
How-to: Uw eigen Digital Twin startomgeving

Deze StoryMap biedt een workflow om een eigen Digital Twin startomgeving te maken, bestaande uit datalagen die door Esri Nederland beschikbaar worden gesteld in de Living Atlas. De Living Atlas is een verzameling van kaarten en datasets die gebruikers van het ArcGIS platform aan hun eigen kaarten en scenes kunnen toevoegen. Deze services in de Living Atlas zijn gecureerd door Esri. De inhoud is divers en wordt voortdurend aangevuld.
In deze workflow maken we gebruik van de volgende datasets: 3D BAG, 3D Bomen, 3D Windturbines, BGT waterdeel, en Verkeersborden. De datasets zijn land dekkend, dus u kunt er straks voor kiezen om naar uw studiegebied te navigeren en deze in 3D-GIS te bekijken.
De volgende stappen worden in dit document behandeld:
- Startomgeving openen en opslaan in uw eigen portaal
- Startomgeving personaliseren
- Extra data toevoegen
- Dia’s (bookmarks) maken
- Digital Twin delen
Om deze workflow uit te kunnen voeren heeft u toegang tot ArcGIS Online nodig met minimaal een Creator user type. Mocht u aanbevelingen hebben om de workflow verder te verbeteren, dan horen wij dat graag. U kan contact met ons opnemen via contact@livingdigitaltwin.nl. Dit e-mailadres kan u ook gebruiken als u graag meer informatie zou willen over digital twins of voor het boeken van een gratis demo.
Stap 1: Startomgeving openen en opslaan
Om u zo snel mogelijk op weg te helpen is er een Digital Twin Startomgeving web scene klaargezet die u kan openen en opslaan in uw eigen ArcGIS Online portaal. Deze web scene bevat de 3D BAG, 3D Bomen, 3D Windturbines, Verkeersborden en BGT waterdeel datalagen. Daarnaast is er ook een 3D Elevation (RD) laag aanwezig. Elevation layers bevatten informatie over de terreinhoogte en zijn in Nederland gebaseerd op data van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).
- Open de volgende link: https://www.arcgis.com/home/item.html?id=b9d002eb7e474ba5a97ea039dcfb3005 . Hierbij komt u op de item details pagina van de Digital Twin Startomgeving (RD).
- Klik op de knop "Open in Scene Viewer". De Digital Twin Startomgeving wordt geopend in de Scene Viewer.
- Log in met uw ArcGIS Online account.
- Sla een kopie van de web scene op in uw ArcGIS Online portaal. In de linker- knoppenbalk vindt u de optie om de web scene op te slaan:
Opslaan van een web scene.
U heeft nu de basis van een Digital Twin startomgeving opgeslagen in uw eigen ArcGIS Online portaal, onder Content. Deze Digital Twin bevat gegevens voor heel Nederland. U gaat in de volgende stappen deze Digital Twin personaliseren.
Stap 2: Personaliseren
In deze stap zal u de aanwezige data in de Digital Twin visualiseren naar eigen wens en aan gaan passen naar uw eigen gebied.
Visualisatie van data
Het is mogelijk om data uit de Living Atlas naar eigen wens te visualiseren. Eén van de mogelijkheden is het aanpassen van de symbologie.
- Klik in de Layer Manager op de laag 3D BAG. Er opent een paneel waarin u de symbologie kan instellen.
- Kies bij 1. het hoofdattribuut dat u wilt visualiseren, bijvoorbeeld "oorspronkelijk bouwjaar".
- Klik bij 2. Tellingen en Aantallen op Opties.
- Kies bij Kleur een gewenst kleurverloop.
- Indien de Randen niet aanstaan, zet deze aan. Kies voor een gewenste Stijl, Kleur en Grootte voor de randen.
- Klik vervolgens twee keer op Gereed om terug te keren naar de Layer Manager.
- Klik nu op de laag Water.
