Περασμένα μεγαλεία...
Ξεριζωμός της Μικράς Ασίας...
Εισαγωγή
Αυτήν την συνέντευξη την πήραμε από την κυρία Αγγελική Μιχαηλίδου. Ηταν πρόθυμη να μας διηγηθεί όλα όσα ήξερε για την Μικρά Ασία από τις ιστορίες της αδελφής τού μπαμπά της και συγκεκριμένα την Σμύρνη. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν και είναι μια από τις πιο τραγικές στιγμές της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, δηλαδή ο ξεριζωμός του ελληνικού πληθυσμού από την Μικρά Ασία.
Λίγα λόγια για την κ. Αγγελική
Η γιαγιά Αγγελική γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1957 και είναι 65 χρονών . Επίσης η γιαγιά Αγγελική είναι τρίτης γενιάς. Αποφοίτησε στο 4 ο Γυμνάσιο Θηλέων το 1974. Αγάπησε τη Μικρά Ασία, έχει διαβάσει έργα για αυτήν και της μεταφέρει εικόνες στο μυαλό της από τα παιδικά της χρόνια: θυμάται την γιαγιά της να της λέει παραμύθια κ.ά.
Ένα σημαντικό πράγμα θυμάμαι να έχω κάνει εγώ στην ζωή μου, είναι η οικογένειά μου, τα παιδιά μου.
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
1) Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ
Στην Σμύρνη, οι άνδρες πηγαίνανε στις δουλειές τους και οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και ασχολούνταν με το νοικοκυριό, με την ανατροφή των παιδιών και είχαν τη βοήθεια από κοπέλες οι οποίες βοηθούσανε στο σπίτι. Ήτανε είτε Ιταλίδες είτε Γαλλίδες και ασχολούνταν με την καθαριότητα του σπιτιού. Επίσης αυτές τους έφερναν τα ψώνια.
2) Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαίδευση εκεί στην πλούσια Σμύρνη, αφορούσε πιο πολύ τα αγόρια της οικογένειας. Τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο εκτός σπιτιού. Μόνο οι οικογένειες που είχαν την οικονομική δυνατότητα μπορούσαν να προσλάβουν μια δασκάλα που τους μάθαινε τα ''κολυβογράμματα''. Η συγκεκριμένη διδασκαλία είχε ως απόρροια την ανάγνωση, την γραφή και τις βασικές γνώσεις της αριθμητικής (πρόσθεση, αφαίρεση) που θα τις χρησιμοποιούσαν μετέπειτα στο μέλλον. Τις γνώσεις που προαναφέρθηκαν τις διδασκόντουσαν από -κυρίως- δασκάλες αλλά και δασκάλους οι οποίοι έρχονταν στο σπίτι κάθε μέρα.
3) ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή που ακολούθησαν η οικογένειά τής κ. Αγγελικής και μερικοί άλλοι, ήταν η εξής: πήγαν κατευθείαν στο λιμάνι της Σμύρνης και από εκεί ήρθαν στην Θεσσαλονίκη. Έμεναν ανάμεσα στον σταθμό και στην Προκυμαία και όταν ήρθαν εδώ στην Ελλάδα έμεναν στην Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες που μετακόμιζαν εκεί ή για όλη τους την ζωή ή για ένα διάστημα μέχρι να βρουν άλλον τόπο να εγκατασταθούν μόνιμα, έπαιρναν μαζί τους πολλά πράγματα. Εκτός από τις εικόνες των αγίων έπαιρναν και τα καλλυντικά τους. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν έβαζαν τα καλλυντικά τους, οι ντόπιες γυναίκες έλεγαν: «Ήρθαν οι "Σμυρνιές" να κλέψουν τις "ανδράδες" μας».
01 / 02
1
Προκυμαία, Σμύρνη
2
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
4) Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι ντόπιοι στην Ελλάδα τους αντιμετώπιζαν ως κατώτερους από τους ίδιους. Επιπλέον τους αποκαλούσαν ‘‘πρόσφηκες’',επειδή είχε γεμίσει ο τόπος από μικρασιάτες πρόσφυγες. Τους θεωρούσαν σαν σμήνος από σφήκες διότι, πίστευαν πως ο υπερπληθυσμός των προσφύγων θα τους έπαιρναν τις δουλειές τους.
Η εργασία αυτή εκπονήθηκε για τις ανάγκες του διαγωνισμού αφηγηματικής χαρτογραφίας "Προσφυγικά Μονοπάτια". Στη δημιουργία της χαρτογραφημένης αφήγησης έλαβαν μέρος με αλφαβητική σειρά οι παρακάτω μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων "ΕΛΠΙΔΑ":
Κομπούρα Αικατερίνη, Λαζίδου Αικατερίνη, Παπαδάμου Άννα, Ταρασίδου Αγγελική, Χουρπουλιάδου Μάρθα