Agders uthavner i verdensklasse

En digital fortelling om Agders uthavner som et sammenhengende kulturmiljø

Gammelt fotografi av en uthavn

Hva er en uthavn?

Uthavnene var seilskutetidens servicestasjoner for handelsskip i trafikk mellom Nordsjøen og Østersjøen. I uthavnene kunne de søke tilflukt når vind og strømforhold gjorde seilasen videre vanskelig, og det var handelsskipenes behov for natt- og nødhavner, forsyninger og reparasjoner som gav grunnlag for bosetning i uthavnene. Her fantes også både gjestgiveri og skjenkestuer, hvor skipsmannskapene kunne få noen timers hvile og forpleining. Fra uthavnene gjorde losene en viktig jobb med å lose skuter i havsnød inn til en trygg havn. Da dampskipene tidlig på 1900-tallet utkonkurrerte seilskipene, forsvant også grunnlaget for bosetting i de små havnene ytterst i skjærgården.

I dag ligger uthavnene som perler på en snor langs kysten av Agder. Sammen formidler de en viktig del av Sørlandets rolle i internasjonal sjøfart og internasjonal handel i perioden forut for den industrielle revolusjon. Uthavnene utgjør et særegent kulturmiljø av nasjonal og internasjonal betydning.

Produsert av kystreise.no. Hold over filmen for å skru på lyd eller vise i fullskjerm.

Uthavnenes historie

Kyststrekningen mellom Hidra i Vest og Risør i Øst har dypt farvann med mange naturlige havner. Her finnes gode ankringsplasser i le bak en eller flere øyer, gjerne med inn- og utseilingsmuligheter både fra øst og vest. Det er disse havnene som skulle utvikle seg til det vi i dag kaller for uthavner.

Uthavnene har vært besøkt av sjøfarende i både vikingetid og middelalder, og det finnes mange spor etter menneskelig aktivitet fra langt tilbake. Uthavnene er også omtalt som hærskipshavner i sagalitteraturen, og man antar at det har vært mindre skjærgårdskapeller flere steder. Uthavnene er likevel mest kjent for sin betydning i seilskutetida, fra omtrent 1650 og frem til ca. 1900. Det var i denne perioden uthavnene kom til å spille en særdeles viktig rolle for den europeiske skipsfarten og handelen. Enda i dag bærer uthavnene preg av denne storhetstiden, med sitt særegne kulturmiljø, godt bevarte trehusbebyggelse og maritime kulturminner.

Naturlige havner

På 1500- og 1600-tallet økte skipstrafikken mellom Nordsjø- og Østersjøområdet. Seilskutene som trafikkerte denne strekningen, valgte som regel å legge seg tett opp til norskekysten fremfor å legge seg lengre sør mot Danmark. Havstrømmer og en enklere topografi å navigere etter var viktig for skipene, i tillegg til at de ville unngå sandbankene utenfor Danmark.

Selv om norskekysten var det foretrukne valget blant de sjøfarende, kunne kysten her være farlig med et urent farvann. Dette gjorde at skipene var avhengig av trygge havner, hvor de kunne søke ly hvis uhellet var ute eller været ble dårlig. Her fikk uthavnene en viktig rolle.

Etter som skipstrafikken økte, ble uthavnene besøkt av stadig flere skip. Noen skip søkte ly for nattemørke og dårlig vær, andre skip hadde behov for å proviantere eller få utført mindre reparasjoner på skipene, mens andre igjen ventet på "riktig" vind.

På 1600-tallet kom de første gjestgiveriene i uthavnene, noe som gav sjøfarende en mulighet for både overnatting, bevertning og noe handel.

Gjestgiveriene i uthavnene

Gjestgiveriene var noen av de første bygningene i uthavnene.

Hovedbildet (til venstre) viser Det kongelige privilegerte gjestgiveri i Ny-Hellesund. Her er det mye historie i veggene. Bygningens venstre del er den eldste og årringsdateringer viser at den er bygget av tømmer som ble felt på 1700-tallet. Denne delen av bygningen ble fredet i 1923. Høyre del er fra 1740-tallet, men eksteriøret ble bygget om til Sveitserstil i 1906.

Den internasjonale varehandelen øker

Utover på 1700-tallet fant det sted en markant økning i det internasjonale varebyttet. I denne perioden ble både den norske og den europeiske handelsflåten mangedoblet. Den viktigste handelsruten i Nord-Europa gikk mellom Nordsjøen og Østersjøen.

