Sveriges 56 nationalarv

UNESCO har sina världsarv, här är förslag till svenska nationalarv

Femtiosex platser med stor betydelse för Sveriges kultur, historia, välfärd och natur. Femtiosex platser du bör ha koll på som svensk. Och en hyllning till våra stora idrottare födda femtiosex!

UNESCO delar in världsarven i "kulturarv", dvs mänskliga skapelser, och "naturarv", sådant som naturen skapat på egen hand. Världens underverk är till antalet sju. Här är det en för liten siffra, därför är den dubblad och för kulturverken utspridd på Sveriges tre landsdelar. Då blev det femtiosex. Skrolla dig nedåt och följ med på kartan. Applikationen funkar bäst med en lite större skärm. Källorna är, förutom egna upplevelser, främst wikipedia och boken "Upplev Sverige (Bonnier)". Bilderna är från wikipedia.

Länk till karta med världsarv och annat bevarandevärt från UNESCO:  http://www.unesco.se/sverigekartan/ 

14 Kulturverk i Norrland

1KN. Malmfälten, Kiruna och Gällivare

1KN. Malmfälten, Kiruna och Gällivare. Click to expand.

Malmfälten har två hjärtan, Kiruna och Gällivare. Kirunagruvan är världens största underjordgruva, en grundpelare till Sveriges rikedom. Gruvans expansion gör att hela staden måste flyttas, därför byggs nu en ny stadskärna några kilometer öster om den nuvarande. Så passa på att se ”gamla” Kiruna innan det försvinner!

2KN. Porjus kraftverk och Malmbanan

2KN. Porjus kraftverk och Malmbanan. Click to expand.

Malmbanan mellan Luleå och Narvik öppnade i sin helhet 1902. Då drog ånglok malmtågen från gruvorna i Kiruna och Gällivare till hamnarna i Narvik och Luleå. För att kunna öka kapaciteten krävdes annat bränsle än ånga, och 1915 började elektrifieringen av banan. Det var den första längre sträcka i Sverige som elektrifierades, och det skapade den standard för elektrifierad järnväg som finns än idag.

3KN. Sapmi, Jokkmokk

3KN. Sapmi, Jokkmokk. Click to expand.

Sapmi är ett vagt definierat område som sträcker sig från Kolahalvön (Ryssland) i nordost till norra Dalarna i söder. Jokkmokk är Sapmis inofficiella huvudort i Sverige, och det är en gåta (tycker jag) att Sametingets nya plats för parlamentet inte blir där. Centrum för nationalarvet är Ájtte Samemuseum i Jokkmokk, emn det finns så mycket mer att se och lära om den samiska kulturen.

4KN. Struves meridianbåge, Tornedalen

4KN. Struves meridianbåge, Tornedalen. Click to expand.

Som teknisk lantmätare känns detta som ett givet besöksmål! Under 1700-talet rasade en strid i akademiska kretsar om Jordens form. Var den avplattad vid polerna eller vid ekvatorn? Den franske geodeten Pierre de Maupertuis mätte genom triangulering hur lång en latitudgrad var i Tornedalen och jämförde det med hur lång en grad vid ekvatorn var. Hans mätningar avgjorde striden, Jorden är tillplattad vid polerna.

5KN. Bodens fästning, Boden

5KN. Bodens fästning, Boden. Click to expand.

De flesta känner den som en tändstickstavla från Karl-Bertil Jonsson på julafton, men Bodens fästning är så mycket mer. Att verka utan att synas var mottot.

6KN. Gammelstaden, Luleå

6KN. Gammelstaden, Luleå. Click to expand.

Ett av UNESCOs världsarv! Långa avstånd och dåliga vägar i kombination med kyrkoplikt, gjorde att bönder byggde övernattningslägenheter runt sockenkyrkorna.

7KN. Guldriket, Boliden

7KN. Guldriket, Boliden. Click to expand.

Fynd av enstaka guldrika block gjorde att man 1924 provborrade i Fågelmyren, tre mil väster om Skellefteå. Det gav träff på Europas rikaste guldfyndighet och startskottet för öppnandet av fler gruvor i Skelleftefältet, eller ”Guldriket” om man så vill. Runt fyndigheten växte gruvsamhället Boliden, med sin speciella stadsplan, upp.

8KN. Fatmomakke, Vilhelmina

8KN. Fatmomakke, Vilhelmina. Click to expand.

Kyrkstäder finns inte bara längs kusten och i inlandet. Även nybyggare och samer långt upp i fjällvärlden skulle ha en chans till nöje för både kropp och själ. Fatmomakke kyrkstad vid den stora Kultsjön är den kanske bäst bevarade. Här finns en relativt stor kyrka som bara användes vid större helger då det inte finns någon fast bebyggelse runt kyrkan. Här firade nybyggare och samer tillsammans (eller kanske var det mer sida vid sida…) de stora högtiderna.

9KN. Hällristningarna i Nämforsen, Sollefteå

9KN. Hällristningarna i Nämforsen, Sollefteå. Click to expand.

Minst 2500 figurer har man hittat i ett av Europas största hällristningsområden. Det finns även flera fyndrika boplatser i närheten. Varje år hålls folk- och världsmusikfestivalen ”Urkult” på platsen, som en slags hyllning och fortsättning för de som en gång skapade hällristningarna.

10KN. Republiken Jämtland, Östersund

10KN. Republiken Jämtland, Östersund. Click to expand.

Republiken är både saga och verklighet. Idag är det mest något som ”skägget” Yngve Gamlin m.fl. hittade på under 1960-talet. Republiken har en egen president, ett eget språk (jamtska), en egen flagga och annat som visar att Jämtland (och Härjeådalen) skiljer ut sig. Jämtland är ju också ett av Sveriges ”nyaste” landskap, vid freden i Brömsebro 1645 övergick de från Norge till Sverige. Alla socknar utom Hammerdal som man lär ha missat i fredsfördraget.

11KN. Döda fallet, Ragunda

11KN. Döda fallet, Ragunda. Click to expand.

Torrlagda älvsfåror finns det lite här och var i landet, inte minst genom vattenkraftsutbyggnaden och anpassningar till flottning. Men ingen har nog samma dramatiska historia som Döda Fallet i Ragunda.

12KN. Stenstaden, Sundsvall

12KN. Stenstaden, Sundsvall. Click to expand.

Den 25 juni 1888 så brann hela Sundsvalls centrum ner, även Umeå brann ner samma dag. Träpatronernas träpalats låg i aska, men deras pengar fanns kvar. Ur askan reste sig pampiga hus i sten som gjorde att Sundsvall mer såg ut att höra hemma i Mellaneuropa än i norra Sverige.

13KN. Hälsingegårdarna

13KN. Hälsingegårdarna. Click to expand.

Hälsingegårdar är ett UNESCO världsarv där sju typiska gårdar är representanter.

14KN. Inlandsbanan

14KN. Inlandsbanan. Click to expand.

Sveriges sista stora järnvägsbygge brukar det kallas, vi får hoppas att det snart inte är sant (tänker bl.a. på Norrbotniabanan). Riksdagen tog 1907 beslut om att bygga en sammanhängande bana genom Svealands och Norrlands inland. Genom att köpa upp privata järnvägar och komplettera dessa, så kunde man skapa delen mellan Östersund och Kristinehamn.

1KN. Malmfälten, Kiruna och Gällivare

Malmfälten har två hjärtan, Kiruna och Gällivare. Kirunagruvan är världens största underjordgruva, en grundpelare till Sveriges rikedom. Gruvans expansion gör att hela staden måste flyttas, därför byggs nu en ny stadskärna några kilometer öster om den nuvarande. Så passa på att se ”gamla” Kiruna innan det försvinner!

I Gällivare finns koppargruvan Aitik med Europas största dagbrott, och i framtiden Sveriges djupaste sjö. Det finns även gruvor i Malmberget, Svappavaara och Pajala. Gruvan i Malmerget ger upphov till ras i samhället Malmberget, och sedan många år är tätorten delad av ”Gropen” i två halvor. Nu pågår en avveckling av hela den bebyggelse som är kvar, och nya stadsdelar byggs i Gällivare dit folk flyttar, med eller utan sitt hus.

Bonus: Ishotellet i Jukkasjärvi, öppet både sommar och vinter. Kyrkan i Kiruna. Gropen och Kåkstaden i Malmberget. Stadsflytten i Kiruna och Samhällsomvandlingen i Gällivare och Malmberget. Rymdbasen Esrange. Kebnekaise.

2KN. Porjus kraftverk och Malmbanan

Malmbanan mellan Luleå och Narvik öppnade i sin helhet 1902. Då drog ånglok malmtågen från gruvorna i Kiruna och Gällivare till hamnarna i Narvik och Luleå. För att kunna öka kapaciteten krävdes annat bränsle än ånga, och 1915 började elektrifieringen av banan. Det var den första längre sträcka i Sverige som elektrifierades, och det skapade den standard för elektrifierad järnväg som finns än idag.