- Hier kan u onder Opties zien hoe de visualisatie van water is ingesteld zodat het geanimeerd golvend water te zien is.
- Er is hier gekozen voor Type: Meren en Rivieren.
- U kan de kleur van het water en de grootte en richting van de golven aanpassen.
- Vanwege het onderliggende hoogtemodel kan het zijn dat de wateranimatie met het grondniveau conflicteert. Een oplossing is om de waterlaag een Offset mee te geven en dus iets boven het grondniveau te plaatsen. U kunt zien dat er hier een Offset van 0,4 m is meegegeven.
- Klik onderin tweemaal op Gereed om weer terug te keren naar de Layer Manager.
- Sla uw Digital Twin op.
Toevoegen van een ruimtelijke filter
Er kan een ruimtelijke filter worden toegepast op 3D object- en point scene layers. U kunt bijvoorbeeld gebouwen en bomen verbergen door een polygoon te tekenen of een enkel gebouw selecteren om deze te verbergen.
Op dit moment worden de 3D gebouwen, 3D bomen en 3D windturbines voor heel Nederland weergegeven in uw Digital Twin. U kunt een ruimtelijk filter toepassen op deze lagen om enkel deze objecten te tonen binnen uw studiegebied. Dit gaat u dan ook in de volgende stappen doen.
- Bedenk wat uw studiegebied is.
- In de linker knoppenbalk, klik op de Layer Manager en vervolgens op 3 puntjes rechts van de laag "3D BAG". Er opent een optie menu. Klik hier op "Laageigenschappen":
Laageigenschappen-menu openen.
3. Het Laageigenschappen-menu opent zich. Hier kunt u pop-ups configureren, transparantie van de laag aanpassen, het zichtbaarheidsbereik aanpassen, een filter toepassen of een ruimtelijke filter. Klik helemaal onderaan op "Ruimtelijke filters configureren".
Ruimtelijke filter door middel van een polygoon tekenen.
4. Zorg dat "Teken polygonen" is geselecteerd. Zet de "Modus" op "Opnemen". Teken nu een polygoon van het studiegebied. Wanneer u tevreden bent met het polygoon, gebruik de "Enter" toets op uw toetsenbord of dubbelklik om het polygoon af te maken. 5. Optioneel: Mochten er gebouwen binnen het polygoon liggen die u niet wilt tonen, kunt u deze eruit filteren door de objecten te selecteren. Klik onder "Filteren op selectie" op "Objecten selecteren om uit te sluiten". Nu kan u objecten selecteren welke u niet wilt tonen. Klik op Gereed om de ruimtelijke filter toe te passen. 6. Herhaal bovenstaande stappen voor 3D Bomen (en 3D Windturbines, indien deze aanwezig zijn in uw studiegebied). 7. Sla uw Digital Twin op.
Zojuist heeft u het Laageigenschappen-menu gebruikt om een ruimtelijke filter in te stellen. U kunt hier de laag nog verder naar eigen wens aanpassen door pop-ups te configureren, de transparantie en zichtbaarheidsbereik aan te passen, en een filter op basis van de data toe te passen. De documentatie over het aanpassen van laageigenschappen kunt u hier terugvinden (in het Engels): Change layer properties .
Optioneel: Bijsnijden tot extent
Er is ook een andere manier om slechts een deel van de data te laten zien. In een lokale scene is het mogelijk om de basiskaart en de lagen bij te snijden op basis van uw huidige weergave van uw scene. Dit is nuttig voor het verbeteren van de performance, voor het leggen van de focus op belangrijke elementen van uw project, en voor interactie met lagen die onder de grond liggen.
- In de linker knoppenbalk, klik op Eigenschappen.
- Onderaan het Eigenschappen-menu kunt u de optie om "Bijsnijden tot extent" aanzetten.
- Ook kunt u hier kiezen om te "updaten naar de huidige extent".
- Sla uw Digital Twin op.
