Kapellenkompas Damme

Deze applicatie toont de kapellen in Damme op een interactieve kaart, zodat je eenvoudig het religieuze erfgoed kunt ontdekken en verkennen.

Hier zie je een overzichtskaart van Damme met alle kapellen.

Gebruik de pijlen (rechts op scherm) om elke kapel afzonderlijk te bekijken; de kaart zoomt automatisch in op de betreffende locatie.

In het linker paneel vind je een foto en extra uitleg. Klik op een kapel locatie voor meer details.

Bronvermeldingen

Callaert, G. en Hooft, E., met medewerking van Santy, P., & Snauwaert, L. (2006). Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, gemeente Damme. Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke. Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.

Agentschap Onroerend Erfgoed. (z.d.). Tekst geleverd door Agentschap Onroerend Erfgoed.  https://id.erfgoed.net/auteurs/501 

Agentschap Onroerend Erfgoed. (z.d.). Aanduidingsobjecten met de term "kapel" in Stad Damme. Geraadpleegd op 2 september 2024, van    Erfgoedobjecten | Inventaris Onroerend Erfgoed 

Damme Krakeelboomgaard zonder nummer

Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak met daktegels, waarop een eenvoudig ijzeren kruis. Spitsbogige beeldnis met Mariabeeld, betralied. In geveltop gedateerd "1846". De kapel is gelegen bij de oude erfoprit van de  nabijgelegen hoeve .

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 28.

Damme Leopoldsvaart-Noord 1 kapel

In de tuin van de woning, een eenvoudig witgeschilderd bakstenen kapelletje.

Damme Heernisstraat 1 kapel

Mariakapelletje aan de ingang van een totaal verbouwde hoeve. 20ste-eeuwse witgeschilderde bakstenen wegkapel, onder leipannen zadeldakje, gepekte plint. Aan voorkant, ondiepe rondbogige beeldnis met Mariabeeldje achter tralies. Achterzijde van de kapel lijkt uitgewerkt als elektriciteitscabine.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 29.

Westkapellesteenweg 24-26

Donkere bakstenen pijlerkapel bij de ingang van een hoeve, die in 1948 werd opgetrokken ter vervanging van een 19de-eeuws kapelletje aan een lindeboom. Bij de verbreding van de Westkapellesteenweg moesten boom en herdenkingskapelletje wijken. Betraliede spitsboognis met Mariabeeldje. De achterliggende hoeve werd volledig gerenoveerd.

  • BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, nr. 59.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 162 (Braambeierhoek 111).
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 67.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 27.

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke

Kapel toegewijd aan "Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke", opgericht in 1876 door de familie Tilmans van de nabijgelegen hoeve " 't Kroonhof" (zie nummer 1) uit dankbaarheid voor de genezing van een familielid. De kapel werd grondig hersteld in 1986 dankzij de steun van vrienden en inwoners van Oostkerke. Plechtig heropend op zondag 3 mei 1987.

Wegkapel met voorliggende gekasseide stoep. Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op straat) met smeedijzeren kruis. Kenmerkend siermetselwerk van rode bakstenen voor friezen, banden en metselaarstekens. De voorpuntgevel is afgeboord door een houten daklijst; de segmentboogdeur is gevat in een groter verdiept muurveld met afgeronde hoeken; boven de deur een beglaasde rondboognis met Mariabeeldje. De deur bevat opmerkelijk fraai schrijnwerk, met houten tralies, panelen en volkskundige kruismotieven. Interieur met gestucte wanden en tongewelf, wit-zwart-tegelvloer en een rotsaltaar met Mariabeeld.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 26.

Damme Koolkerkesteenweg zonder nummer

Gedenkkapel opgetrokken in 1944 ter nagedachtenis van de familie Standaert uit Oostkerke, die tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door het uitbranden van haar hoeve en de dood van de dochter en haar verloofde.

Eenvoudige witgeschilderde bakstenen veldkapel met arduinen gedenksteen. Rondboognisje met zwarte bakstenen omlijsting, bekronend smeedijzeren kruis.

  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 2296-297.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 26.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 30.

Damme Pompestraat zonder nummer kapel

Gelegen aan de hoek met Versevaartdijk. Rood bakstenen wegkapelletje op de kruising van twee landelijke wegen, gebouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw door de eigenaar van de achtergelegen woning. Beglaasd rondboognisje met Mariabeeld.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 31.

Eienbroekstraat 4

"Vredeborg", met een kapelletje bij het hek, gebouwd in 1971 bij een nieuwe villa. Voor de kapel een arduinen gedenksteen met het opschrift "+RT 1924", ter herinnering aan de negenjarige René Thooft, zoon van de molenaar die de dood vond toen hij door een draaiende molenwiek van de tegenover gelegen molen werd getroffen.

VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 55, kapel nr. 25.

Wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Kleine witgeschilderde bakstenen wegkapel ter ere van Onze Lieve Vrouw, staat in een halfronde inham in de omringende bomenrij van het  aangrenzende kasteeldomein . Gebouwd ter ere van de viering van het 25-jarig bestaan van de plaatselijke Boerinnebond.

  • DE KEYSER R., 900 jaar Oostkerke 1089-1989, Brugge, 1989, p. 29.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 24.

Damme Krinkeldijk 2 kapel

Kleine Mariakapel aan de ingang van de "Kapelhoeve", gebouwd door de familie Govaert in 1945, als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bruine bakstenen muur afgedekt met pannen zadeldakje. Segmentbogige nis, beglaasd en betralied, met beeldje van Maria. Arduinen plaat met gebeiteld opschrift "O.L.V. VAN GENADE B.V.O. LANGS DEZEN WEG ZET OP NEN VOET OF ZEG: MARIA WEES GEGROET".