Skipene fra Østersjøen fraktet med seg varer som tømmer, hvete, lin, hamp og tjære. Fra Storbritannia var den viktigste eksportvaren kull og tekstiler, mens tekstiler og matvarer kom fra området rundt Nederland og Tyskland.

Økningen i skipstrafikken, gav gode muligheter for å tjene penger i uthavnene. Både handel, losing, reparasjoner av skip og andre tjenester. Stadig flere valgte derfor å bosette seg i en uthavn, og små levedyktige samfunn vokste frem.

Maritime samfunn

Sjøfolk og loser utgjorde, til enhver tid, over halvparten av den yrkesaktive befolkningen i uthavnene. Men sjøfarten skapte også et marked for andre næringer, som handel og gjestgiveri. I noen uthavner kom det også små reparasjonsverft. Samlet ble uthavnene viktige sentrum for maritim kompetanse.

Losene

Losene hadde en utrolig viktig jobb i uthavnene. Fra et utsiktspunkt i uthavnene, som her i Brekkestø, speidet losene etter skip som hadde behov for å bli loset trygt i havn.

I 1720 ble det norske losvesenet etablert og uthavnene var sentrum for losvirksomheten. I mange uthavner var det egne "losoldermenn" som hadde ansvaret for å organisere arbeidet. De første årene av losvesenets historie forbød nasjonale myndigheter losene å samarbeide. Dette resulterte i såkalte "kapringsloser" der losene konkurrerte om å ro raskest ut til skip i nød. Etter hvert ble det etablert et samarbeid mellom losene.

Å være los var et risikofylt, men potensielt veldig innbringende, yrke. Bildet under er et maleri av Christian Krogh.

Maleriet Babord litt av Christian Krogh.

Uthavnene og Europa

Uthavnen ble besøkt av seilskuter fra store deler av verden, og besøkende i uthavnene var av både ulike nasjonalitet, religion og etniske opphav. Skutene kunne bli liggende i flere uker i uthavnene, i påvente av bedre vær og riktig vind. Det fant derfor sted en stor grad av kulturutveksling i uthavnene - både mellom sjøfarende og mellom de sjøfarende og lokalbefolkningen. Gjennom servicenæringer som handel og bevertning kom også kvinner og barn i kontakt med de besøkende sjøfolkene.

Det var vanlig at unge gutter fra uthavnene tok hyre på utenlandske skip, og flere unge jenter fikk jobb som barnepiker og hushjelp blant annet i Nederland.

Kulturimpulsene fra det store utland er fremdeles synlig i uthavnene i form av europeisk inspirert arkitektur, i interiørdetaljer som tapet og gardiner, hollandsk takstein og ballastplanter.

Bildet viser Merdøgard museum på Merdø utenfor Arendal. Dette flotte skipperhuset ble oppført i 1736, og både eksteriør og interiør er svært godt bevart. Hovedbygningen vitner om velstand og en tett kontakt med verden utenfor, og her finnes eksempelvis porselensservise fra Kina og detaljrik tapet.

Foto: KUBEN Aust-Agder museum og arkiv.

Handel og vareutbytte

Mannskapene på seilskutene brakte også med seg varer fra sine hjemland, eller fra reiser til andre verdensdeler. Disse kunne de bytte mot varer og tjenester i uthavnene.

De nasjonale myndighetene forsøkte gjennom reguleringer å styre mest mulig av handelen til byene. Det var derfor kun tillatt å drive små butikker i uthavnene, der de solgte et lite utvalg varer de sjøfarende trengte som mat, vann, tobakk, tauverk og lignende. Det er imidlertid ingen hemmelighet at det fant sted en stor grad av ulovlig handel og smugling i uthavnene.

Hummer og klippfisk

Befolkningene i uthavnene drev gjerne med en eller flere tilleggsnæringer, for å ha flere ben å stå på økonomisk. To næringer som ble særlig viktig for uthavnene var hummer og klippfisk.

Flere uthavner var kjente for sin hummereksport, blant dem Ågerøya ved Brekkestø og Ny-Hellesund. I 1860-årene ble det hvert år eksportert ca. 150 000 hummer bare fra Ny-Hellesund til blant annet England. Nederland og Tyskland.