Kraften hämtades från det stora kraftverket i Porjus som under fem år byggts för ändamålet. Långt ute i väglöst land uppfördes det som då var Sveriges största vattenkraftverk (idag är det trea på topplistan). Det var starten för den extremt stora utbyggnaden av Lule älv.

Åk uppströms från Vuollerim längs Stora och Lilla Lule älvar, ända till Kvikkjokk och Ritsem. Det är fascinerande och förskräckande att se vilken enorm påverkan vattenkraftsutbyggnaden har på närmiljön. Kanske svårt för oss som inte bor där att förstå vilka uppoffringar lokalbefolkningen gjort för att Sverige ska ha billig el. Ritsem, Suorva, Porjus, Harsprånget, Ligga, Messaure, Vuollerim, Padjerim, Akkats och Tjåmotis är namn som både låter som en saga och som en mardröm.

Bonus: Lancastern. Öde samhällen i Harsprånget och Messaure. Åka tåg på Malmbanan, eller bil längs E10 mellan Kiruna och Narvik. Enligt många Sveriges vackraste väg- och järnvägssträcka!

3KN. Sapmi, Jokkmokk

Sapmi är ett vagt definierat område som sträcker sig från Kolahalvön (Ryssland) i nordost till norra Dalarna i söder. Jokkmokk är Sapmis inofficiella huvudort i Sverige, och det är en gåta (tycker jag) att Sametingets nya plats för parlamentet inte blir där. Centrum för nationalarvet är Ájtte Samemuseum i Jokkmokk, emn det finns så mycket mer att se och lära om den samiska kulturen.

Andra viktiga platser i Sapmi är Silvermuséet i Arjeplog, Sametinget i Kiruna, samiska kyrkstäder i t.ex. Jokkmokk, Arvidsjaur, Fatmomakke, Ankarede. Vågar man sig utrikes så är de samiska huvudorterna i Norge Kautokeino och Karasjok, och i Finland Enare.

Bonus: Planera besöket till första veckan i februari, då är det Jokkmokks marknad! Själva marknaden är i tre dagar, men det pågår kulturella aktiviteter under hela veckan innan marknadsdagarna. Jokkmokk är en av portarna till världsarvet och naturverket Laponia. Vuollerim och utställningen ”Vuollerim 6000”.

4KN. Struves meridianbåge, Tornedalen

Som teknisk lantmätare känns detta som ett givet besöksmål! Under 1700-talet rasade en strid i akademiska kretsar om Jordens form. Var den avplattad vid polerna eller vid ekvatorn? Den franske geodeten Pierre de Maupertuis mätte genom triangulering hur lång en latitudgrad var i Tornedalen och jämförde det med hur lång en grad vid ekvatorn var. Hans mätningar avgjorde striden, Jorden är tillplattad vid polerna.

För att mer exakt bestämma Jordens form och storlek, ledde Wilhelm von Struve en längre och mer noggrann gradmätning från Svarta havet till Ishavet i mitten av 1800-talet. Struves meridianbåge. I Sverige finns tyvärr inget besökscenter, men fyra berg (använda som mätpunkter) finns med i Världsarvet.

Bonus: Tornedalen brukar kallas världens nordligaste jordbruksbygd. Blandningen av finska och svenska ger området en speciell karaktär. Här talas meänkieli, ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. Haparanda-Torneå är en stad i två länder, och som gränsstad har den en spännande historia.

5KN. Bodens fästning, Boden

De flesta känner den som en tändstickstavla från Karl-Bertil Jonsson på julafton, men Bodens fästning är så mycket mer. Att verka utan att synas var mottot.

Insprängt i flera berg runt Boden fanns kanoner, logement, förråd, ledningcentraler mm. Hit men inte längre skulle fienden från öst kunna ta sig. Gå en guidad tur i Rödbergsfortet och känns kalla krigets vingslag!

Boden är norra Sveriges största järnvägsknut. Här strålar Malmbanan, Stambanan genom övre Norrland och Haparandabanan samman. Även om ”bara” Malmbanan och Inlandsbanan tas upp som nationalarv, så är nog stambanorna de viktigaste infrastrukturinvesteringarna som Sverige gjorde på 1800-talet!

Bonus. I Boden finns Vilda Västernstaden ”Western Farm” och även ett fint äventyrsbad. Några mil uppströms Luleälven, i Harads finns exklusiva och världsberömda Tree Hotel, med boende i trädkojor och på flottar i älven. Storforsen vid Vidsel i Piteälven kombinerat med utsikten från Hundberget i Älvsbyn är också väl värd en heldagsutflykt.

6KN. Gammelstaden, Luleå

Ett av UNESCOs världsarv! Långa avstånd och dåliga vägar i kombination med kyrkoplikt, gjorde att bönder byggde övernattningslägenheter runt sockenkyrkorna.

Kyrkstäderna var inte enbart till för kyrkobesök, i samband med stora kyrkhelger så hölls marknader och stora fester. Här knöts många vänskaps- och kärleksband mellan invånarna. Kyrkstaden ”Gammelstaden”, som egentligen är gamla Luleå, när staden fick stadsrättigheter 1621 så byggdes en ny stad upp på nuvarande plats.

Bonus: Det finns många fler kyrkstäder i norra Sverige. Öjebyn (Piteå), Bonnstan (Skellefteå) och Lövånger är några. I Luleå finns ett stort utbud av handel, nöjen och upplevelser. Sveriges första köpcentrum Shopping, ett järnvägsmuseum och Teknikens Hus (ett science center) är några tips.

7KN. Guldriket, Boliden

Fynd av enstaka guldrika block gjorde att man 1924 provborrade i Fågelmyren, tre mil väster om Skellefteå. Det gav träff på Europas rikaste guldfyndighet och startskottet för öppnandet av fler gruvor i Skelleftefältet, eller ”Guldriket” om man så vill. Runt fyndigheten växte gruvsamhället Boliden, med sin speciella stadsplan, upp. 

Guldriket är ett samlingsnamn för fler besöksmål kopplat till gruvverksamheten. Där finns bl.a. smältverket Rönnskär i Skelleftehamn där mineraler från gruvorna och metallskrot blir nya metaller. I Varuträsk finns en av världens mineralrikaste platser, i Örträsk finns ett besökscenter för världens längsta linbana som transporterade malm från Kristineberg till Boliden. I Kristineberg finns underjordskyrkan S:t Anna till minne av den kristusbild i vit kvarts som framträdde efter en sprängning i gruvan 1946.

Bonus: Besök Svansele Vildmarkcenter med naturrum, snöskotersafari mm.Vid den nedlagda Varuträskgruvan finns idag ”Skellefteå Adventure Park” med höghöjdsbanor och ziplines. I Skellefteå finns kyrkstaden ”Bonnstan” med den stora och vackra Landskyrkan. För barnen finns science centret Exploratoriet vid Skellefteå museum. Och här bygger just nu företaget Northvolt Europas största batterifabrik. I Kalvträsk söder om Boliden, hittades väldens kanske äldsta skida, 5200 år gammal. Orginalet finns på Västerbottens museum i Umeå.

8KN. Fatmomakke, Vilhelmina

Kyrkstäder finns inte bara längs kusten och i inlandet. Även nybyggare och samer långt upp i fjällvärlden skulle ha en chans till nöje för både kropp och själ. Fatmomakke kyrkstad vid den stora Kultsjön är den kanske bäst bevarade. Här finns en relativt stor kyrka som bara användes vid större helger då det inte finns någon fast bebyggelse runt kyrkan. Här firade nybyggare och samer tillsammans (eller kanske var det mer sida vid sida…) de stora högtiderna.

Lästips: Bernard Nordh har skrivit flera böcker om fjällvärldens nybyggares vedermödor, mest känd är ”I Marsfjällets skugga”.

Bonus: Vägen över fjällplatån Stekenjokk (Vildmarksvägen mellan Vilhelmina och Strömsund), den är öppen 6/6-15/10. Det finns mängder av sevärdheter längs vägen: Vilhelmina kyrkby, Trappstegsforsen, Marsfället, Saxnäs med Ricklundgården, Norgefarargården i Klimpfjäll, Ankarede kyrkstad, Korpens öga i Jorm, Hällingsåfallet, Jätten Jorm från Dunderklumpen på hembygdsområdet i Strömsund. Med mycket mera.

9KN. Hällristningarna i Nämforsen, Sollefteå

Minst 2500 figurer har man hittat i ett av Europas största hällristningsområden. Det finns även flera fyndrika boplatser i närheten. Varje år hålls folk- och världsmusikfestivalen ”Urkult” på platsen, som en slags hyllning och fortsättning för de som en gång skapade hällristningarna.