Kleine hoeve met losstaande witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat, Vlaamse pannen), zijnde boerenhuis met daarachter bakhuis-zomerkeuken en met in zijn verlengde en stalvolume. Gebouwen dateren van midden of tweede helft 19de eeuw; boerenhuis naar verluidt gedateerd op zolder "1847".

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, nr. 2, 2004, p. 47.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 23.

Damme Fort Sint-Donaas zonder nummer kapel

"Snauwaerts kapel", kapel opgericht na de Tweede Wereldoorlog voor Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Vrede op initiatief van Frans Snauwaert, die de nu verdwenen achterliggende hoeve bewoonde. Kapelletje van rode baksteen met spitsboognis waaruit het Mariabeeld is verdwenen.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, nr. 2, 2004, p. 50.

Damme Hoogstraat zonder nummer kapel

Gelegen aan de hoek met Groenendijk. "Onze-Lieve-Vrouwkapel", rode bakstenen altaarkapel gebouwd in 1953 nabij de brug aan het noordeinde van de straat.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 22.

Damme Vredestraat zonder nummer kapel

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes op een omhaagd perceel, gebouwd in 1954 door de kerkfabriek van Lapscheure op gronden van een nabijgelegen boerderij. Gele baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak (zwarte pannen, nok haaks op straat). Topgevel tussen op elkaar geplaatste steunberen; rondboogdeur. Eenvoudig interieur, bakstenen wanden, tegelvloer, gebroken houten kap.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 21.

Damme Romboutswervedijk zonder nummer kapelletje

Kapel gebouwd in 1931 in opdracht van Eugène Braet-Marie Tuytens, na onverwachte genezing van zijn zoon. Gelegen aan de oostzijde van slag die de verbinding maakt met de Damse Vaart-West.

Omhaagd perceel geflankeerd door bomen. Bakstenen kapel met trapgevel (vijf treden; natuurstenen afdekplaten) op getrapte schouderstukken onder zadeldak (pseudo-leien); puntgevel aan achterzijde. Sokkelvormende onderbouw. Rondbogige muuropeningen waarin geschilderd houtwerk. Vleugeldeur met beglaasd bovenlicht voorzien van gietijzeren hekjes.

Onbepleisterde binnenafwerking en overdekt door geschilderd houten tongewelf; rood-wit tegelvloertje. Geschilderd houten altaar met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen met Kind, wapenschild en leeuw, naar verluidt hier geplaatst eind jaren 1980 wanneer oorspronkelijk beeldje verdwijnt bij de verkoop van de nabijgelegen hoeve.

  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 65.

Gelegen aan de hoek met Mikhemstraat. Betonnen staakkapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Mikhem.

Kerkstraat 76

Witgeschilderd pijlerkapelletje aan de inkom waarin beeldje van O.-L.-Vrouw met kind in rondboognis.

VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 66, kapel nr. 33.

Damme Zuiddijk zonder nummer kapel

Wegkapelletje bij thans gerenoveerde 18de-eeuwse hoeve, ook zogenaamd "Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Hulsterlo", naar een verdwenen Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de kruising met de Oude Sluissedijk (zie Hulsterlo). Witgekalkt bakstenen kapelletje met gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde ingang met deels beglaasde deur (roedeverdeling). Witgekalkte binnenafwerking, met veelkleurige cementtegelvloer. Altaar met verwerking van enkele tegels in Delftse traditie; gepolychromeerd beeldje van Onze-Lieve-Vrouw en Kind. Korfboognis in achterwand.

  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 67.

Damme Waterhoek zonder nummer kapel

(Gelegen bij nummer 5) Kapel "Onze Lieve Vrouw van de Waterhoek", gelegen op de kruising van de Waterhoek en de (oude) Vissersstraat. Sinds eind 18de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig, zie aanduiding kaart Ferraris (1770-1778) en 19de-eeuwse stafkaarten. De literatuur is verdeeld over de bouwdatum van de huidige kapel: Van Poucke neemt 1841 als bouwjaar, in opdracht van gemeenteraadslid Leopold Dalle; Vermeersch neemt 1884 als bouwdatum, wat bij de restauratie ook is vermeld in situ. Onderzoek van de historische kadastergegevens wijst op een constructie van de huidige kapel circa 1870.

Kleine overwelfde bakstenen kapel (buitenwerks 175 cm lang, 190 cm breed) onder pannen zadeldak (nok haaks op de weg, Vlaamse pannen). Witgekalkte muren waarin aan de achtergevel vlechtingen zijn verwerkt, dak voorzien van aandaken. Rechthoekige houten deur met rechthoekige beglazing. Sober interieur met bepleisterde muren, ziende kap en rode tegelvloer. Aanwezigheid van ex-voto's en metalen altaartje waarin houten Mariabeeld. Devliegher vermeldt een Lodewijk XVI-strik in het stucwerk van de achterwand; anno 2004 niet meer aanwezig.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Moerkerke, 1834/3, 1838/1, 1855/3, 1861/3, 1864/25, 1866/10, 1879/1, 1973/3.
  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 62.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 137 (Waterhoek nr. 3).
  • RAMAN D., Herstellen van de O.L.V.-kapel van de Waterhoek, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, juni 2004, jg. 5/2, p. 7-8.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 20.
  • VERMEERSCH G., De Onze-Lieve-Vrouwekapel van de Waterhoek, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, maart 2003, jg. 3/3, p. 6-9.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 20.

Damme Damweg zonder nummer kapel 't Molentje

Gelegen aan de hoek met 't Molentje. Omhaagde Mariakapel, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog door de familie Van Meenen uit Moerkerke, als dank voor de bescherming tijdens de hevige beschietingen van de wijk tijdens de Slag om 't Molentje (zie 't Molentje). Rode bakstenen kapel onder pannen zadeldak; topgevel met rondboogdeur; bekroond door ijzeren kruis. Sober gepleisterd en geschilderd interieur, cementtegelvloertje, altaar met verschillende kleine heiligenbeelden.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 19.

