Sveriges 56 nationalarv
UNESCO har sina världsarv, här är förslag till svenska nationalarv
Femtiosex platser med stor betydelse för Sveriges kultur, historia, välfärd och natur. Femtiosex platser du bör ha koll på som svensk. Och en hyllning till våra stora idrottare födda femtiosex!
UNESCO delar in världsarven i "kulturarv", dvs mänskliga skapelser, och "naturarv", sådant som naturen skapat på egen hand. Världens underverk är till antalet sju. Här är det en för liten siffra, därför är den dubblad och för kulturverken utspridd på Sveriges tre landsdelar. Då blev det femtiosex. Skrolla dig nedåt och följ med på kartan. Applikationen funkar bäst med en lite större skärm. Källorna är, förutom egna upplevelser, främst wikipedia och boken "Upplev Sverige (Bonnier)". Bilderna är från wikipedia.
Länk till UNECOS världsarv i Sverige: http://www.unesco.se/kultur/varldsarv/varldsarv-i-sverige/
Länk till karta med världsarv och annat bevarandevärt från UNESCO: http://www.unesco.se/sverigekartan/
14 Kulturverk i Norrland

1KN. Malmfälten, Kiruna och Gällivare
Malmfälten har två hjärtan, Kiruna och Gällivare. Kirunagruvan är världens största underjordgruva, en grundpelare till Sveriges rikedom. Gruvans expansion gör att hela staden måste flyttas, därför byggs nu en ny stadskärna några kilometer öster om den nuvarande. Så passa på att se ”gamla” Kiruna innan det försvinner!

2KN. Porjus kraftverk och Malmbanan
Malmbanan mellan Luleå och Narvik öppnade i sin helhet 1902. Då drog ånglok malmtågen från gruvorna i Kiruna och Gällivare till hamnarna i Narvik och Luleå. För att kunna öka kapaciteten krävdes annat bränsle än ånga, och 1915 började elektrifieringen av banan. Det var den första längre sträcka i Sverige som elektrifierades, och det skapade den standard för elektrifierad järnväg som finns än idag.

3KN. Sapmi, Jokkmokk
Sapmi är ett vagt definierat område som sträcker sig från Kolahalvön (Ryssland) i nordost till norra Dalarna i söder. Jokkmokk är Sapmis inofficiella huvudort i Sverige, och det är en gåta (tycker jag) att Sametingets nya plats för parlamentet inte blir där. Centrum för nationalarvet är Ájtte Samemuseum i Jokkmokk, emn det finns så mycket mer att se och lära om den samiska kulturen.

4KN. Struves meridianbåge, Tornedalen
Som teknisk lantmätare känns detta som ett givet besöksmål! Under 1700-talet rasade en strid i akademiska kretsar om Jordens form. Var den avplattad vid polerna eller vid ekvatorn? Den franske geodeten Pierre de Maupertuis mätte genom triangulering hur lång en latitudgrad var i Tornedalen och jämförde det med hur lång en grad vid ekvatorn var. Hans mätningar avgjorde striden, Jorden är tillplattad vid polerna.

5KN. Bodens fästning, Boden
De flesta känner den som en tändstickstavla från Karl-Bertil Jonsson på julafton, men Bodens fästning är så mycket mer. Att verka utan att synas var mottot.

6KN. Gammelstaden, Luleå
Ett av UNESCOs världsarv! Långa avstånd och dåliga vägar i kombination med kyrkoplikt, gjorde att bönder byggde övernattningslägenheter runt sockenkyrkorna.

7KN. Guldriket, Boliden
Fynd av enstaka guldrika block gjorde att man 1924 provborrade i Fågelmyren, tre mil väster om Skellefteå. Det gav träff på Europas rikaste guldfyndighet och startskottet för öppnandet av fler gruvor i Skelleftefältet, eller ”Guldriket” om man så vill. Runt fyndigheten växte gruvsamhället Boliden, med sin speciella stadsplan, upp.

