Statistik och fakta

I statistik och fakta kartportal presenteras aktuell årsstatistik inom fem ämnesområden

Näringslivsstruktur

Det skiljer sig relativt mycket mellan länets kommuner. Nedan visas fördelningen av förvärvsarbetande dagbefolkning som andel per näringsgren för respektive kommun 2021. Mest utmärkande är Gnosjö med 59 procent förvärvsarbetande inom tillverkning, och Eksjö med 35 procent förvärvsarbetande inom vård- och omsorg. Det syns tydligt att Jönköpings län är ett industrilän. I elva av tretton kommuner är tillverkning största näringsgrenen.

Tabellen visar andelen sysselsatta (förvärvsarbetande dagbefolkning) inom olika näringsgrenar per kommun

Nyföretagande

På grund av ekonomisk osäkerhet så minskade nyföretagandet i 11 av 13 kommuner förra året.

Andel företagare av förvärvsarbetande nattbefolkning 20-64 per kommun 2021

Konkurser (anställda)

Antalet anställda som drabbats av konkurser 2022 (305) minskade jämfört med 2021 (426).

Konkurser (Företag)

Antal företag som gått i konkurs per kommun 2022 (192) ökade jämfört med 2021 (183).

Kunskapsintensiva näringar 2021

En förutsättning för utveckling och värdeskapande är att kunskapsinnehållet i varor och tjänster ökar. Det är sårbart att vara underleverantör och beroende av order från globala företag i konkurrens med världens låglöneländer. För att kunna jämföra kunskapsintensitet används statistik över delnäringar på SNI 5-siffernivå.

Företagare 65+ i egna AB 2021

Större företag drivs mestadels som aktiebolag. Det är också dessa som i huvudsak är föremål för generationsväxling. Diagrammet visar andelen företagare i egna AB som är 65 år eller äldre i respektive kommun 2021.

Företagare kommun och kön

Som i alla andra sammanhang på arbetsmarknaden bör jämställdhet råda. Företagande har under lång tid varit mansdominerat även om det varierar mellan olika branscher. Diagrammet och kartan visar andelen företagare av samtliga förvärvsarbetande 16-74 år för respektive kön 2021.

Utbildningsnivå branscher

Tabellen nedan visar fördelningen i utbildningsnivå bland förvärvsarbetande dagbefolkning 18-64 år för respektive bransch 2021. Hotell och restaurang har högst andel sysselsatta med endast grundskola. Byggverksamhet har högst andel gymnasieutbildade. Utbildning och offentlig förvaltning har högst andel eftergymnasialt utbildade.

Utbildningsnivå tillverkningsindustri 2021

Ett sätt att spegla hur kunskapsintensiv industriproduktionen är i länets kommuner är att titta på de anställdas utbildningsnivå. I tabellen ser vi andelen fördelat på utbildningsnivå bland förvärvsarbetande dagbefolkning 2020. Störst andel anställda med endast grundskola återfinns i Gnosjö. Lägst andel anställda med eftergymnasial utbildning återfinns i Eksjö och Gislaved. Högst andel eftergymnasialt utbildade återfinns i Jönköping, därefter Habo och Mullsjö.


Sysselsatta och arbetslöshet

Nedan beskriver vi skillnader i befolkningens arbetskraftsdeltagande. Förutsättningarna skiljer sig mellan länets kommuner beroende på arbetskraftens sammansättning och näringslivets behov.

Sysselsättningsgrad 2021

Andelen sysselsatta är ett mått på hur stor del av befolkningen 20-64 år har inkomst från förvärvsarbete. Sysselsättningsgraden är generellt högre om tillgänglig arbetskraft kan matchas mot arbetsmarknadens behov.

Sysselsättningsgrad 2021- Kön

Andel arbetslösa 2022

Procentuell förändring av antal arbetslösa och i konjunkturprogram. Ungdomar 18 - 24 år. december 2022 jämfört med december 2021.

Procentuell förändring av antal arbetslösa och i konjunkturprogram. Registerbaserad arbetskraft 16 - 64 år födda utomlands. december 2022 jämfört med december 2021.

Medianinkomst

Inkomstskillnader inom länet beror på näringslivsstruktur, lönenivåer och andelen sysselsatta. Nedan redovisas medianvärdet av sammanräknad förvärvsinkomst (tkr) i åldern 20-64 år 2021.

