Gjennomgang av fokusområder på Hardangervidda

I forbindelse med delnorm 3 i kvalitetsnorm for villrein, skal arbeidsgruppene gå gjennom og kvalitetssikre kartgrunnlaget.

Gruppe 1 - Rv 7 og arealene mellom Rv 7 - Bergensbanen

Kartet viser de utpekte fokusområdene fra gruppe 1 rundt "Riksvei 7". Antatt unnvikelse (fargesetting) er lagt inn i objektene (trykk for mer informasjon). Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

Riksvei 7: Problemstilling er forstyrrelser og barriere for villrein på Hardangervidda og mot Nordfjella, og påvirkning på beite og trekkområder. 11 km av Riksvei 7 ligger i Skaupsjøen-Hardangerjøkulen landskapsvernområde, en del ferdsel går også inn mot nasjonalparken på vinteren.

Arealene Rv 7 - Bergensbanen: Utvekslingsområde, møtepunkt for bestanden Nordfjella/Hardangervidda. Ferdsel langs Rallarvegen. Ferdsel og aktiviteter med utgangspunkt i Finse.

Status:

Gruppa hadde møter  17.03.21  og  16.04.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.

Arealene mellom Rv 7 og Bergensbanen er nå definert som influensområde for Rv 7. Fokusområdene knyttet til Bergensbanen/Finse og omegn behandles av gruppa for Nordfjella.


Gruppe 2 - E 134 Haukelifjell og Haukeliseter-Hellevassbu-Litlos

Kartet viser de utpekte fokusområdene fra gruppe 2: "E 134 Haukelifjell" og "Haukeliseter - Hellevassbu - Litlos". Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

E 134 Haukelifjell: Problemstilling er vei, hytter og ferdsel som hindrer villreintrekk mellom Hardangervidda og Setesdal Ryfylke. Veien er innfallsport for mye aktivitet til et viktig område for bukk på Hardangervidda og viktige avlastingsområde for Setesdalsdyr (også fostringsflokker).

Haukeliseter - Hellevassbu - Litlos: Problemstilling er turistløypa sommerstid som mulig barriere for trekk- og beiteområder for villrein. Traseen kan hindre reinen fra å bruke viktige sommerbeite på vest-Vidda. Kan ogå være problem med skigåing i april som hindrer kalvingstrekk til nordvest-vidda.

NY? Valldalen: Hyttebygging i Valldalen og ferdsel ved endring av Valldalen fra 'nasjonalt villreinområde' til 'stølsdaler', og betydning for framtidig trekk mellom Setesdalsheiene og Hardangervidda.

Status:

Gruppa hadde møter  17.03.21 ,  16.04.21  og  05.05.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.

Det ble forøvrig konkludert med at det i denne runden ikke er aktuelt å behandle et ev. nytt fokusområder knyttet til Valldalen, bl.a. med bakgrunn i at det bør på plass en bredere sammensetting av gruppa.


Gruppe 3 - Imingfjell, Stegaros og Graveide

Kartet viser de utpekte fokusområdene fra gruppe 3: "Imingfjell" og "Stegaros og Graveide". Antatt unnvikelse (fargesetting) er lagt inn i objektene (trykk for mer informasjon). Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

Imingfjell: Problemstilling er veien over Imingfjell som barriere for villreintrekk til viktige vinterbeiteområder på Imingfjell. Bør og se på effekt av nye hytteområder i Uvdal og økt bruk av Solheimstulen om vinteren?

Stegaros og Graveide: Problemstilling er forstyrrelser og barriere for trekk mot øst på barmark, pga. kraftutbygging og ferdsel.

NY? Åan - Solheimstulen - Imingdalen: Veiene i dalsystemene i den østlige delen av Hardangervidda gir tilgang til innfallsporter langt inn i fjellet, slik som Sæterdalen (Åan), Jønndalen (Solheimstulen), og daler inn mot Mår og Kalhovd. Det er mange besøkende og stor andel på dagstur fra Åan og Solheimstulen, Imingdalen, mens de andre lokalitetene har lavere andel på dagstur.

Status:

Gruppa hadde møter  19.03.21  og  19.04.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.

Åan - Solheimstulen - Imingdalen er ikke utpekt som fokusområde i denne omgang. Spørsmålet om disse som egne fokusområder bunner i omtale i NINA Rapport 1903 (upubl.).