8KN. Fatmomakke, Vilhelmina
Kyrkstäder finns inte bara längs kusten och i inlandet. Även nybyggare och samer långt upp i fjällvärlden skulle ha en chans till nöje för både kropp och själ. Fatmomakke kyrkstad vid den stora Kultsjön är den kanske bäst bevarade. Här finns en relativt stor kyrka som bara användes vid större helger då det inte finns någon fast bebyggelse runt kyrkan. Här firade nybyggare och samer tillsammans (eller kanske var det mer sida vid sida…) de stora högtiderna.

9KN. Hällristningarna i Nämforsen, Sollefteå
Minst 2500 figurer har man hittat i ett av Europas största hällristningsområden. Det finns även flera fyndrika boplatser i närheten. Varje år hålls folk- och världsmusikfestivalen ”Urkult” på platsen, som en slags hyllning och fortsättning för de som en gång skapade hällristningarna.

10KN. Republiken Jämtland, Östersund
Republiken är både saga och verklighet. Idag är det mest något som ”skägget” Yngve Gamlin m.fl. hittade på under 1960-talet. Republiken har en egen president, ett eget språk (jamtska), en egen flagga och annat som visar att Jämtland (och Härjeådalen) skiljer ut sig. Jämtland är ju också ett av Sveriges ”nyaste” landskap, vid freden i Brömsebro 1645 övergick de från Norge till Sverige. Alla socknar utom Hammerdal som man lär ha missat i fredsfördraget.

11KN. Döda fallet, Ragunda
Torrlagda älvsfåror finns det lite här och var i landet, inte minst genom vattenkraftsutbyggnaden och anpassningar till flottning. Men ingen har nog samma dramatiska historia som Döda Fallet i Ragunda.

12KN. Stenstaden, Sundsvall
Den 25 juni 1888 så brann hela Sundsvalls centrum ner, även Umeå brann ner samma dag. Träpatronernas träpalats låg i aska, men deras pengar fanns kvar. Ur askan reste sig pampiga hus i sten som gjorde att Sundsvall mer såg ut att höra hemma i Mellaneuropa än i norra Sverige.

13KN. Hälsingegårdarna
Hälsingegårdar är ett UNESCO världsarv där sju typiska gårdar är representanter.

14KN. Inlandsbanan
Sveriges sista stora järnvägsbygge brukar det kallas, vi får hoppas att det snart inte är sant (tänker bl.a. på Norrbotniabanan). Riksdagen tog 1907 beslut om att bygga en sammanhängande bana genom Svealands och Norrlands inland. Genom att köpa upp privata järnvägar och komplettera dessa, så kunde man skapa delen mellan Östersund och Kristinehamn.
14 Kulturverk i Svealand

1KS. Siljansbygden
Om Skansen är ett minisverige, så är Siljansbygden ett maxiskansen. Pricken på kartan är Vasaloppets målplats, men det finns som inget riktigt centrum i Siljansbygden. Allt är en helhet. Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet är en utvald eller självvald steroetyp för Sverige.

2KS. Carl-Larssongården, Sundborn
Om Siljansbygden är stereotypen av Sverige, så är Carl Larsson stereotypen av svensken. I alla fall för de ideal som fanns kring förra sekelskiftet. Han är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer, och främst är hans konst förknippad med Sverige. Carl Larsson är mest känd dels för sina målningar av historiska händelser i nationalromantisk stil, dels för sina lantliga vardagsmålningar.

3KS. Falun och Kopparbergslagen, Falun
UNESCO världsarv. Under stormaktstiden på 1600-talet så stod gruvan i Falun för upp till två tredjedelar av världens kopparproduktion, och det var Sveriges största arbetsplats. Brytningen kan ha startat så tidigt som på 700-talet, och den upphörde 1992. Förutom koppar så är gruvan berömd för sina biprodukter, pigmenten till Falu rödfärg och falukorven.

4KS. Engelbergs bruk, Fagersta
UNESCO världsarv. Tidigare fanns mängder av mindre järnbruk runt om i mellansveriges bergslag. Idag är de koncentrerade till ett fåtal stålverk. Engelbergs bruk är ett av de bäst bevarade, och är därför upptagen på UESCOS världsarvslista som symbol för alla liknande bruk.

