
IMBK
Integraal Maatschappelijk Beheerkader

Het Integraal Maatschappelijk Beheerkader IMBK geeft weer hoe Oirschot de komende jaren invulling geeft aan maatschappelijke opgaven en beleidsdoelen bij beheer van de openbare ruimte. Het IMBK richt zich op de op de middellange termijn, ca. 10 jaar en sluit aan op de landelijke beheersystematiek van CROW. Door het aansluiten op de landelijke systematiek volgen we hierdoor ook de laatste ontwikkelingen en trends en kiezen we voor een uniforme systematiek.
Wat is het IMBK?

Het IMBK is de uitwerking van het onderdeel ‘Beleid en Strategie’. Verder zijn er beknopte beheerplannen gemaakt per asset, deze zijn een beknopte uitwerking van ‘Beheren en programmeren’. De beheerplannen worden jaarlijks door de beheerders geactualiseerd.
Van iedere asset wordt een Programma opgesteld welke in 2021 zal leiden tot het Integraal Maatschappelijk Meerjarenprogramma 2022-2025 (MJP). Het MJP wordt jaarlijks als concept vastgesteld bij de Kadernota. Vervolgens wordt deze definitief vastgesteld met de begroting waarmee de budgetten voor het uitvoeringsjaar wordt gevoteerd. Vervolgens wordt het MJP jaarlijks geactualiseerd.


Functiegebieden
Line of sight
Kwaliteitsniveaus
Oirschot werkt met beeldkwaliteit om de ambities voor het onderhoud tastbaar te maken. Het beeldgericht werken is een belangrijk uitgangspunt voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Beeldgericht werken maakt het mogelijk om de ambities van het afgesproken kwaliteitsniveau beeldend, meetbaar en tastbaar te maken. Hiermee kan de gemeente op een eenduidige manier communiceren met bewoners en kan een vertaling plaatsvinden in contracten en bestekken. Ook is het mogelijk om de daadwerkelijke gerealiseerde kwaliteit te toetsen en de ontwikkeling van de kwaliteit in de tijd te monitoren. Met beeldkwaliteit gaat het gesprek over de doelen en kwaliteit, in plaats van over de inzet, techniek en inspanningen.
Binnen het basisscenario is het beheer gedifferentieerd: met beeldkwaliteit A in het historische centrum van Oirschot en centra van de dorpen. B kwaliteit op hoofdwegen en C kwaliteit in de wijken, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. Schoon binnen de kom ten minste op B en wat soberder in de buitengebieden.
Scenario's
Op basis van de visie zijn een aantal scenario’s uitgewerkt. Deze bieden het bestuur de gelegenheid om ‘te draaien aan de knoppen’. In elk scenario is rekening gehouden met een verschillend groeipad naar structureel vervangen van de assets, onderhoud passend bij de ambities en benodigde inspecties en onderzoek.
Basis scenario
De raad heeft bij de vaststelling van de begroting in oktober 2019 gekozen voor het basisscenario. Kernpunten:
- 'Huis op orde': van alle assets zijn areaalgegevens, kwaliteit, onderhoudsbehoefte, vervangingsinvesteringen en risico’s in beeld voor de komende planperiode;
- Beheer op orde: rationeel beheer, met onderhoud en vervanging op basis van vaktechnische normen / richtlijnen. Voorbereid op de toekomstige opgaven en inlopen achterstanden;
- Consequenties inrichting: past bij functionele inrichting, met robuust en sober standaard materiaalgebruik in de wijken. Ruimte voor afwijkende of bijzondere materialen, met een representatieve uitstraling, sierwaarde of design in de (historische) centra;
- Bestuurlijke ambities: gedifferentieerde beeldkwaliteit, geeft invulling aan de identiteit van de centra en doorgaande wegen. Sluit aan op de beleving van bezoekers en gedeeltelijk op bestuurlijke ambities en beleving van inwoners;
- Financieel op orde: realistisch en voldoet aan de eisen van de toezichthouder. Geen kapitaalvernietiging. Robuuste begroting, biedt ruimte om invulling te geven aan de belangrijkste beleidskaders en opgaven, met enige ruimte voor tegenvallers en incidenten.
Huis op orde
In de beheertactieken is vastgelegd hoe de processen voor beheer en onderhoud moeten lopen, om gestructureerd en planmatig invulling te geven aan de bestuurlijke ambities, maatschappelijke opgaven, wettelijke kaders en beheerinspanningen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is het ‘huis op orde’, met inzicht in de arealen, kwaliteit en beheeropgaven met kosten en risico’s voor alle assets. De beheeraanpak is vastgelegd in afzonderlijke assetsheets, die periodiek bijgesteld worden. Speerpunt voor de eerste periode (2020 en 2021) is een planmatige aanpak van inspecties en onderzoeken, om te komen tot een Meerjarenprogramma per asset en een Integraal Meerjarenprogramma (MJP).
Daarnaast gaan we structureel de beeldkwaliteit monitoren volgens de landelijke systematiek. Hierdoor krijgen we een objectief inzicht in hoe de kwaliteit is ten opzichte van de door de raad vastgestelde kwaliteitsniveaus.
Daarnaast kunnen we op basis hiervan het onderhoud bijsturen waar nodig in de uitvoering, geeft het input voor het maken van keuzes voor toekomstige beheermaatregelen of helpt ons in de communicatie naar de inwoners en ondernemers. We gaan periodiek een bewonerschouw organiseren met de leefbaarheidsnetwerken.
De monitoring beeldkwaliteit gebeurt door de toezichthouders van het Servicebedrijf. In de eerste periode krijgen ze ondersteuning door CROW-gecertificeerde Inspecteurs Beeldkwaliteit, waarna uiteindelijk zij dit zelfstandig kunnen uitvoeren.
Meerjarenprogramma
Onderstaande kaart geeft een overzicht van de projecten voor de komende jaren. De kleuren zijn afhankelijk van het jaar van uitvoering. Klik op een lijn of vlak voor meer informatie.
MeerJarenProgramma
Ambities 2020 / 2021
Met de vaststelling van het IMBK bij de begroting in 2019 is bepaald dat de eerste twee jaar in het teken staat van het huis op orde. Het Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR) voor Oirschot is in basis opgeleverd. Klik op onderstaande knop om het handboek te bekijken. We zijn in 2020 gestart met het inspecteren en monitoren van het areaal en de kwaliteit. In 2021 actualiseren we de gegevens en maken we een verschillenanalyse en brengen effecten in kaart.
Eind kwartaal 1 is het concept Integraal Maatschappelijk Meerjarenprogramma 2022-2025 gereed wat als input dient voor de kadernota en met de begroting wordt vastgesteld. In dit meerjarenprogramma is aandacht voor het integraal inhalen van de achterstand waarbij we aandacht geven aan maatschappelijke ambities zoals duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen. Hierbij kan gedacht worden aan ontkoppelen en langer vasthouden van water. Op basis van de gegevens en informatie uit de regio stellen we een mobiliteitsprogramma op. Deze wordt geïntegreerd in het Integraal Maatschappelijk Meerjarenprogramma 2022-2025.