Det store bildet viser hummerteiner i Gammelstranda i Ny-Hellesund, mens bildet under viser et oppdemt hummerbasseng på Langenes. Her ble hummeren holdt levende, frem til den ble eksportert.

Foto: Bjarne Tresnes Sørensen, Agder fylkeskommune.

Klippfisk var en annen kjent eksportartikkel fra uthavnene, og spesielt var Svinør ved Lindesnes kjent for sin klippfiskproduksjon. Klippfisken ble eksportert til det store utland, blant annet som ingrediens i baccalao. Det sies også at klippfisk fra Svinør ble solgt som en eksotisk matvare i Brooklyn i New York, hvor den også ble stilt ut i butikkvinduene.

Sentralt i klippfisket, sto saltingen og tørkingen. Hele fisken ble brukt, og på godværsdager ble fisken lagt ut på svabergene til tørk.

Foto: Bjarne Tresnes Sørensen, Agder fylkeskommune.

Tollstasjoner

I et forsøk på å få større kontroll over handelen og smuglingen, ble det fra slutten av 1700-tallet opprettet tollstasjoner i følgende uthavner: Risør, Lyngør, Borøya, Kjørvigen/Narestø, Merdø, Hesnesøy, Homborsund, Brekkestø, Gamle Hellesund, Flekkerøy, Ny-Hellesund, Kleven, Svinør, Korshavn, Eikvåg, Loshavn, Kirkehavn og Rasvåg.

Tollstasjonene er i dag viktige bygninger i uthavnene med en stor kulturhistorisk verdi.

Tollstasjonen i Brekkestø.

Uthavnene var maritime monokulturer

Det var den den internasjonale seilskutetrafikken som dannet grunnlaget for både bosetting og sysselsetting i uthavnene.

Det sterke avhengighetsforholdet mellom uthavnssamfunnene og sjøfarten har blitt belyst av historiker Dag Hunstad. Han beskriver sjøfarten som en akse som hele uthavnssamfunnet dreide seg rundt – økonomisk, kulturelt og sosialt. Dette sterke og ensidige avhengighetsforholdet gjør at uthavnene beskrives som "maritime monokulturer".

Befolkningsutvikling

Siste halvdel av 1700-tallet og første halvdel av 1800-tallet var uthavnenes gullalder. I denne perioden økte bosettingen, økonomien gikk bra og uthavnene var livskraftige lokalsamfunn.

Fra 1880-årene sank folketallet i uthavnene raskt. Kun i løpet av noen få tiår ble flere av uthavnene mer eller mindre fraflyttet. Grafen under viser befolkningsutviklingen i åtte uthavner i perioden fra 1700 - 2000. Det er interessant å se nærmere på hva som skjedde rundt 1880 som fikk så dramatiske konsekvenser for uthavnene.

Kilde: Grafen er hentet fra Bjarne T. Sørensens hovedoppgave i historie.

Livsgrunnlaget ble borte

Uthavnenes avhengighetsforhold til sjøfarten gjorde dem sårbare for økonomiske konjunkturer i internasjonal skipsfart og handel. I tillegg skulle den teknologiske utviklingen bidra til å svekke uthavnenes livsgrunnlag. På slutten av 1800-tallet var det særlig to faktorer som førte til at sysselsettingen og bosettingen i uthavnene begynte å synke i raskt tempo.

Den ene store endringen var at en stadig større del av den internasjonale handelsflåten tok i bruk dampskip. Dampskipene var for store til å gå inn i uthavnene, og de hadde heller ikke samme behov for å vente på riktig vind eller søke ly for mørke og dårlig vær.

Den andre store endringen var etableringen av fyrlykter langs kysten. Fyrlyktene gjorde kysten tryggere og gjorde det mulig for skip å seile også om natten.

Uthavnene og kunstnerne

Fra 1880-tallet og utover på 1900-tallet sank innbyggertallet i uthavnene dramatisk. Ungdommen i uthavnene flyttet tilbake til fastlandet eller emigrerte til USA.

Mens noen få uthavner greide å omstille seg til nye næringer, ble mange fraflyttet og mer eller mindre forlatt. Livet i uthavnene var derfor stille og både bygninger og landskap forble uforandret i mange år.