Gruppe 4 - Tinnhølen og Hjølmoberget

Kartet viser de utpekte fokusområdene, samt influensområder fra gruppe 4: "Tinnhølen" og "Hjølmoberget". Antatt unnvikelse (fargesetting) er lagt inn i objektene (trykk for mer informasjon). Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

Tinnhølen: Problemstilling er forstyrrelser og ferdsel fra Tinnhølen og inn på vidda, og som påvirker villreinen sin arealbruk med beite- og vandringsmulighet. Det er stor trafikk fra en rekke ulike brukergrupper og usikker effekt på villrein og også annet naturmangfold.

Hjølmoberget: Ikke tilrettelagt/regulert, kaotisk parkering.

Status:

Gruppa hadde møter  19.03.21  og  13.04.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.

Det ble i arbeidet diskutert hvorvidt det burde defineres et eget fokusområde knyttet til Sysendalen, men konkludert med at slik utpeking bør gjøres i en bredere forsamling.


Gruppe 5 - Trolltunga

Kartet viser de utpekte fokusområdene fra gruppe 5 omkring "Trolltunga". Antatt unnvikelse (fargesetting) er lagt inn i objektene (trykk for mer informasjon). Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

Trolltunga: Sterkt trafikkert fjellområde med utfordringer knyttet til trygghet, kontroll over markedsføring og informasjon. Aktivitet avgrenset til dette området relativt uproblematisk for villrein, men det skal svært liten økning i trafikken videre innover vidda før det kan få effekter for villrein.

Status:

Gruppa hadde møter  23.03.21  og  13.04.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.


Kartet viser de utpekte fokusområdene og influensområdene fra gruppe 6 knyttet til "Songa", "Falkeriset" og "Bitdalsområdet". Antatt unnvikelse (fargesetting) er lagt inn i objektene (trykk for mer informasjon). Kartet er klikk- og zoombart.

Gruppe 6 - Songa, Falkeriset og Bitdalsområdet

Problemstillinger

Songa: Problemstilling er neddemte viktige beite- og trekkområder pga. kraftutbygging. Området er en sentral innfallsport både sommer og vinter, til spesielt viktige funksjonsområder for villreinen i sørområdet.

Falkeriset og Bitdalsområdet: Problemstilling er ferdsel innover villreinområdet med lite øvrig tilrettelegging. Sårbare areal for reinen vår, kalving og forsommer. Viktige kjerneområder for reinen sommerstid i umiddelbar nærhet til fokusområdet. Stor hyttebefolkning og volum tilreisende gir stort potensiale for bruk.

Status:

Gruppa hadde møter  23.03.21  og  14.04.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.


Gruppe 7 - Husedalen og Dronningstien

Kartet viser de utpekte fokusområdene og influensområdene fra gruppe 7 knyttet til "Husedalen" og "Dronningstien". Antatt unnvikelse (fargesetting) er lagt inn i objektene (trykk for mer informasjon). Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

Husedalen: Flott dal med mange besøkende. Viktig innfallsport til nasjonalparken og Stavali.

Dronningstien: Sti fra Heng til Lofthus langs fjellkanten.

Status:

Gruppa hadde møter  24.03.21  og  14.04.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.


Gruppe 8 -Nordvest-vidda og Mogen-Gjuvsjåen-Lågaros

Kartet viser de utpekte fokusområdene fra gruppe 8: "Nordvest-vidda" og "Mogen - Gjuvsjåen - Lågaros". Kartet er klikk- og zoombart.

Problemstillinger

Nordvest-vidda: Øke reinens bruk av arealene i nord-vest i kalvingsperioden, sommer og høst. For stor menneskelig ferdsel i området. Stor aktivitet ettervinter og vår. Mye kjøring til turisthytter og private hytter/støler i vest. Mye ikke motorisert ferdsel, ski, hundespann, kiting. Reinen må få ro i dette området i april og frem til kalving. Kalving i nordvest vil være grunnlag for økt bruk av dette området i barmarksperioden.

Mogen . Gjuvsjåen - Lågaros: En flaskehals mellom øst og vest i barmarksperioden. Økt ferdsel i dette området kan avskjære øst og vest.

Status:

Gruppa hadde møter  24.03.21 ,  26.04.21  og  19.05.21  og har nå fullført arbeidet i denne omgang. Det har vært jobbet med å få på plass en mer detaljert og riktig avgrensning av fokusområdene, samt vurdering av antatt unnvikelse og vurdering av arealer som influensområder.


Kilder

 NVS Notat 11/2020 . Fokusområder på Hardangervidda. Underveis oppsummering av arbeidsmøte i en bredt sammensatt referansegruppe.  Vedlegg 1