Andel långtidsarbetslösa av samtliga arbetslösa

En strukturell arbetslöshet behövs för att tillgodose arbetsgivare med arbetskraft. En långvarig arbetslöshet riskerar däremot att skapa utanförskap och stora samhällskostnader. Risken ökar för personer med låg utbildningsnivå, som är äldre och de som har svårigheter med svenska språket. Siffrorna i kartan visar andelen långtidsarbetslösa (minst 12 månader utan arbete) av samtliga arbetslösa december 2022.

BRP per sysselsatt 2021

Bruttoregionprodukt (BRP) är den regionala motsvarigheten till det nationella måttet – bruttonationalprodukt (BNP). BRP är det samlade värdet av alla producerade varor och tjänster i en region under ett år. BRP visar hur stor produktionen är räknat i kronor. Index: Vid indexberäkningen har det värde som avser riket fått värdet 100. Därefter har regionala värden beräknats i procent av detta.

Andel födda utanför EU av samtliga långtidsarbetslösa

En långvarig arbetslöshet riskerar att skapa utanförskap och andra samhällskostnader. Många som kom under flyktingmottagandet 2014-2018 har trots utbildningsinsatser svårt att få ett arbete. Siffrorna i kartan visar andelen födda utanför EU av samtliga långtidsarbetslösa (minst 12 månader utan arbete) i december 2022.

Branschbredd - Antal SNI (5-siffernivå) med anställda 2021


Utbildningsnivå

Högre utbildning brukar generellt generera högre inkomst. Värdesätts inte eftergymnasial utbildning bland arbetsgivare i den kommun individen är skriven så saknas incitament för att individer ska vidareutbilda sig. Det finns också en risk att vidareutbildade personer flyttar till en annan arbetsmarknad. Nedan visas skillnaden i medelinkomst bland förvärvsarbetande 30-34 åringar med enbart gymnasieutbildning respektive eftergymnasial utbildning 2021.

Utbildningsnivå 25-64 år

En eftergymnasial utbildning ger individer större möjligheter till kvalificerat arbete. Det är också en förutsättning för att arbetsgivare ska kunna konkurrera och utveckla sina produkter och tjänster. Kartan visar andel av befolkningen 25-64 år som har minst 3 års eftergymnasial utbildning (2021).

Andel elever som slutför gymnasieutbildning med examen

En förutsättning för att kunna läsa vidare på eftergymnasial nivå, eller få arbete där det krävs minst gymnasieexamen, är att utbildningen är slutförd. En låg andel unga som slutför sin gymnasieutbildning medför andra insatser från kommunen eller Arbetsförmedlingen för att inte dessa ungdomar ska fastna i utanförskap. Kartan visar andelen elever per kommun 2022.

Andel elever som går vidare till högre utbildning inom 3 år efter slutfört gymnasieprogram

Det är viktigt att de ungdomar som kan och vill fortsätter studera efter gymnasiet så att arbetsgivare kan rekrytera kvalificerad arbetskraft. Andelen 2022 varierar över länet.

Utbildningsnivå efter bransch i Jönköpings län 2021

Utbildningsnivå bland förvärvsarbetande dagbef 20-64 år inom Tillverkning 2021

Utbildningspremie

För att undersöka om utbildning lönar sig visas här skillnaden i medelinkomst för personer 30-39 år med enbart gymnasieutbildning, jämfört med personer med eftergymnasial utbildning, boende i respektive kommun 2021. Differensen är ganska stor i länet.


Livsmiljö

Den omgivande livsmiljön är viktig för individers välmående, hälsa och trygghet. Ju bättre boendemiljö, samhällsservice och infrastruktur, desto attraktivare är platsen.

Ohälsotalet

Ohälsotalet är Försäkringskassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en 12-månadersperiod. Antal utbetalda dagar med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning samt sjukersättning/ aktivitetsersättning (före år 2003 förtidspension/ sjukbidrag) från socialförsäkringen relaterat till antal registrerade försäkrade (befolkningen) 16-64 år. Alla dagar är omräknade till nettodagar, t.ex. TVÅ dagar med halv ersättning blir EN dag. 

Ohälsotalet 2023

Befolkning i kollektivtrafiknära läge 2021

En förutsättning till att kunna förflytta sig utan att behöva använda eget fordon är tillgång till kollektivtrafik. Givetvis påverkar turtätheten mobiliteten.

Kartan visar hur stor andel av de boende som har tillgång till kollektivtrafik (trafikerad hållplats på vardagar) inom 500 m från bostaden.

Källa: KOLADA, Agenda 2030

Färdigställda lägenheter i nybyggda hus efter kommun och år

Prisutveckling småhus 2004-2022

Kartan visar köpeskilling för småhus, medelvärde i tkr efter kommun (permanentbostad (ej tomträtt)).