Damme Damweg zonder nummer kapel Schoeperstraat

Gelegen aan de hoek met Schoeperstraat. Eenvoudige bakstenen pijlerkapel opgericht in 1954, als tegenhanger van de  kapel op de hoek met Haringgat . Rode baksteen, later witgeschilderd. Rondbogige beglaasde nis met Mariabeeldje; opschrift op natuurstenen plaat "LIEF VROUWKE TEN PUTTE – OLV VAN LOURDES B.V.O. – 1954".

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 62.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 18.

Damme Damweg zonder nummer kapel Haringgat

Gelegen aan de hoek met Haringgat. Eenvoudige bakstenen pijlerkapel opgericht in 1954, wellicht later bekleed met breuksteen. Beglaasde rondboognis met Mariabeeldje; opschrift in natuurstenen plaat "LIEF VROUWKEN TEN HOORN - O.L.VR. VAN BANNEUX B.V.O. 1954".  Dezelfde kapel  uit hetzelfde jaar op de hoek met de Schoeperstraat.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 17.

Damme Hoornstraat 155

Bakstenen kapel gewijd aan "LIEF VROUWKE TEN STUIVENBERGE" (opschrift), opgericht in 1835 en heropgebouwd in 1953-1954. "Stuivenberghe" verwijst naar een hoger gelegen stuk land ten noorden van de Hoornstraat, eveneens noordelijk zijstraatje van de Hoornstraat en een vroegere herberg in die buurt. Rode baksteenbouw met zadeldak waarop mechanische pannen (nok loodrecht op straat); in punt- en zijgevels spitsboogvormige muuropeningen. Bakstenen wanden, zwarte tegelvloer, houten plafond, eenvoudige glas-in-loodvensters. Arduinen steen boven deur bevat nog "O.L. VROUWE DEN TROOST IN NOOD - B.V.O.".

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 62.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XV, Brugge, 1934, kl. 587.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 16.

Damme Hoornstraat zonder nummer kapel

Wegkapel naast de Sint-Ritakerk. Cementstructuur in de vorm van een boomstronk ("tronkkapel"), beeld van Onze-Lieve-Vrouw- van-Fatima in een nis. Het beeld wordt bij zijn wijding in 1947 door monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge bij het schoolgebouw geplaatst. Later wordt het naar zijn huidige locatie overgebracht.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 15.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw te Groene

Kapel "Onze-Lieve-Vrouw te Groene", eenvoudige rood bakstenen kapel omringd door haag en linden. Opgericht in 1954 als naoorlogse wederopbouw van een kapel die sinds 1874 bedevaarders aantrok langs de Hoornstraat. Verplaatsing naar Maleise Weg in de jaren 1980.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 60.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 22.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 4.

Damme Waterpolder zonder nummer Kapel Heilige Antonius van Padua

Kapel "H. ANTONIUS VAN PADUA", zie opschrift in arduinen band in voorgevel. Neogotische kapel gebouwd in 1927-1929 door aannemer Sonnaert (Moerkerke) in opdracht van Valerie De Brabander, zie inscriptie interieur "VRIE DE BRABANDER WED. VANACKER 1929". Vormgeving geïnspireerd op Sareptakapel die enkele jaren eerder werd opgetrokken in Moerkerke (zie Sareptastraat). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok haaks op de straat). Voor- en achterpuntgevel met versneden steunberen, links vooraan een hoektorentje met arduinen top en kruis. Voorgevel doorbroken met een spitsboogdeur, bewaard schrijnwerk. Zijgevels met spitsboogvensters, rechterzijgevel met dakvenster.

Interieur met bakstenen kruisgewelf en wanden, zwarte tegelvloer waarin een wit kruispatroon. Bakstenen altaar waarop een Antoniusbeeldje. Boven het altaar een ingewerkt ridderkruis; in het altaar is een arduinen plaat verwerkt waarin een lofzang voor de Heilige Antonius is gebeiteld, overgenomen uit de parochiekerk van Donk (Oost-Vlaanderen, gemeente Maldegem).

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 61.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 23.
  • VAN POUCKE G., Kapellen te Moerkerke, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, maart 2002, jg. 2/3, p. 9-11.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 13.

Damme Waterpolder zonder nummer kapel Lief Vrouwke ter Ruischer

Kapel "LIEF VROUWKE TER RUISCHER" of "O.LV. TER KOORTSEN", gebouwd in 1926-1929 door Felix Cool uit Torhout, wachtmeester bij de rijkswachtbrigade van Moerkerke, ter vervanging van een bouwvallig 19de-eeuws kapelletje (bouwjaar 1830). Gele baksteenbouw onder leien zadeldak (nok haaks op de straat). Tuitgevel met schouderstukken bekroond met ijzeren kruis en doorbroken door spitsboogdeur, afgeboord met eierlijst. In de achter- en zijgevels zijn zeven reliëfs met Bijbelse taferelen ingewerkt; in elke zijgevel een spitsboogvenster met diefijzers. Dubbele houten deur met beglazing en fijn uitgewerkt hekwerk. In boogveld een in 1954 ingebrachte tekstplaat (ter ere van het Mariajaar) met de namen van de kapel en de data "1830" en "1926". Interieur met verzorgde houten ziende kap, zwarte tegelvloer en gestucte wanden. Koorgedeelte afgescheiden met ijzeren hekwerk; altaar met Mariabeeldje.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 61.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 24
  • VAN POUCKE G., Kapellen te Moerkerke, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, maart 2001, jg. 1/3, p. 10.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 12.