Bonus: Ramsele är släktforskningens ”huvudstad” i Sverige, tack vare att SVAR har sitt huvudkontor där. Nedströms Ångermanälven finns Ådalen med minnet av Ådalskravallerna i Lunde 1931, Sandöbron, Höga Kustenbron och hela Höga Kustens världsarv.

10KN. Republiken Jämtland, Östersund

Republiken är både saga och verklighet. Idag är det mest något som ”skägget” Yngve Gamlin m.fl. hittade på under 1960-talet. Republiken har en egen president, ett eget språk (jamtska), en egen flagga och annat som visar att Jämtland (och Härjeådalen) skiljer ut sig. Jämtland är ju också ett av Sveriges ”nyaste” landskap, vid freden i Brömsebro 1645 övergick de från Norge till Sverige. Alla socknar utom Hammerdal som man lär ha missat i fredsfördraget.

Men Jämtland har faktiskt också en äkta historia av självständighet. Fram till slaget vid Andersön 1178 där en jämtländsk armé förlorade till den norska, så hade Jämtland ett relativt eget styre med Frösön som centralort. På det stora friluftsmuséet Jamtli beskrivs Jämtlands historia från dåtid till nutid, kombinerat med en liten nöjespark. Missa inte den unika Överhogdalstapeten!

Bonus: Spana efter Storsjöodjuret. Wilhelm Peterson-Bergers hem ”Sommarhagen” på Frösön. Åre med bergbanan, sommar som vinter. 

11KN. Döda fallet, Ragunda

Torrlagda älvsfåror finns det lite här och var i landet, inte minst genom vattenkraftsutbyggnaden och anpassningar till flottning. Men ingen har nog samma dramatiska historia som Döda Fallet i Ragunda.

Under 1700-talet kom olika förslag på hur flottningen från Jämtland till kusten, kunde förbättras. Ett förslag var att gräva en kanal förbi den stora forsen Gedungen. Köpmannen Magus ”Vild-hussen” Huss åtog sig uppdraget. Man började gräva och Den 6-7/7 1796 så bröt sig älven okontrollerat igenom åsen, på bara fyra timmar tömdes hela Ragundasjön och en enorm flodvåg svepte nedströms Indalsälven och tog med sig allt i dess väg.

Bonus: Thailändska paviljongen i Utanede. Lidens gamla kyrka. Träslotten i Skyttmon. Spökprästgården i Borgvattnet.

12KN. Stenstaden, Sundsvall

Den 25 juni 1888 så brann hela Sundsvalls centrum ner, även Umeå brann ner samma dag. Träpatronernas träpalats låg i aska, men deras pengar fanns kvar. Ur askan reste sig pampiga hus i sten som gjorde att Sundsvall mer såg ut att höra hemma i Mellaneuropa än i norra Sverige.

Bonus: Utsikten från Södra berget och friluftsmuséet på Norra berget. 

13KN. Hälsingegårdarna

Hälsingegårdar är ett UNESCO världsarv där sju typiska gårdar är representanter.

I Norrland finns inga slott och herremän brukar det heta. De bördiga jordbruksbygderna i Hälsingland gjorde många bönder rika. Bönderna manifesterade sin rikedom genom att bygga stort, detaljrikt och av god kvalitet. Deras gårdar var nästan som små byar eller företag i sig.

De sju gårdarna är:

 Erik-Anders  i Asta utanför  Söderala 

 Bonus: Hårgaberget i Sibo, Emigrantmuséet i Alfta.

14KN. Inlandsbanan

Sveriges sista stora järnvägsbygge brukar det kallas, vi får hoppas att det snart inte är sant (tänker bl.a. på Norrbotniabanan). Riksdagen tog 1907 beslut om att bygga en sammanhängande bana genom Svealands och Norrlands inland. Genom att köpa upp privata järnvägar och komplettera dessa, så kunde man skapa delen mellan Östersund och Kristinehamn.

Mellan Gällivare och Östersund byggdes ny järnväg genom i stort sett väglöst land, och 1937 slogs den sista rallarspiken ner i byn Kåbdalis. I Sorsele finns Inlandsbanemuséet som beskriver och berättar historien, och i Moskosel finns Rallarmuséet.

Idag rullar turisttrafik mellan Gällivare och Mora på sommaren, samt enstaka tåg med anslutning till fjällturistanläggningar på vintern. Samt en del gods, främst timmer. Även om trafiken är sparsam idag och aldrig har varit särskilt omfattande, så har Inlandsbanan betytt enormt mycket för utvecklingen i norra Sveriges inland, och därmed hela landet.

Bonus: Naturligtvis är en resa längs Inlandsbanan att rekommendera! Banan är 130 mil lång så det finns det massor att se längs vägen.

14 Kulturverk i Svealand

1KS. Siljansbygden

1KS. Siljansbygden. Click to expand.

Om Skansen är ett minisverige, så är Siljansbygden ett maxiskansen. Pricken på kartan är Vasaloppets målplats, men det finns som inget riktigt centrum i Siljansbygden. Allt är en helhet. Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet är en utvald eller självvald steroetyp för Sverige.

2KS. Carl-Larssongården, Sundborn

2KS. Carl-Larssongården, Sundborn. Click to expand.

Om Siljansbygden är stereotypen av Sverige, så är Carl Larsson stereotypen av svensken. I alla fall för de ideal som fanns kring förra sekelskiftet. Han är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer, och främst är hans konst förknippad med Sverige. Carl Larsson är mest känd dels för sina målningar av historiska händelser i nationalromantisk stil, dels för sina lantliga vardagsmålningar.

3KS. Falun och Kopparbergslagen, Falun

3KS. Falun och Kopparbergslagen, Falun. Click to expand.

UNESCO världsarv. Under stormaktstiden på 1600-talet så stod gruvan i Falun för upp till två tredjedelar av världens kopparproduktion, och det var Sveriges största arbetsplats. Brytningen kan ha startat så tidigt som på 700-talet, och den upphörde 1992. Förutom koppar så är gruvan berömd för sina biprodukter, pigmenten till Falu rödfärg och falukorven.

4KS. Engelbergs bruk, Fagersta

4KS. Engelbergs bruk, Fagersta. Click to expand.

UNESCO världsarv. Tidigare fanns mängder av mindre järnbruk runt om i mellansveriges bergslag. Idag är de koncentrerade till ett fåtal stålverk. Engelbergs bruk är ett av de bäst bevarade, och är därför upptagen på UESCOS världsarvslista som symbol för alla liknande bruk.

5KS. Mårbacka, Sunne

5KS. Mårbacka, Sunne. Click to expand.

Om Carl Larsson är den stora svenska konstnärsikonen, så är Selma Lagerlöf den stora litterära nationalikonen, främst för hennes bildningsverk ”Nils Holgerssons underbara resa”. Selma föddes på gården Mårbacka i Värmland, men bodde sedan olika platser som vuxen. Gården försvann ur släkten ägo, men av pengarna från nobelpriset som hon fick 1909 kunde hon köpa tillbaka den.

6KS. Nora trästad, Nora

6KS. Nora trästad, Nora. Click to expand.

Nora får stå som symbol för alla dessa små städer som av olika anledningar stannade av i utvecklingen för hundra år sedan. Det kanske inte låter så kul, men tack vare att det inte fanns kapital som rev stadskärnan och byggde nytt, så är många gamla byggnader kvar. Och det är vi många som är tacksamma över!

7KS. Uppsala

7KS. Uppsala. Click to expand.

Sveriges fjärde största stad har mängder av händelser och platser med stor betydelse i Sveriges historia. Från kungagravarna i Gamla Uppsala till de vetenskapliga framsteg som varje dag görs på landets äldsta universitet.

8KS. Sigtuna och Skokloster

8KS. Sigtuna och Skokloster. Click to expand.

Sigtuna är Sveriges äldsta (ännu existerande) stad, grundad omkring 980 av Erik Segersäll, och också huvudort i det nya landet Sverige. De första mynten präglades här. Dagens Sigtuna har många historiska lager, från ruiner av tidig medeltid, till 1800-tal. Historien om staden berättas på Sigtuna museum.

9KS. Birka och Hovgården, Ekerö

9KS. Birka och Hovgården, Ekerö. Click to expand.

UNESCO världsarv. Birka betyder ungefär handelsplats, så det har funnits ett antal ”birka” i Sverige. Det mest kända är det som fanns på Björkö i Mälaren, troligen den första stadsbildningen i landet, från slutet av 700-talet. På Birkamuséet finns rekonstruktioner och modeller som visar hur Birka kan ha sett ut. På den här tiden var inte Mälaren en sjö, utan en havsvik, vilket gjorde att handel kunde ske med långväga gäster.

10KS. Drottningholm, Ekerö

10KS. Drottningholm, Ekerö. Click to expand.

