
Rosenholm områderegulering
Rosenholm – Et levende byområde i grønne omgivelser. Et sted å være stolt av.
Vi skal lage en områderegulering for Rosenholm. Denne skal legge til rette for et byområde med boliger, et variert tjenestetilbud og gode torg og offentlige rom.
Planprogrammet, som er det første steget, er nå på høring. Vi ønsker dine innspill. Fristen er mandag 9. desember.
Hvem lager planen?
Planarbeidet er et pilotprosjekt for offentlig-privat samarbeid mellom Plan- og bygningsetaten (PBE) og Rosenholmveien 4 AS. Rosenholmveien 4 AS er den største grunneieren i planområdet og eies 80% av OBOS Nye Hjem, og representerer de fleste andre grunneierne i et grunneiersamarbeid.
Utarbeidelsen av områdereguleringen skjer i tett samarbeid med Vann- og avløpsetaten, Bymiljøetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten. PBE er prosjekteier og har det avgjørende ordet dersom det er uenighet.
Planprogrammet
På denne siden kan du lese en oppsummering av planprogrammet og temaer vi skal undersøke i den kommende prosessen.
Planprogrammet beskriver hvordan vi skal jobbe med å lage områdereguleringen. Her omtales:
- Viktige forhold som må håndteres. Det gis en oversikt over alle temaer vi må undersøke og / eller konsekvensutrede.
- Alternativer for utviklingen («planalternativ»). For Rosenholm har vi vurdert det som nok med ett planalternativ, i tillegg til «nullalternativet» (dagens situasjon).
- Framdriftsplanen for planarbeidet og muligheten for medvirkning.
Du kan lese planprogrammet i sin helhet her:

Området
Rosenholm ligger i bydel Søndre Nordstrand, sør for Holmlia, og grenser til Nordre Follo kommune. Store deler av planområdet er i dag lager- og industriområder. Kommuneplanens arealdel fra 2015 peker på Rosenholm som et utviklingsområde. Sør i planområdet ligger Rosenholm stasjon, ca. 15 minutters togreise til Oslo S og ett minutt til Kolbotn.
Planområdet har en størrelse på ca. 358 daa. Avgrensningen tar med noen tilstøtende arealer til utviklingsområdet, for å ha mulighet til å sikre gode forbindelser mellom Rosenholm og omkringliggende områder, og ha mulighet til å finne helhetlige løsninger for å håndtere flom og overvann. . Det planlegges ikke for omregulering av eksisterende boligfelter eller gårdsdrift på Søndre Aas gård.
Dagens situasjon
Industriområde
Rosenholm består i dag store asfalterte overflater tilrettelagt for parkering, og store, lukkede bygg med lager- og industrivirksomhet.
Kollektiv
Rosenholm stasjon er kollektivpunktet i området, med korte reiseavstander til Oslo sentrum nordover og Kolbotn sydover. Plattformene er tilgjengelig via trapp fra broen over spor og via en større pendlerparkering. Nordlige deler av området er også tilgjengelig via busslinje 79 og 80.
Grøntareal
Det er flere viktige grøntområder i og utenfor planområdet som har viktige naturverdier og fungerer som korridorer for vilt. Deriblant kulturlandskapet på Søndre Aas gård, Rikeåsen, «Rosenholmsumpen» og «Holmskogen». Friluftslivsområdet i nordvest er tilrettelagt med fotballbane, skatepark og gangsti langs Lusetjernbekken.
Visjon
"Rosenholm – Et levende byområde i grønne omgivelser. Et sted å være stolt av."
Proskjektets mål
Hovedmålet er å skape en bymessig utvikling av området i tråd med kommuneplanens føringer.
Planen skal legge til rette for at Rosenholm kan bli en ny, levende delbydel. Det skal være en høy andel boliger, men også handels- og tjenestetilbud, gode offentlige rom og gode løsninger for myke trafikanter.
Det skal tilrettelegges for ca.100 % områdeutnyttelse. Dette er en høyere utnyttelse enn områdene rundt, og tilsvarer f.eks. et byområde bygget ut med kvartalsstruktur i 5-6 etasjer i gjennomsnitt.
Planen skal bidra til å utvikle Oslo til en inkluderende og grønn nullutslippsby, sikre blågrønne strukturer og omgivelser, kulturminner og gode steds-, klima- og miljøkvaliteter.
I arbeidet med definisjon av mål er det satt opp ni ulike temaer for sosiale, økonomiske og miljømessige forhold som omhandler:
Sosiale forhold:
• Byens rom: Rosenholm skal ha gode møteplasser der folk ferdes, oppholder seg og leker. Byrommene skal være lesbare og attraktive med klare avgrensninger mellom offentlige og private rom, som gjør det lett og trygt å bevege seg til, i og gjennom området.
• Identitet: Rosenholm skal ha en sterk identitet som komplementerer kvalitetene i omkringliggende nabolag. Arkitekturen skal ha høy estetisk kvalitet, bygge videre på områdets egenart, og fremme områdets karakter og landskap.