Damme Middelburgsesteenweg zonder nummer kapel

Wegkapel in de vorm van een afgeknotte boomstam, betonstructuur. Opgetrokken in 1957 ter herinnering aan het overlijden van Werner Marreyt na een vliegtuigcrash in Moerkerke. Vernield door een aanrijding en gereconstrueerd en heringewijd in 2002. Beglaasd nisje met Mariabeeldje, koperen plaatje met tekst "HIER VIEL WERNER NEER. OLVROUW VAN VLAANDEREN BID VOOR HEM BIJ DE HEER - 5-4-1957".

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 11.

Damme Konduitput zonder nummer kapelletje

IJzeren wegkapelletje bevestigd aan elektriciteitspaal, vlakbij nummer 4.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 35.

Damme Legeweg 26

Gelegen aan de hoek met Vivensteenweg. Rode bakstenen wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, zie plaasteren Mariabeeld in beglaasde rondboognis. De kapel werd in 1954 onder impuls van Eerwaarde Heer pastoor Van den Broucke gebouwd.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 38.

Damme Vierscharestraat 41 kapel

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gebouwd in 1903 door de toenmalige eigenaar, een landbouwer uit Damme, zie opschrift op jaartalsteen in het interieur: "IVO DE VLIEGHERE - WAUTERS 1903". Gelegen aan de erfoprit van de hoeve "De Vijf Stringen", die opklimt tot de 17de eeuw.

Bruine bakstenen kapel onder geknikt leien zadeldak. Puntgevel bekroond met smeedijzeren kruis; doorbroken met segmentbogige deuropening met dubbele houten deur. Blinde zijgevels met dakoverstek waaraan fraaie houten gootlijst. Achtergevel met ronde oculus. Eenvoudig interieur met natuurstenen vloer, houten spitstongewelf, geschilderde wanden. Gietijzeren hek sluit marmeren altaar af; plaasteren Mariabeeld, glazen stolpen, kandelaars. Opschrift aan voet altaar: "MARIA VOL GENADE WIL HEN NIET VERGETEN DIE DOLEN EN DE WEG WEL WETEN".

Hoeve "De Vijf Stringen" gaat terug tot de 17de eeuw, met een eerste weergave van de hoevesite in een ommeloper van de tweede helft van de 17de eeuw, waar de hoeve bestaat uit een woonstalhuis en haaks daarop een dwarsschuur. In toenmalige documenten wordt de hoeve omschreven als "een huys van plaisance met betimmerde hofstede ghenaempt de Vyf stringhen". Herhaaldelijke verbouwingen wijzigden de hoeve drastisch: nu ingedeeld in twee wooneenheden, met op de hoek van het oorspronkelijke woonstalhuis, een in 1926 aangebouwde woning in cottagestijl naar ontwerp van architect Ludovicus Goormachtigh (Oostende, 1888 - Brugge, 1974). De haakse schuur, in kern nog 17de-eeuws, is gerenoveerd tot woonhuis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vivenkapelle (Sint-Kruis), 1864/4, 1908/2, 1926/7, 1931/3, 1987/6.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Omlopers Jonckheere, nr. 1255 - 1: Kaart van de Middelen Bruggeweg te Vivenkapelle (2de helft 17de E).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nr. 1438: Figuratieve kaart van hofsteden en landerijen in de watering van Moerkerke-Zuid-over-de-Lieve (secties 29, 30, 35, 42-44, 46-48), eigendom van baron della Faille d'Huysse te Gent, 74 x 97,5 cm, kopie 1832.
  • Rijksarchief Brugge, Bouwdossiers gemeente Sint-Kruis, dossier 1035/0358 (1925).
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, Brugge, 1970, p. 77.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 39.

Neogotische calvariekapel gelegen op de begraafplaats van Vivenkapelle. Rood bakstenen kapel onder leien zadeldak. Open spitsboognis in de met sierankers verlevendigde voorpuntgevel. Nis toegankelijk met twee arduinen treden; gele tegelvloer en houten spitstongewelf. Tegen de achterwand, op een plaasteren sokkel (calvarieberg gesymboliseerd door doodskop met beenderen), een houten Christus aan het kruis.

  • Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Dossier DW/00387 en Archief nummer 262.
  • MAEGHE L. e.a., Kerkhoven van de stad Damme. Toestandsbeschrijving - behoud graftekens, Damme, 2005, p. 144-158.

Damme Weststraat zonder nummer Sint-Jozefkapel

Neogotische kapel voor Sint-Jozef, horend bij het ten westen gelegen  landgoed . Sinds begin 19de eeuw is op deze plaats een kapel aanwezig. De huidige kapel werd gebouwd in 1870 voor de familie Verhulst, die sinds 1775 eigenaars waren van het goed en reeds in 1827 investeerden in het herstel van de kapel. De kapel is waarschijnlijk een ontwerp van baron Jean-Baptiste de Béthune, die in opdracht van de familie Verhulst in de jaren 1860-1870 de bouw van het nabijgelegen neogotische kerk-dorp  Vivenkapelle  coördineerde.

Rode bakstenen kapel onder leien zadeldak met aandaken. Voor- en achtergevels zijn puntgevels met schouderstukken, afgeboord met arduinen strook, vooraan bekroond door arduinen kruis; IHS-monogram in natuurstenen veld. Spitsboogvormige muuropeningen, mooi uitgewerkte dubbele houten deur met beglazing, venster in achtergevel met neogotische traceringen en ingevuld met gebrandschilderd glas. Interieur met gepleisterde muren, houten spitsbooggewelf en gele tegelvloer. Fraai neogotisch altaar met IHS- en MR-monogram. Beeld van Heilige Jozef, links en rechts tegen achterwand uitgewerkte consoles.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 59.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 84.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 37.

