Nye Veier

E6 Moelv – Roterud

Ny E6 mellom Moelv og Roterud vil bedre fremkommeligheten og sikre beredskap på strekningen

Bakgrunn

Nye Veier skal oppgradere E6-strekningen mellom Moelv og Roterud til motorveistandard. Den nye veien vil være cirka 11 kilometer lang og inkluderer byggingen av en ny Mjøsbru.

Utbyggingen er en del av flere veiprosjekter i Innlandet med mål om å forbedre trafikksikkerheten, øke fremkommeligheten, stimulere til regional vekst og utvikling, samt knytte landet tettere sammen geografisk.

Nye Veier sine prosjekter i Innlandet. Strekningen Moelv-Roterud er markert med sirkel.

Planene for veien har blitt videreutviklet fra kommunedelplanen som ble vedtatt i 2015. Gjennom dette arbeidet er det oppnådd et betydelig mer bærekraftig prosjekt, hvor nytten er styrket samtidig som kostnader for miljø og samfunn er redusert.

Mål for prosjektet

Ombyggingen av E6 mellom Moelv og Roterud har klare målsetninger som støtter de overordnede målene i nasjonal transportplan for 2022-2033. Prosjektet bidrar positivt ved å oppnå alle målsetningene i planen.

Reduserte klimagassutslipp

Det er mange måter Nye Veier kan redusere klimagassutslipp gjennom areal og transportplanlegging. I dette prosjektet er en av de mest effektive kuttene oppnådd ved at kryssingen over Mjøsa er optimalisert. Kryssingen er plassert på steder hvor ny bru enklest lar seg bygge, og brua blir smalere som følge av at eksisterende Mjøsbru beholdes. Begge de foreslåtte alternativene for ny Mjøsbru halverer utslippene sammenlignet med det som ble vedtatt i kommunedelplanen.

Gjennom fokus på gjenbruk og videreutvikling av eksisterende vei, minimeres både arealinngrep og klimagassutslipp. Reduksjon av fartsgrense fra 110 km/t til 100 km/t er en viktig bidragsyter i denne sammenheng.

Totalt for hele strekningen vil alternativ 1 (nordre) og 2 (søndre) redusere prosjektets klimagassutslipp med henholdsvis 35 og 36 prosent sammenlignet med det som ble vedtatt i kommunedelplanen.

Ingen inngrep i naturvernområder

Etter grundige undersøkelser og optimalisering er veien planlagt på land i Paradisvika i Biri. Ved å gjøre dette trenger man ikke gjøre inngrep i gruntvannsområdet som er viktig for fugl og fisk.

Når veien flyttes lengre inn på land reduseres fyllingen i Mjøsa med 85 % sammenlignet med den opprinnelige kommunedelplanen. Dette betyr færre transporter av masser inn og ut av anleggsområdet, og det blir mindre mengder muddermasser som må håndteres og lagres. Redusert utfylling i Mjøsa fører dog til at veien beslaglegger mer dyrka jord enn tidligere planlagt.

Ved å justere planene på denne måten, balanserer prosjektet behovet for en bedre vei med hensyn til natur og miljø. Dette har vært viktig for å kunne gjennomføre prosjektet på en mer bærekraftig måte.

Beskrivelse av tiltaket

Det fremmes to planforslag for ny E6, omtalt som alternativ 1 (nordre) og alternativ 2 (søndre). Hovedforskjellen mellom alternativene er traséen for kryssing av Mjøsa og plassering av krysset mellom E6 og riksveg 4. Fra Fremstadodden og nordover er alternativene like.

Moelv

Alternativ 1 (nordre)

(nordre) starter like etter Moelvkrysset og følger samme trasé som dagens E6 gjennom Moelv. En ny løsmassetunnel, kalt Moelvtunnelen, vil bli bygget ved boligområdet på Arealet oppå tunnelen vil bli brukt til å skape en bedre forbindelse mellom Moelv sentrum og Mjøsa. Tunnelen vil gi direkte forbindelse ned mot Skibladnerbrygga og Moelv småbåthavn, noe som gjør det enklere og raskere for innbyggere og besøkende å komme seg til vannet.

Illustrasjonen viser hvordan Skoelveien vil se ut ved alternativ 1.

