
Grottor
klippskjul, raukar och jättegrytor
Inom Härnösands kommun finns ett flertal grottor som är verkligt spännande utflyktsmål och geologiskt intressanta.
Urvalet av grottorna har gjorts utifrån kriterier som vackert läge, spektakulär form och ”grottkänsla”. Tillgängligheten kan variera, både vägen till och inne i själva grottan, där vissa håligheter kräver både god fysik och god rörlighet. I de kortfattade beskrivningarna under rubriken ”Tillgänglighet” finns därför en tregradig skala; ”lätt”, ”medelsvår” samt ”krävande”. ”Medelsvår” klarar de flesta av med hyfsad kondition och rörlighet. ”Krävande" innebär krypande i mörker eller klättrande på stegar och berghällar.
Grottorna är av tre huvudtyper; tunnelgrotta, blockgrotta och klippskjul. Benämningarna är vedertagna inom Sveriges Speleogförbund SSF. Tunnelgrottorna är formade genom havsvågornas verksamhet där landhöjningen är en avgörande faktor för dess utveckling. Grottmynningen har en karaktäristisk mjuk lökformad profil. En blockgrotta utgör av ett eller flera stora stenblock som bildar ett hålrum med väggar och tak. Ett klippskul är ett hålrum i en vertikal bergvägg som bildats genom att stora stycken av berget förflyttats ut genom en issprängning och havsvågorsverksamhet.
Tunnelgrottorna uppges (SSF) vara unika för Skandinavien med ett 60-tal objekt utefter den svenska kusten, varav nästan hälften finns i Höga kustenområdet. De kustnära grottorna finns uppmärksammade i historien genom Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1555;
"Vid bergens fot äro i vattenbrynet slingrande rämnor eller sprickor, underbart danade av naturen, i vilka genom virvlarnas in- och utströmmande alstras ett fruktansvärt ljud såsom av en underjordisk åska".
Med största sannolikhet är det just dessa tunnelgrottor som åsyftas.
Det är oklart om några av de högre liggande grottorna använts som bostad eller långvarigare tillhåll för människor i äldre tid, men ingen har egentligen undersökt det heller. Det finns däremot sägner som vittnar om att vissa grottor kan ha använts som tillflyktsort i orostider, den något otillgängliga grottan i Åberget då ryssarna härjade utefter Norrlandskusten sommaren 1721.
”Rauk” är ett känt begrepp med koppling till Gotland för de flesta, men raukar i urberg är däremot mindre vanligt. Vi vill därför även uppmärksamma några vackra exempel på urbergsraukar som också är ett resultat av landhöjningen och havsvågornas verksamhet.
Flertalet grottor som presenteras i denna folder kan besökas och studeras utan egentlig utrustning. Några av dem är dock så pass djupa att det krävs fick- eller pannlampa för att uppleva deras inre partier. Här rekommenderas även någon form av hjälm (typ cykel-/hockeyhjälm). Du bör heller inte gå in ensam i dessa grottor, just därför att det är både trångt och mörkt. Handskar och för övrigt oömma kläder kan också vara bra att ha. OBS! Besöken i grottorna sker på egen risk.
Smugglargrottan
Grottan ligger väl dold bakom stora block bara ett 50-tal meter från Viktor Lundgrens grotta dit det finns markerad led. Två ingångar leder in till grottans valv. Här behövs ficklampa. Även hjälm är att rekommendera. Ledanvisning saknas. Möjligen kan grottan ha en koppling till storsmugglaren Emil Wennerlund som smugglade estländsk sprit under 2:a världskriget och hade sina gömmor här ute på otillgängliga ställen.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Viktor Lundgrens grotta
Grottan finns dokumenterad på ett foto, troligen från 1940-talet, genom härnösandsprofilen Viktor Lundgren (1884-1967) med tre unga damer, varav två sitter på det stora stenblocket mitt i grottan. Viktor Lundgren var en flitig och skicklig fotograf och hans bilder kan sökas på www.murberget.se
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Dubbelgrottan
Två vinkelrätt mot varandra liggande håligheter mynnar här ut i en gemensam öppning. Nedanför "Dubbelgrottan" finns en spricka som fortfarande är aktiv i vattenlinjen och på väg att utveckla en grotta.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Dottergrottan
Längst in finns en mindre hålighet, en "dottergrotta" till huvudgrottan. Några stora block ligger omedelbart utanför grottans mynning i havsnivån. Observera träbitarna som kilat fast i taket mellan stenarna i grottans innersta del. Detta vittnar om hur lång havsvågorna når när det stormar. Ledanvisning saknas.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Lökgrottan
Denna grotta är kanske den vackraste av alla tunnelgrottor på Härnön och den mest avbildade.