Det var i denne perioden kunstnerne fant inspirasjon i landskapet og stille bygningsmiljøet i uthavnene. Landskapsmaleren Amaldus Nielsen er kanskje den mest kjente, med sitt ikoniske maleri "Morgen i Ny-Hellesund".

Også forfattere som Gabriel Scott og Vilhelm Krag besøkte uthavnene og deres beskrivelse av dem som litt søvnige, men romantiske små samfunn har preget ettertidens oppfatning av uthavnene. En beskrivelse som for øvrig står i sterk kontrast til de pulserende og dynamiske samfunnene uthavnene hadde vært kun noen få tiår tidligere.

Gammelt hus i Brekkestø, Christian Krogh, 1914

Forfatteren Vilhelm Krag omtales gjerne som mannen som "skapte" Sørlandet. Han lanserte navneforslaget våren 1902, og i et intervju med Verdens Gang som sto på trykk 17. mai 1903, ble Krag sitert på følgende: Vi har jo Nordlandet, Vestlandet og Østlandet, hvorfor skulde vi ikke da have Sørlandet?

Krag var imidlertid svært fornøyd med det stille liv på Sørlandet og med at turistene ikke hadde fått øynene opp for den sørnorske skjærgården. I boka "Holmerne de graa" fra 1905, omtalte Krag turistene på følgende måte: Der er nogle Turister med om bord. De sidder nede og spiser frokost eller de sidder i flugtstoler paa promenadedækket og læser sine romaner. De bryder sig ikke om dette uinteressante landskab. (...) Den dag turisterne skulle oversvømme mit land, vilde jeg græmme mig dybt. Men det har ingen fare. De oppdager det aldrig.

Vilhelm Krag utenfor sitt hjem Havbukta i Ny-Hellesund.

Fra sjøfartssamfunn til fritidssamfunn

Det skulle vise seg at Vilhelm Krag tok feil i sine uttalelser om Sørlandet og turister, og særlig i etterkrigstiden oppdaget mange nordmenn gleden ved ferie og badeliv på Sørlandet. Les mer om merkevarebyggingen av Sørlandet i  denne  artikkelen av Dag Hunstad.

I dag er det mange som primært forbinder uthavnene med sommer, sol og skjærgårdsidyll. Både aktiviteten og befolkningstallet i uthavnene er veldig sesongbetont. Kun et fåtall uthavner har fast bosetting og helårs næringsaktivitet.

Men en uthavn kan være vel så vakker en fin vinterdag, og vi håper flere vil la seg inspirerer til å besøke en uthavn også utenfor sommersesongen.

Sommer i Lyngør. Foto: Adam Read, VisitSørlandet.

Slik vi kjenner uthavnene i dag. Sommer på Merdø. Foto: Peder Austrud.

Skjærgårdsidyll på Lyngør (andre bilde) og Brekkestø (tredje og fjerde bilde).

Landskap og kulturmiljø

Fra Flekkefjord i Vest til Risør i Øst ligger uthavnene som perler på en snor, ytterst i havgapet. Selv om hver uthavn har sin særegne historie og karaktertrekk, er de ikke mer forskjellig enn at de utgjør et helhetlig kulturmiljø. Historisk har uthavnene vært viktige brikker i den europeiske maritime infrastrukturen i perioden fra 1650 til 1900. På den måten har uthavnene hatt stor betydning for den europeiske skipsfarten og varehandelen i samme periode.

Uthavnene vokste frem som et resultat av både menneskeskapte behov gjennom sjøfarten og naturgitte forutsetninger. En værhard og til tider nådeløs kyst på "utsiden", i kombinasjon med et mangfold av øyer, lune viker og naturlige havner på "innsiden" gav grunnlaget for fremveksten av uthavnene.

Under følger en beskrivelse av de naturgitte forholdene som har bidratt til fremveksten av uthavnene, og en beskrivelse av landskapet i og rundt uthavnene slik det oppleves i dag.

Røff sjø og trygge havner

Seilskutene lå ofte tett på norskekysten, som en følge av havstrømmer og muligheten til å navigere etter norske fjell, høydedrag og andre kjennemerker i terrenget.

Skagerrakkysten kan likevel være svært røff og mange skip har havnet i havsnød i dette området. I slike situasjoner kan nærhet til en beskyttet uthavn og bistand fra en erfaren los gjøre forskjell på liv eller død.

Hva kjennetegner en naturlig god uthavn?