Den for E6 vil ligge omtrent 50 meter sør for den eksisterende Mjøsbrua. Strekningen fra og over dagens Mjøsbru blir bevart og omgjort til en vei for myke trafikanter og saktegående trafikk.

Dette vil gi bedre trafikkflyt på ny E6, samtidig som det gir trygge og tilpassede løsninger for gående, syklende og saktegående trafikk.

Alternativ 1: Ny løsmassetunnel ved Putten (1) og landingspunkt for ny Mjøsbru (2)

Se nærmere på...

Alternativ 2 (søndre)

(søndre) følger eksisterende E6 fra Moelvkrysset, på bru over Kastbakkvegen og videre mot på fylling ut i Mjøsa. Dette alternativet reduserer lengden på brua, noe som senker både kostnader og CO₂-utslipp fra byggeprosjektet.

Alternativ 2 (søndre): Ny bru ved Møkkvika (1)

I alternativ 2 (søndre) vil ny E6 krysse . Etter utbyggingen vil leden bli videreført i samme trasé som før. Nye turstier blir tilrettelagt slik at gravrøysene fortsatt er tilgjengelige etter at veien er ferdigbygd.

Illustrasjonen under viser at plasseringen av veien ikke berører gravrøysene i dette området.

Den hvite stipla linja som går nord-sør gjennom området er Pilegrimsleden. Prosjektet skal sikre opparbeidelse av turstier fra Pilegrimsleden og vestover mot kulturminnene, både på nord- og sørsiden av ny E6. Kilde: COWI AS

Figuren viser regulerte og eksisterende gang- og turmuligheter i Moelv, for alternativ 2 (søndre)

Helse Sør-Øst styrer den pågående planprosessen for nytt Mjøssykehus ved Moskogen.

Kartet til høyre viser foreslått tomt i rødt og plangrensen i sort, stiplet linje.

For å sikre god kapasitet og fremkommelighet for ambulanser og annen trafikk til sykehuset, er det viktig med en ny løsning for kryssing av Mjøsa. Den nåværende Mjøsbrua har ikke kapasitet til å håndtere den forventede veksten i biltrafikken, med økt risiko for ulykker og hendelser som kan blokkere veien og hindre ambulanser fra å nå sykehuset. Underveis i planarbeidet for E6 Moelv - Roterud har det vært jevnlig kontakt og samordning med planleggingen av det nye Mjøssykehuset.

Kartet til høyre viser foreslått tomt i rødt og plangrensen i sort, stiplet linje.

Skulhusodden-Fremstadodden

Alternativ 1 (nordre)

Der Mjøsbrua avsluttes på Gjøviksiden, ved Sandvoll, bygges det et med rv. 4. Det nye krysset vil bli utformet for å gi sikker og god trafikkflyt både for E6- og rv. 4-trafikken.  

I nordre del av krysset kobles nåværende Mjøsbru mot , slik at det blir et sammenhengende gang- og sykkelsystem. 

I planforslaget er det sikret turvei til Fremstadodden, med tilhørende parkeringsplasser. På den måten kan Fremstadodden fortsatt benyttes som rekreasjonsområde etter at ny E6 er ferdig bygget.

Eksisterende kollektivholdeplass og rasteplass fjernes fra Sandvoll, og erstattes i Biri.

I alternativ 1 (nordre) er regulert til midlertidig masseuttak. Det betyr at det planlegges for uttak av stein som skal brukes i oppbyggingen av ny vei. På den måten sikrer Nye Veier en mer bærekraftig løsning med kortere transportavstander i anleggsfasen. Etter at byggearbeidene er ferdig skal området ryddes og restaureres slik at det ikke bare blir funksjonelt, men også estetisk og miljømessig bærekraftig.

er regulert til offentlig friområde med muligheter for etablering av småbåthavn. Området er et attraktivt friområde i dag, og bruken videreføres og forsterkes gjennom planforslaget.

Alternativ 1 (nordre): Nytt kryss ved Sandvoll. Gang- og sykkelvei føres inn på Eriksrudvegen i nordre del av krysset (1)

Alternativ 2 (søndre)

I alternativ 2 (søndre) er krysset mellom E6 og rv. 4 planlagt ved Skulhusodden. På samme måte som i alternativ 1 (nordre), er også dette krysset utformet for å gi sikker og god trafikkflyt både på E6 og rv. 4.

