Καρποί Γης, Δεσμοί Ψυχής
«ΔΕΣΜΟΙ: Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο». Ενα πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα και τη σημασία της τοπικής παραγωγής.
«Γαῖα μήτηρ πάντων.»
Εισαγωγή
Τα σχολεία μας
Η περιοχή του Έβρου
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, στην περιοχή της Θράκης, αποτελεί ένα σημαντικό γεωγραφικό και ιστορικό κομμάτι της χώρας. Η θέση της είναι μοναδική, καθώς οριοθετείται από τη Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, καθιστώντας την ένα από τα τρία σημεία στην Ελλάδα όπου τρεις χώρες συνορεύουν.
Η ονομασία της Περιφερειακής Ενότητας προέρχεται από τον ποταμό Έβρο, τον μεγαλύτερο ποταμό των Βαλκανίων, ο οποίος διαρρέει την περιοχή και αποτελεί φυσικό σύνορο με την Τουρκία. Με έκταση που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου περιλαμβάνει επίσης το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος.
Η γεωγραφία της περιοχής παρουσιάζει ποικιλομορφία, με την οροσειρά της Ροδόπης να δεσπόζει στα δυτικά και βορειοδυτικά, ενώ στα νότια η ακτογραμμή βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Η κοιλάδα του ποταμού Έβρου είναι κυρίως πεδινή, σε αντίθεση με το ορεινό νησί της Σαμοθράκης.
Η Αλεξανδρούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, λειτουργεί ως η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και έχει (πραγματικό) πληθυσμό 62.936 κατοίκους (2021).
Ο ποταμός Έβρος
Ο ποταμός Έβρος, γνωστός επίσης με τις ονομασίες Μαρίτσα (βουλγαρικά) και Μερίτς (τουρκικά), είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στη Βουλγαρία και διασχίζει μια διαδρομή περίπου 530 χιλιομέτρων, περνώντας από σημαντικές πόλεις όπως το Πάζαρτζικ και το Πλόβντιβ.
Στη συνέχεια, ο ποταμός αποτελεί ένα τμήμα των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίζοντας γεωγραφικά την Ανατολική από τη Δυτική Θράκη. Κατά μήκος της διαδρομής του στην Ελλάδα, περνά κοντά από πόλεις όπως το Διδυμότειχο και οι Φέρες, πριν εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο Έβρος και οι παραπόταμοί του, όπως ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος, διαμορφώνουν ένα σημαντικό οικοσύστημα. Στις εκβολές του ποταμού, δημιουργείται ένα τεράστιο δέλτα, ένας υδροβιότοπος με μεγάλη οικολογική αξία, προστατευόμενος από διεθνείς συνθήκες. Αν και δεν είναι πλωτός, ο Έβρος συμβάλλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην άρδευση των γύρω περιοχών.
Το οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου Ο Έβρος στη μυθολογία
Ιστορία της περιοχής του Έβρου
Η περιοχή του Έβρου κατοικείται από την Παλαιολιθική εποχή. Παλαιοντολογικά ευρήματα μαστόδοντα και λίθινα εργαλεία βρέθηκαν. Στην εποχή του Ομήρου, οι κάτοικοι είχαν σχέσεις με την Τροία. Θρακικά φύλα εγκαταστάθηκαν, όπως οι Κίονες και οι Οδρύσες. Έλληνες άποικοι από τη Σαμοθράκη ίδρυσαν πόλεις, όπως η Μεσημβρία και η Σάλη. Οι Πέρσες ίδρυσαν το Δορίσκο, όπου ο Ξέρξης μέτρησε τα στρατεύματά του. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έδωσε σημασία στην περιοχή, ιδρύοντας πόλεις και κατασκευάζοντας την Εγνατία Οδό. Κατά τον Μεσαίωνα, η περιοχή πέρασε σε Φράγκους και Βυζαντινούς. Το 1361, το Διδυμότειχο καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Το 1821, περιοχές του Έβρου επαναστάτησαν. Η ενσωμάτωση στην Ελλάδα έγινε το 1920, και ο νομός Έβρου δημιουργήθηκε το 1930. Πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ιδρύοντας νέες πόλεις.
Δίδυμοι Πύργοι, Διδυμότειχο Παναγία Κοσμοσώτειρα, Φέρες
Νίκη της Σαμοθράκης Δόμνα Βισβίζη, ηρωίδα 1821 Το Ιερό των Μεγάλων Θεών
Τοπικά προϊόντα της περιοχής του Έβρου
Η περιοχή της Αρκαδίας
Ο νομός Αρκαδίας βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Πελοποννήσου και χαρακτηρίζεται από έντονη ορεινή γεωμορφολογία. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και ο ορεινότερος νομός της Πελοποννήσου. Οι κυριότεροι ορεινοί όγκοι της είναι το Μαίναλο (1.981 μ.), ο Πάρνωνας (1.934 μ.), και το Λύκαιο (1.421 μ.).
Αποτελείται από 5 δήμους: Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας.
Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού είναι η Τρίπολη, με πληθυσμό 30.090 κατοίκων, η οποία απλώνεται σε ένα εκτεταμένο οροπέδιο στο κέντρο της Πελοποννήσου, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 650 μ. και περιστοιχίζεται από τους ορεινούς όγκους του Αρτεμισίου, του Παρθενίου, του Πάρνωνα, και του Μαινάλου
Ιστορία της περιοχής της Αρκαδίας
Η Αρκαδία έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως σήμερα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Αρκά, γιο του Δία και της νύμφης Καλλιστούς. Οι Αρκάδες θεωρούνται από τους πρώτους κατοίκους της Ελλάδας μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ενώ η Λυκόσουρα, πόλη της Αρκαδίας, θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο.
«Οι ποιμένες της Αρκαδίας» ή «ET IN ARCADIA EGO» του Νικολά Πουσέν
Ο όρος Αρκαδία χρησιμοποιήθηκε από καλλιτέχνες της Αναγέννησης κυρίως, για να περιγράψει τον ιδεατό τόπο. Τα καταπράσινα βουνά, τα πλούσια νερά, οι μυθικές τοποθεσίες, οι εκθαμβωτικές κοιλάδες έκαναν τους ανθρώπους να πιστεύουν ήδη από την αρχαιότητα ότι η Αρκαδία ήταν ένας ονειρικός τόπος.
Υπήρξαν σημαντικές αρχαίες πόλεις όπως:
Η Τεγέα, γνωστή για το ναό της Αλέας Αθηνάς.
Η Μαντίνεια, γνωστή για τη συμμετοχή της σε διάφορες ιστορικές μάχες.
Ο Ορχομενός,μία από τις κραταιές πόλεις-κράτη της Ανατολικής Αρκαδίας.
Η Μεγαλόπολη η οποία ιδρύθηκε το 370 π.Χ. ως πρωτεύουσα της Αρκαδικής Συμπολιτείας, με σκοπό την ενοποίηση των Αρκάδων
Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης Αρχαίο θέατρο Μαντινείας Ναός Αλέας Αθηνάς, Τεγέα
Κατά την Επανάσταση του 1821, η Αρκαδία έπαιξε σημαντικό ρόλο, με πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, να προέρχονται από την περιοχή.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Η Άλωση της Τριπολιτσάς Πίνακας του Διονυσίου Τσόκου Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου