Vattenhållande åtgärder i Kalmar kommun
Inledning
Vatten är något av det viktigaste vi har och därför måste vi vara rädda om det. Med ändringar i klimatet kan perioder av värme och torka, men även häftiga skyfall och mycket regn bli vanligare än idag. Men det finns sätt att förbereda sig så att vi är bättre rustade.
Genom att skapa vattenhållande miljöer, som våtmarker, dammar och översvämningsytor, kan vi återställa och öka landskapets förmåga att hålla kvar vatten och därmed klara både torka och kraftiga regn bättre. På så vis stödjer vi också de ekosystemtjänster som vi är beroende av så som vattenrening, biologisk mångfald och vatten till vår viktiga livsmedelsproduktion.
Kartan
Kartan är en hjälp för att hitta områden i Kalmar kommun som kan vara lämpliga för vattenhållande åtgärder. Kartan visar både områden som är lämpliga för fördröjande åtgärder och områden som är lämpliga för grundvattenbildande åtgärder.
Tillsammans med den kunskap som du som markägare har om din mark, kan kartan användas för att hitta möjliga platser för den åtgärd som du vill genomföra.
Kartan har tagits fram genom att kombinera information från flera olika sorters kartor. Om du vill veta mer om hur vi tagit fram områdena kan du läsa rapporten ”Plan för vattenhållande åtgärder i Kalmar kommun”. Du hittar den längre ner på sidan.
Beskrivning av lager
Vattenhållande områden
Lagret Vattenhållande områden visar områden som kan vara lämpliga för vattenhållande åtgärder. Områdena ligger i anslutning till ett vattendrag och här har marken möjlighet att hålla vatten.
Grundvattenbildande områden
Lagret Grundvattenbildande områden visar områden som kan vara lämpliga för åtgärder som ökar grundvattenbildningen. Områdena ligger i anslutning till ett vattendrag och marken är genomsläpplig.
Utdikade våtmarker
Lagret Utdikade våtmarker visar var det finns våtmarker som blivit utdikade. Informationen kommer ifrån Länsstyrelsen i Kalmar län.
Vattendrag
Lagret Vattendrag visar var det finns olika sorters vattendrag så som åar, bäckar och diken.
Förslag på vattenhållande åtgärder
Våtmark
En våtmark är ett område i landskapet där det finns vatten på eller nära markytan under en stor del av året. I det grunda vattnet trivs växter och djur som är beroende av vatten. En våtmark kan också utformas så att den kan fungera för bevattning.
Fosfordammar
Fosfordammar anläggs vid diken och vattendrag för att fånga upp partikelbunden fosfor. Dammen gör att vattenflödet stannar upp så att jordpartiklar hinner sjunka till botten eller fångas upp av vegetation.
Bevattningsdammar
En bevattningsdamm är ett vattenmagasin som lagrar vatten under de perioder på året då det finns mycket vatten. Vattnet kan sedan användas för bevattning under de torra perioderna eller under växtsäsongen.
Skyddszoner
Skyddszoner är gräsbevuxna remsor längs med ett vattendrag som stoppar upp och fördröjer regn- och smältvatten innan det rinner ner i diket eller ån. Skyddszoner fångar upp jordpartiklar, näringsämnen och rester från växtskyddsmedel, genom att vattnet bromsas upp av vegetationen och infiltreras genom marken innan det når vattendraget.
Tvåstegsdiken
Ett tvåstegsdike är ett dike med svagt sluttande kanter eller terrasser. Terrasserna fungerar som ett svämplan och magasin vid höga vattenflöden. Detta gör att vattnet stannar upp och risken för översvämning minskar. Sluttande kanter längs ett dike gör även att växter och gräs lättare kan växa här vilket minskar erosion av dikets kanter.
Reglerbar dränering
Genom att skapa en dränering som går att reglera kan man höja grundvattennivån på ett fält när behovet av dränering är litet. Detta gör att mer vatten hålls kvar i marken istället för att rinna i väg i vattendrag.
Återanvändning av dräneringsvatten
Genom att samla upp dräneringsvatten från jordbruket i dammar och magasin kan man spara vatten och återanvända det till bevattning. Detta håller också kvar vattnet i landskapet och minskar mängden vatten som rinner genom landskapet.
Svämplan
Med svämplan skapas en markyta som översvämmas vid höga flöden. Detta är ett sätt att skapa en kontrollerad översvämning som minskar flödet i vattendraget och förhindrar oönskad översvämning längre ner i vattendraget. Genom att vatten svämmar över på mark som är genomsläpplig kan man skapa grundvattenbildning.
Hjälp om du vill göra en vattenhållande åtgärd
Är du intresserad av att skapa en vattenhållande åtgärd är det bra att ta kontakt med en expert för att få hjälp och råd.
En expert kan hjälpa till med att söka tillstånd eller anmäla åtgärden till Länsstyrelsen samt undersöka om åtgärden påverkar ett dikningsföretag.
Kalmar kommuns projektledare för vattenvårdsarbete
Kommunens projektledare för vattenvårdsarbete kan hjälpa dig med rådgivning och vägledning för att du ska kunna utföra en vattenhållande åtgärd.
Du når dem via kommunens kontaktcenter på telefonnummer 010-3520000.
Eller via e-post kommun@kalmar.se
Länsstyrelsens våtmarkssamordnare
Är du intresserad av att göra en våtmark eller damm kan du anmäla ditt intresse till Länsstyrelsen i Kalmar läns våtmarkssamordnare via deras hemsida. På så sätt kommer du i kontakt med en handläggare på Länsstyrelsen som ser över möjligheterna att söka stöd och ger rådgivning. Intresseanmälan finns här .
Greppa näringen
Är du lantbrukare finns det möjlighet att få kostnadsfri rådgivning vid planering av en våtmark. Mer information finns på Greppas hemsida där du också hittar kontaktuppgifter till olika rådgivningsföretag.
Åtgärdssamordnare
På Hushållningsällskapet finns en åtgärdssamordnare för LEVA. LEVA står för Lokalt Engagemang för vatten. Syftet är att hjälpa till så att åtgärder som förbättrar vattnet blir genomförda. Kontaktuppgifter finns på kontorets hemsida.
Finansiering
Kommunens miljöpeng
Under 2024 och 2025 kan lokala utvecklingsgrupper så som byalag, föreningar eller intresseföreningar ansöka om bidrag för att genomföra miljöförbättrande åtgärder. Ansökan görs till kommunens Vatten- och miljönämnd.
LONA
LONA är ett bidrag som kan sökas av kommuner för olika typer av naturvårdssatsningar, man kan söka bidrar för restaurering och anläggande av våtmarker . Projekten kan initieras av lokala aktörer och ideella organisationer som då får teckna avtal med kommunen.
LOVA
LOVA är ett stöd som syftar till att förbättra miljön i vårt vatten. Bidraget kan sökas av kommuner och ideella föreningar för åtgärder som bidrar till att en vattenförekomst uppnår god ekologisk status eller god miljöstatus. För åtgärder som minskar övergödningen kan stöd lämnas för upp till 90 %.
Ansökan görs till Länsstyrelsen i Kalmar län.
Strategiska Planen
Den strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik (CAP) har fokus på miljö och hållbarhet och att vi får konkurrenskraftiga företag som kan se till att vi har mat på borden. Markägare kan söka investeringsstöd till vattenvårdande åtgärder, såsom våtmarker och till våtmarksskötsel, skyddzoner med mera.