Sør for krysset etableres en for å koble motorveien med lokalveinettet. For å gi plass til det nye krysset tas store deler av Skulhusberget ut, og steinmassene herfra skal brukes andre steder i veiutbyggingen.

Alternativ 2: Ny rundkjøring (1) og nytt kryss på Skulhusberget (2)

Bebyggelsen på Fjordheim ved at det bygges en bru over E6. Det tilrettelegges også for varelevering og HC-parkering langs Eriksrudvegen. 

Illustrasjon som viser hvordan forholdene på Fjordheim vil bli i alternativ 2 (søndre). Kilde: COWI AS

Ved blir området regulert til offentlig friområde og småbåthavn, tilsvarende som i alternativ 1 (nordre)

Nåværende Mjøsbru bevares og omgjøres til vei for myke trafikanter og saktegående trafikk (traktor og moped), og kobles til Eriksrudvegen.  

Også i dette alternativet etableres det turvei til Fremstadodden, med tilhørende parkeringsplasser, slik at Fremstadodden fortsatt kan benyttes som rekreasjonsområde.

Eksisterende Mjøsbru knytter seg til Eriksrudvegen, og går over ny E6. Kilde: COWI AS

Fremstadodden – Roterud

På strekningen Fremstadodden - Roterud er de to alternativene like. Fra Fremstadodden og omtrent 1 km nordover vil den nye E6 være terrassert. Det vil si at den blir utformet slik at sørgående kjøreretning ligger litt høyere og lenger vest i terrenget enn nordgående kjøreretning.

For å oppnå kurvatur for 100 km/t må dagens vei rettes noe ut ved Kremmerodden. Det betyr at deler av veien må legges på fylling ut i Mjøsa. Prosjektet har valgt å gjøre dette grepet sør for Kremmerodden slik at de viktige vadeområdene for fugl og fisk i Paradisvika (nord for Kremmerodden) skjermes. Bruk sveipefunksjonen i kartet til høyre for å se hvor fyllingen går.

Mellom E6 og boligbebyggelsen på Diseth bygges det en støyvoll. På innsiden av denne støyvollen skal det opparbeides en . Turstien gjør det mulig for gående og syklende å komme seg til Kremmerodden, og gir en bedre forbindelse mellom Biri og Kremmerodden.

I Biri bygges det et mellom E6 og lokalveien. Det nye krysset bygger på samme prinsipper som krysset som er der i dag, men blir oppdatert med nye ramper, rundkjøring og holdeplasser for buss.

Ved å ha bussholdeplasser på rampene i krysset, slipper ekspressbussene å kjøre innom Biri. På denne måten sparer bussene tid og blir mer konkurransedyktige sammenlignet med bilen. Lokalbussene har mulighet for å kjøre innom Paradisvegen for av/påstigning.

Se nærmere på...

Langs Skumsrudvegen vil det bygges en gang- og sykkelvei for å sikre trygg fremkommelighet til myke trafikanter, også i anleggsperioden.

Videre nordover er ny E6 tilpasset for å bevare verdier som naturreservat og kulturlandskapet ved Svennes og Verket gård. Dagens tursti langs Svennesvollene beholdes. Veiprosjektet avsluttes der dagens firefeltsvei starter. Den eksisterende firefeltsveien ved Roterud er dimensjonert for 100km/t, og kan videreføres uten at det må gjøres ytterligere tiltak på denne strekningen.

 

Klima & miljø

Det har blitt jobbet målrettet for å redusere miljøulempene som følger av veiprosjektet. Omfanget av inngrep fra veianlegget begrenses blant annet ved å tilpasse veistandarden til fartsnivå 100 km/t. Dette, sammen med gjenbruk av dagens Mjøsbru, gjør at prosjektet har lyktes med å redusere klimagassutslippene med 35 % sett opp mot kommunedelplanen.

Mellom Moelv og Roterud er det flere områder med stor verdi for naturmangfoldet. Planforslaget har ingen direkte inngrep i vernede naturområder, og påvirkningen på andre verdifulle naturområder er sterkt redusert.