UNESCO världsarv. Kungafamiljens bostad är ett praktfullt slott och parkanläggning. Johan III lät uppföra ett slott på platsen till sin gemål, drottning Katarina. På 1600-talet byggdes det ut, och under Gustaf III på 1700-talet fick det i stort sett nuvarande utseende.

11KS. Skogskyrkogården, Stockholm

11KS. Skogskyrkogården, Stockholm. Click to expand.

UNESCO världsarv. Sveriges största begravningsplats är ritad 1915-1940 av de kända arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. De fem kapellen, krematoriet, en stor minneslund i form av en kulle och de 100000 gravplatserna skapar en arkitektonisk helhet. Den strama och diskreta arkitekturen låter grönskan och minneslundarna vara i centrum.

12KS. Regalskeppet Wasa, Stockholm

12KS. Regalskeppet Wasa, Stockholm. Click to expand.

Från brakfiasko till stor succé. Regalskeppet Vasa hann segla en mycket kort bit innan hon kantrade och sjönk på sin jungfrufärd 1628. En del utrustning bärgades redan på 1600-talet, men det mesta blev kvar i djupet ända till 1961 då skeppet åter bryter vattenytan.

13KS. Gripsholms slott och Mariefred

13KS. Gripsholms slott och Mariefred. Click to expand.

Dagens Gripsholm ser i princip ut som det slott Gustaf Vasa lät bygga. På samma plats stod tidigare en borg från 1300-talet som Bo Jonsson Grip uppförde, därav namnet Gripsholm. Grip är den störste private jordägare som någonsin funnits i landet.

14KS. Kvarntorpshögen, Kumla

14KS. Kvarntorpshögen, Kumla. Click to expand.

Fracking är en omdiskuterad metod för att utvinna gas och olja ur alunskiffer. Dels på grund av miljö- och hälsorisker från de kemikalier som används, dels för de stora markområden som tas i anspråk. Under andra världskriget blev oljebristen stor i Sverige, därför startades utvinning genom fracking i Kvarntorp i Närke.

1KS. Siljansbygden

Om Skansen är ett minisverige, så är Siljansbygden ett maxiskansen. Pricken på kartan är Vasaloppets målplats, men det finns som inget riktigt centrum i Siljansbygden. Allt är en helhet. Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet är en utvald eller självvald steroetyp för Sverige.

Den ikoniska skidtävlingen Vasaloppet är numera en åretruntindustri med vandring och cykel. Älvdalsmålet lär vara det närmaste fornnordiska man kommer. Gustaf Vasa må ha tänjt lite på sanningen om sina äventyr i Dalarna, men de är en del av Sveriges själ. Midsommar i Leksand, bryggan, cruising och Dalhalla i Rättvik, dalahästar i Nusnäs, Zorn i Mora, porfyr i Älvdalen, gårdarna på Sollerön, utsikten från Gesundaberget, spelmän i Orsa, fäbodar överallt… listan kan göras hur lång som helst!

Bonus: Hur mycket som helst!

2KS. Carl-Larssongården, Sundborn

Om Siljansbygden är stereotypen av Sverige, så är Carl Larsson stereotypen av svensken. I alla fall för de ideal som fanns kring förra sekelskiftet. Han är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer, och främst är hans konst förknippad med Sverige. Carl Larsson är mest känd dels för sina målningar av historiska händelser i nationalromantisk stil, dels för sina lantliga vardagsmålningar.

Stockholmaren Carl var gift med konstnären Karin som hade sina rötterna i Dalarna. De tillbringade allt mer av sin tid i Sundborn utanför Falun och 1901 flyttade till gården Lilla Hyttnäs för gott. Efter om- och tillbyggnader är den nu mer känd som ”Carl-Larssongården”.

Bonus: Målningar av Carl Larson finns på många platser i världen, kanske främst på Nationalmuseum i Stockholm.

3KS. Falun och Kopparbergslagen, Falun

UNESCO världsarv. Under stormaktstiden på 1600-talet så stod gruvan i Falun för upp till två tredjedelar av världens kopparproduktion, och det var Sveriges största arbetsplats. Brytningen kan ha startat så tidigt som på 700-talet, och den upphörde 1992. Förutom koppar så är gruvan berömd för sina biprodukter, pigmenten till Falu rödfärg och falukorven.

Kopparbergslagen är benämningen på gruvområdet kring Falun, och är en del av Dalabergslagen. Av alla de koppargruvor som funnits i mellansveriges Bergslag, är endast den i Garpenberg fortfarande i drift.

Bonus: ”Väster Silvberg” (eller Stollberget) utanför Smedjebacken är också en av Sveriges äldsta gruvor. Sala Silvergruva har precis som Falu gruva haft en enormt stor betydelse i Sveriges historia. Det finns närmast oändligt med större och mindre gamla gruvhål i Bergslagen.

4KS. Engelbergs bruk, Fagersta

UNESCO världsarv. Tidigare fanns mängder av mindre järnbruk runt om i mellansveriges bergslag. Idag är de koncentrerade till ett fåtal stålverk. Engelbergs bruk är ett av de bäst bevarade, och är därför upptagen på UESCOS världsarvslista som symbol för alla liknande bruk.

Engelbergs bruk är också starkt förknippad med Engelbrekt Engelbrektsson som har en stor roll i Sveriges senmedeltida historia. Rikedomen som gruvorna och bruken i bergslagen skapade spred sig nedströms åar och sjöar till städer som Arboga, Köping, Västerås och Stockholm. Där handlade köpmännen med folk från världens (eller i alla fall Europas) alla hörn med dess järn- och kopparprodukter. Pengar och makt går hand i hand, så rikedomarna i området har haft stor inverkan på Sveriges historia genom många uppror och andra maktspel.

Bonus: ”Ekomuseum bergslagen” är en samlingsportal för massor av intressanta besöksmål i området, bl.a. Oljeön i Ängelsberg.

5KS. Mårbacka, Sunne

Om Carl Larsson är den stora svenska konstnärsikonen, så är Selma Lagerlöf den stora litterära nationalikonen, främst för hennes bildningsverk ”Nils Holgerssons underbara resa”. Selma föddes på gården Mårbacka i Värmland, men bodde sedan olika platser som vuxen. Gården försvann ur släkten ägo, men av pengarna från nobelpriset som hon fick 1909 kunde hon köpa tillbaka den.

Bonus: Astrid Lindgren med miljöerna kring Vimmerby, och August Strindberg med Stockholmsmiljöer är naturligtvis också två mycket betydande författare för Sveriges kulturhistoria. Svenska rallyt med Torsby som huvudort. Rottneros herrgård. Den vackra bygden runt Frykensjöarna.

6KS. Nora trästad, Nora

Nora får stå som symbol för alla dessa små städer som av olika anledningar stannade av i utvecklingen för hundra år sedan. Det kanske inte låter så kul, men tack vare att det inte fanns kapital som rev stadskärnan och byggde nytt, så är många gamla byggnader kvar. Och det är vi många som är tacksamma över!

Andra mysiga och sevärda småstäder i klass med Nora i Sverige är (utan rangordning): Visby, Ystad, Vadstena, Eksjö, Söderköping, Hjo, Vaxholm, Mariefred, Trosa, Arboga, Sigtuna, Borgholm, Lycksele, Laholm, Säter, Åmål,… listan kan göras lång!

Bonus: Sveriges första riktiga järnväg gick mellan Nora och Örebro, via Ervalla. Sveriges äldsta stationshus finns i Järle.

7KS. Uppsala

Sveriges fjärde största stad har mängder av händelser och platser med stor betydelse i Sveriges historia. Från kungagravarna i Gamla Uppsala till de vetenskapliga framsteg som varje dag görs på landets äldsta universitet.

Man kan säga att det var här Sverige bildades. I slaget vid Fyrisvallarna (omkring år 980) nära Gamla Uppsala, lär Erik Segersäll ha segrat och därmed sammanfört Svealand, östra och västra Götaland till ett enat Sverige.

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrka (119 meter lång och 119 meter hög), invigdes 1435 och är centrum för svenska kyrkan. Här är Erik den helige, Gustaf Vasa, Carl von Linné och många andra kändisar begravda.

Bonus: Uppsala slott. Uppsala universitet med Gustavianum. Linnéträdgården. Botaniska trädgården. Valborgsfirande, om du är student… annars kan du välja en annan plats. Pelle Svanslös. Örbyhus slott där Erik XIV lär ha ätit sin sista ärtsoppa.

8KS. Sigtuna och Skokloster

Sigtuna är Sveriges äldsta (ännu existerande) stad, grundad omkring 980 av Erik Segersäll, och också huvudort i det nya landet Sverige. De första mynten präglades här. Dagens Sigtuna har många historiska lager, från ruiner av tidig medeltid, till 1800-tal. Historien om staden berättas på Sigtuna museum.