5KS. Mårbacka, Sunne
Om Carl Larsson är den stora svenska konstnärsikonen, så är Selma Lagerlöf den stora litterära nationalikonen, främst för hennes bildningsverk ”Nils Holgerssons underbara resa”. Selma föddes på gården Mårbacka i Värmland, men bodde sedan olika platser som vuxen. Gården försvann ur släkten ägo, men av pengarna från nobelpriset som hon fick 1909 kunde hon köpa tillbaka den.

6KS. Nora trästad, Nora
Nora får stå som symbol för alla dessa små städer som av olika anledningar stannade av i utvecklingen för hundra år sedan. Det kanske inte låter så kul, men tack vare att det inte fanns kapital som rev stadskärnan och byggde nytt, så är många gamla byggnader kvar. Och det är vi många som är tacksamma över!

7KS. Uppsala
Sveriges fjärde största stad har mängder av händelser och platser med stor betydelse i Sveriges historia. Från kungagravarna i Gamla Uppsala till de vetenskapliga framsteg som varje dag görs på landets äldsta universitet.

8KS. Sigtuna och Skokloster
Sigtuna är Sveriges äldsta (ännu existerande) stad, grundad omkring 980 av Erik Segersäll, och också huvudort i det nya landet Sverige. De första mynten präglades här. Dagens Sigtuna har många historiska lager, från ruiner av tidig medeltid, till 1800-tal. Historien om staden berättas på Sigtuna museum.

9KS. Birka och Hovgården, Ekerö
UNESCO världsarv. Birka betyder ungefär handelsplats, så det har funnits ett antal ”birka” i Sverige. Det mest kända är det som fanns på Björkö i Mälaren, troligen den första stadsbildningen i landet, från slutet av 700-talet. På Birkamuséet finns rekonstruktioner och modeller som visar hur Birka kan ha sett ut. På den här tiden var inte Mälaren en sjö, utan en havsvik, vilket gjorde att handel kunde ske med långväga gäster.

10KS. Drottningholm, Ekerö
UNESCO världsarv. Kungafamiljens bostad är ett praktfullt slott och parkanläggning. Johan III lät uppföra ett slott på platsen till sin gemål, drottning Katarina. På 1600-talet byggdes det ut, och under Gustaf III på 1700-talet fick det i stort sett nuvarande utseende.

11KS. Skogskyrkogården, Stockholm
UNESCO världsarv. Sveriges största begravningsplats är ritad 1915-1940 av de kända arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. De fem kapellen, krematoriet, en stor minneslund i form av en kulle och de 100000 gravplatserna skapar en arkitektonisk helhet. Den strama och diskreta arkitekturen låter grönskan och minneslundarna vara i centrum.

12KS. Regalskeppet Wasa, Stockholm
Från brakfiasko till stor succé. Regalskeppet Vasa hann segla en mycket kort bit innan hon kantrade och sjönk på sin jungfrufärd 1628. En del utrustning bärgades redan på 1600-talet, men det mesta blev kvar i djupet ända till 1961 då skeppet åter bryter vattenytan.

13KS. Gripsholms slott och Mariefred
Dagens Gripsholm ser i princip ut som det slott Gustaf Vasa lät bygga. På samma plats stod tidigare en borg från 1300-talet som Bo Jonsson Grip uppförde, därav namnet Gripsholm. Grip är den störste private jordägare som någonsin funnits i landet.

14KS. Kvarntorpshögen, Kumla
Fracking är en omdiskuterad metod för att utvinna gas och olja ur alunskiffer. Dels på grund av miljö- och hälsorisker från de kemikalier som används, dels för de stora markområden som tas i anspråk. Under andra världskriget blev oljebristen stor i Sverige, därför startades utvinning genom fracking i Kvarntorp i Närke.
14 Kulturverk i Götaland

1KG. Dalslands kanal
Akvedukten i Håverud är både en unik skapelse i sig, och mycket speciellt inpassad i naturen. Konstruktören Nils Ericsson är mest känd för de stora järnvägsbyggnationerna i slutet av 1800-talet, men han var även inblandad i de Göta kanal och Dalslands kanal.

2KG. Hällristningsområdet i Tanum
UNESCO världsarv. Omkring Tanum finns flera områden med hällristningar. Den största och mest kända hällen är Vitlycke. Här finns närmare 300 hällristningar av hög kvalitet från bronsåldern. Även vid hällarna i Fossum och Litsleby finns imponerande ristningar.

3KG. Göta kanal
Planerna att förbinda Östersjön och Västerhavet med ett kanalsystem för att slippa passera danskt vatten, har funnits åtminstone sedan 1525 då biskop Brask (han med brasklappen) kom med förslaget. Men det dröjde ända till 1832, efter 22 års byggtid, innan kanalen var färdig. Det har även funnits planer på Svea kanal mellan Hjälmaren och Vänern.

4KG. Varnhem och Forsvik
Jan Guillous fiktiva romanfigur Arn Magnusson har många kopplingar till verkligheten under den tid då de tre delvis självstyrande delarna Svealand, Östra Götaland och Västra Götaland tillsammans bildade Sverige. Och centrum för många händelser var Varnhem.

5KG. Vadstena kloster, Vadstena
Sveriges kanske mest kända kloster ritades av Sveriges mest kända helgon, Heliga Birgitta och invigdes 1384. Det var ett kloster både för både munkar och nunnor.

6KG. Industrilandskapet, Norrköping
Vid forsarna i Motala ström har kraften nyttjas till industrier sedan medeltiden, men storhetstiden kom med Louis de Geer på 1600-talet. Tack vare fabrikerna var Norrköping länge Sveriges näst största stad.

7KG. Göteborg
Sveriges lilla kustremsa till västerhavet vid Göta älvs utlopp har alltid varit strategiskt viktig, och därför alltid utsatt av fienden. Läs danskar och norrmän. Stadsbildningar med namnformer som t.ex. Lödöse har funnits här sedan sen vikingatid.

8KG. Grimeton radiostation, Varberg
UNESCO världsarv. Grimeton är världens enda fungerande elektromagnetiska långvågssändare för telegrafi. från 1920-talet. Riksdagen beslöt 1921 att bygga en trådlös telegraf som kunde kommunicera med USA. Tre år senare kunde Grimeton tas i bruk, och särskilt under andra världskriget spelade den en stor roll för kommunikationen över Atlanten.

9KG. Astrid Lindgren, Vimmerby
Sveriges nationellt och kanske internationellt mest kända författare, Astrid Lindgren, växte upp i Vimmerby, och många av hennas böcker utspelar sig i trakten. Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är en temapark för stora och små utan karuseller. Här är sagorna, miljöerna och historierna centrum.

10KG. Hansestaden Visby
UNESCO världsarv. Visby är Sveriges bäst bevarade och häftigaste medeltida stad. Den berömda stadsmuren byggdes faktiskt inte mot fiender från fastlandet, utan främst mot öns bönder. Innanför ringmuren finns historia i varje gathörn och varje kvarter.

11KG. Örlogsstaden Karlskrona
Kalmar har sedan medeltiden varit Sveriges starka fäste i området, och i danska Blekinge var Ronneby huvudort. Efter ”Skånska kriget” 1675-79 då Sveriges överhöghet för Skåneland befästes, så gav Karl XI order om att bygga en ny stor flottbas i Blekinge, och valet föll på Trossö mitt emellan Kalmar och Ronneby.

12KG. Glimmingehus, Ystad
Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Tiden som försvarsanläggning och bostad var dock kort, den mesta tiden har Glimmingehus fungerat som sädesmagasin!

13KG. Ale stenar, Ystad
Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm.

14KG. Västra hamnen, Malmö
Sveriges tredje största stad har genomgått många förvandlingar. Från oansenlig kyrkby, till befästningsstad, till kampen med Lund som Skånes huvudort, till hamn- och industristad och slutligen till en internationell high-techmetropol.
14 Naturverk i Sverige

1N. Abisko och Lapporten, Lappland
Den ikonoska U-dalen "Lapporten" heter egentligen Čuonjávággi vilket betyder Gåsdalen på svenska. När Malmbanan byggdes kring förra sekelskiftet så bröt rallarna i stort sett orörd mark, och området öppnades för långväga turister.