Bijsnijden tot extent.
Stap 3: Extra data toevoegen
Uiteraard kunt u deze Digital Twin Startomgeving aanvullen met extra (eigen) 2D- en 3D-data. Let wel op, u kunt enkel data toevoegen met hetzelfde coördinatensysteem.
Lagen toevoegen.
- In de linker knoppenbalk, klik helemaal bovenaan op Lagen Toevoegen.
- Kies voor Blader door lagen, als de data die u wilt toevoegen uit (uw) ArcGIS Online(-portaal) of de Living Atlas komt.
- U kunt ook een laag toevoegen via een URL. Kies dan voor ArcGIS-Webservice.
- Nadat u uw gewenste lagen heeft toegevoegd, kunt u de stijl van de laag aanpassen en eventueel een ruimtelijk filter toepassen zoals u in stap 2 heeft geleerd.
- Sla uw Digital Twin op.
Stap 4: Dia's (bookmarks) maken
Dia's zijn handig om een snapshot van een locatie op te slaan en op een later moment naar terug te keren. In een dia zit informatie opgeslagen welke datalagen aan- en uitgeschakeld staan en onthoudt instellingen zoals het daglicht. U kunt dia's ook gebruiken om een kijker door uw Digital Twin mee te nemen.
Kaartlagen aan-en uitzetten.
- Navigeer in de Scene Viewer naar een plek waarvan u de locatie op zou willen slaan.
- Als u een dia vastlegt, wordt ook opgeslagen welke lagen aan- en uitstaan. Bedenk daarom voordat u een dia vastlegt welke lagen u wilt tonen. Kaartlagen aan- en uitzetten kan u doen via de Kaartlagen-knop in het rechterknoppenbalkmenu (zie afbeelding hiernaast).
- Klik in linker knoppenbalk op Slide Manager. Hier ziet u verschillende dia's al staan. U kunt deze behouden of verwijderen. Let op! Als u heeft gekozen voor de optionele stap Bijsnijden Tot Extent, zijn de vooraf ingestelde dia's niet meer bruikbaar omdat deze hoogstwaarschijnlijk buiten het ingestelde extent liggen. In dat geval is het aan te raden om alle vooraf ingestelde dia's te verwijderen.
- Klik op het ‘+’ teken om een Dia vast te leggen van het beeld dat u voor zich heeft die de gewenste kaartlagen toont.
- Geef de dia een gewenste titel
- Naar wens kunt u meerdere dia's instellen.
- Door op de drie puntjes rechts van een dia te klikken, verschijnt er een optie menu. U kan een dia snapshot bijwerken, naar boven/beneden verplaatsen, verbergen in de presentatie, hernoemen en verwijderen.
- Sla uw Digital Twin op.
Dia's toevoegen via de Slide Manager.
In de Scene Viewer verschijnen onderin de ingestelde dia's waar u op kan klikken. Daarnaast kan u de knop Presenteren (rechts bovenin) gebruiken om de Scene Viewer te openen in presentatiemodus waarbij u ook door de dia's heen kan klikken.
Rechtsboven in de Scene Viewer is de Presenteren knop te vinden.
Stap 5: Digital Twin delen
- Zorg dat de laatste wijzigingen aan uw Digital Twin zijn opgeslagen.
- De web scene, uw Digital Twin, kunt u vervolgens delen met anderen door de URL te kopiëren
- Let op dat de web scene, en onderliggende data, juist gedeeld staat (Openbaar, Groep of Organisatie)
- Maak eventueel een Instant App, Experience of een StoryMap om uw Digital Twin te delen
Tips voor verder gebruik
In de verticale knoppenbalk aan de rechterkant zitten handige functionaliteiten:
- Daglichttool met schaduwen.
- Meettool, voor het meten van afstanden en oppervlakten.
- Slicetool, voor het ‘slicen’ van 3D data.
- Hoogteprofieltool.