Bomenbeleid Echt-Susteren

Algemene informatie

De gemeente Echt-Susteren vernieuwt haar bomenbeleid. Hierin wordt vastgelegd wat we belangrijk vinden als het gaat om de bomen in onze gemeente, en hoe we daarmee in de praktijk willen om gaan. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van duurzaamheid, de (maatschappelijke) waarde van bomen, klimaatverandering en het tegengaan van overlast, ziekten en plagen. Dat betekent dat er een hoop kansen zijn om op een nog betere manier met onze bomen om te gaan.

Deze storymap actualiseren we tussentijds met nieuwe informatie. Neem dus regelmatig een kijkje om op de hoogte te blijven!

Terugblik inwonersavond

Op 7 juni jongstleden heeft er een boom café plaatsgevonden waar met enthousiaste inwoners en overige geïnteresseerden is gesproken over het nieuwe bomenbeleid.

De avond begon met een openingswoord door de wethouder Hub Meuwissen die het belang van bomen in de openbare ruimte onderstreepte, zeker in deze tijd waar klimaatverandering een grote rol speelt. Vervolgens zijn inwoners met elkaar en de experts, tijdens verschillende werksessies discussies aangegaan over bomen. Tijdens deze werksessies zijn onderstaande thema’s behandeld:

  • De kwaliteiten van bomen;
  • Het verminderen van overlast door bomen;
  • Hoe we in de toekomst met bomen om moeten gaan;
  • Waar staan onze belangrijke bomen.

Belangrijke aandachtspunten die naar voren kwamen waren dat bomen bijdragen aan het creëren van een gezonde leefomgeving in onze gemeente. Daarnaast zorgt een boom voor beschutting, een speelomgeving voor kinderen, sociale cohesie en een biotoop voor verschillende dieren. Ook bestaat de wens om bomen in te zetten om klimaatproblemen te beperken zoals hitte stress, droogte en wateroverlast. Echter moet er wel genoeg ruimte zijn op een locatie wanneer er nieuwe bomen worden geplaatst, noot; “Liever een boom die oud kan worden op de juiste locatie dan tien bomen op een verkeerde locatie!”

Uiteraard waren er ook tegenstellingen tijdens het boomcafé, waarbij de ene groep inwoners juist boomsoorten wil in de wijk die een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Een andere groep inwoners ziet juist graag boomsoorten in de straat die geen overlast brengen, vaak de wat kleinere boomsoorten met weinig bladverlies/ vruchtverlies. In ons nieuw bomenbeleid zoeken we uiteraard naar een goede balans hierin.   

Was u niet bij het boom café maar wilt u wel nog reageren, dan kan dit via het kopje “opmerkingen” (rechts boven in het scherm).

Terugblik bomenfietstocht

Nadat we in juni informatie hebben opgehaald bij de inwoners, was het nu tijd om informatie op te halen bij de verschillende afdelingen van de gemeente. Met als doel het bediscussiëren van de kansen en knelpunten omtrent inrichting en beheer van bomen, vanuit verschillende invalshoeken.

Per locatie zijn we ingegaan op de vele baten die bomen ons bieden op het gebied van beleving, ecologie, klimaatadaptatie, cultuur en gezondheid. Maar ook zijn we ingegaan op knelpunten die verschillende afdelingen van de openbare ruimte ervaren met groen. Ook hier blijkt dat door aan de voorkant van een planvormingsproces contact te zoeken met elkaar, veel problemen voorkomen kunnen worden.

Tijdens de bomenfietstocht zijn zeventien locaties bezocht in de wijken van Echt, Pey en de omliggende buitengebieden. Bij elke locatie stelden we vragen, zoals zijn hier meer of minder bomen gewenst? Welke functie vervult deze boom op deze plek?