I kommunedelplanen var det forutsatt at det skulle fylles ut med store mengder masser i Mjøsa. I detaljreguleringsplanen er denne mengden redusert med 85 %. Reduksjon av utfyllingen i Mjøsa gir mindre negative virkninger for både naturmangfoldet, naturressurser og anleggsgjennomføringen.

Trafikkforhold

Trafikkprognoser viser at trafikken på E6-strekningen kan øke med opp imot 35 prosent i 2050 sammenlignet med dagens trafikk. Det betyr at det kan bli rundt 2 000 biler i timen i hver kjøreretning i de mest trafikkerte periodene. Dagens E6 har ikke tilstrekkelig kapasitet til å avvikle så mye trafikk. Uten utbygging av ny E6 på denne strekningen forventes derfor et betydelig økt omfang av kø og forsinkelser sammenlignet med i dag. Det vil ha negative konsekvenser både for beredskap og samfunnssikkerhet i denne delen av Innlandet.  

De to foreslåtte alternativene for ny E6 har fire kjørefelt, fartsgrense på 100 km/t og planskilte kryss med riksvei 4. De har en kapasitetsreserve som er stor nok til å håndtere framtidig trafikkvekst, inkludert trafikkveksten som følge av et nytt sykehus i Moelv. Begge alternativer vil derfor sikre en god trafikkflyt og forutsigbar framkommelighet for bil- og busstrafikk fram mot 2050.  

Kartet til høyre viser beregnet trafikk (ÅDT) i år 2050 for de to alternativene og nullalternativet. Nullalternativet betyr at dagens vei beholdes som den er. ÅDT står for årsdøgntrafikk og er et gjennomsnittstall for daglig trafikkmengde. Altså summen av kjøretøy som passerer et punkt på strekningen (for begge retninger) gjennom året, delt på antall dager i året.

Trafikksikkerhet

Som en del av prosjektet er det gjennomført en analyse av hvilke konsekvenser den nye veien får for trafikksikkerheten. Vurderingen viser at begge alternativene vil gi bedre trafikksikkerhet sammenlignet med dagens situasjon. Dette skyldes i hovedsak oppgraderingen til moderne firefeltsvei, som gir bedre sikkerhet og økt kapasitet, spesielt på strekningen Moelv-Fremstadodden hvor det er planlagt nytt kryss mellom E6 og rv. 4.

Forhold til sideveisnettet

Som følge av utbygging av flere veiprosjekter i regionen, inkludert innføring av bompenger, er det sett nærmere på hvordan dette påvirker sideveiene til E6. Plassering av bomstasjonene er bestemt av bompengeproposisjonen.

Kart som viser planlagte bomstasjoner og referansepunkter på sideveiene mellom Moelv og Øyer. Kilde: COWI

Bygging og plassering av bomstasjoner på strekningen Roterud – Øyer fører trolig til at noen bilister vil velge sideveiene fv. 2538 nord for Biri og fv. 213 på østsiden av Mjøsa. Beregninger viser at bom på E6 Moelv – Roterud ikke fører til mye trafikk over til sideveiene.

Bomstasjonen er planlagt plassert på den nye Mjøsbrua. Det vurderes at ulempene med bomtaksten vil være lavere enn nytten, i form av kortere reisetid, trafikantene opplever ved oppgadering av E6 Moelv-Roterud. Derfor vil færre bilister enn før velge alternative ruter til E6.

Trafikken på fv. 2538 mellom Biri og Vingrom vil i liten grad endres dersom det kun er strekningen Moelv – Roterud, med bom på ny Mjøsbru, som bygges. Det er når strekningen Roterud – Øyer er bygd, med bom nord for Roterud, at det forventes mer trafikk på fv. 2538 på strekningen Biri-Vingrom.

Fv. 2538 Eriksrudvegen forventes å få en betydelig nedgang i trafikken når den nye E6 Moelv – Roterud bygges.

Støy

I planforslaget har Nye Veier inkludert løsninger for både støyskjermer og støyvoller. Plassering og utforming av disse er basert på behovet for støyskjerming, som følger de gjeldende retningslinjene.

Med de foreslåtte skjermingstiltakene vil støynivået i Moelv bli noe høyere enn i dag i alternativ 1 (nordre), mens det for alternativ 2 (søndre) vil bli bedre enn dagens situasjon.

