Kystopplevelser på Agder - Kulturhistoriske båtruter

Et verdiskapingsprosjekt på kulturmiljøfeltet 2021

Prosjektet kystopplevelser på Agder har fått tilskudd fra Riksantikvarens tilskuddordning kulturmiljø og verdiskaping

Kystopplevelser på Agder

Vedtaksår: 2021

Aktivitetsår: 2021

Prosjekteier: Agder fylkeskommune

Målet for prosjektet var å tilrettelegge for økt tilgjengelighet i skjærgården, samt opparbeide relevante erfaringer for videre planlegging av et europeisk kulturrutesamarbeid fra 2022. 

Prosjektet jobbet med prøvedrift for to kulturhistoriske fartøyer og tilrettelegging for å ta Bredalsholmen fartøyvernsenter i bruk.

Europeisk kulturrute

Agder fylkeskommune arbeider for å etablere en europeisk kulturrute med grunnlag i kystkultur. Det legges særlig vekt på uthavnene og den maritime handelsruten mellom Østersjøen og Nordsjøen i perioden fra ca. 1650 til 1900. Satsingen  krever både et europeisk samarbeid, men også et samarbeid lokalt og regionalt mellom aktører innen kultur, kulturarv og opplevelsesnæringen på Agder.  

En suksessfaktor er å få på plass aktører som tilbyr tjenester som transport, bevertning eller andre opplevelser i skjærgården, og at disse driver profesjonelt og tilbyr opplevelser av god kvalitet. Sørlandets kulturarv skal inngå i opplevelsesutvikling og være en ressurs for regional verdiskaping. I første fase er det innledet samarbeid med aktører som allerede bruker kulturarven i sin formidling. I 2021 ble det gjennomført tre pilotprosjekter i regi av Bragdøya kystlag, MB Øya og Bredalsholmen Dokk- og Fartøyvernsenter.  Dette er aktører som allerede bruker kulturhistorie og kulturmiljø aktivt i sin formidling.

Prosjektet Kystopplevelser på Agder har gitt Bredalsholmen, Bragdøya og MB Øya en mulighet til å teste ut nye idéer og har gitt fylkeskommunen, Visit Sørlandet og andre samarbeidspartnere verdifulle erfaringer for det videre arbeidet med europeisk kulturrute.

Bredalsholmen, Bragdøya og Øya er alle gode ambassadører for formidling og opplevelse av uthavner og skjærgården.  De er alle i gang med å videreutvikle sine produkter frem mot sommersesongen 2022.

Båtruter

 Pilot 1: Kulturhistorisk båtrute i regi av Bragdøya kystlag

Bragdøya kystlag kjøpte før sommeren 2021 MB Høllen. Dette er en gammel passasjerbåt og isbryter som ble bygget i Ny-Hellesund og som siden har gått i trafikk mellom øyene i Søgne-skjærgården. Bragdøya kystlag vil etablere en kulturhistorisk båtrute mellom Kristiansand – Bredalsholmen – Gammeløya ved Flekkerøy og Ny-Hellesund. Ruten er prøvd ut fire ganger pr. uke sommeren 2021.  

Bragdøya kystlag planlegger kulturhistorisk båtrute mellom Kristiansand – Bredalsholmen – Gammeløya ved Flekkerøy og Ny-Hellesund

Tilbudet har medført økt tilgjengelighet i skjærgården, og gitt flere muligheten til å oppleve en kulturhistorisk reise. Bragdøya kystlag er en viktig bidragsyter for å opprettholde en levende kystkultur på Agder og engasjerer hvert år mange frivillige gjennom sitt arbeid. Den nye båtruten vil forsterke dette, og kan bidra til ytterligere engasjement og deltakelse.

Besøkstallene var dessverre lavere enn det Bragdøya kystlag hadde håpet på, slik at prosjektet gikk med et underskudd for 2021. De tror at dette handler om å gjøre produktet mer kjent og ut fra deres egne erfaringer med badebåtene til Bragdøya og Randøyene har de tro på bedre resultater neste sommer. Det kan være aktuelt med mindre justeringer i rutetidspunktene.

Pilot 2: MB Øya

MB Øya har plass til 60 passasjerer og har daglige avganger mellom Lillesand og Kristiansand i sommersesongen.  Dette er ingen nyetablering, men driverne av Øya har mål om å bli mer synlige i markedet, blant annet gjennom bedre bookingsystemer, bedre kvalitet på formidling og utvikling av nye opplevelsesprodukter.

