Ondersteuning vector tiles
Waar in ArcGIS wordt het gebruik van vector tiles ondersteund?
Laatste update: 26 januari 2024
Vector tiles Vector tiles zijn pakketjes met vectoren (punten, lijnen, vlakken). Van vector tiles worden aan de serverkant geen plaatjes gemaakt, zoals bij raster tiles. Bij vector tiles wordt de symbologie in een apart bestand geregeld en opgeslagen.
Voordelen van vector tiles Bij iedere vector tile layer kunnen meerdere opmaken gemaakt en gebruikt worden, waardoor de vector tiles geschikt gemaakt kunnen worden voor ieder eindproduct.
Een ander voordeel is dat een vector tile layer altijd scherp is, onafhankelijk van het zoomniveau; dit in tegenstelling tot een raster tile layer. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de dikte van een lijn van een layer zo in te stellen dat de lijn op klein schaalniveau dun is en bij het inzoomen steeds dikker wordt. Bij raster tiles doe je dit ook, maar dan door verschillende layers in ArcMap of ArcGIS Pro te gebruiken.
Andere voordelen van een vector tile ten opzichte van een raster tile zijn dat vector tiles sneller worden aangemaakt, minder opslagruimte innemen en labels dynamisch kunnen weergeven.
Ondersteuning van vector tiles Het gebruik van vector tiles wordt met de volgende software ondersteund:
- ArcGIS Online
- ArcGIS Pro
- Javascrip 3.18 en hoger (dat betekent GeoWeb 5.1 en hoger)
- ArcGIS Runtime 100
- Het gebruik van vector tiles wordt niet ondersteund in ArcMap
In ArcGIS Pro kunnen vector tile layers worden aangemaakt en bekeken. Ook kan een vector tile layer package gecreëerd worden. Verder is er de mogelijkheid om direct te publiceren.
Ondersteuning in browsers Webbrowsers ondersteunen kaarten met vector tiles ook. Dit geldt voor Chrome, Firefox, Safari en Microsoft Edge. Ook Internet Explorer 11 ondersteunt het gebruik van vector tiles. Esri levert echter geen support meer voor Internet Explorer sinds de december 2020 update van ArcGIS Online en het uitfaseren van Internet Explorer door Microsoft. Bepaalde functionaliteit in Internet Explorer kan daardoor beperkt worden of ophouden te bestaan. In alle gevallen is het van belang om Web GL aan te vinken in de settings van de browser. Om te kijken of de browser de weergave van vector tiles ondersteunt kan de onderstaande link geopend worden. Indien de kaart zichtbaar wordt kan ervan worden uitgegaan dat de browser de weergave van vector tiles ondersteunt.
Hardware specificaties Vector tiles zijn in opslag kleiner dan raster tiles, hierdoor hoeft er minder data over het netwerk te gaan om de kaart bij de gebruiker te krijgen. Omdat de client zelf de kaart rendert met behulp van tiles en de stijlen is de CPU van het gebruikte device medebepalend voor de prestaties van de vector tiles. Het gebruik van nieuwere hardware is daarom aan te raden.
WebGL aanzetten in de browser Doet de link het niet in de browser? Mogelijk dient de ondersteuning van WebGL door de browser geactiveerd te worden. Hieronder worden per browser de te nemen stappen beschreven.
Google Chrome
- De nieuwste versies van Google Chrome ondersteunen WebGL automatisch. Werkt de link niet, update Chrome dan naar de nieuwste versie. Werkt de link dan nog niet, doe dan het volgende:
- Navigeer naar chrome:\\flags
- Kies in het flags menu voor enable bij Override software rendering list
- Kies voor Relaunch om de browser opnieuw te openen
Mozilla Firefox
- Navigeer naar about:config
- Zet webgl.force-enabled naar true
- Zet webgl.disabled naar false
- Zet layers.acceleration.force-enabled naar true
Safari
- Open het Safari menu en selecteer Preferences
- Klik het Advanced-tabblad
- Vink het vakje bij Show Develop menu aan
- Open het Develop menu in de menubar en selecteer Enable WebGL
Internet Exlorer
WebGL wordt door Internet Explorer ondersteund in versie 11.
Microsoft Edge
WebGL wordt door Microsoft Edge ondersteund vanaf versie 13.