Ulkoilu ja luonnon merkitys Turussa koronakeväänä 2020

COVID-19 pandemian aikana ulkoilu ja kaupunkiluonto ovat olleet merkittävässä roolissa turkulaisille. Touko-kesäkuussa 2020 turkulaisten ulkoilupaikkoja ja ulkoilussa tapahtuneita muutoksia selvitettiin karttakyselyn avulla. Kyselyyn vastasi 730 henkilöä.

Voit lukea lisää kyselyn toteutuksesta tämän jutun lopusta. Nyt sukellamme kyselyn tuloksiin.

Monet lisäsivät ulkoilua koronakeväänä

Lähes puolet (41,8%) kyselyn vastaajista lisäsi keväällä 2020 viikoittaisten ulkoilupäivien määrää ja ulkoili viitenä päivänä viikossa. Vain pieni osa vastaajista (7,0%) vähensi ulkoilua.

Etätyöskentelyyn siirtyminen ja arkirutiinien muutos toivat lisää aikaa ulkoiluun. Ulkoilua lisättiin niin lähiympäristöissä kuin jo tutuissa ja uusissa kohteissa Turussa ja sen ympäristössä.

Tärkeää ulkoilun kannalta on metsän, veden ja virkistysalueiden läheisyys. Toisaalta kaupunkiympäristössä monenlaiset alueet ovat ulkoilulle merkittäviä kuten Turussa jokirannan kaupunkipuisto sekä keskusta-alueen puistot urheilumahdollisuuksineen.

Missä ulkoiltiin useammin ja missä harvemmin?

Ulkoilupaikkoja kartoitettiin yhteensä 2270. Yli 80 % ulkoilupaikoista on sellaisia, joissa käytiin koronakeväänä yhtä usein tai useammin kuin normaalitilanteessa ja niihin saavuttiin kävellen. Ulkoilu väheni erityisesti kohteissa, joissa normaalitilanteessa käytiin viikoittain tai harvemmin. Ruuhkaisuutta koettiin muun muassa Aurajokirannassa ja Ruissalossa. Osa vastaajista kävi näissä kohteissa harvemmin.

Voit tarkastella paikkoja, joissa ulkoilu väheni ja toisaalta lisääntyi liikuttamalla kartan keskellä olevia nuolia sivusuunnassa. Voit myös liikuttaa ja lähentää kartan haluamallesi alueelle.

Ulkoilupaikat, joissa koronakeväänä 2020 ulkoiltiin useammin (vihreät paikkamerkinnät) tai harvemmin (keltaiset paikkamerkinnät) kuin normaalisti.

Mitä merkityksiä ulkoilupaikkoihin liitetään?

Oheinen kaavio esittää yleisyysjärjestyksessä ulkoilupaikkoihin liitetyt merkitykset. Näistä yleisimpiä olivat ulkona oleminen, kävely, kauneus, luonnonläheisyys ja kuntoilu.

Ulkoilupaikkoihin liitettyjen merkitysten jakauma (%). Jos kuva on sumea, klikkaa tästä  isompi kuva. 

Ulkoilupaikoissa, joissa COVID-19 seurauksena ulkoiltiin useammin kuin normaalitilanteessa, esiintyy erityisesti luontoon, miellyttävään ympäristöön, lasten kanssa leikkimiseen ja urheiluun liittyviä merkityksiä.

Paikoissa, joissa ulkoiltiin harvemmin, merkittiin enemmän kulttuuriin ja arkisiin yhteyksiin liittyviä ja vähemmän luontoon liittyviä merkityksiä.

Eri ulkoilupaikkojen merkityksiä Turussa

Kyselyyn vastanneet kuvailivat ulkoilupaikkoihin liittämiään merkityksiä ja muistoja myös yksityiskohtaisemmin. Löydät alla olevissa sitaateissa mainitut paikat kartalla vihreiden merkkien avulla. Voit myös zoomata karttaa lähemmäksi, mikä paljastaa lisää mielenkiintoisia ulkoilukohteita ja puistoja Turun kaupungin alueella.

