alueelle, mutta pisteitä löytyy myös kauempana keskustasta ja Raisiosta saakka. Jännittäviä kohteita on merkitty kartalle enemmän kuin tylsiä kohteita. Jännittäviä kohteita on merkitty eniten Aurajoen varrelle, joka voi johtua siitä, että tällä alueella on monia historiallisia kohteita. Keskustaan toriparkin läheisyyteen on merkitty eniten tylsiä kohteita.
Tylsiksi on luokiteltu lähinnä asuinrakennuksia, kun taas jännittäviksi on luokiteltu työmaita, vanhoja ja tunnettuja rakennuksia, kuten elokuvateatteri (kuva 1) sekä kiireisiä ja meluisia paikkoja, jossa liikkuu päivittäin paljon ihmisiä. Taidetta pidetään myös mielenkiintoisena ja jännittävänä (kuva 2).
5) Suojeltavat ja uudistettavat kohteet
Monet suojeltavat kohteet sijaitsevat jokirannan tuntumassa. Jokirannassa on paljon vanhoja rakennuksia ja hienoja jokimaisemia. Jokirannan ympäristöä ja vanhoja rakennuksia halutaan säästää, koska ne ovat olleet jo vuosisatoja osana kaupunkimme historiaa ja ovat siksi tärkeitä paikkoja. Esimerkkinä kohteita ja luontoa Aurajoen rannalla (kuva 1).
Lisäksi suojeltavia kohteita löytyy keskustan alueelta, jossa on lisää vanhoja rakennuksia, kuten Turun taidemuseo, kauppahalli ja ortodoksinen kirkko. Myös Puolalan puiston alueella on pieni suojeltavien kohteiden keskittymä, joiden joukossa on hieno maisema mäen päältä (kuva 2).
Uudistettavia kohteita ei ollut yhtä paljon, kuin suojeltavia, mutta niistäkin huokuu samoja teemoja. Keskustasta löytyy myös suojeltavien kohteiden lisäksi uudistettavia. Näitä uudistettavia kohteita on esim. huonoon kuntoon päässeet kerrostalot, jotka eivät ole kovin miellyttävää katseltavaa (kuva 3).
Lisäksi rautatien ja Turun linja-autoaseman läheisyydestä löytyy muutamia paikkoja, kuten Turun rautatieasema ja konserttitalo, joiden ulkoasu kaipaisi selvästi uudistusta (kuva 4). Myös rakennustyömaita ja sotkuisia kujia ja sisäpihoja löytyy uudistettavien kohteiden joukosta.
Yhteenveto
Turku on kokonaisuus, joka rakentuu pienistä osista. Kaupunkilaiset luovat merkityksiä paikoille ja muodostavat oman kaupunkinsa niiden mielikuvien kautta, jotka ovat kokeneet ja minkä käsityksen ovat saaneet. Turun keskusta ja sitä ympäröivä alue on kaiketi viihtyisä ja turvallinen. Turun läpi virtaava Aurajoki, josta on muodostunut kaupunkilaisille kaupunki-imagoon kuuluva osa, oli ennen jätevedenpuhdistamon käytössä oleva joki, johon jätevedet laskettiin. 1960-luvulla joki puhdistettiin ja sen varsi valaistiin ja siitä lähtien Aurajoki on nähty positiivisten kokemusten yhteydessä.
Historia on vaikuttanut merkittävästi Turkuun, eikä historiaa olla haluttu poistaa. Historiallista tunnelmaa luo vanhat puutalot Luostarinmäessä ja Tuomiokirkon ympärillä sekä torit ja torimarkkinat. Puistoalueita ja virkistymiskohteita halutaan säästää ja Turku suunnittelee lisäävänsä viheralueita enemmänkin.
Turusta löytyy myös uudistettavia kohteita. Vaikka työmaat koetaan pelottavina ja rumina, on niillä tärkeä merkitys kauniin luomiseen. Turkua rakennetaan pala kerrallaan.
Ympäristökokemus-haaste oli mielenkiintoinen ja opettavainen työ. Oppilaina me arvostamme tämän tyyppistä oppimista, kun pääsemme itse näkemään ja kokemaan. Mahtavan haasteen ansiosta opimme lisää paikkatietoteknologiasta ja pystymme jatkossa hyödyntämään opittua.