Uthavnene er naturlig gode havner, plassert i den ytterste skjærgården mot Skagerak. Bebyggelsen er ofte plassert på innsiden av en øy eller i ly bak holmer og skjær. På den måten gir uthavnene le for vær og vind. En god uthavn har også flere muligheter for innseiling, slik at skip kan komme inn både ved østlige og vestlige vinder.

En god uthavn måtte også ha gode bunnforhold for ankring og muligheter for fortøyning. Ofte lå seilskutene fortøyd i et større havnebasseng rundt uthavnen.

De mange og gamle fortøyningsfester rundt uthavnene er i dag viktige historiske spor i landskapet.

Gammel og rusten fortøyningsfeste i Ny-Hellesund. Foto: Bjarne Tresnes Sørensen.

Fortøyningsring fra Lyngør. Foto: Pål Gitmark Eriksen.

Uthavnene under vann

På havbunnen i og rundt uthavnene finnes også spor etter flere hundre år med sjøfart. Og kanskje var det akkurat disse skipene som ikke nådde inn til en trygg uthavn, når det stormet som verst i Skagerrak og skipet hadde fått skade på skrog eller rigg?

Historien om uthavnene er også historier om tragiske forlis, om sjømenn, loser og fiskere som mistet livet på jobb, og om enker og barn som ble igjen og som strevde med å få endene til å møtes.

Marinarkeologiske funn er også viktige i fortellingen om uthavnene som internasjonale møteplasser. Mange av skipsvrakene og løsfunnene som er funnet på havbunnen i uthavnene, kommer fra det store utland.

Bildet under viser en bartmannskrukke funnet sammen med vraket av det svenske skipet Pelikanen som gikk ned ved Ny-Hellesund i 1697. Denne typen krukker ble brukt fra 1540-årene til midten av 1700-tallet. Utformingen fra denne tyder på at den er fra siste halvdel av 1600-tallet. Medaljongen bærer byvåpenet til Lübeck.

Foto: Frode Kvalø, NMM.

Vil du vite mer om marinarkeologi i uthavnene? Les mer om det på Norsk maritimt museums hjemmesider.

Uthavnene under vann

Kartet viser arkeologiske funn langs Agderkysten. Du kan zoome i kartet for å se nærmere på den enkelte uthavn, og du kan klikke på symbolene for mer informasjon om det enkelte kulturminne. Betydningen av de ulike fargekodene fremgår av oversikten nederst i venstre hjørne.

Kystlandskapet

Den sørnorske skjærgården kan beskrives som småkupert, med øyer, koller og svaberg. I den ytterste skjærgården er vegetasjonen sparsom og ofte sterkt påvirket av vind- og bølger. Israndsavsetningene fra siste istid preger området med blankskurte svaberg, lange rullesteinsstrender, og strandvoller. Den indre skjærgården er derimot lun og her kan vegetasjonen gå helt ned til sjøkanten. Den indre skjærgården er spesielt attraktiv for rekreasjon og friluftsliv.

Langs skagerrakkysten finner man karakteristisk vegetasjon som varmekjære edelløvskoger, lyngheier, våtmarker og strandenger.

Foto: Øivind Berg, Raet nasjonalpark.

Uthavnenes kulturlandskap

Selv om sjøfart, losing og andre "maritime yrker" var viktigste næringsvei i uthavnene, var befolkningen gode til å utnytte den lille jorda som var tilgjengelig. Små jordlapper ble benyttet til å dyrke poteter og andre grønnsaker, i tillegg til at de var vanlig å holde noen få husdyr.

I dag er sporene etter dette tydelig i flere av uthavnene. På bildet til høyre vises kulturlandskap med gamle steingjerder på Selør, mens det lille bildet viser beitedyr på Hellersøya ved Brekkestø. Beitedyr bidrar til å holde kulturlandskapet nede.

Natur og kultur

Langs hele skjærgården finner man spor etter menneskelig ferdsel langs sjøen. Gamle fortøyningsfester, seilingsmerker og kompassroser er eksempler på dette. Landskap og kulturhistorie er derfor tett forent i uthavnene.

Fortøyningsfeste i Loshavn. Foto: Einar S. Hansen.

Vil du vite mer?

Det er gjennomført en analyse av landskap og kulturmiljø for et utvalg av Agders uthavner. Den kan lastes ned  her. 