Damme Weststraat 14 Kapelletje langs de dreef

Langs de dreef wordt in 1928 een kapelletje opgericht door de echtgenote van Ignace de Thibault de Boesinghe, ter herinnering aan diens overlijden door een sluipmoord op 27 november 1913. Het is een kleine bakstenen kapel onder pannen zadeldak; in de voorgevel een spitsboogdeuropening met beglaasde houten deur. De kapel draagt het opschrift "TER HERINNERING AAN IGNACE DE THIBAULT DE BOESINGHE 27-11-1913"; de literatuur vermeldt dat er een kopie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Viven in de kapel staat.

VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 70, kapel nr. 36.

Damme Weststraat 9

Gelegen aan de hoek met Vissersstraat. Kapel in tuin van woning, eenvoudig bakstenen kapelletje, opgetrokken in de tweede helft van de 20ste eeuw ter ere van "OLV ter Meuleweg".

Damme Scheewege 29 kapel

Neogotische kapel gebouwd op het einde van de 19de eeuw (zie historische stafkaarten). Literatuur plaatst de bouw in 1900 door Jan Dalle, naar aanleiding van een genezing. Kapel bevindt zich in de tuin van het huis nummer 29. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken met rode leipannen, bekroond met sierlijk smeedijzeren kruis. Bakstenen fries volgt de daklijn. Voorpuntgevel met rondboogdeur waarboven rondboognis met beeldje. Links van de deur een bronzen gedenkplaat voor tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten van de "GROUPE MOBILE LA SARCELLE - ZONE III GEHEIM LEGER GENT"; gesigneerd "G. VINDEVOGEL - SCULP. - ZWIJNAARDE". Zijpuntgevels doorbroken door fraai uitgewerkte neogotische vensters in Brugse travee, bekroond met kruis. Interieur met bepleisterde wanden, eenvoudige cementtegelvloer, geometrische glas-in-loodvensters in zijwanden en altaar opgebouwd uit natuursteenblokken, Mariagrotje achter glas-in-loodvenster.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 61.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 10.

Damme Leestjesstraat zonder nummer

Betonnen staakkapelletje bij de erfoprit van de hoeve nummer 6. Reliëfbeeldje van Maria met kind.

  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 9.

Damme Brieversweg 62

Kapel bij de erftoegang van een hoeve, waarvan enkel de schuur bewaard bleef. De kapel werd opgetrokken in 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde, naar de wens van de moeder van de familie. Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, omringd door drie bomen. Topvoorgevel doorbroken door rondboogdeur, waarboven kruisornament en nis met Heilige Antonius. Oostgevel met houten kruis waaraan plaasteren Christusbeeld. Eenvoudig interieur met bakstenen wanden en vloer, altaar met Mariabeeld.

Hoeve reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778) als bestaande uit vier gebouwen, op de Atlas der Buurtwegen (1845) als twee haaks op elkaar staande gebouwen. Enkel de schuur is bewaard: lang, deels beplankt volume met geïncorporeerd wagenhuis, aangebouwd stalgedeelte uit interbellum onder dezelfde nok; luchtgleuven in zijpuntgevel naar de straat. De schuur is een volledig houten constructie; ze is eenbeukig en heeft standvinken. Andere hoevegebouwen heropgebouwd eind 20ste eeuw.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 60.
  • TERRYN C., De houten schuur van het Hof van Sijsele. Graanschuren in Damme en omstreken, Damme, 2005, p. 82-83.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 23.
  • VAN POUCKE G., Kapellen te Moerkerke, in Nieuwsbrief 't Zwin Rechteroever vzw, maart 2001, jg. 1/3, p. 11.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 7.

Damme Sareptastraat zonder nummer kapel

Gelegen aan de hoek met Brieversweg. "Sareptakapel", witgeschilderde bakstenen kapel, gebouwd in 1923 met het materiaal van de in 1922 gesloopte kloosterkapel van Sarepta (zie  Sareptastraat nummer 5 ). Gelegen op de noordwestelijke hoek van de straten, vlakbij de oude site van het Sareptaklooster. Geslaagde inplanting: bereikbaar via een brugje over een gracht, omhaagd, omringd door bomen. Sprookjesachtig uitzicht door de keuze van de bouwstijl die verwijst naar de mediterrane architectuur, zie witgeschilderde muren, opvallend dakvenster met lichtgleuven, hoektorentje. Kleine bakstenen kapel, voorzien van een dikke laag wit geschilderde cementering met gepekte plint; gevat onder pannen zadeldak (mechanische pannen) met aandaken. Voorgevel is een puntgevel, doorbroken door een omlijste getoogde deur. Zijgevels met versneden steunberen, linkerzijgevel met beeldbepalend rond hoektorentje, voorzien van een nisje en een stenen kruis, en een blinde ruitvormige nis. Rechterzijgevel geaccentueerd door dakvenster met originele vormgeving. Witgeschilderd interieur, wanden met houten platen betimmerd. Altaar tegen achterwand, afgescheiden met ijzeren hekwerk, voorzien van drie plaasteren beelden, zijnde Heilig Hart van Jezus, Maria, Jozef met kind. Rechterwand met rechthoekig glas-in-loodraam (Boodschap aan Maria), gesigneerd "C. ANNYS – DHONT BRUGGE". Nieuwe vloer met één bewaarde cementtegel.

  • BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 60.
  • RAES J., Geschiedkundige schets van de oprichting en eerste jaren van het klooster van Sarepta in Biervliet en Moerkerke, Oedelem, 1946.
  • RAMAN D., Wij zijn eigenaar van de kapel van Sarepta geworden, in 't Zwin Rechteroever, jg.1, nr.3, p. 6-8.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 21.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 6.