Aurajokivarsi ja keskustan puistot

”[Aurajokivarsi] lapsuudesta asti tuttu, upea ulkoilureitti.”

Turun keskustan ulkopuolella aukeaa jokivarressa vanha kulttuurimaisema. Kuva: Salla Eilola

”[Kuljen] jokirantaa Halisten koskelle ja takaisin. Keskustassa asuvana täällä pääsen lähimmäs luontoa.”

Aurajokivarren ulkoilureitti kulkee Koroisilta Halisiin ja Ravattulaan asti. Kuva: Salla Eilola

Halistenkoski on monipuolinen ulkoilukohde. Kuva: Salla Eilola

”Covid-19 aikana Puolalanpuistosta on tullut uusi olohuoneeni, etteivät kaksion seinät kaadu päälle.”

Keskustassa jokivarsi on suosittu ajanviettokohde. Teatterisilta on yksi vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitetuista silloista joen yli. Kuva: Päivi Rannila.

”Koulumatka yliopistolle, matkan varrella olevat viheralueet samalla virkistävät päivää.”

Tois puol jokke

”Runosmäki. Metsän maasto on vaihtelevaa. Siellä on sopivasti korkeuseroja, joten lenkkeily on tehokasta.”

Kuntoilureittien varressa olevia kuntoilulaitteita voi hyödyntää eri puolilla Turkua. Kuva: Salla Eilola

”Peltoalue asuinpaikan vieressä [Kähärissä]. Tärkeä paikka arjessa. Vakio koiralenkki kulkee tämän jättömaan läpi.”

”Ilo siitä että Turusta löytyy vielä näin ihana metsäpaikka [Mälikkälässä].”

Metsät ovat tärkeitä ulkoilukohteita kaupunkilaisille ja kaupunkiluonnon moninaisuudelle. Mälikkälänmetsä on yksi suurimmista metsäalueista ja sijaitsee alle neljän kilometrin päässä keskustasta. Kuva: Salla Eilola

”Pikkumetsä [Ruohonpäässä]. Lähin metsä, jossa tulee käytyä säännöllisesti virkistäytymässä, kuuntelemassa linnunlaulua ja puiden huminaa. Vaikka kyseessä on pieni metsä, on sillä ollut suuri merkitys koko perheelle.”

Täl puol jokke

"Varissuon kuntorata ja metsä. Tuntuu luontokeitaalta kaupungissa.”

”Ilmeikkäitä, uteliaita oravia ja tiaisia [Katariinanlaaksossa]”

Katariinanlaakson luonnonsuojelualueella sijaitsee muun muassa jalopuulehtoja, ketoja ja rantaniittyä. Kuva: Salla Eilola

”Vaarniemi. Todella kaunis paikka, [jossa] hyvä tarkkailla lintuja.

Vaarniemessä voi maisemia ihailla lintutornista ja korkeammalta Vaarniemen näköalatornista. Kuva: Salla Eilola

Ilpoista ympäröiviltä kallioilta on hyvä näkymä Vaarniemeen ja Rauvolanlahteen. Kuva: Vesa Arki.

Millä tavoin luonto vaikuttaa turkulaisten hyvinvointiin?

Lähes kaikki vastaajat, sekä paljon että vähän ulkoilevat, näkivät luontoympäristön tärkeänä hyvinvointia edistävänä tekijänä. Yli puolet koki luontoympäristöllä olevan merkittävä rooli sosiaalisen kanssakäymisen ylläpitämisessä koronakeväänä 2020.

Vastaukset yhdeksään luonnon koettuja hyvinvointivaikutuksia koskevaan väittämään. Jos kuva on sumea, klikkaa tästä  isompi kuva .

Poikkeusolojen vaikutus ulkoiluun kuitenkin vaihteli

Koronatilanne vaikutti ihmisiin eri tavoin. Joidenkin arkea koronatilanne hidasti positiivisesti, jolloin aikaa löytyi myös ulkoiluun ja ulkoilusta nauttimiseen. Toisilla taas työtä on ollut enemmän, jolloin ulkoilu väheni.