Skoklosters slott strax norr om Sigtuna är det största privata hus som någonsin byggt i Sverige, och räknas till ett av Europas främsta barockslott. Byggherren Carl Gustaf Wrangel gjorde sin förmögenhet på affärer och krigsbyten under Sveriges krig i centraleuropa. Slottet blev aldrig helt färdigställt. När Wrangel dog 1676 avstannade bygget, och det finns delar där man kan tro att hantverkarna lämnade igår.

Bonus: Det finns många slott i närheten av Sigtuna, t.ex. Rosersberg, Skånelaholm och Steninge.

9KS. Birka och Hovgården, Ekerö

UNESCO världsarv. Birka betyder ungefär handelsplats, så det har funnits ett antal ”birka” i Sverige. Det mest kända är det som fanns på Björkö i Mälaren, troligen den första stadsbildningen i landet, från slutet av 700-talet. På Birkamuséet finns rekonstruktioner och modeller som visar hur Birka kan ha sett ut. På den här tiden var inte Mälaren en sjö, utan en havsvik, vilket gjorde att handel kunde ske med långväga gäster.

Hovgården på Adelsö är en gammal kungsgård. De som styrde handeln i Birka, och därmed över stora delar av Svealand, bodde på Hovgården. Det finns rester av en borgkonstruktion, hamnanläggning och kyrka. Senare byggde Magnus Ladulås en försvarsanläggning, Alsnö hus, på samma plats.

10KS. Drottningholm, Ekerö

UNESCO världsarv. Kungafamiljens bostad är ett praktfullt slott och parkanläggning. Johan III lät uppföra ett slott på platsen till sin gemål, drottning Katarina. På 1600-talet byggdes det ut, och under Gustaf III på 1700-talet fick det i stort sett nuvarande utseende.

11KS. Skogskyrkogården, Stockholm

UNESCO världsarv. Sveriges största begravningsplats är ritad 1915-1940 av de kända arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. De fem kapellen, krematoriet, en stor minneslund i form av en kulle och de 100000 gravplatserna skapar en arkitektonisk helhet. Den strama och diskreta arkitekturen låter grönskan och minneslundarna vara i centrum.

Bonus: I Södra Stockholm finns många fina och rofyllda grönområden, t.ex. Nackareservatets och Orlångens naturreservat, samt naturligtvis Tyresta Nationalpark.

12KS. Regalskeppet Wasa, Stockholm

Från brakfiasko till stor succé. Regalskeppet Vasa hann segla en mycket kort bit innan hon kantrade och sjönk på sin jungfrufärd 1628. En del utrustning bärgades redan på 1600-talet, men det mesta blev kvar i djupet ända till 1961 då skeppet åter bryter vattenytan.

Vasa var tänkt att bli symbolen för Sverige som spirande militär och politisk stormakt. Kung Gustav II Adolf var i Polen och krigade mot sin kusin Sigismund som gärna ville ha tillbaks den svenska tronen, och runt hörnet lurade en svensk inblandning i trettioåriga kriget. Istället för stormaktssymbol är nu Vasa ett världsunikt dokument från 1628. Inte minst de 1000-tals vardagsföremål som bärgades, kan berätta mycket om livet på 1600-talet.

Bonus: Det finns massor av muséer och andra nöjen på Djurgården där Vasamuséet ligger. ABBA The Museum, Junibacken, Gröna Lund, Skansen, Waldemars udde, Sjöfartsmuséet, Tekniska muséet mm.

13KS. Gripsholms slott och Mariefred

Dagens Gripsholm ser i princip ut som det slott Gustaf Vasa lät bygga. På samma plats stod tidigare en borg från 1300-talet som Bo Jonsson Grip uppförde, därav namnet Gripsholm. Grip är den störste private jordägare som någonsin funnits i landet.

Slottet var tänkt som en försvarsborg, lätt att försvara med sitt läge en bit in i landet mot både inhemska och utländska hot. Men genom åren har den mest använts som kunglig bostad under längre eller kortare tider, av t.ex. Gustaf III. Den avsatte kungen Erik XIV satt fängslad här av sin bror Johan III. Förutom själva slottet är Statens Porträttsamling mycket sevärd.

Som en slags bruksort för de som arbetade på slottet och dess ägor, så växte staden Mariefred fram. Namnet kommer från klostret Pax Mariae, som på 1400-talet låg där staden kyrka står. På sommaren finns en ångbåtsförbindelse mellan Stockholm och Mariefred.

Bonus: Smalspårig museijärnväg mellan Mariefred och Läggesta. Domkyrkan i Strängnäs där Gustaf Vasa den 6/6 1523 valdes till kung över Sverige. Åkers Styckebruks bevarade bruksmiljö.

14KS. Kvarntorpshögen, Kumla

Fracking är en omdiskuterad metod för att utvinna gas och olja ur alunskiffer. Dels på grund av miljö- och hälsorisker från de kemikalier som används, dels för de stora markområden som tas i anspråk. Under andra världskriget blev oljebristen stor i Sverige, därför startades utvinning genom fracking i Kvarntorp i Närke.

Brytningen med en årsproduktion på ca 100 000 kubikmeter olja pågick fram till 1966. Det mest iögonfallande spåret är Kvarntorpshögen, en hundra meter hög slagghög vars innandöme fortfarande är upp till 700 grader varmt. Högen är Närkeslättens högsta punkt, och finns en skidbacke och skulpturparken Konst på hög.

Bonus: Örebro med svampen och slottet. Mysiga lilla staden Askersund. Sveriges största järnvägsknut Hallsberg, med bl.a. en stor modelljärnväg.

14 Kulturverk i Götaland

1KG. Dalslands kanal

1KG. Dalslands kanal. Click to expand.

Akvedukten i Håverud är både en unik skapelse i sig, och mycket speciellt inpassad i naturen. Konstruktören Nils Ericsson är mest känd för de stora järnvägsbyggnationerna i slutet av 1800-talet, men han var även inblandad i de Göta kanal och Dalslands kanal.

2KG. Hällristningsområdet i Tanum

2KG. Hällristningsområdet i Tanum. Click to expand.

UNESCO världsarv. Omkring Tanum finns flera områden med hällristningar. Den största och mest kända hällen är Vitlycke. Här finns närmare 300 hällristningar av hög kvalitet från bronsåldern. Även vid hällarna i Fossum och Litsleby finns imponerande ristningar.

3KG. Göta kanal

3KG. Göta kanal. Click to expand.

Planerna att förbinda Östersjön och Västerhavet med ett kanalsystem för att slippa passera danskt vatten, har funnits åtminstone sedan 1525 då biskop Brask (han med brasklappen) kom med förslaget. Men det dröjde ända till 1832, efter 22 års byggtid, innan kanalen var färdig. Det har även funnits planer på Svea kanal mellan Hjälmaren och Vänern.

4KG. Varnhem och Forsvik

4KG. Varnhem och Forsvik. Click to expand.

Jan Guillous fiktiva romanfigur Arn Magnusson har många kopplingar till verkligheten under den tid då de tre delvis självstyrande delarna Svealand, Östra Götaland och Västra Götaland tillsammans bildade Sverige. Och centrum för många händelser var Varnhem.

5KG. Vadstena kloster, Vadstena

5KG. Vadstena kloster, Vadstena. Click to expand.

Sveriges kanske mest kända kloster ritades av Sveriges mest kända helgon, Heliga Birgitta och invigdes 1384. Det var ett kloster både för både munkar och nunnor.

6KG. Industrilandskapet, Norrköping

6KG. Industrilandskapet, Norrköping. Click to expand.

Vid forsarna i Motala ström har kraften nyttjas till industrier sedan medeltiden, men storhetstiden kom med Louis de Geer på 1600-talet. Tack vare fabrikerna var Norrköping länge Sveriges näst största stad.

7KG. Göteborg

7KG. Göteborg. Click to expand.

Sveriges lilla kustremsa till västerhavet vid Göta älvs utlopp har alltid varit strategiskt viktig, och därför alltid utsatt av fienden. Läs danskar och norrmän. Stadsbildningar med namnformer som t.ex. Lödöse har funnits här sedan sen vikingatid.

8KG. Grimeton radiostation, Varberg

8KG. Grimeton radiostation, Varberg. Click to expand.

UNESCO världsarv. Grimeton är världens enda fungerande elektromagnetiska långvågssändare för telegrafi. från 1920-talet. Riksdagen beslöt 1921 att bygga en trådlös telegraf som kunde kommunicera med USA. Tre år senare kunde Grimeton tas i bruk, och särskilt under andra världskriget spelade den en stor roll för kommunikationen över Atlanten.

9KG. Astrid Lindgren, Vimmerby

9KG. Astrid Lindgren, Vimmerby. Click to expand.