Damme Weststraat zonder nummer kapel

Mariagrot gelegen aan het zuidelijke uiteinde van de dreef achter het landhuis op nummer 50. Opgetrokken uit brokken puin, waarin "1857" gekrast. Rechthoekige nis voor groot plaasteren Mariabeeld.

Damme Sijseelsesteenweg zonder nummer kapel

Neogotische Heilig-Hartkapel gebouwd in 1870 door de familie De Cock. De kapel is ingeplant op een hoek van een weiland en wordt omringd door zes geleide lindes.

Oorspronkelijk bevond het kapelletje zich op een tweesprong van wegen. De weg die ter hoogte van de kapel afboog en toegang gaf tot de voormalige abdijhoeve en huidige  omwalde hoeve "Spermalie" , zoals te zien op de historische kaarten van Vandermaelen (1846-1854) en NGI 1873, is inmiddels verdwenen. De tweesprong kan nog steeds worden afgelezen in de perceelsstructuur en verklaart de vorm van dit driehoekige perceeltje. Het terrein is licht verhoogd ten opzichte van het weiland en wordt langs de straat ontsloten door een kleine bakstenen overwelving over de baangracht. Rondom de kapel is een bakstenen stoep aangelegd.

Rode baksteenbouw met roodgeschilderde voegen, gevat onder een overkragend leien zadeldak (nok haaks op de straat), vooraan afgewolfd. Voorgevel is een topgevel met overhoekse versneden steunberen, doorbroken door een spitsbogige deuropening; blinde zijgevels; blinde muren van het driezijdige koor. Smeedijzeren deur zonder beglazing, bovenlicht met ijzeren neogotische tracering. Interieur. Vloer bestaande uit zeshoekige cementtegels in rood-wit patroon; wit gepleisterde wanden waaronder één geschilderde banderol zichtbaar; houten ziende kap. In koor, altaar, afgescheiden door ijzeren hekwerk in spitsboogvormige opening; plaasteren Heilig-Hartbeeld.

  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500.
  • Topografische kaart NGI basemap 1873, aangemaakt op schaal 1/5.000.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 40.
  • CALLAERT G. & HOOFT E. 2006: Neogotische Heilig-Hartkapel [online],  https://inventaris.onroerenderfgoed.be/teksten/78845  (geraadpleegd op 21 april 2022).

Damme Spermalieweg zonder nummer kapel

Gelegen aan de hoek van Stationsstraat. "Spermaliekapel" met toegangspoort, gebouwd in 1954 op het zogenaamd Sijseelse Veld ter herinnering aan de nabijgelegen, in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579, waarvan thans nog enkel de voormalige abdijhoeve resteert (nummer 25). Het initiatief tot de bouw van de kapel gebeurt onder impuls van E.P. Jan Bosco, de abt van de Cisterciënzerabdij van West-Vleteren, door de Sijseelse pastoor Jozef Berten. Het poortgebouw van de kapel is geïnspireerd op de toegangspoort van de Spermaliehoeve te Schore.

De kapel wordt opgetrokken uit recuperatiematerialen (moefen) afkomstig van de grondvesten van de oude Spermalieabdij. Bij de bouw worden fragmenten van twee middeleeuwse grafzerken uit de Spermalieabdij opgedolven en ingemetseld in de muren van de kapel; twee andere grafzerken worden in Brugge ondergebracht, met name een 14de-eeuwse grafzerk in de kapel van Spermalie en een vloerzerk van circa 1500 in de verzameling van het Gruuthuusemuseum.

Toegangspoort aan de straatzijde en achterin gelegen kapel op onverhard, deels gekasseid, grosso modo driehoekig terrein met bomen en aanplantingen (onder meer bolgesnoeide hagen). Losstaand bakstenen poortgebouw met gebruik van natuurstenen fragmenten; licht verdiepte, korfboogvormige doorgang tussen opgaande pijlers met steunberen, aan weerszijden voorzien van gebogen lage zijmuurtjes. Centraal boven de doorgang, gedenksteen met geërodeerde tekst: "UIT HOUWE TROUWE OPGERICHT VAN ... VAN SIJSELES HEERLIJK VERLEDEN EN VOOR ONZE LIEVE VROUWE VAN SPERMALIE".

Gekasseid voortuintje met centraal op gemetste sokkel een natuurstenen pot naar verluidt afkomstig uit de oude abdij. Eenbeukige kapel opgetrokken in baksteen, met gebruik van natuursteen voor onder meer consoles, onder leien zadeldak. Voorgevel uitgewerkt als tuitgevel op rechte schouderstukken, centraal opgaand in opengewerkt klokkentorentje waarin klokje onder zadeldakje met ijzeren kruis. Rechthoekige toegang in licht verdiepte rondboognis. Deur met ijzeren hang- en sluitwerk. Zijgevels met kleine drielichten waarin gekleurde glassteen. In de achtergevel ingewerkte natuurstenen fragmenten van middeleeuwse grafzerken of vloerzerken, afkomstig uit de oude Spermalieabdij: een hardstenen fragment uit circa het begin van de 14de eeuw, eertijds belegd met koperinlegwerk en vermoedelijk met figuur onder gotische nis, en een verweerd zandstenen fragment vermoedelijk daterend uit de 15de eeuw, met onder meer op hoek vierlobmotief waarin evangelistensymbool. Eenvoudig interieur: houten spitstongewelf, natuurstenen tegelvloer, bakstenen altaar waarop verguld Onze-Lieve-Vrouwbeeld met Kind.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1954/110.
  • BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 83.
  • DENDOOVEN L., Dorpen in de Brugse vlakte, Lissewege, 1956, p. 26-27.
  • DENORME C., Kerkelijke geschiedenis van Sijsele, in 1000 jaar Sijsele, Brugge, 1976, p. 51-66.
  • GEIRNAERT N.; VANDAMME L., 600 jaar abdij. De historische wortels van Spermalie in Brugge, in Tentoonstellingscatalogus 800 jaar Spermalie, Brugge, 1986.
  • MEULEMEESTER J.L., 800 jaar Spermalie in Brugge, in Ons Heem, jg. 41, nr. 1, 1987, p. 6-12.
  • VAN BELLE R., Enkele zerken uit de voormalige Spermalieabdij te Sijsele, in Het Brugs Ommeland, 1984, jg. 24, nr. 1, p. 93-102.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 25.
  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 77.

