
Riktlinjer för byggnation på landsbygden
För att underlätta bedömningen och att skapa förutsättningar för en enhetlig ärendehantering har byggnadsnämnden tagit fram riktlinjer.
Vare sig vi är medvetna om det eller inte, så spelar landskapet en viktig roll i de flesta människors liv. Därför är det viktigt att beakta förändringar i landskapet som kan påverka vår boendemiljö. Vissa förändringar kan vi uppleva som positiva därför att de upplevs som nyttiga och värdefulla i det befintliga landskapet. Andra förändringar kan vi uppleva som störande inslag eller en försämring av landskapsbilden.
Välja tomt och placering i landskapet
Utblickar över landskapet får man naturligtvis främst från höjdpunkter, men även från öppna flacka landskapsrum som åkrar, myrar och sjöar.
Placera ditt hus så att det blir ett komplement till befintlig bebyggelse, i ett skogsbryn eller vid en bergknalle där huset får stöd i landskapet.
Ny bebyggelse ska styras till traditionella byar, till sammanhållen bebyggelse eller bebyggelsestråk. Vid utpekade kulturområden ska din byggnation placeras och utformas med hänsyn till omgivningen och på ett sådant sätt att landskapsbilden och kulturmiljön inte påverkas negativt.
Ska du ansöka om förhandsbesked på jordbruksmark? Då behöver du också skicka in en alternativ placering som inte är på brukningsvärd jordbruksmark.
Några goda råd
- Vid nybyggnation är det viktigt att tänka på hur husen placeras i landskapet och på tomten.
- Placera inte byggnader mitt i det öppna landskapet. Låt huset ta stöd i andra hus, i bergsknallar eller träd. Det förankrar huset på platsen. Placeringen skapar också lä och gör att hus och vegetation hänger samman.
- Placera gärna huset i anslutning till befintliga vägar för att undvika nya tillfartsvägar.
- I alla grupper av hus, nya som gamla, finns ett etablerat mönster för hur hus läggs till hus, hur nära vägen husen ligger, hur tomterna avgränsas, hur tillfarter utformas. Detta mönster bör respekteras när man bygger nytt.
- Låt inte huset sticka upp över trädtopparna.
- Tänk på att bevara vyerna. Så att du från din bostad kan betrakta dem.
- Ta vara på utsikten men skym inte för grannen. Placeringen ska inte vara iögonfallande.
- Undvik att placera ditt hus mitt i ett öppet landskap.
- Tänk på att eftersträva en tomtyta om 2000 m 2 för ditt nya hus.
- För hästgårdar eller annan djurhållning krävs särskilda avväganden och skyddsavstånd till andra bostadshus.
- Vid sjöar gäller strandskyddet som reglerar hur nära sjön husen får ligga. Var noga med att i god tid kontrollera vilka regler som gäller.
Huset på tomten
Varje tomt är unik och ger speciella villkor för byggande. Det är därför viktigt att fundera på vilka förutsättningar som finns på just din tomt. Försök att placera ditt hus så att du kan samordna tillfart och annan service med dina nya grannar. Då behåller ni även mer av de fria orörda ytorna. Försök att anpassa ditt hus till den befintliga terrängen genom att exempelvis använda olika volymer. Genom att behålla din tomts karaktär så kommer den naturligt smälta in i omgivningen.
Vill du avgränsa din tomt så försök göra det på ett naturligt sätt. Traditionella avgränsningar som friväxande häckar, staket eller gärdsgårdar med träslanor är att föredra. Använder du till exempel höga murar eller plank kan det lätt bli dominerade och inte passa in i omgivningen.
Några goda råd
- Vilken är platsens karaktär och hur tar du bäst vara på den?
- Tänk på väderstreck, fukt och ljusförhållandet på din tomt och i ditt hus. Varifrån blåser det? Var och hur kan man skapa en solig plats i lä? Var är det torrt?
- Placera huset i ett soligt och skyddat läge.
- Ta redan från början med trädgården i planeringen. Utnyttja de förutsättningar som naturen ger i nivåskillnader och befintlig vegetation.
- Placera ditt hus där du behöver göra minst ingrepp i marken.
- Undvik sprängning, schaktning utfyllnader och stora hårdgjorda ytor.
- Dela upp huset i flera volymer som är lättare att anpassa till en kuperad tomt.
- Ta vara på befintliga träd och buskar, komplettera med växter som finns naturligt på platsen.
- Låt gärna en del av tomten förbli naturmark, då smälter den lättare in i omgivande natur.
- Låt buskage och träddungar bli naturliga tomtavskiljare eller använd enkelt utformade staket och gärdsgårdar.
- För lä och insynsskydd - bygg kringbyggda gårdar!
- Tänk på grannen - använd en låg och mild belysning.
Husets utformning
Detaljer på veranda
Vackra hus är som smycken i landskapet. När det gäller husets yttre är platsens byggnadstradition viktig att känna till. Men också dagens modernare formspråk kan smälta in i landskapet på ett naturligt sätt. Byggnadernas proportioner, dess längd, höjd, bredd och takvinkel är viktiga karaktärsdrag som syns på långt håll och påverkar helhetsintrycket.
Försök att framhäva detaljer med färg, speciellt entrédörren. Använd enhetliga fönster och dörrar och placera dem symmetriskt för att få ett harmoniskt uttryck. Ljusa detaljer på mörkare hus blir blickfång på fasaden. Falurött och olika nyanser av brunt, grönt, gult, svart och grått harmonierar med den naturens färger.
När du bygger ditt hus, använd naturliga material som även åldras vackert och är lätta att underhålla.
Några goda råd
- Ta hänsyn till omgivande bebyggelse när det gäller färgsättning och fasadmaterial!
- Använd starkare kulörer till detaljer som fönster och dörrar.
- Undvik att blanda många fönstertyper och storlekar på samma hus.
- Välj en enkel dörr som harmonierar med resten av huset.
- Sparsmakade utsmyckningar är ofta vackrast. Det kan lätt bli för mycket av det goda.
- Nya byggnader bör utformas så att det passar in i en lantlig byggnadstradition (sadeltak, valmattak, mansardtak, träfasad, röda tak, frontespis, inglasad veranda med mera).
- Använd samma proportioner och takvinklar i tillbyggnader som i huvudbyggnaden och gärna samma typ av fasadmaterial, tak och fönster.
- På garage och uthus - var sparsam med fönsterinramningar och annan utsmyckning.
- Planera helst uterummet redan från början. Då kan det ges en naturlig placering och utgöra en del av huset
- Låt huvudbyggnaden dominera över garage, förråd och bodar.
- Håll nere verandans storlek så att den inte dominerar över huset.
- Kulturhistoriskt utpekade värdefulla byggnader ska värnas och inte förvanskas.
- Tillbyggnader bör underordnas och anpassas i form och storlek.