Er zijn vanuit LIWO nieuwe overstromingsdata beschikbaar gekomen. Dit kaartverhaal is nog niet volledig geactualiseerd, en bevat oude kaarten. Kijk voor de meest actuele kaarten in de kaartviewer. Dit kaartverhaal wordt binnenkort geactualiseerd
De overstromingsdiepte geeft waardevolle informatie als je de overstromingskenmerken voor een gebied wilt verkennen. De overstromingsdieptekaarten sluiten aan op de eerste stap voor een gebied in het kaartverhaal overstroming. Lees hieronder meer over de kaarten en hoe je ze gebruikt.
Waarom is de maximale overstromingsdiepte van belang?
De overstromingsdieptekaarten geven aan hoe diep een gebied kan overstromen. De overstromingsdiepte is van grote invloed op de omvang van de schade en het aantal slachtoffers. Daarmee geeft de maximale overstromingsdiepte inzicht in de eerste stap om inzicht te krijgen in de overstromingskenmerken van een gebied. Met deze kaart kun je bepalen of het gebied gevoelig is voor overstroming en welke diepte er kan optreden.
Wat zie je op de kaart?
Op één locatie zijn vaak verschillende overstromingen mogelijk. Deze kaart laat voor de huidige situatie in vier beelden zien welke overstromingsdieptes mogelijk zijn. Van boven naar beneden wordt de kans steeds kleiner, maar worden de ruimtelijke gevolgen juist groter:
- Grote kans: de kans dat een gebied ongeveer 1 keer in de 10 jaar overstroomt.
- Middelgrote kans: de kans dat een gebied ongeveer 1 keer in de 100 jaar overstroomt
- Kleine kans: de kans dat een gebied ongeveer 1 keer in de 1000 jaar overstroomt
- Bijzonder kleine kans: de kans dat een gebied ongeveer 1 keer in de 100.000 jaar overstroomt
Bij de overstromingen met een grote kans worden weinig plekken getroffen en gaat het vooral om buitendijkse gebieden. De kaart met de diepste overstroming en de kleinste kans, geeft het meest extreme overstromingsscenario weer.
De herhalingstijden die bij de kansen staan, geven een beeld van de overstromingen in de huidige situatie. In werkelijkheid zullen de overstromingen uit een kaartbeeld niet tegelijk plaatsvinden.
Deze kaarten gaan over overstromingen uit rivier en zee. Daarnaast kunnen er ook overstromingen ontstaan door extreme neerslag. De kenmerken van overstromingen door neerslag verschillen vaak sterk van die uit rivier en zee. Toch kunnen de maatregelen die overlast van extreme neerslag tegengaan vaak ook helpen tegen ondiepe overstromingen vanuit rivier, zee en ander oppervlaktewater. In het kaartverhaal wateroverlast vind je waterdieptekaarten voor extreme neerslag.
Wat kan je met deze informatie?
Deze kaarten geven een eerste beeld van de overstromingsdiepte van een gebied. Overstroomt een gebied op de kaarten niet? Dan hoef je de gevolgen van een overstroming daar niet te beperken met maatregelen. Overstroomt een gebied wel? Dan betekent dit dat je verder moet onderzoeken of gevolgbeperkende maatregelen daar nodig en mogelijk zijn. In de figuur hieronder zie je per diepteklasse wat de opgave is en welke maatregelen je daarbij kunt nemen.
Welke maatregelen écht passend zijn, hangt af van de daadwerkelijk optredende waterdiepte. Een overstromingsdiepte van 50 cm levert immers andere gevolgen en potentiële maatregelen op dan een overstroming van 2 meter. Indien er maatregelen worden overwogen, is het dus nuttig om in meer detail te kijken naar de overstromingsdiepte. In het tabblad plaatsgebonden overstromingskans gaan we verder in op de kans dat overstromingsdieptes optreden.