Sveriges nationellt och kanske internationellt mest kända författare, Astrid Lindgren, växte upp i Vimmerby, och många av hennas böcker utspelar sig i trakten. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är en temapark för stora och små utan karuseller. Här är sagorna, miljöerna och historierna centrum.

10KG. Hansestaden Visby

10KG. Hansestaden Visby. Click to expand.

UNESCO världsarv. Visby är Sveriges bäst bevarade och häftigaste medeltida stad. Den berömda stadsmuren byggdes faktiskt inte mot fiender från fastlandet, utan främst mot öns bönder. Innanför ringmuren finns historia i varje gathörn och varje kvarter.

11KG. Örlogsstaden Karlskrona

11KG. Örlogsstaden Karlskrona. Click to expand.

Kalmar har sedan medeltiden varit Sveriges starka fäste i området, och i danska Blekinge var Ronneby huvudort. Efter ”Skånska kriget” 1675-79 då Sveriges överhöghet för Skåneland befästes, så gav Karl XI order om att bygga en ny stor flottbas i Blekinge, och valet föll på Trossö mitt emellan Kalmar och Ronneby.

12KG. Glimmingehus, Ystad

12KG. Glimmingehus, Ystad. Click to expand.

Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Tiden som försvarsanläggning och bostad var dock kort, den mesta tiden har Glimmingehus fungerat som sädesmagasin!

13KG. Ale stenar, Ystad

13KG. Ale stenar, Ystad. Click to expand.

Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm.

14KG. Västra hamnen, Malmö

14KG. Västra hamnen, Malmö. Click to expand.

Sveriges tredje största stad har genomgått många förvandlingar. Från oansenlig kyrkby, till befästningsstad, till kampen med Lund som Skånes huvudort, till hamn- och industristad och slutligen till en internationell high-techmetropol.

1KG. Dalslands kanal

Akvedukten i Håverud är både en unik skapelse i sig, och mycket speciellt inpassad i naturen. Konstruktören Nils Ericsson är mest känd för de stora järnvägsbyggnationerna i slutet av 1800-talet, men han var även inblandad i de Göta kanal och Dalslands kanal.

Dalslands kanal är egentligen ett antal mindre kanaler och slussar som förbinder ett stort sjösystem mellan den norska gränsen och Vänern. Vid forsarna mellan sjöarna (där slussarna finns) nyttjades vattenkraften till industrier. Mustardfors, Billingsfors, Bengtsfors, Lennartsfors, Gustafsfors, Töcksfors m.fl. Idag är området mycket populärt för kanotturism.

Bonus: Vägen över Brurefjället mellan Håverud och Tisselskog slår nästan knut på sig själv ibland. Baldersnäs herrgård. Trollhätte kanal och slussarna i Trollhättan.

2KG. Hällristningsområdet i Tanum

UNESCO världsarv. Omkring Tanum finns flera områden med hällristningar. Den största och mest kända hällen är Vitlycke. Här finns närmare 300 hällristningar av hög kvalitet från bronsåldern. Även vid hällarna i Fossum och Litsleby finns imponerande ristningar.

I Vitlycke finns ett besökscentrum, och vid motorvägen E6 finns en rastplats med information om världsarvet.

Bonus: Längs hela Bohusläns kust finns mängder av små pärlor. Stömstad, Fjällbacka, Kungshamn, Smögen och Lysekil är några. Uddevalla med den märkliga ruinen efter ”medeltidsborgen” Tureborg. Bohusfästning vid Kungälv. Kosteröarnas nationalpark.

3KG. Göta kanal

Planerna att förbinda Östersjön och Västerhavet med ett kanalsystem för att slippa passera danskt vatten, har funnits åtminstone sedan 1525 då biskop Brask (han med brasklappen) kom med förslaget. Men det dröjde ända till 1832, efter 22 års byggtid, innan kanalen var färdig. Det har även funnits planer på Svea kanal mellan Hjälmaren och Vänern.

Redan när järnvägarnas stamnät byggdes 40 år senare förlorade kanalen i princip sin betydelse som transportled. Den förde en sakta tynande tillvaro i hundra år, men sedan 1970-talet har den växt till en av landets största besöksmål. Två akvedukter finns, vid Ljungsbro och Borensberg.

Man kan åka båt hela eller delar av sträckan, cykla längs kanalen, eller bara njuta av att se skådespelet runt slussar och broar. Och först måste man naturligtvis se filmen! Vid sidan av ser man kanalen bäst vid Berg där nio av 58 slussar finns.

4KG. Varnhem och Forsvik

Jan Guillous fiktiva romanfigur Arn Magnusson har många kopplingar till verkligheten under den tid då de tre delvis självstyrande delarna Svealand, Östra Götaland och Västra Götaland tillsammans bildade Sverige. Och centrum för många händelser var Varnhem.

I Varnhem finns den äldsta kända stenkyrkan i dessa tre landsdelar, och en kristen begravningsplats från 800-talet vilket är det äldsta spåret på kristendom i sverige. Vid cisternerklostret här uppfostrades Arn till riddare, och dagens fina klosterkyrka där bl.a. Birger Jarl ligger begravd, är från 1100-talet.

Forsvik är Sveriges kanske äldsta bruksort, troligen inte ända från Arns tid, men i alla fall från slutet av 1300-talet. Andra sevärdheter från Sveriges enande och Arn är minnet av slaget vid Gestilren och Forshems kyrka som lär vara Sveriges enda kyrka tillägnad Den Helga Graven.

Bonus: Karlsborgs fästning, Skara domkyrka, Skara Sommarland, Göta kanal, Visingsö, Trandansen vid Hornborgasjön

5KG. Vadstena kloster, Vadstena

Sveriges kanske mest kända kloster ritades av Sveriges mest kända helgon, Heliga Birgitta och invigdes 1384. Det var ett kloster både för både munkar och nunnor.

I Vadstena finns även Vasaborgen Vadstena slott, Vadstena klosterkyrka och ett av Sveriges äldsta sjukhus med bl.a. gården Mårten Skinnarens Hus. Vadstena och grannstaden Skänninge är pittoreska småstäder med många gamla byggnader.

Bonus: Omberg, Tåkern, Rökstenen i Ödeshög med världens längsta runskrift), Skänninge marken (Sveriges äldsta torgmarknad)

6KG. Industrilandskapet, Norrköping

Vid forsarna i Motala ström har kraften nyttjas till industrier sedan medeltiden, men storhetstiden kom med Louis de Geer på 1600-talet. Tack vare fabrikerna var Norrköping länge Sveriges näst största stad.

Industrilandskapet i centrala Norrköping är gamla industrilokaler som idag är muséer, konsert- och kongresscenter, universitet och science centret Visualiseringscenter C. Norrköping har gjort ungefär samma resa från tung industristad till modern IT-stad som Göteborg, Malmö, Gävle, Västerås m.fl..

Bonus: Söderköping med glass och Göta kanal, Kolmården, Finspångs bruk

7KG. Göteborg

Sveriges lilla kustremsa till västerhavet vid Göta älvs utlopp har alltid varit strategiskt viktig, och därför alltid utsatt av fienden. Läs danskar och norrmän. Stadsbildningar med namnformer som t.ex. Lödöse har funnits här sedan sen vikingatid.

Efter att danska trupper två gånger om erövrat borgen Älvsborgs fästning med dyra lösen för Sverige som resultat, så beslöt Gustav II Adolf att grunda en starkt befäst stad vid älvens utlopp i havet. Staden byggdes under holländsk ledning, och utformningen med befästningar och kanaler påminner om detta.

Göteborg betydde mycket för Sveriges expansion västerut på 1600-talet och har sedan dess grundande varit porten västerut och till resten av världen som landets största sjöfartsstad. Och nästa år, 2021, fyller staden 400 år.

Bonus: Liseberg, Älvsborgs fästning, Bohus fästning

8KG. Grimeton radiostation, Varberg

UNESCO världsarv. Grimeton är världens enda fungerande elektromagnetiska långvågssändare för telegrafi. från 1920-talet. Riksdagen beslöt 1921 att bygga en trådlös telegraf som kunde kommunicera med USA. Tre år senare kunde Grimeton tas i bruk, och särskilt under andra världskriget spelade den en stor roll för kommunikationen över Atlanten.

Bonus: Varbergs fästning, High Chaparral, GK:s i Ullared, otaliga sandstränder längs Hallands kust

9KG. Astrid Lindgren, Vimmerby

Sveriges nationellt och kanske internationellt mest kända författare, Astrid Lindgren, växte upp i Vimmerby, och många av hennas böcker utspelar sig i trakten. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är en temapark för stora och små utan karuseller. Här är sagorna, miljöerna och historierna centrum.