Damme Zwaanstraat zonder nummer kapel

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Nood met ommegang. Neogotische kapel gelegen op de wijk "De Zwaan", opgericht onder impuls van pastoor Marcel De Jonghe uit dank voor de bescherming van Sijsele in de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de hand van architect Pintelon, uitgevoerd door aannemer Marcel Keysabyl met schrijnwerk vervaardigd door Jozef Danneels; de grond wordt geschonken door familie De Busschere-Delbruyère. De inwijding van de kapel gebeurt in mei 1945.

Inplanting van de kapel met ingang in de as van de noordwestelijke hoek van het perceel, dat deels verhard is, omzoomd door bomen en voorzien van aanplantingen, onder meer hagen. Eénbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak; geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van arduin voor onder meer sluitstenen, bekleding puntgevel, bekronend topkruis en onderdorpels. Puntgevel voorzien van hoeksteunberen en schouderstukken. Korfboogvormige toegang met houten vleugeldeur voorzien van smeedijzeren hang- en sluitwerk en getraliede vensters; erboven, blinde spitsboognis, waarin gedenksteen met opschrift : "AAN DE H. MOEDER GODS/ KONINGIN DER WERELD/ HULP DER KRISTENEN/ TROOST IN NOOD". Oculus in top waarin glasraam met voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw. Trekbel rechts van ingang. Zijgevel doorbroken door spitsboogvensters waarin niet-figuratieve kleurrijke glas-in-loodramen. Aan achtergevel gedenksteen met inscriptie : "DEZE KAPEL WERD GEBOUWD/ IN 1945 DOOR DE BEVOLKING VAN/ SYSELE O.L.VROUW KONINGIN DER/ WERELD VOOR HARE BYZONDER/ BESCHERMIJNG OVER SYSELE/ GEDURENDE DEN WREDEN/ OORLOG 1940-1944".

Interieur. Bepleisterde en witgeschilderde binnenafwerking met afdekking door houten spitstongewelf voorzien van ijzeren trekkers; tegelvloer. Eenvoudig altaar op collonetten; centraal, grote rondboognis waarin gepolychromeerd beeld (piëta); erboven geschilderd opschrift : "ONZE LIEVE VROUW DER ARMEN EN BEDRUKTEN HEB MEDELIJDEN MET ONS". Vierlobmedaillons met geschilderde kruisweg. Boven ingang, schilderij met voorstelling van de kruisdraging van Christus door Hilaire Van Biervliet (Kortrijk, 1890-1981). De kapel is voorzien van een ommegang bestaande uit vijf pijlerkapelletjes met puntdakje en driepasmotief waarin reliëfvoorstellingen van de zogznaamd "Vijf Droevige Mysteries".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1945/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1945/143-144.
  • BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 80.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 22.
  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 12.

Damme Antwerpse Heirweg zonder nummer kapel

Gelegen aan de hoek met Stoofweg. Onze-Lieve-Vrouwkapel of "kapelletje van Bolakker", opgetrokken in 1954 in opdracht van de familie De Deyne-Van Nevel voor de behouden terugkeer van hun zonen van de 18-daagse veldtocht van het Belgisch leger in 1940. De kapel is gelegen in het gehucht "Ten Hille" zogenaamd naar de Hillemeers en de voormalige gelijknamige historische hoeve, beide gelegen aan de westzijde van de Stoofweg.

Bakstenen kapel onder zadeldak (mechanische pannen), deels omhaagd en omringd door enkele bomen, toegankelijk via centraal gekasseid toegangspad. Topvoorgevel op natuurstenen negblokken, doorbroken door rondboogdeur.

Eenvoudig interieur met onder meer houten overwelving en tegelvloer; betegeld altaar waarboven kleine rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind; glasramen met geometrisch motief in glas in lood. Binnenin gedenksteen met opschrift : "TER NAGEDACHTENIS VADER MOEDER DE KINDERS AUGUST DE DEYNE-VAN NEVEL".

  • BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 97.
  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 18.
  • VERSTRAETE D., Het hof "Ten Hille" op Sijsele, in Bos en Beverveld, jaarboek 1973, nr. 7, p. 7-15.

Damme Oud Spoorwegpad zonder nummer

Witgeschilderd bakstenen Onze-Lieve-Vrouw-pijlerkapelletje waarop metalen belettering "Rosario", onder pannen zadeldakje, geplaatst in haag. Rechthoekige beeldnis in bakstenen omlijsting, voorzien van gestileerd smeedijzeren hekwerk met bloemmotief. Gepolychromeerd beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

