Buffer Zuid

Aanleiding

Aan de zuidkant van het Bargerveen komt een bufferzone van maar liefst 220 hectare: Buffer Zuid. De buffer loopt als een soort strook van 500 meter breed, langs de huidige Stheemanstraat, van de Duitse grens tot aan de Kerkenweg.  

Voor de inrichting van Buffer Zuid is één ding leidend: het herstel van de waterhuishouding in het Bargerveen. Samen met betrokken partijen proberen we te komen tot de meest ideale inrichting van het gebied. Daarbij moet worden voldaan aan twee belangrijke, maar schijnbaar tegengestelde eisen:

  • Een hogere waterstand ten behoeve van de natuurdoelen in het Bargerveen 

  • Een lagere (grond)waterstand ten behoeve van de omliggende landbouw 

De Buffer Zuid is één van de buffergebieden rondom het Bargerveen. Samen vormen die een ring van gebieden met een hogere (grond)waterstand die het hoogveen beschermen.

Een overzicht van het Bargerveen en de omliggende buffergebieden


Watersysteem

Om dit te bereiken zijn veel berekeningen gedaan naar de waterstand. De conclusie is dat er veel water in de bufferzone komt te staan. Van oost naar west hebben we het gebied in 4 ‘vakken’ verdeeld. In het eerste vak aan de oostkant komt ongeveer 40% van het oppervlak onder water te staan, in het tweede vak 70% en in de westelijke twee vakken 90%. Deze grote hoeveelheden water helpen voorkomen dat het water weglekt uit het Bargerveen. De Stheemansstraat wordt op dit moment al verlegd. Hierdoor wordt de nieuwe contour buiten al zichtbaar. 

De buffer wordt omringd door kades en ook tussen de ‘vakken met verschillende peilen’ liggen kades. Hoge waterstanden in de buffer zijn nodig om zoveel mogelijk tegendruk te geven voor het Bargerveen. Het water in de buffer komt uit het Bargerveen en uit de omgeving  Het schone ‘natuurwater’  willen we graag vasthouden. Daarnaast wordt er ook voedselrijker ‘landbouwwater’ aangevoerd vanuit de andere kant van Weiteveen. Dit doen we om zo min mogelijk water aan te voeren vanuit het IJsselmeer. Wateraanvoer is nodig omdat er water infiltreert in de ondergrond. Om dit ‘landbouwwater’ geschikt te maken voor natuurontwikkeling wordt het eerste door een IJzerzandfilter geleid. Zo worden fosfaten uit het water gehaald, waardoor de waterkwaliteit sterk verbetert. 

Buffer Zuid - Watersysteem

Natuur en landschap

Het gebied ziet er straks heel natuurlijk uit met veel water en rietmoeras. Dit maakt het aantrekkelijk voor veel verschillende diersoorten. Er zijn ook duidelijke verwijzingen naar het cultuurlandschap. Lange lijnen van singels en (onderwater)sloten verwijzen naar het slagenlandschap van de veenontginning. Eilanden in de waterplassen verwijzen naar erven die in het verleden aan de rand van het veen hebben gelegen. Ze worden straks een rustplek voor vogels en vissen. 

Buffer Zuid - Natuur en landschap

Recreatie

De Buffer Zuid krijgt de functie ‘natuur’, maar er is ook ruimte voor recreatief gebruik. Er worden allerlei wandel- en fietspaden aangelegd zodat het gebied goed te beleven wordt. Het gaat om goed toegankelijke, verharde paden, maar ook om meer avontuurlijke, smalle graspaadjes. Met een kano is het gebied ook vanaf het water te beleven. Hiervoor worden kanosteigertjes aangelegd. Midden in het gebied komt ook een uitkijkpunt: een leuke plek om naar toe te wandelen en fietsen en uit te kijken over het gebied. Daarnaast is er voor een toekomstige eigenaar ook de mogelijkheid om te ondernemen. Er is een plek gereserveerd voor eventuele horeca, kanoverhuur en kleinschalige verblijfsrecreatie. De realisatie hiervan is afhankelijk van particuliere ondernemers.   

Buffer Zuid - Recreatie

Buffer Zuid

Prolander

Een overzicht van het Bargerveen en de omliggende buffergebieden