I den trevliga lilla staden Vimmerby kan du även besöka kulturcentrat Astrid Lindgrens Näs, och i omgivningarna filmernas Katthult och Bullerbyn. Eller varför inte de riktiga Lönneberga och Mariannelund. Hela bygden är en slags svensk folksjäl som gjort exportsuccé tack vare Astrid.

Bonus: Den tusenåriga Kvilleken (eller Rumskullaeken), Västervik och Tjust skärgård

10KG. Hansestaden Visby

UNESCO världsarv. Visby är Sveriges bäst bevarade och häftigaste medeltida stad. Den berömda stadsmuren byggdes faktiskt inte mot fiender från fastlandet, utan främst mot öns bönder. Innanför ringmuren finns historia i varje gathörn och varje kvarter.

Även utanför ringmuren, på övriga Gotland finns historien alltid närvarande, liksom den säregna och vackra naturen. Besök Gotlands Museum som ger en mycket bra bild av Visby och hela Gotlands historia.

Bonus: Fårö med raukar och Ingmar Bergman. Hoburgsgubben. Lummelundagrottan. Gamla tåg i Dalhem. Försvarsmuseum i Tingstäde. Kneipbyn. Och mycket mera.

11KG. Örlogsstaden Karlskrona

Kalmar har sedan medeltiden varit Sveriges starka fäste i området, och i danska Blekinge var Ronneby huvudort. Efter ”Skånska kriget” 1675-79 då Sveriges överhöghet för Skåneland befästes, så gav Karl XI order om att bygga en ny stor flottbas i Blekinge, och valet föll på Trossö mitt emellan Kalmar och Ronneby.

Redan några år efter grundandet var Karlskrona Sveriges tredje största stad (efter Riga och Stockholm). Den då hypermoderna flottbasen utgjorde en förebild för andra, och därför är Karlskrona ett världsarv.

Bonus: Kalmar med vasaborgen Kalmar slott, och historien kring Kalmarunionen. Kristianopel, danskarnas sista försök att ta upp kampen med Kalmar. Minnesstenen i Brömsebro (frederna i Brömsebro 1645, Roskilde 1658 och Lund 1679 gjorde att Skåne, Halland, Blekinge, Jämtland och Gotland blev svenska landskap). Ronneby med Ronneby brunn.

12KG. Glimmingehus, Ystad

Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Tiden som försvarsanläggning och bostad var dock kort, den mesta tiden har Glimmingehus fungerat som sädesmagasin!

Bonus: Österlen. Hasse&Tage-museum i Tomelilla. Kiviks marknad. Stenshuvud nationalpark. Museijärnväg i St Olof. Simrishamn.

13KG. Ale stenar, Ystad

Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm.

Syftet med skeppssättningar är något oklar. Var det en grav eller en almanacka? Eller båda?

Bonus: Mysiga och historiska staden Ystad. Sveriges sydligaste udde, Smygehuk.

14KG. Västra hamnen, Malmö

Sveriges tredje största stad har genomgått många förvandlingar. Från oansenlig kyrkby, till befästningsstad, till kampen med Lund som Skånes huvudort, till hamn- och industristad och slutligen till en internationell high-techmetropol.

Området ”Västra hamnen” symboliserar bäst den senaste förvandlingen. Kockumsvarvet var i början av 1950-talet världens största varv och den ikoniska bockkranen (som nu finns i Sydkorea) var en symbol för staden. Nu finns här nordens högsta skyskrapa (Turning Torso), och en stadsdel med modern arkitektur. Tack vare Öresundsförbindelsen har Malmö och Köpenhamn vuxit ihop till ett storstadsområde.

Bonus: Malmöhus slott. Lund med Kulturen och domkyrkan. Öresundsbron. Pildammsparken. Landskrona med citadellet. Falsterbonäset med oändliga sandstränder.

14 Naturverk i Sverige

1N. Abisko och Lapporten, Lappland

1N. Abisko och Lapporten, Lappland. Click to expand.

Den ikonoska U-dalen "Lapporten" heter egentligen Čuonjávággi vilket betyder Gåsdalen på svenska. När Malmbanan byggdes kring förra sekelskiftet så bröt rallarna i stort sett orörd mark, och området öppnades för långväga turister.

2N. Laponia, Lappland

2N. Laponia, Lappland. Click to expand.

UNESCO världsarv. Fyra nationalparken och två naturreservat bildar det gigantiska vildmarksområdet Laponia. Det finns flera portar in till området, men den gamla fjällgården Aktse vid Rapadalen är nog häftigast.

3N. Tärendö älv, Norrbotten

3N. Tärendö älv, Norrbotten. Click to expand.

Den 52km långa Tärendö älv räknas som världens näst största bifurkation, dvs ett vattendrag som leder vatten från ett vattendrag till ett annat.

4N. Atoklinten, Lappland

4N. Atoklinten, Lappland. Click to expand.

Svenska Atoklinten, Atoklimpen, lulesamiska Átoklimpoe eller sydsamiska Aatoeklibpie är ett heligt berg i den samiska kulturen. Det är inte ett av de högsta fjällen, men det har en säregen form.

5N. Bjurälven och korallgrottan, Jämtland

5N. Bjurälven och korallgrottan, Jämtland. Click to expand.

Bjurälven i nordligaste Jämtland är ett delvis underjordiskt vattendrag som gett upphov till ett säreget landskap. Den kalkrika berggrunden ger både en rik flora och grottbildningar. Bjurälven är Sveriges längsta undervattensgrotta.

6N. Landhöjningen i Ratan, Västerbotten

6N. Landhöjningen i Ratan, Västerbotten. Click to expand.

”Wattuminskningen” kallade man länge fenomenet att gammal havsbotten blev till land. På 1700-talet konstaterade Anders Celsius att det istället rörde sig om landhöjning, och hundra år senare lanserades teorin om att Norden varit täckt av en tjock ismassa som belastat jordskorpan och tryckt undan magman under. Nu fjädrar jordskorpan sakta tillbaka till sitt normalläge.

7N. Höga kusten, Ångermanland

7N. Höga kusten, Ångermanland. Click to expand.

UNESCO världsarv. Här syns tydliga spår i naturen av landhöjningen. Höga kusten har fått sitt namn av att det är den mest kuperade delen av Sveriges långa kust. Här finns bland annat Sveriges högsta ö, Mjältön med en högsta punkt på 236 möh.

8N. Fulufjället och Njupeskär, Dalarna

8N. Fulufjället och Njupeskär, Dalarna. Click to expand.

Fulufjället består till största delen av sandsten bildat på havsbotten för 1,5 miljarder år sedan och har således ett annat geologiskt ursprung än resten av fjällkedjan. Här finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, 93 eller 125 meter högt beroende på definition. Här finns även landets äldsta träd, granen ”Old Tjikko” med rötter som är ca 9500 år gamla.

9N. Siljansringen, Dalarna

9N. Siljansringen, Dalarna. Click to expand.

För ungefär 370 miljoner år sedan slog en ca fem kilometer stor meteorit ned här och bildade med sina 52km diameter Europas största nedslagskraten. Berggrunden kollapsade av värme och tryck, och en krater med låga kanter och högt i mitten bildades. Enligt vissa teorier kan icke-biologisk olja och gas ha bildats vid nedslaget, men trots borrningar har inget hittats.

10N. Stockholms skärgård

10N. Stockholms skärgård. Click to expand.

Sveriges största skärgård med omkring 24000 öar. Omkring 10000 fast boende, 50000 sommarboende och tre miljoner turister gör den till en levande skärgård. Kollektivtrafiken sköts av Waxholmsbolaget, och med deras båtar kan man ta sig till och mellan de större öarna.

11N. Kinnekulle, Västergötland

11N. Kinnekulle, Västergötland. Click to expand.

Ett av de säregna platåbergen i Västergötland. Platåbergen består av olika lager av sedimentära bergarter. Den kalkrika berggrunden ger en rik flora och fauna.

12N. Gotska sandön

12N. Gotska sandön. Click to expand.

Östersjöns mest isolerade ö är en gigantisk sandbank med långt ner till fast berg. Ön är nationalpark med begränsat tillträde. Naturlig fast befolkning har saknats, de som tidvis bott där har varit säljägare, fyrpersonal och militärer.

13N. Gotlands raukar

13N. Gotlands raukar. Click to expand.

Det finns ett fåtal raukar på Öland, men det är främst på Gotland man hittar dem. Gotland är egentligen ett gammalt korallrev bildat då Sverige låg vid ekvatorn, därför är ön mycket rik på kalsten och fossiler.

14N. Ölands alvar

14N. Ölands alvar. Click to expand.

UNESCO världsarv. Alvaret, den säregna naturen på södra Öland har brukats som betesmark i tusentals år. Den är för torr och näringsfattig för att kunna odlas eller beskogas, därför har den fått sin alldeles egna prägel.