Byggeskikk og arkitektur

Bebyggelsen i uthavnene ligger tett, i grupper eller på rekker, avhengig av terrengforholdene. Nærhet til sjøen var viktig når bebyggelsen vokste frem og det var konkurranse om de gode tomtene i strandsonen. Husene ble tradisjonelt plassert i ly for vær og vind, gjerne i lune viker eller eller inntil en ås eller forhøyning i terrenget. Husene ble anlagt på en slik måte at de krevde så lite terrenginngrep som mulig.

Plasseringen av bebyggelsen har ikke vært et resultat av en overordna plan, men har vært bestemt av tradisjon, sosiale forhold og eiendomsgrenser. Bebyggelsen er variert når det gjelder størrelse, møneretning og detaljering. Forskjellene er likevel ikke større enn at bebyggelsen omfattes som helhetlig.

Bildene viser ulike bebyggelsesstrukturer i uthavnene. Fra venstre bebyggelse i rekke langs sjøen på Svinør, hustak som viser bebyggelse i gruppe i Loshavn, bebyggelse i gruppe i Brekkestø og bebyggelse i rekke på Selør.

Arkitektur

Bebyggelsen i uthavnene er hovedsakelig oppført mellom 1700- og frem til ca. 1920, men det finnes også enkeltbygg fra 1600-tallet og noe nyere bebyggelse. Flere stilarter er representert, ofte på en og samme bygning fordi den har blitt endret på gjennom årenes løp. Barokk, rokokko, empire, sveitserstil og jugend er blant stilartene som er representert i uthavnene.

Bebyggelsen bærer preg av at uthavnene var klassesamfunn. Her finnes alt fra store skipperhus med rikt detaljerte bygningsdetaljer og flotte hager, til små og enkle matroshus. Bebyggelsen bærer også preg av både impulser fra det store utland og lokal byggeskikk.

Et eksempel på at lokale forhold har spilt en rolle for det arkitektoniske uttrykket er plasseringen av inngangsdør. I vestre del av fylket, for eksempel på Svinør og i Ny-Hellesund, er inngangsdøren som regel plassert på den veggen som vender mot sjøen. Typiske midtgangshus i en etasje, med inngangsdør i front og to vinduer på hver side er vanlig her. I østre del av fylket, for eksempel på Lyngør, er inngangsdøren nesten alltid plassert på husets "bakside". I vestre del av Agder finner man også større grad av både liggende kledning og engelske skyvedørsvinduer enn man finner lenger øst i fylket. Skillet går omtrent ved Lillesand.

Det er laget en egen byggeskikkveileder for uthavnene. Denne kan lastes ned i sin helhet  her.  Under presenteres noen hovedtrekk.

1700- talls og tidlig 1800-tallshus

Bygninger fra før 1800 er ofte ombygd og endret gjennom tidene, og kan bære preg av flere senere stilimpulser. 

  • Vanligvis rektangulær grunnplan. De eldste hus var bygd i enkel bredde, dvs. ett rom (en laftebredde).
  • Laftet kjerne i 1, 1½ eller 2 etasjer med saltak, ofte skjevrøstet med nedtrukket takflate over utbygg i bindingsverk på husets bakside.
  • Som regel saltak, i noen tilfeller med opplett.
  • Knapt takutstikk ved gavler og gesims.
  • Symmetrisk eller tilnærmet symmetrisk hovedfasade.
  • Enkeltkrum, rød taktegl. På større bygninger forekom- mer bruk av sorte, glasert teglpanner.
  • Høvlet kledning: liggende enkeltfalset profilert panel eller supanel m/ vannkant eller stående tømmermannskledning m/kraftig og profilert ytterpanel. Ofte vil man finner liggende kledning langt vest i fylket, mens stående kledning er mer vanlige lengre øst i fylket.
  • Opprinnelig en og to-rams smårutede vinduer - i hver ramme 2 ruter i bredden og 3 eller 4 i høyden, i større hus 5 ruter i høyden. Opprinnelige vinduer kan være utskiftet i en senere stilperiode.
  • Labankdør på 1700-tallet. Senere tofløyet hoveddør med enkelt utformede fyllinger uten vindu i dør bladet. Ofte dekorert belistning. Overlys eller vindusfelt på hver side.