Fotograf, Lennart Vessberg
Urbergsrauk
En rauk kan beskrivas som en markant fristående bergpelare som sitter ihop med berggrunden. Hela berget kring rauken är mjukt slipat (abrasion) av havsvågorna då strandlinjen låg vid denna nivå för ca 3000 år sedan. Se även rauken cirka 50 m söder om Borsmalengrytan.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Borsmalengrottan
Geologstigen har sin slutpunkt vid "Puckelpisthällan" där det ligger två 5 meter höga stenblock. Härifrån kan du inom en radie av 50 meter utforska området med tunnelgrottan, ett flertal jättegrytor samt en 3,5 meter hög snedställd rauk. Grottan är dold bakom en en stor yvig gran och börjar i en bred nisch som smalnar av inåt och bildar håligheten. Prova gärna krypa genom berget! Nedanför breder ett stor Klapperstensfält ut sig.
Fotograf, Lennart Vessberg
Borsmalengrytan
Jättegrytan, som torde vara en av Sveriges största i sitt slag är belägen uppe i bergbranten. För att nå dit får man krypa bakom två stor stenblock där man kommer fram till en stege som leder till håligheten. Lägg märke till de mycket speciella formationer som havets vågor formade i berggrunden här för ca 5000 år sedan.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Speckstagrottan
Grottan är utvecklad ur en sprickbildning som kan följas över hela Speckstaberget. Mynningen på bergets östra sida smalnar av alltmer för at sedan övergå i en passage där man måste klättra några meter uppför en klippvägg. Här börjar grottans mer avancerade del som kräver god fysik samt utrustning i form av ficklampa och hjälm. Frivilliga krafter har försett de brantaste passagerna med rep och stegar. Följ repet för att komma igenom grottna och ut uppe på berget. Det finns utrymmen och gångar att undersöka inne i grottan.
OBS, efter ett stenras i Augusti 2019 så är grottan avstängd tillsvidare.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Örsjögrottan
Vacker utsikt från grottan mot norr där man ser havet och en del av Smitingens havsbad.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Stuguddsgrottan
Vacker utsikt från grottan mot söder ut över havet. Grottans storlek medger plats för en hel skolklass.
Fotograf, Lennart Vessberg
Lotsgrottan
Grottan ligger 20 meter över havet, vilket betyder att havets yta låg här för ca 2500 år sedan. Grottans väggar har utsatts för frostsprängning.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Kölvagrottan
Omgiven av gammal granskog i blockig terräng. Grottans väggar mjukt slipad av havsvågornas verksamhet för ca 4000 år sedan. Vacker grotta med "grottkänsla". Fortsätt gärna ytterligare 500 meter till den aktiva jättegrytan vid strandlinjen.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Åbergsgrottan
Vacker utsikt från grottan. En i bygden traderad sägen berättar att folk tog sin tillflykt hit sommaren 1721 då ryssarna härjade och brände utefter norrlandskusten
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Prästhusgrottan
Grottan är utvecklad ur en sprickbildning i bergbranten ovanför Prästhushamn. Mynningen smalnar av alltmer för att sedan övergå i en tunnelgrotta med slipade väggar. Ficklampa och hjälm rekommenderas för att studera den inre "salen". Grottan inger "grottkänsla" och är vackert belägen. Stig saknas, men grottan är lätt att hitta: gå vinkelrätt upp från vägen 100 meter före allmänna vägens slut.
Fotograf, Lennart Vessberg
Fotograf, Lennart Vessberg
Ljusbergshålan
Grottans mynning är fylld av stora stenblock som rasat ner under tidernas lopp. Ingen har sett dess innersta del. Det går att krypa genom berget till nästa grotta, objekt B. Trolsk skog och vacker utsikt från berget ovanför. Missa inte raukarna!
Fotograf, Lennart Vessberg
Ljusbergshålan
Ett jätteblock bildar grottans tak. Det går att krypa genom berget till grottan bredvid. Trolsk skog och vacker utsikt från berget ovanför. Missa inte raukarna!
Fotograf, Lennart Vessberg
Urbergsrauken
En rauk kan beskrivas som en markan fristående bergpelare som sitter ihop med berggrunden. Den rauk som hänvisas till är ca 2,5 meter hög. Du kan hitta flera mindre raukar i den närmaste omgivningen.
Fotograf, Lennart Vessberg