Utsnitt fra støykart i Moelv for 0-alternativet (t.v.) og foreslått skjermingstiltak for alternativ 2 (t.h.) i samme område. Kilde: COWI AS.

I Biri vil etablering av en støyvoll føre til at flere husstander får redusert støy sammenlignet med dagens situasjon. I bestemmelsene til planforslaget er det krav om å bruke en viss andel glass i støyskjermene de stedene det er viktig å bevare utsikten mot Mjøsa.

Anleggsgjennomføring

Massebalanse

Transport av masser er en viktig del av prosjektet. Det blir overskudd av masser i begge alternativene.

Stein til fylling og veioverbygning hentes hovedsakelig ut fra Skulhusberget. I alternativ 1 (nordre) brukes Skulhusberget midlertidig til steinutvinning. I alternativ 2 (søndre) omformes området til et kryss for E6 og riksvei 4, og terrenget vil derfor endres.

Ved utfylling av Mjøsa må det øverste laget, kalt muddermasser, fjernes før fylling kan starte. Disse massene må renne av seg vanninnholdet før de kan lagres sammen med andre løsmasser. Avvanningen vil skje ved avsatte områder ved Sandvoll og i støyvollen vest for Kremmerodden.

 Områder som vurderes som mulige avvanningsområder og permanent lagring av tørre masser. De permanente er markert med rødt, mens det midlertidige er markert med oransje. Illustrasjon: COWI AS.

Anleggsgjennomføring

Under bygging av ny E6 skal trafikken fortsatt kunne gå på den eksisterende veien. Det betyr at hastigheten på E6 vil bli redusert under byggingen, men man slipper til gjengjeld å bruke sideveiene.

Mellom krysset på Biri og Vismunda bru blir det vanskelig å utvide E6 samtidig som trafikken går der. Derfor vil trafikken ledes inn på Skumsrudvegen og videre på Industrivegen. En midlertidig bru over Vismunda bygges for å sikre god oppbygging og utvidelse av E6 uten å påvirke Svennesvollene naturreservat.

For byggingen av den nye Mjøsbrua er det planlagt et riggområde ved Biri bruk. Dette området er valgt på grunn av det store arealet og den dype sjøbunnen. Det ble også brukt som anleggsområde ved byggingen av den nåværende brua.

Riggområder for begge alternativene. Kilde: COWI AS

Anbefaling

Prosjektet er forbedret

I planprosessen er det gjort flere tiltak for å beskytte miljøet. Nye Veier har revidert eller foreslått løsninger som reduserer negative konsekvenser, for eksempel mindre utfylling i Paradisvika og beskyttelse av naturminnet Moelv brygge.

Det er behov for store rigg- og anleggsområder for bygging av både ny bru og vei. Møkkvika i Ringsaker kommune er foreslått som et mulig anleggsområde. For å minimere påvirkningen på friluftsområder og områder med naturmangfold, er anleggsgrensene tilpasset de lokale forholdene.

Området ved Biri bruk er viktig for friluftsliv både sommer og vinter, selv om det er avsatt som næringsområde i kommuneplanens arealdel i dag. Reguleringsplanforslaget derimot, sikrer at området kan brukes som i dag etter byggingen, og ikke til fremtidig næring. Forslaget legger også til rette for en småbåthavn som gir allmennheten tilgang til Mjøsa.

Den nye veien og Mjøsbrua vil dessuten ha bedre rensing av veivann enn i dag. Dette vil gi en miljøgevinst for grunnvannsressursene på Biri og for vannkvaliteten i Mjøsa.

Anbefaling

Den nye E6 fra Moelv til Roterud vil øke trafikksikkerheten, redusere reisetiden og gi bedre fremkommelighet og trafikkflyt. Ny Mjøsbru er en viktig del av prosjektet, og vil binde sammen byene rundt Mjøsa mer effektivt. Begge alternativene som er utredet er gjennomførbare og økonomisk realistiske, og bidrar samtidig til å redusere belastningen for natur, klima og miljø sammenlignet med kommunedelplanen.

Nye Veier anbefaler alternativ 2 (søndre), som gir best samfunnsøkonomisk nytte. Dette alternativet reduserer reiseavstanden mellom Hamar og Gjøvik med ca. 2 km, mens avstanden mellom Hamar og Lillehammer øker med ca. 0,5 km. Totalt sett reduseres kjørelengden for trafikantene. Det betyr spart reisetid, lavere reisekostnad og bedre fremkommelighet for bilister og godstransport, samtidig som det er oppnådd miljøgevinster sett opp mot forslaget i kommunedelplanen.