Gentse Steenweg 120-132

In het noordwesten van het domein herdenkingskapel met graftombe, opgericht ter nagedachtenis van Louis Monthaye, die op 7 februari 1921 op 29-jarige leeftijd sterft na een aanval van tering en wiens ouders het initiatief nemen tot de stichting van het sanatorium te Sijsele. Kleine, éénbeukige kapel met inslag van de cottagestijl. Baksteenbouw op natuurstenen plint onder zadeldak met dakoverstek (leien); steunberen tegen langsgevels. Voorzijde uitgewerkt als terrasvormige uitbouw onder doorgetrokken bedaking, rustend op licht ingesnoerde zuilen en voorzien van accoladeboogvormig windbord en schoren met geschilderd opschrift "AVE MARIA" op trekker. Rondbogige muuropeningen met bakstenen afzaten; glas-inloodinvullng met o.m. gestileerd bloemmotief. Betegeld terras van één trede hoog over de hele breedte van de kapel. Rondboogingang voorzien van roodgeschilderd, opengewerkt ijzeren hek met o.m. Maria-monogram. Erboven, vierkante witmarmeren plaat in natuurstenen omlijsting met opschrift: "TER ZALIGER GEDACHTENIS VAN/ MIJNHEER LOUIS MONTHAYE/ OVERL. TE BRUGGE DEN 7 FEB. 1921/ WILT STORTEN, VRIENDEN, EEN GEBED/ VOOR HEM DIE OP HET LIJDENSBED/ BEZWEEK EN WAS ONS EENIG KIND,/ OPDAT ZIJN ZIELE ZALVING VIND/ BIJ HEM, VOOR WIEN WIJ, IN DIT HUIS/ WAT ZALVING BRENGEN VOOR UW KRUIS./ R.I.P.". Bepleisterd en witgeschilderd interieur onder houten spitstongewelf. Betegelde vloer waarin drie ingewerkte witmarmeren grafstenen: links, grafsteen van Louis Monthaye (1892-1921); centraal, grafsteen van de ouders Désiré Monthaye (1862-1945) en Michaëlla Pia Grossé (1864-1952); rechts, grafsteen van Antoinette Grossé (1862-1954). Klein witgeschilderd altaar voorzien van kleine colonnetten; gepolychromeerd beeld van O.-.L.-Vrouw met Kind. Naar verluidt bevindt zich het kleine kerkhof van de zusters naast de kapel op het domein, buiten de omheining langs de hoofdweg.

BLONDEEL C.; GODDYN P., Sijsele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1975, afb. 63-65.

JACOBS M., Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 1, Brugge, 1996, p. 160.

VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 19.

VERLINDE A., Het Elisabethziekenhuis, in 1000 jaar Sijsele, Brugge, 1976, p. 121-123.

VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 17, kapel nr. 4.

Damme Zwinstraat zonder nummer kapel

Gelegen op de hoek van Kerkweg. Onze-Lieve-Vrouwkapel gebouwd in 1954, zie jaartalsteen boven toegang, onder impuls van de Sijseelse pastoor Jozef Berten. Naar verluidt opgetrokken met recuperatiemateriaal afkomstig van de oude hoeve "Bresende" op het grondgebied van Donk (Maldegem). Eenvoudige bakstenen kapel met sokkel deels in breuksteen onder leien zadeldak. Puntgevel onder licht uitkragende schouderstukken; smalle hoeksteunberen. Toegang in licht verdiepte rondboognis waarin deels beglaasde dito deur. In gevelveld Mariamonogram waarboven gelijkarmig kruis in siermetselwerk. Trekbel.

Interieur met onbepleisterde binnenafwerking onder houten zoldering; natuurstenen tegelvloer. Smalle rondboognis waarin Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind.

  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme/Gloucestershire, 2003, p. 25.
  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 13.

Damme Veldhoekstraat zonder nummer kapel

Onze-Lieve-Vrouwkapel gebouwd in 1954 op initiatief van de Sijseelse pastoor Jozef Berten. Kleine bakstenen kapel met verwerking van onder meer natuurstenen consoles, onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat); aan weerszijden uitlopend op smalle steunberen. Opengewerkte top waarin klokje. Centraal, smalle rondboognis waarin deels beschadigd Onze-Lieve-Vrouwbeeld; kleine lege beeldnis onderaan.

  • VERNIEST R.; DE LEYN H.; RAMAN D., De Damse Kapellenroute, Heemkundige Kring v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Damme, 2004, p. 16.

Damme Krakeelboomgaard zonder nummer

Damme Leopoldsvaart-Noord 1 kapel

Damme Heernisstraat 1 kapel

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Eienbroucke

Damme Koolkerkesteenweg zonder nummer

Damme Pompestraat zonder nummer kapel

Wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

Damme Krinkeldijk 2 kapel

Damme Fort Sint-Donaas zonder nummer kapel

Damme Hoogstraat zonder nummer kapel

Damme Vredestraat zonder nummer kapel

Damme Romboutswervedijk zonder nummer kapelletje

Damme Zuiddijk zonder nummer kapel

Damme Waterhoek zonder nummer kapel

Damme Damweg zonder nummer kapel 't Molentje

Damme Damweg zonder nummer kapel Schoeperstraat

Damme Damweg zonder nummer kapel Haringgat

Damme Hoornstraat 155

Damme Hoornstraat zonder nummer kapel

Kapel Onze-Lieve-Vrouw te Groene

Damme Waterpolder zonder nummer Kapel Heilige Antonius van Padua

Damme Waterpolder zonder nummer kapel Lief Vrouwke ter Ruischer

Damme Middelburgsesteenweg zonder nummer kapel

Damme Konduitput zonder nummer kapelletje

Damme Legeweg 26

Damme Vierscharestraat 41 kapel

Damme Weststraat zonder nummer Sint-Jozefkapel

Damme Weststraat 14 Kapelletje langs de dreef

Damme Weststraat 9

Damme Scheewege 29 kapel

Damme Leestjesstraat zonder nummer

Damme Brieversweg 62

Damme Sareptastraat zonder nummer kapel

Damme Weststraat zonder nummer kapel

Damme Sijseelsesteenweg zonder nummer kapel

Damme Spermalieweg zonder nummer kapel

Damme Zwaanstraat zonder nummer kapel

Damme Antwerpse Heirweg zonder nummer kapel

Damme Oud Spoorwegpad zonder nummer

Damme Zwinstraat zonder nummer kapel

Damme Veldhoekstraat zonder nummer kapel