![Story logo](https://cdn.arcgis.com/sharing/rest/content/items/749550052c9944b6a7cc8b52a72be7cd/resources/x2bk2YMTXY-UuC1JNKD5E.png?w=200)
![](https://cdn.arcgis.com/sharing/rest/content/items/749550052c9944b6a7cc8b52a72be7cd/resources/dShgTVn0xqQ-qKVcm7XCq.jpeg?w=20)
Klimaatadaptatieplan
Gemeente Sittard-Geleen
Introductie
Waarom is klimaatadaptatie belangrijk?
Door klimaatverandering wordt het warmer, natter en droger. Bij het bouwen van onze huizen, bedrijfspanden en leefomgeving hielden we hier weinig rekening mee. Daarom wordt de kans steeds groter dat we last krijgen van wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. In 2020 en 2021 hebben we een klimaatstresstest uitgevoerd. We brachten in beeld waar we verwachten dat er knelpunten ontstaan door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. Ook hebben we plannen gemaakt om dit tegen te gaan.
Wateroverlast
Wateroverlast na een zware regenbui
Op deze kaart is te zien wat er gebeurt als er een bui valt die theoretisch één keer per 25 jaar voorkomt. Dit is een bui van ongeveer 47 millimeter neerslag in één uur. Op de kaart zie je links waar er in de huidige situatie water blijft staan op straat. Rechts zie je waar er in 2050, na het nemen van maatregelen, water op straat blijft staan. Het water op straat is met blauw aangegeven. Met de slider (de balk in het midden) kun je wisselen tussen de huidige situatie of de toekomstige situatie.
Uitleg: Kaart met daarop de berekende waterstand bij een bui die theoretisch één keer per 25 jaar voorkomt in de huidige situatie (links) of in de toekomstige situatie, in 2050 na het nemen van maatregelen (rechts). Klik linksonder op het bolletje om de legenda te openen en gebruik de plus en min rechts om in te zoomen op de kaart. Met het huisje ga je terug naar het startpunt. Met de slider (de balk in het midden) kun je wisselen tussen de huidige situatie of de toekomstige situatie.
Wateroverlast na een zeer zware regenbui
Op deze kaart is te zien wat er gebeurt als er een bui valt die theoretisch één keer per 100 jaar voorkomt. Dit is een bui van ongeveer 70 millimeter neerslag in één uur. Op de kaart is te zien dat in grote lijnen dezelfde gebieden worden getroffen als bij de zware bui, maar dat het getroffen gebied veel groter is.
Uitleg: Kaart met daarop de berekende waterstand bij bui die theoretisch één keer per 100 jaar voorkomt in de huidige situatie (links) of in de toekomstige situatie, in 2050 na het nemen van maatregelen (rechts). Klik linksonder op het bolletje om de legenda te openen en gebruik de plus en min rechts om in te zoomen op de kaart. Met het huisje ga je terug naar het startpunt. Met de slider kun je wisselen tussen de huidige situatie of de toekomstige situatie.
Onzekerheid in uitkomsten
Deze kaarten zijn gemaakt aan de hand van rioleringsgegevens, een hoogtemodel (AHN3) en een oppervlaktewatermodel. Op grote schaal geeft dit meestal een redelijk beeld. Maar op kleinere schaal, bijvoorbeeld rondom één pand zijn de uitkomsten onzekerder. Een iets hogere stoeprand, een schutting of een haag kunnen er al voor zorgen dat het water in de praktijk een andere kant op wordt gestuurd dan op onze kaarten staat aangegeven. Ook kunnen de gevolgen van het water heel wisselend zijn. Als er water tegen een pand staat is dat niet direct een probleem. Bijvoorbeeld als het tegen een dichte muur komt, dan hoeft er nog geen schade te zijn. Ook water op straat is nog niet direct een probleem, als het bij een extreme regenbui gebeurt die niet vaak voorkomt.
Hittestress
Op deze kaart is te zien waar warme en koele locaties zijn. Het grasland buiten de bebouwde kom is als basis genomen (geel) en er is aangegeven waar het warmer is (oranje en rood) en waar het koeler is (blauw). De kaart is gebaseerd op verschillende temperatuurmetingen met satelliet op hete dagen in de afgelopen jaren. Het gaat om de gevoelstemperatuur, omdat de werkelijke temperatuur verschillend is per dag.
Uitleg: Kaart met daarop de gevoelstemperatuur in graden voor de Westelijke Mijnstreek. Het grasland buiten de bebouwde kom is als basis genomen (geel) en er is aangegeven waar het warmer is (oranje en rood) en waar het koeler is (blauw). Gebruik de plus en min rechts om in te zoomen op de kaart. Met het huisje ga je terug naar het startpunt.