Eksempler på 1700-tallsbebyggelse i Ny-Hellesund (t.v.), Svinør, Merdø og Lyngør.

Empire 1820-1870

Empiren på Sørlandet oppstår i en tid med livlig handel og skipsvirksomhet. Kontakten med utlandet setter preg på bebyggelsen i første halvdel av 1800-tallet. Forbildet var samtidens steinarkitektur i Europa som bygde på impulser fra antikken.

    Rektangulær grunnplan. Som regel symmetrisk hovedfasade.

    • Saltak eller valmet saltak (halvvalm). Ark/kvist forekommer.
    • Taktekking av enkeltkrum, rød, uglasert teglstein. Noen større hus kunne ha svart, glasert takstein.
    • Liggende supanel (profilert eller med vannkant), profilert tømmermannskledning eller dobbeltfalset ytterpanel. På gavlvegger mot nabo og på baksiden brukes ofte stående tømmermannspanel eller ukantet/flaskeskårne bord.
    • På mindre hus er to-rams vinduer med tre ruter i hver ramme mest vanlig. Større hus har krysspostvinduer med én rute i øvre ramme og 2-3 ruter i nedre ramme.
    • Markerte inngangsportaler.
    • Tofløyet hoveddør med enkle fyllinger, ofte med vindu i dørbladet

Eksempler på empirearkitektur i Brekkestø og på Svinør.

Sveitserhus 1870-1930

Sveitserstilen er inspirert av tradisjonell trehusbebyggelse i Tyskland, Østerrike og Sveits, men hentet også impulser fra Italia. Stilen ble veldig populær og spredte seg over hele landet i andre halvpart av 1800-tallet. Stilen holdt seg enkelte steder et godt stykke inn på 1900-tallet. Sveitserstilen innleder en periode med mer varierte planløsninger i bolighus.

  • Rektangulær grunnplan.
  • Større hus har ofte verandatilbygg som kan være delvis innglasset.
  • Som regel symmetrisk hovedfasade.
  • Knevegg og saltak med stort takutstikk. Lokalt finnes slakere takvinkel.
  • Taktekking av skifer, flat takstein eller enkelt krum, rød, uglasert teglstein.
  • Ytterpanel av liggende, eller stående, høvlet profilert panel. Noen ganger med liggende og stående panel i kombinasjon.
  • Rikt dekorerte bygningsdeler – profilert listverk og løvsagarbeider.
  • Store vinduer – krysspost- eller T-postvinduer. På mindre hus også torams vinduer med tre ruter i hver ramme. Glassverander har ofte flerfarget vindusfelt.
  • Tofløyet hoveddør med profilerte fyllinger, som regel med vindu i dørbladet

Sveitserhus på Lyngør.

Jugend 1900-1940

Foto: Bjarne Sørensen.

Hus i Jugendstil på Selør.

Det er detaljene som teller - om vinduer, dører og tak

Den største trusselen for bevaring av uthavnene, er at eldre og originale bygningsdeler skiftes ut. For at uthavnene skal bevare sitt autentiske uttrykk, er det viktig å bevare gamle og vakre bygningsdetaljer som dører, vinduer, kledning og taktekking. Disse gir huset særpreg og autentisitet. Gamle hus er ofte bygget i kjerneved av god kvalitet. Tar man godt vare på bygningdelene kan de vare i flere hundre år

  1. Det beste vern er jevnlig tilsyn og vedlikehold.
  2. Skift kun ut materialer som er skadet, og skift alltid ut så lite som mulig.
  3. Ved utskifting, anvend nøyaktige kopier av de originale bygningsdelene.

Eksempler på dører i uthavnene. Våningshus har ofte forseggjorte dører i kontrastfarger og med profiler. Uthus har gjerne enklere dører. Felles for alle dørene er at de er av kjerneved og har høy kvalitet.

Eksempler på vakre originale vinduer i uthavnene.

Taket er en viktig bygningsdel. Rød tegl er den vanligste taktekkingen i uthavnene.

Fargebruk

Den estetiske bruken av panel og maling i Norge startet trolig på Sørlandet. Her mottok man de første impulsene fra utlandet og kunne følge opp de internasjonale motene. Allerede på 1700-tallet var panelte og malte hus vanlig her. Gjennom husets fasader kunne eieren “presentere seg”, vise sin sosiale tilhørighet og at man fulgte med strømningene i tiden.