1N. Abisko och Lapporten, Lappland

Den ikonoska U-dalen "Lapporten" heter egentligen Čuonjávággi vilket betyder Gåsdalen på svenska. När Malmbanan byggdes kring förra sekelskiftet så bröt rallarna i stort sett orörd mark, och området öppnades för långväga turister.

Abisko nationalpark grundades 1909 och var tillsammans med åtta andra svenska nationalparker Europas första. Den sträcker sig från Torneträsks strand och 10km söderut längst Abiskotjåkka.

Bonus: Trollsjön. Norra ändpunkten av Kungsleden. Rallarkyrkogården i Tornehamn. Sommarskidåkning i Riksgränsen. Mountainbike längs Rallarvägen. Vandring längs Rallarleden. Vadvetjåkka nationalpark.

2N. Laponia, Lappland

UNESCO världsarv. Fyra nationalparken och två naturreservat bildar det gigantiska vildmarksområdet Laponia. Det finns flera portar in till området, men den gamla fjällgården Aktse vid Rapadalen är nog häftigast.

Allt ifrån några av våra högsta fjäll till våra största myrmarker ryms i Laponia. Och ett stort före detta vattenfall som namngett en av nationalparkerna.

Bo bekvämt på någon av fjällstationerna, eller vandra med tältet, madrassen och köket på ryggen.

Bonus: Jokkmokk som svenskt samiskt centrum.

3N. Tärendö älv, Norrbotten

Den 52km långa Tärendö älv räknas som världens näst största bifurkation, dvs ett vattendrag som leder vatten från ett vattendrag till ett annat.

I detta fall led delar sig Torneälven vid Junosuando i två lika stora grenar. Den norra fortsätter med samma namn, medan den södra kallas Tärendö älv och rinner ihop med Kalixälven i Charlotte Kallas hemby Tärendö.

Bonus: Lovikkavantar från Lovikka. Pajala i författaren Mikael Niemis fotspår. Jokkfall i Kalixälven.

4N. Atoklinten, Lappland

Svenska Atoklinten, Atoklimpen, lulesamiska Átoklimpoe eller sydsamiska Aatoeklibpie är ett heligt berg i den samiska kulturen. Det är inte ett av de högsta fjällen, men det har en säregen form.

Fjället består av serpentinsten och är geologiskt intressant.

Bonus: I den närmaste byn, Joesjö, är Ingemar Stenmark född. Tärnaby med alla alpina stjärnor, och vy mot Ryfjället. Hemavan med sin stora skidanläggning, och fjällmassivet Norra Storfjället med Sytertoppen (1768 möh). Artfjället med rik flora.

5N. Bjurälven och korallgrottan, Jämtland

Bjurälven i nordligaste Jämtland är ett delvis underjordiskt vattendrag som gett upphov till ett säreget landskap. Den kalkrika berggrunden ger både en rik flora och grottbildningar. Bjurälven är Sveriges längsta undervattensgrotta.

Korallgrottan ligger i samma område som Bjurälven och är Sveriges längsta grotta. Den upptäcktes så sent som 1985, och hittills är sex kilometer gångar kartlagda, men den är sannolikt större än så. Grottan har fått sitt namn av de koralliknande små vita droppstenarna som finns där.

Bonus: Vildmarksvägen. Ankarede kyrkstad. Korpens öga i Jorm. Hällingsåfallet, Brakkåfallet. Gaustafallet.

6N. Landhöjningen i Ratan, Västerbotten

”Wattuminskningen” kallade man länge fenomenet att gammal havsbotten blev till land. På 1700-talet konstaterade Anders Celsius att det istället rörde sig om landhöjning, och hundra år senare lanserades teorin om att Norden varit täckt av en tjock ismassa som belastat jordskorpan och tryckt undan magman under. Nu fjädrar jordskorpan sakta tillbaka till sitt normalläge.

Den totala landhöjningen har varit som störst vid Höga Kusten, ca 300 meter, men nu sker den högsta farten på landhöjningen lite längre norrut. Vid mareografen i Furuögrund strax norr om Skellefteå, är höjningen nästan 1 cm per år, vilket gör Skellefteå till Sveriges snabbast växande kommun, den blir ca 20 hektar större varje år. J

Vid Ratan strax söder om Robertsfors finns märken huggna i en klippa som visar vattenståndet sedan 1749. Här utspelades också de senaste striderna på land i Sverige den 20 augusti 1809.

Bonus: Holmön i kvarken (gränsen mellan Bottenviken och Bottenhavet). Robertsfors bruk. Bjuröklubb.

7N. Höga kusten, Ångermanland

UNESCO världsarv. Här syns tydliga spår i naturen av landhöjningen. Höga kusten har fått sitt namn av att det är den mest kuperade delen av Sveriges långa kust. Här finns bland annat Sveriges högsta ö, Mjältön med en högsta punkt på 236 möh.

Höga Kusten är storslagen natur med utsikten från Skuleberget, urskogen i nationalparken Skuleskogen och båtfärder till Ulvön och Högbonden. Den är också fiskelägen som Norrfällsviken och Bönhamn, och naturligtvis delikatessen surstömming!

Fram till tidig medeltid utgjorde Skuleskogen Sveriges norra gräns. Området runt Bottenviken var ingenmansland, och den fåtaliga befolkningen här var en blandning av svenskar, samer, finnar, kareler och ryssar. Först efter freden i Nöteborg 1323 lät den svenske kungen Magnus Eriksson bygga kyrkor runt Bottenviken för att kunna hävda svensk överhöghet.

Bonus: Mannaminne. Höga Kustenbron. Sandöbron. Minnet av Ådalskravallerna i Lunde.

8N. Fulufjället och Njupeskär, Dalarna

Fulufjället består till största delen av sandsten bildat på havsbotten för 1,5 miljarder år sedan och har således ett annat geologiskt ursprung än resten av fjällkedjan. Här finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, 93 eller 125 meter högt beroende på definition. Här finns även landets äldsta träd, granen ”Old Tjikko” med rötter som är ca 9500 år gamla.

Bonus: Mors lilla Olle i Sörsjön. Grövelsjön. Sälenfjällens alpina anläggningar.

9N. Siljansringen, Dalarna

För ungefär 370 miljoner år sedan slog en ca fem kilometer stor meteorit ned här och bildade med sina 52km diameter Europas största nedslagskraten. Berggrunden kollapsade av värme och tryck, och en krater med låga kanter och högt i mitten bildades. Enligt vissa teorier kan icke-biologisk olja och gas ha bildats vid nedslaget, men trots borrningar har inget hittats.

Bonus: Siljansbygden. Dalhalla. Styggforsen.

10N. Stockholms skärgård

Sveriges största skärgård med omkring 24000 öar. Omkring 10000 fast boende, 50000 sommarboende och tre miljoner turister gör den till en levande skärgård. Kollektivtrafiken sköts av Waxholmsbolaget, och med deras båtar kan man ta sig till och mellan de större öarna.

Skärgården har genom åren haft ett strategiskt läge för försvaret av Stockholm och inloppet till Mälaren. Därför finns många rester av militära anläggningar kvar.

Bonus: Stockholm. Vaxholm.

11N. Kinnekulle, Västergötland

Ett av de säregna platåbergen i Västergötland. Platåbergen består av olika lager av sedimentära bergarter. Den kalkrika berggrunden ger en rik flora och fauna.

Bonus: Vänern. Hornborgasjön. Tiveden med Fagertjärns röda näckrosor.

12N. Gotska sandön

Östersjöns mest isolerade ö är en gigantisk sandbank med långt ner till fast berg. Ön är nationalpark med begränsat tillträde. Naturlig fast befolkning har saknats, de som tidvis bott där har varit säljägare, fyrpersonal och militärer.

13N. Gotlands raukar

Det finns ett fåtal raukar på Öland, men det är främst på Gotland man hittar dem. Gotland är egentligen ett gammalt korallrev bildat då Sverige låg vid ekvatorn, därför är ön mycket rik på kalsten och fossiler.

Hårda kalkstenspartier som blir kvar när omgivande mjukare bergarter vittrar sönder bildar raukar. De finns från Langhammars på Fårö i norr till Hoburgsgubben på sydspetsen.

Bonus: Visby och hela Gotland är bonus. Massor av fornminnen, gamla byggnader och vackra stränder.

14N. Ölands alvar

UNESCO världsarv. Alvaret, den säregna naturen på södra Öland har brukats som betesmark i tusentals år. Den är för torr och näringsfattig för att kunna odlas eller beskogas, därför har den fått sin alldeles egna prägel.

Bonus: Öland är speciellt från Långe Erik till Långe Jan. Sandstränder och raukar i norr. Borgholm med slottsruin och kvarnrader i mitten och ett stort allvar i söder. Eketorps levande fornborg.

Nu är det slut! :-) Tack för visat intresse!