Bor det en naturforsker i deg?

Prøv deg som naturforsker i sommer, dine observasjoner kan være et nyttig bidrag i forskningen.

Planter, sopp og dyr - registrer dine artsobservasjoner

I Artsobservasjoner kan hvem som helst registrere observasjoner av planter, dyr og sopper i Norge. Artsdobservasjoner er et viktig verktøy for både profesjonell og ideell registreringsaktivitet, og er en unik kilde til kunnskap.

Slike observasjoner, inkludert fremmede arter, er viktige data som også NINAs forskere benytter i mange prosjekter. Artsobservasjoner utvikles og drives av Artsdatabanken. 

Alle fugler

@NorwayBirds

Forskere fra NINA og Camrbidge University overvåker fuglesangen gjennom hele hekkesesongen i prosjektet Birds of Norway.

Ved hjelp av lydteknologi og maskinlæring kan forskerne blant annet følge trekkfuglenes tilbakekomst fra Finnmark til Kristiansand.

Følg fuglesangen på Twitter, og hjelp BOT’en å kjenne igjen fuglesangene!

Urbane krykkjer

De siste tiårene har mange krykkjer flyttet fra naturlige kolonier i bratte fuglefjell til nærliggende befolkede områder, hvor de har bosatt seg på bygninger og andre menneskeskapte strukturer.

Men hvorfor velger disse små måkene egentlig et så uvanlig naboskap og hvordan kan vi best tilrettelegge for sameksistens mellom krykkjer og mennesker i befolkede områder?

Bli med på kartleggingen av urbane krykkjer i Norge

Norskekysten er lang, og for at vi skal skaffe informasjon fra flest mulig steder trenger forskerne din hjelp. Hvis du observerer krykkje som hekker på menneskeskapte strukturer, som f.eks. hus, broer eller fjellskjæringer i bebygde strøk, er vi svært interessert i observasjonene dine.

Store rovdyr

Bidrag fra publikum er viktig i overvåkingen av de store rovdyrene i Norge.

Har du sett rovdyr, funnet ekskrementer eller andre spor etter gaupe, jerv, brunbjørn og ulv kan du registrere observasjonen i SKANDOBS.

Appen kan lastes ned fra App Store eller på Google Play.

Netttjenesteen er utviklet i samarbeid mellom Rovdata i Norge og Naturvårdsverket i Sverige, NINA er ansvarlig for teknisk drift.

Skjellprøver fra laks og sjøørret

Hvert år samler NINA inn og analyserer et stort antall skjellprøver fra sportsfisket. Skjellanalysene er en viktig kilde til kunnskap om de norske laks- og sjøørretbestandene.

Oppdrettslaks (høyre) vil ha jevnere tilgang til mat og dermed et jevnere vekstmønster enn villaks (venstre) som vil ha lavere vekst og tettere ringer om vinteren. Foto © NINA

Fiskens vekst kan leses av i skjellet som vekstsoner. I perioder med liten vekst, for eksempel vinterstid, vil vekstsonene avtegnes tettere enn i perioder med god vekst. En skjellanalyse gir oss dermed informasjon om fiskens alder og vekst i ulike faser av livet.

Skjellprøver er også en godt egnet metode for å skille rømt oppdrettslaks fra villaks. Oppdrettslaks har god tilgang til mat hele året, og får et jevnere vekstmønster enn villaksen.

Basert på skjellprøver kan vi anslå hvor mye oppdrettslaks som finnes i de ulike elvene, og undersøke bestandenes alderssammensetning. Innsamling av skjellprøver fra sportsfisket er dermed viktig for forvaltningen av laksebestanden. Vi samler også inn skjellprøver fra andre laksefisk, som sjøørret.

Kartlegger bifangst i fritidsfisket i Vestland

Kartlegger bifangst i fritidsfisket i Vetsland. Foto: Julius Morkūnas

Forskere ved NINA ønsker hjelp fra fritidsfiskere i Vestland til å samle kunnskap om bifangst av av fugler og pattedyr. Du kan bidra ved å fylle ut en en spørreundersøkelse som skal bidra til å kartlegge hva slags fugler og pattedyr som tas som bifangst i fritidsfisket. Undersøkelsen er anonym, og utføres av NINA.

Det er to ulike undersøkelser – en for deg som fisker med garn, og en for deg som bruker ruser. Bruker du begge typer redskap så svar gjerne på begge. Takk for at du bidrar!

Oppdrettslaks (høyre) vil ha jevnere tilgang til mat og dermed et jevnere vekstmønster enn villaks (venstre) som vil ha lavere vekst og tettere ringer om vinteren. Foto © NINA

Kartlegger bifangst i fritidsfisket i Vetsland. Foto: Julius Morkūnas