Osa koki ihmispaljouden ulkoilua rajoittavana tai riskiryhmään kuuluvina he eivät uskaltaneet lähteä ulos tai kauemmas kotoa. Jotkut kokivat negatiivisena tai lamauttavana, että työmatkaliikunta, sisäliikunta tai muut tavanomaiset liikkumismahdollisuudet katosivat eivätkä pitäneet luonnossa liikkumista vaihtoehtona.

Koronatilanteen vaikutus riippui siis siitä, millaiset ulkoilukokemukset henkilö kokee mielekkäiksi ja oliko ne mahdollista saavuttaa poikkeusoloissa, kuten alla olevat sitaatit kertovat.

"Lapsi ei ulkoile päivähoidon yhteydessä, joten ulkoilut on "suoritettava" itse. Myös itse etätöitä tehdessä kaipaa vastapainoksi luontoa, joka helpottaa stressiä ja ahdistusta. Erityisesti veden äärellä oleminen rauhoittaa ja virkistää."

"Kauemmas suuntautuvat retket ovat jääneet pois, mutta päivittäinen lähialueilla kävely ja retkeily on ehdottomasti lisääntynyt. En ole ihan varma, miksi. Jotenkin on tavallaan ehkä enemmän aikaa? Kun on joka päivä kotona eikä jatkuvasti liiku kodin ja kaupungin välillä on enemmän energiaa kävelyyn."

"Olen alkanut säännöllisesti tehdä ns. isoja luontoretkiä. Toisaalta toisten ihmisten kohtaaminen metsissä harmittaa nyt aiempaa enemmän, kun haluaisi olla ihan vaan eristyksissä muista, eikä se onnistu, jos erehtyy valitsemaan suositun luontokohteen."

"Kotoa on tarvinnut päästä jonnekin toiseen ympäristöön. Luonto on tukenut hyvinvointia ja auttanut pysymään toiveikkaana. On asioita jotka ovat hyvin. Luonnossa "tyhjyys" ja poikkeustila ei näy (kuten kaupoissa)."

"Liian paljon töitä. Myös ulkoilurutiini on poissa, kun pitää olla koko ajan kotona: työskennellä, lounastaa ja harrastukset on peruttu. Minusta on tullut vähän apaattinen ja laiska. Joskus olen lähtenyt kävelylle liian myöhään tai jättänyt menemättä useaksi päiväksi. Mikä tuntui pahalta."

"Ollaan ulkoiltu vähemmän kuin normaalisti, koska lähes kaikkialla on nyt ollut ihan järjettömän paljon ihmisiä."

"Olen ulkoillut COVID-19 aikana kaupunkiympäristössä kotini välittömässä läheisyydessä eniten, mutta kokenut sen luontoympäristönä riittämättömäksi. Haluaisin lähteä kauemmas luontoon, mutta olen kokenut tilanteen vaikeaksi sen järjestämiseen."

Mitä tulokset merkitsevät kaupunkisuunnittelulle?

Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta on tärkeää tietää, missä ihmiset liikkuvat, millaiset ympäristöt ovat heille merkityksellisiä sekä ylläpitävät koettua hyvinvointia ja miksi. Karttakyselyn avulla voidaan kartoittaa ulkoilupaikkoja- ja reittejä sekä selvittää kokemuksia ulkoilusta ja kaupunkiluonnon tarjoamista hyödyistä.

Kyselyn tulokset osoittavat, että päivittäisessä ulkoilussa tärkeintä on kävellen saavutettava arkinen lähiympäristö, jossa ulkoiltiin COVID-19 aikaan yhtä usein tai useammin kuin normaalitilanteessa. Poikkeusolojen negatiiviset ja positiiviset vaikutukset ulkoiluun jakautuivat kuitenkin epätasaisesti turkulaisten kesken.

Kaupunkisuunnittelussa pitäisi pyrkiä varmistamaan ulkoilumahdollisuudet tasapuolisesti kaikille, jotta sen hyvinvointihyötyjä saisivat kokea mahdollisimman monet. Esimerkiksi olisi tärkeä pohtia, miten keskustassa varmistetaan turvalliset ulkoilumahdollisuudet vielä jatkuvan pandemian aikana ja mahdollisissa tulevissa poikkeusoloissa. Asukkaiden osallistuminen tilapäisten ulkoilumahdollisuuksien kehittämiseen on tehokas apu suunnittelun tueksi.