2N. Laponia, Lappland
UNESCO världsarv. Fyra nationalparken och två naturreservat bildar det gigantiska vildmarksområdet Laponia. Det finns flera portar in till området, men den gamla fjällgården Aktse vid Rapadalen är nog häftigast.

3N. Tärendö älv, Norrbotten
Den 52km långa Tärendö älv räknas som världens näst största bifurkation, dvs ett vattendrag som leder vatten från ett vattendrag till ett annat.

4N. Atoklinten, Lappland
Svenska Atoklinten, Atoklimpen, lulesamiska Átoklimpoe eller sydsamiska Aatoeklibpie är ett heligt berg i den samiska kulturen. Det är inte ett av de högsta fjällen, men det har en säregen form.

5N. Bjurälven och korallgrottan, Jämtland
Bjurälven i nordligaste Jämtland är ett delvis underjordiskt vattendrag som gett upphov till ett säreget landskap. Den kalkrika berggrunden ger både en rik flora och grottbildningar. Bjurälven är Sveriges längsta undervattensgrotta.

6N. Landhöjningen i Ratan, Västerbotten
”Wattuminskningen” kallade man länge fenomenet att gammal havsbotten blev till land. På 1700-talet konstaterade Anders Celsius att det istället rörde sig om landhöjning, och hundra år senare lanserades teorin om att Norden varit täckt av en tjock ismassa som belastat jordskorpan och tryckt undan magman under. Nu fjädrar jordskorpan sakta tillbaka till sitt normalläge.

7N. Höga kusten, Ångermanland
UNESCO världsarv. Här syns tydliga spår i naturen av landhöjningen. Höga kusten har fått sitt namn av att det är den mest kuperade delen av Sveriges långa kust. Här finns bland annat Sveriges högsta ö, Mjältön med en högsta punkt på 236 möh.

8N. Fulufjället och Njupeskär, Dalarna
Fulufjället består till största delen av sandsten bildat på havsbotten för 1,5 miljarder år sedan och har således ett annat geologiskt ursprung än resten av fjällkedjan. Här finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, 93 eller 125 meter högt beroende på definition. Här finns även landets äldsta träd, granen ”Old Tjikko” med rötter som är ca 9500 år gamla.

9N. Siljansringen, Dalarna
För ungefär 370 miljoner år sedan slog en ca fem kilometer stor meteorit ned här och bildade med sina 52km diameter Europas största nedslagskraten. Berggrunden kollapsade av värme och tryck, och en krater med låga kanter och högt i mitten bildades. Enligt vissa teorier kan icke-biologisk olja och gas ha bildats vid nedslaget, men trots borrningar har inget hittats.

10N. Stockholms skärgård
Sveriges största skärgård med omkring 24000 öar. Omkring 10000 fast boende, 50000 sommarboende och tre miljoner turister gör den till en levande skärgård. Kollektivtrafiken sköts av Waxholmsbolaget, och med deras båtar kan man ta sig till och mellan de större öarna.

11N. Kinnekulle, Västergötland
Ett av de säregna platåbergen i Västergötland. Platåbergen består av olika lager av sedimentära bergarter. Den kalkrika berggrunden ger en rik flora och fauna.

12N. Gotska sandön
Östersjöns mest isolerade ö är en gigantisk sandbank med långt ner till fast berg. Ön är nationalpark med begränsat tillträde. Naturlig fast befolkning har saknats, de som tidvis bott där har varit säljägare, fyrpersonal och militärer.

13N. Gotlands raukar
Det finns ett fåtal raukar på Öland, men det är främst på Gotland man hittar dem. Gotland är egentligen ett gammalt korallrev bildat då Sverige låg vid ekvatorn, därför är ön mycket rik på kalsten och fossiler.

14N. Ölands alvar
UNESCO världsarv. Alvaret, den säregna naturen på södra Öland har brukats som betesmark i tusentals år. Den är för torr och näringsfattig för att kunna odlas eller beskogas, därför har den fått sin alldeles egna prägel.