Bijvoorbeeld het grote grijze plein voor het gemeentehuis, de Nieuwe Markt. Hier gaven de meeste deelnemers aan dat meer bomen gewenst zijn zolang het plein wel nog zijn functie als evenementenplein kan vervullen. Een andere locatie die is bezocht is het Sportleasurepark, hier zijn veel nieuwe gebouwen gebouwd waardoor er bomen zijn gekapt. Deelnemers gaven aan dat het belangrijk is dat er in zo’n situatie bomen terug geplant worden die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en ook de plek krijgen om oud te worden (daar is immers plek voor in een park). Ook zijn er locaties bezocht waar overlast ontstaat bij bewoners door onder andere bladval. Deelnemers stelden voor om in gesprek te gaan met deze buurten om zo samen tot een aanpak voor dit probleem te komen, zonder dat bomen daarvoor moeten verdwijnen. Tijdens de tocht stonden we ook stil in het buitengebied. Een van deze locaties was bij een particuliere cultuurhistorische kastanjelaan. Hier hebben we bediscussieerd hoe de gemeente particulieren het beste tegemoet kunnen komen voor behoud en onderhoud van monumentale bomen.

Al met al was het een geslaagde ochtend waarin veel leerzame gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de verschillende afdelingen binnen gemeente Echt-Susteren. Aandachtspunten vanuit dit event verwerken we in het nieuwe boombeleid die begin volgend jaar online zal komen.

Interactieve dashboard bomenbeleid Echt-Susteren

Op onderstaande kaart zijn alle gemeentelijke bomen te vinden. Dit is een interactieve kaart. Dat betekent dat u kunt klikken op de boomsymbolen. Zo kunt u ook op de boom klikken bij u in de straat en informatie zien zoals de boomsoort, het plantjaar en zelfs de boom bekijken via google streetview.

Daarnaast kunt u ook de klimaatkaart activeren door linksonder op klimaatkaart te klikken. Vervolgens kunt u rechtsboven op het middelste icoontje klikken (genaamd kaartlagen) en aanklikken wat u graag wilt zien. Bijvoorbeeld hittestress of water op straat. U activiteert de kaartlaag door op het oogje te klikken.

De klimaatkaart geeft inzicht in onze bomen en de relatie met ons klimaat. Zo tonen we aan op welke plekken in de gemeente het snel warm wordt en waar vergroening nodig is. Ook laat de kaart zien waar we te maken krijgen met wateroverlast bij piekbuien. Bomen dragen bij aan verkoeling en schaduw. Bomen nemen water op met als gevolg minder wateroverlast. Hoe groter de boom, hoe groter de bijdrage aan verkoeling, schauduw en waterafvang.

Interactieve dashboard bomenbeleid Echt-Susteren

Verdeling van de bomen

Onderstaande kaart geeft inzichtelijk weer hoe de verhouding is tussen bomen in het stedelijk gebied ten opzichte van het buitengebied. Zo'n kaarten helpen ons om te onderzoeken waar kansen liggen voor nieuwe boomstructuren om zo het buitengebied te verbinden met het stedelijke gebied.

Verdeling van de bomen over de gemeente

Bijzondere waardevolle bomenkaart

Onderstaande kaart laat zien waar onze monumentale en waardevolle bomen te vinden zijn. Hier gaat het vaak om de grote en oude bomen met een schat aan waarden voor de omgeving. Momenteel zijn we een boomstructuurkaart aan het opstellen. Hier staan alle bomen op die onderdeel zijn van de (toekomstige) bomenstructuur. Hiervoor geld dat ze niet mogen worden verwijderd zonder vergunning. Deze kaart zal later dit jaar online komen.

Boomstructuurkaart Echt- Susteren

Opmerkingen

Heeft u suggesties voor het bomenbeleid/visievorming? Plaats deze dan in het opmerkingen veld. Uw input nemen we waar mogelijk mee voor het maken van afwegingen in het bomenbeleid en voor het vormen van ambities met speerpunten. Uw reacties komen anoniem bij ons binnen en behandelen we in vertrouwelijkheid.

Let op, dit opmerkingenveld is alleen bedoeld voor suggesties die we mee kunnen nemen in de visievorming en de ambities van de gemeente. Als u specifieke klachten of opmerkingen heeft over het boomonderhoud/overlast, meld deze dan via de gemeentelijke website via  Melden |Gemeente Echt-Susteren   of via de Fixi app.

Tot slot ontvangen we graag foto's van bomen die u mooi of opvallend vind in de gemeente, zo vrolijken we ons bomenbeleid op met herkenbare foto's!