Droogte
Op deze kaart is te zien waar de grondwaterstanden naar verwachting gaan dalen (of stijgen) in de periode tot 2050. Deze kaart is gebaseerd op het provinciale grondwatermodel. De verwachte veranderingen in de grondwaterstand vinden plaats op grote diepte. De grondwaterstanden staan in de gemeente meestal op enkele meters onder maaiveld. Rondom de beken kan de grondwaterstand hoger zijn, veroorzaakt door de waterstand in de beken. Er zijn wel gevolgen van droogte, maar die zijn niet zichtbaar op deze kaart. Vooral bij bomen, struiken en ander groen is de droogte merkbaar.
Uitleg: Kaart met daarop het verschil in grondwaterstand in de huidige situatie ten opzichte van het WH2050 klimaatscenario (de situatie in 2050). Zowel de laagste grondwaterstanden (GLG) als de hoogste grondwaterstanden (GHG), zullen in de toekomst veranderen. Klik linksonder op het bolletje om de legenda te openen en gebruik de plus en min rechts om in te zoomen op de kaart. Met het huisje ga je terug naar het startpunt. Met de slider kun je wisselen tussen de GLG (links) of de GHG (rechts).
Overstromingen
Op de kaart is te zien welke gebieden overstromen vanuit de Maas bij een neerslaggebeurtenis die theoretisch één keer per 250 jaar voorkomt. Het is gebaseerd op een rekenmodel dat overstromingskansen aangeeft en is afkomstig van www.risicokaart.nl . De gegevens zijn afkomstig uit 2014 en dit betekent dat het effect van de werkzaamheden na die tijd niet zijn meegenomen.
Uitleg: Kaart met daarop de gebieden die overstromen vanuit de Maas bij een neerslaggebeurtenis die theoretisch één keer per 250 jaar voorkomt. Klik linksonder op het bolletje om de legenda te openen en gebruik de plus en min rechts om in te zoomen op de kaart. Met het huisje ga je terug naar het startpunt.
Maatregelen
Om de gemeente Sittard-Geleen klimaatbestendig te maken gaan we meer ruimte maken voor het water, koele plekken aanleggen en water vasthouden tegen de droogte. Voor de openbare ruimte investeren we als gemeente samen met het Waterschap in deze aanpassingen. Voor de huidige woningen en bedrijfspanden zetten we een stimuleringsprogramma op, om deze klimaatbestendiger te maken. En voor nieuwe woningen en bedrijfspanden gelden strengere regels om ervoor te zorgen dat ze klimaatbestendig worden aangelegd.
Uiteindelijk willen we toe naar een meer klimaatbestendige inrichting van de leefomgeving. Dit betekent dat er minder verharding en meer groen is in de openbare ruimte, tuinen en op bedrijventerreinen. Water wordt naar laagtes in het maaiveld gestuurd, zodat het bij een hevige regenbui tijdelijk kan worden opgevangen en daarna kan wegstromen. Deze aanpassingen nemen we mee bij de ‘normale’ werkzaamheden en voeren we dus uit op langere termijn.
Uitleg: Op de kaart hierboven staan de locaties die we de komende 10 jaar willen aanpassen om te zorgen voor meer ruimte voor water. Er staan heel verschillende maatregelen op: afkoppelen, buffers vergroten en het anders sturen van het hemelwater. Deze maatregelen worden voorbereiden gaan we de komende jaren uitvoeren.
Maatregelen hittestress en droogte
Bij de ‘normale’ werkzaamheden houden we voortaan ook meer rekening met hittestress en droogte. In de gebieden die nu rood kleuren op de hittestresskaart proberen we meer bomen te planten, pergola’s te plaatsen of op andere manieren schaduw en verkoeling te bieden. In de gebieden die nu relatief koel zijn houden we dit vast door het aantal bomen zoveel mogelijk gelijk te houden.
Droogte gaan we tegen door de hoeveelheid verharding te verminderen en laagtes aan te leggen waar water in kan blijven staan. Kwetsbaar groen, vooral als het nog jong is, geven we extra water in warme periodes.
Is dit voldoende?
Ook met deze maatregelen kunnen er nog problemen ontstaan door extreme weersomstandigheden. We voeren daarom de komende jaren een risicodialoog met onze bewoners en bedrijven om te bespreken wat wij als gemeente doen en aan te geven wat men zelf kan doen. Dit zijn soms aanpassingen aan woningen, zoals het plaatsen van schotten tegen wateroverlast. En soms gaat het om meer rekening houden met de weersomstandigheden, zoals in de schaduw blijven en afkoelen op een hete zomerdag.