Fastighetspriser på Småhus och bostadsrätter

Fastighetspriserna är en spegling av hur attraktiv boendemiljön och platsen är. Tillgång och efterfrågan påverkar givetvis också prisutvecklingen. Fastighetspriserna varierar över länet. Prisutvecklingen saknas i vissa kommuner eftersom det är för få objekt som sålts. Kartan visar därför medelpriset de senaste 12 månaderna för aktuell period (augusti-22 till juli-23).

Källa: Mäklarstatistik

Fastighetspriser på Småhus och bostadsrätter

Nettopendling 2021

Antal inpendlare (personer som förvärvsarbetar i kommunen/regionen och bor i en annan kommun/region) minus antal utpendlare till kommunen/regionen dividerat med antal förvärvsarbetare som bor i kommunen/regionen (nattbefolkning). Multipliceras med 100 för redovisning i procent. Ett negativt värde indikerar att flera pendlar ut än in i kommunen. Sedan 2019 använder sig SCB av de månatliga arbetsgivardeklarationerna på individ¬nivå (AGI) som datakälla istället för de årliga kontrolluppgifterna (KU), det gör att jämförelser mot tidigare år bör göras med försiktighet. Källa: kolada.

Genomsnittlig körsträcka med bil per invånare

Denna indikator ger en uppfattning om invånarnas behov av att använda bil från bostaden till och från arbete eller andra dagliga göromål. Statistiken visar genomsnittlig årlig körsträcka för bilar inom det geografiska området 2021.

Källa: Trafa (KOLADA, Agenda 2030).

Andel hushåll per kommun som har tillgång till bredband

En förutsättning för att kunna arbeta, bedriva företagsverksamhet och använda olika samhällstjänster är tillgång till bredband (fiber). Kartan visar andelen hushåll per kommun som har bredband på minst 100MB/sek 1 oktober 2021.

Källa: PTS

Andel arbetsställe per kommun som har tillgång till bredband

En förutsättning för att kunna arbeta, bedriva företagsverksamhet och använda olika samhällstjänster är tillgång till bredband (fiber). Kartan visar andelen arbetsställen per kommun som har bredband på minst 100MB/sek 1 oktober 2021.

Besöksnäringen i Jönköpings län

Besöksnäringen spelar stor roll för länets utveckling och sysselsättning. Den påverkar också länets attraktivitet. Statistiken visar antal gästnätter totalt per månad och år.

Befolkning

Jönköpings län är det till landytan tionde minsta länet i landet. Folkmängden är den sjätte högsta i landet med 369 113 invånare (2022). Länet består av 13 kommuner. Landarealen är 10 436 kvadratkilometer, vilket motsvarar 2,6 procent av hela Sveriges landareal.

Invånare i länet

Sjätte högsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Antalet invånare i länet är det sjätte högsta i landet.

Befolkningsökning

Tionde högsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för befolkningsökning är nära genomsnittet med 1,5 procent, treårsbasis (2019-2022).

Befolkningskoncentrationer

Sysselsättning/dagbefolkning

Befolkningstäthet - Nattbefolkning

Medelålder

 Femte lägsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för medelålder är det femte lägsta i landet med 41,7 år (2022).

Medelålder

Medianinkomst

Femte högsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för medianinkomst är det femte högsta i landet med 313 741 kronor (2021).

Andel högutbildade

Sjätte lägsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för andel högutbildade är det sjätte lägsta i landet med 23,5 procent (2022).

Skattesats

Åttonde högsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för skattesats är nära genomsnittet med 33,62 procent (2023).

Andel förtidspensionärer

Tionde högsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för andel förtidspensionärer är nära genomsnittet med 4,5 procent (2022).

Förvärvsfrekvens

Tredje högsta i Sverige, Jönköpings län omfattar 10 436 kvadratkilometer landyta och har 369 113 invånare. Värdet för förvärvsfrekvens är det tredje högsta i landet med 82,6 procent (2021).

Förvärvsfrekvens

Folkmängdsförändring i respektive åldersklass mellan 2020-2035 enligt länsprognos

Demografisk försörjningskvot

Den demografiska försörjningskvoten beräknas som summan av antal personer 0-19 år och antal personer 65 år och äldre dividerat med antal personer 20-64 år.

 Källa: SCB 

Demografiskförsörjningskvot

Folkmängden efter demografiska statistikområden (DeSO) och år

Folkmängden efter demografiska statistikområden (DeSO) och år

Experience

 

 

Sysselsättning/dagbefolkning

Befolkningstäthet - Nattbefolkning