Kulturhistorisk båtrute mellom Lillesand og Kristiansand

Mannskapet på MB Øya har deltatt på opplevelseskurs i regi av Innovasjon Norge og Visit Sørlandet noe som har forbedret opplevelsen av den kulturhistoriske båtturen. 

Øya hadde en svært god sesong med høye besøkstall i 2021. Dette kan skyldes endrede reisevaner grunnet pandemien, men en del kan nok også føres tilbake til Øyas tilstedeværelse og innsats over mange år, i kombinasjon med godt vær.   

Pilot 3: Bredalsholmen Dokk og fartøyvernsenter

Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter (BDF) er et fartøyvernsenter for verneverdige fartøy bygget i stål. Her holdes gamle håndverksteknikker knyttet til stålskipsskipsbygging i hevd. Aktiv bruk av den gamle tørrdokka fra 1876 med tilstøtende verkstedbygninger, kaianlegg, kraner og andre tekniske innretninger, bidrar til vern av anlegget som teknisk og industrielt kulturminne.

Bredalsholmen ble i 1996 etablert som nasjonalt fartøyvernsenter for verneverdige fartøy bygget i stål. 

Bredalsholmen ønsker å være et attraktivt besøksmål med vekt på formidling av kystkultur og tradisjonshåndverk. Våren 2021 inngikk de et samarbeid med Bragdøya kystlag om jevnlige ruteanløp av MB Høllen. Bredalsholmen har hevet kvaliteten på formidlingen, blant annet ved ferdigstilling av nye utstillinger om aluminiumsbåter, jernskip og om fartøyvernet. Prosjektet har også gjennomført fysisk tilretteleggingstiltak i form av bedre anløpsmuligheter, og lede besøkstrafikken gjennom anlegget. Tilbudet til barn er også blitt bedre. Det er gratis utlån av robåter, radiostyrte båter, tilbud om linekasting og andre aktiviteter. I 2021 var det kiosk på Bredalsholmen, og det er planer om et spisested i 2022.

Bredalsholmen hadde rundt 200 besøkende i løpet av sommeren. Dette er en tydelig økning fra året før, og de håper besøkstallene vil øke ytterligere i 2022 med bedre markedsføring

Hva kan vi lære av prosjektet?

En erfaring fra prosjektene er at det er mye å vinne på å tenke sammen og samkjøre en del tiltak. For eksempel har alle tre prosjektene til felles at de trenger å bli mer kjent blant folk, samt mer synlig på digitale flater og i sosiale medier. Det er absolutt et potensiale for bedre markedsføring. MB Øya har gått i rute hver sommer og er mer kjent blant regionens befolkning enn det nystartede tilbudet fra Bragdøya. Visit Sørlandet har laget film om de tre opplevelsene som skal brukes i markedsføringen for 2022.

Arbeidet med felles digitale bookingløsninger vil bli prioritert framover. Det vil også bli utviklet en felles temaside på VisitSørlandet med en oversikt over hvilke tilbud som finnes langs kulturruten og hvordan man kommer seg mellom disse. Dette forutsetter at alle aktørene har en god løsning for digital booking som er tilpasset deres produkt. De forskjellige bookingløsningene må snakke bedre sammen for å kunne tilby helhetlige opplevelser. Visit Sørlandet vil  utrede en felles løsning.  

En tredje erfaring fra prosjektene er at det tar tid å bygge opp et nytt tilbud. Det er derfor lite realistisk at nye båtruter e.l. er lønnsomme den første tiden. Agder fylkeskommune vurderer et prøveprosjekt med en tilskuddsordning rettet mot verneverdige fartøy som brukes i passasjertrafikk.

Finansiering og samarbeid

Prosjektet er finansiert av Riksantikvaren og Agder fylkeskommune. Visit Sørlandet har også bidratt med midler og kompetanse til produksjon av markedsføringsmateriell. Bragdøya kystlag, Bredalsholmen Dokk- og Fartøyvernsenter og MB Øya har bidratt med egne midler og en betydelig egeninnsats.

Aktører og samarbeidspartnere:

·      Agder fylkeskommune ·      Visit Sørlandet ·      Bragdøya kystlag ·      MB Øya ·      Bredalsholmen Dokk- og Fartøyvernsenter

Referanser


Prosjektleder: Hege Kristin Martinsen, Agder fylkeskommune


Oppdatert 3. mai 2022