Fra midten av 1800-tallet og framover ble det vanlig å male hovedfasaden hvit. Moten ble først praktisert av de mer velstående huseierne, før resten fulgte etter. Mot hager og i trange smau, var veggene ofte ubehandlet eller malt i fargene oker eller engelsk rød. Det samme gjelder for uthus og sjøboder. Årsaken til dette var at fargepigmentene i oker og engelsk rød var billigere enn hvite pigmenter.

Ingen regel uten unntak! Selv om de fleste våningshus i uthavnene er hvite, finnes det mange eksempel på hus i andre farger - både tradisjonell oker og rød, men også pasteller som lys gul og lys grønn. Det er viktig å beholde fargen på disse husene, og det er også ønskelig at hus som har eller har hatt en bakside i oker eller rød beholder dette uttrykket. Det er en del av husets historie og er viktige for den helhetlige opplevelsen av uthavna.

Bildene under viser noe av mangfoldet av farger i uthavnene. Fra venstre: (1) Loshavn som er en typisk "hvit" uthavn, (2) Lyngør som også tidlig ble hvit som en følge av velstanden i uthavna, (3) hus i Ny-Hellesund med tradisjonell oker i bakgård, (4) okerfarget sjøbod på Svinør, (5) hus i Ny-Hellesund med bakside i oker og rød, (6) variasjon i fargesetting på Selør, (7) pastellgult hus på Svinør, (8) pastellgrønt hus i Brekkestø og (9) okerfarget hus på Svinør.

Røft og ekte

I uthavnene har det tradisjonelt vært et litt røft preg, med stor variasjon i både materialbruk, fargebruk og løsninger. Dette vitner om levd liv og er viktige elementer i kulturmiljøet. Det er viktig at disse detaljene og det "røffe preget" bevares, og ikke erstattes av standardiserte moderne løsninger.

Røffe materialer og rustikke detaljer fremhever det autentiske og vitner om levd liv.

Kilder:

Innholdet i denne storymappen er basert på informasjon fra blant annet undernevnte kilder.

Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra, Sørlandsk skipsfart 1600-1920, Portal forlag 2016.

Dag Hustad, Sørlandske uthavnssamfunn –

Dag Hunstad, Uthavnssamfunnene på sørlandskysten – maritime møtesteder, Forbundet Kysten.

Johan Christian Frøstrup og Rune Nylund Larsen m.fl., Skagerrakkysten, Natur - kultur - historie, Friluftsforlaget 2010.

Veileder Uthavnene på Sørlandet - tradisjon og vern, utarbeidet av Ivar Ole Iversen og utgitt av Vest-Agder fylkeskommune og Aust-Agder fylkeskommune i 2015.

Veileder for bevaringsområdene Lyngør, utarbeidet av rambøll i samarbeid med Tvedestrand kommune og Agder fylkeskommune 2021.

Landskapsanalyse for uthavnene, utarbeidet av feste landskap i samarbeid med Agder fylkeskommune, 2019.

Uthavnene som besøksmål, mulighetsstudie utarbeidet av Asplan Viak på oppdrag fra Agder fylkeskommune i 2017.

Hus i Jugendstil på Selør.

Maleriet Babord litt av Christian Krogh.

Foto: KUBEN Aust-Agder museum og arkiv.

Foto: Bjarne Tresnes Sørensen, Agder fylkeskommune.

Foto: Bjarne Tresnes Sørensen, Agder fylkeskommune.

Tollstasjonen i Brekkestø.

Kilde: Grafen er hentet fra Bjarne T. Sørensens hovedoppgave i historie.

Gammelt hus i Brekkestø, Christian Krogh, 1914

Vilhelm Krag utenfor sitt hjem Havbukta i Ny-Hellesund.

Sommer i Lyngør. Foto: Adam Read, VisitSørlandet.

Slik vi kjenner uthavnene i dag. Sommer på Merdø. Foto: Peder Austrud.

Gammel og rusten fortøyningsfeste i Ny-Hellesund. Foto: Bjarne Tresnes Sørensen.

Fortøyningsring fra Lyngør. Foto: Pål Gitmark Eriksen.

Foto: Frode Kvalø, NMM.

Foto: Øivind Berg, Raet nasjonalpark.

Fortøyningsfeste i Loshavn. Foto: Einar S. Hansen.