Erityisen arvokkaita ovat viheralueet, jotka tarjoavat useita merkityksiä ihmisille ja ovat samalla ekologisesti arvokkaita. Tällaisten monitoiminnallisten viheralueiden ja sosio-ekologisten yhteisvaikutusten tunnistaminen on usein taloudellisesti kannattavaa ja tärkeää kaupungin täydennysrakentamisen paineessa.

Poikkeusolot asettavat kaupungit haasteelliseen tilanteeseen. Kaupunkilaisten tuominen mukaan viheralueiden suunnitteluun ja erilaisten osallistamisen tapojen omaksuminen on tärkeää. Näin eri taustaisten ihmisten ja ryhmien näkemykset saadaan mukaan ohjaamaan näiden alueiden suunnittelua. 


Ketkä vastasivat kyselyyn?

Kysely toteutettiin karttakyselynä verkossa ja siihen saivat vastata kaikki turkulaiset. Kyselyyn vastasi 730 henkilöä (0,4% Turun väestöstä). Vastaajista valtaosa on naisia (71,3%) ja korkeasti koulutettuja (65,3%). Nämä ryhmät ovat yliedustettuna Turun väestöön verrattuna. 90,0% vastaajista on 15-64 -vuotiaita. Eläkeläisiä ja työttömiä on vastaajien joukossa vähemmän kuin Turussa suhteellisesti. Vastaajien kotien sijainnin perusteella Turun eri alueet ovat hyvin edustettuja.

Lisätietoa tutkimuksesta

Jos olet kiinnostunut Ulkoilu Turussa -kyselyn tuloksista yksityiskohtaisemmin, voit lukea niistä Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkimusraportista  "Turkulaisten ulkoilu ja kaupunkiluonnon merkitys koronakeväänä 2020". 

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa  GreenPlace -hanketta (321555) ja toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin kanssa.

Tarinakartan ja tutkimuksen toteuttajat

Nora Fagerholm, Salla Eilola, Johanna Jämsä ja Vesa Arki

Turun yliopisto, Maantieteen ja geologian laitos

Ulkoilupaikkoihin liitettyjen merkitysten jakauma (%). Jos kuva on sumea, klikkaa tästä  isompi kuva. 

Vastaukset yhdeksään luonnon koettuja hyvinvointivaikutuksia koskevaan väittämään. Jos kuva on sumea, klikkaa tästä  isompi kuva .

Turun keskustan ulkopuolella aukeaa jokivarressa vanha kulttuurimaisema. Kuva: Salla Eilola

Aurajokivarren ulkoilureitti kulkee Koroisilta Halisiin ja Ravattulaan asti. Kuva: Salla Eilola

Halistenkoski on monipuolinen ulkoilukohde. Kuva: Salla Eilola

Keskustassa jokivarsi on suosittu ajanviettokohde. Teatterisilta on yksi vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitetuista silloista joen yli. Kuva: Päivi Rannila.

Kuntoilureittien varressa olevia kuntoilulaitteita voi hyödyntää eri puolilla Turkua. Kuva: Salla Eilola

Metsät ovat tärkeitä ulkoilukohteita kaupunkilaisille ja kaupunkiluonnon moninaisuudelle. Mälikkälänmetsä on yksi suurimmista metsäalueista ja sijaitsee alle neljän kilometrin päässä keskustasta. Kuva: Salla Eilola

Katariinanlaakson luonnonsuojelualueella sijaitsee muun muassa jalopuulehtoja, ketoja ja rantaniittyä. Kuva: Salla Eilola

Vaarniemessä voi maisemia ihailla lintutornista ja korkeammalta Vaarniemen näköalatornista. Kuva: Salla Eilola

Ilpoista ympäröiviltä kallioilta on hyvä näkymä Vaarniemeen ja Rauvolanlahteen. Kuva: Vesa Arki.