Medvirkning

Informasjon om planforslaget er tilgjengelig på hjemmesidene til  Nye Veier ,  Ringsaker  og  Gjøvik  kommuner.

Innspill til planforslaget

Det er opprettet en digital løsning for å gi tilbakemeldinger, slik at alle berørte parter enkelt kan sende inn sine merknader.

Merknader kan også sendes via e-post:  E6_MR@cowi.com  eller som brev til COWI AS, Nedre Storgate 6, 3015 Drammen. Kopi av merknad sendes til:  postmottak@gjovik.kommune.no  og  postmottak@ringsaker.kommune.no 

Frist for å sende merknad ved høring og offentlig ettersyn av planforslaget er 19.09.2024

Innsendte merknader og innspill vil ikke få egne svarbrev om hvordan innspillene er tatt hensyn til. Alle merknader og innspill blir oppsummert, kommentert og vurdert i et eget dokument, og blir en del av det samlede planmaterialet som sendes til kommunen for videre behandling.

Gjennom fasen med offentlig ettersyn er det flere muligheter for dialog. Det blir arrangert offentlige informasjonsmøter hvor prosjektet presenteres og spørsmål kan besvares i plenum, i tillegg til åpne kontordager.

Informasjonsmøter

Møtene krever ingen påmelding og arrangeres på følgende tid og sted:

Sted

Adresse

Dato

Klokkeslett

Moelv kulturhus

Skolevegen 13 2390 Moelv

27.08.2024

18:00-20:00

Honne Hotell og Konferansesenter

Honnevegen 60 2836 Biri

28.08.2024

18:00-20:00

Åpne kontordager

Åpne kontordager gir deg som er direkte berørt av tiltaket mulighet til å drøfte konsekvenser for dine interesser med planleggerne av prosjektet. Vi ber om påmelding via lenke i tabell under.

Sted

Adresse

Dato

Klokkeslett

Påmelding

Moelv kulturhus

Skolevegen 13 2390 Moelv

28.08.2024 

09:00-16:00 

Biri omsorgssenter 

Birivegen 53, 2836 Biri 

29.08.2024 

09:00-16:00 

 

Nye Veier

COWI

Kart som viser planlagte bomstasjoner og referansepunkter på sideveiene mellom Moelv og Øyer. Kilde: COWI

Utsnitt fra støykart i Moelv for 0-alternativet (t.v.) og foreslått skjermingstiltak for alternativ 2 (t.h.) i samme område. Kilde: COWI AS.

 Områder som vurderes som mulige avvanningsområder og permanent lagring av tørre masser. De permanente er markert med rødt, mens det midlertidige er markert med oransje. Illustrasjon: COWI AS.

Riggområder for begge alternativene. Kilde: COWI AS

Nye Veier sine prosjekter i Innlandet. Strekningen Moelv-Roterud er markert med sirkel.

Illustrasjonen viser hvordan Skoelveien vil se ut ved alternativ 1.

Alternativ 2 (søndre): Ny bru ved Møkkvika (1)

Den hvite stipla linja som går nord-sør gjennom området er Pilegrimsleden. Prosjektet skal sikre opparbeidelse av turstier fra Pilegrimsleden og vestover mot kulturminnene, både på nord- og sørsiden av ny E6. Kilde: COWI AS

Figuren viser regulerte og eksisterende gang- og turmuligheter i Moelv, for alternativ 2 (søndre)

Alternativ 1 (nordre): Nytt kryss ved Sandvoll. Gang- og sykkelvei føres inn på Eriksrudvegen i nordre del av krysset (1)

Alternativ 2: Ny rundkjøring (1) og nytt kryss på Skulhusberget (2)

Illustrasjon som viser hvordan forholdene på Fjordheim vil bli i alternativ 2 (søndre). Kilde: COWI AS

Eksisterende Mjøsbru knytter seg til Eriksrudvegen, og går over ny E6. Kilde: COWI AS

Alternativ 1: Ny løsmassetunnel ved Putten (1) og landingspunkt for ny Mjøsbru (2)