• Bomiljø: Rosenholm skal være et godt sted å bo hele livsløpet og hele året. Det skal være et levende og mangfoldig nabolag med ulike type boliger for ulike grupper.
Økonomiske forhold:
• Gjennomførbarhet: Områdeplanen og påfølgende detaljreguleringer legger til rette for at utvikling av området kommer raskt i gang. Folk med helt vanlig inntekt skal kunne etablere seg i området.
• Areal- og ressurseffektivitet: Det skal legges til rette for løsninger for private og offentlig rom som støtter ulike bruksområder gjennom døgnet og året, slik at samhold mellom brukere styrkes og områdets arealeffektivitet og ressursbruk bedres.
• Næring og tjenester: Rosenholm skal være en kompakt bydel med varierte funksjoner og korte avstander, slik at det legges til rette for en levende og aktiv hverdag hvor daglige behov møtes lokalt.
Miljømessige forhold:
• Blågrønn struktur: Fremtidens Rosenholm tar vare på områdets grønne kvaliteter og styrker det biologiske mangfoldet ved å etablere grønne koblinger på tvers av området.
• Mobilitet: På Rosenholm, og mellom Rosenholm og nærområdene, skal gange være foretrukket transportmiddel, og folk skal foretrekke sykkel og kollektiv for å komme seg mellom Rosenholm og områder lenger unna.
• Sirkularitet og energi: Rosenholm skal vise veien til en bærekraftig fremtid. Utvikling av området skal prioritere prinsipper som reduserer beboernes energiforbruk og avfall. Det skal legges til rette for helhetlige energiløsninger som bidrar til reduksjon av CO2 fra området.
Plan- og utredningstema
Videre følger en beskrivelse av hvilke tema vi mener er særlig viktige å jobbe med i utviklingen av Rosenholm.
Stedsutvikling
- For at Rosenholm skal bli et levende byområde, hvor man er stolt av å høre til, er det viktig å finne ut av hva som gjør området særegent. Vi må bygge videre på og ta hensyn til de gode kvalitetene i og rundt området.
- Rosenholm trenger steder hvor folk kan møtes, og som gjør det spennende å bevege seg i og gjennom området. Det må derfor jobbes med hvor møteplasser kan etableres, og hvilken miks av funksjoner som kan fungere her.
Mobilitet og gatestruktur
- Det er et mål at så mange som mulig skal gå eller sykle eller ta kollektivt til og i området, fremfor å kjøre bil. I dag er det få steder det er spesielt tilrettelagt for gående, og i planarbeidet vil vi lete etter løsninger som gjør det lett og trygt å komme seg til og gjennom området, særlig for myke trafikanter. Vi må jobbe med hvordan jernbanen kan bli en mindre barriere enn i dag.
- Vi må også se på hvordan gatene kan bidra til å gjøre Rosenholm til et levende byområde, samtidig som det skal være effektive og gode løsninger for biler, busser, og annen nødvendig transport.
Kulturminner og gjenbruk
- Søndre Aas gård med tilhørende beitemark og kulturlandskap er en viktig kvalitet i området, og vi må jobbe for hvordan utviklingen kan ta hensyn til denne.
- Bygdeborgen fra jernalderen er et fredet kulturminne, og planens virkning på kulturminner skal utredes. Områdereguleringen skal sikre at utvikling på Rosenholm bevarer kulturminner og deres opplevelsesverdi.
- Det er ingen kommunalt listeførte vern innenfor utviklingsområdet, men flere bygg og anlegg er kulturhistorisk interessante. Det skal undersøkes om det er mulig, og hensiktsmessig, å videreføre noen av disse elementene.
Naturmiljø og grønnstruktur
- Området har store, viktige grøntarealer for både rekreasjon, fritid og landbruk samt et rikt naturmangfold. Blant annet er Holmskogen inne i utviklingsområdet en kolle med viktig naturtype. Vi skal undersøke hvordan utviklingen kan ta hensyn til disse områdene.
- Vi skal undersøke hvordan det biologiske mangfoldet kan styrkes ved etablering av ny grønnstruktur, utearealer og grønne korridorer.
Grunn-, overvann- og miljøforhold
- Det er funn av kvikkleire noen steder i området. I arbeidet med områdereguleringen skal vi undersøke hvorvidt dette utgjør en risiko, og hvilke tiltak som skal til for å fjerne denne risikoen.
- Luft-, støy-, sol- og vindforhold skal vurderes for å sikre gode forhold for opphold og aktivitet, både internt på området og for nærområdet. Det er lite luftforurensning, men en del støy i området fra veier og jernbanen.
- Det er flere bekker som renner gjennom området, og de er delvis lagt i rør. Det er en utfordring at nordlige deler av området blir oversvømt når det kommer mye regn. I planarbeidet skal vi undersøke hvordan vannet kan håndteres på en måte som gjør at det blir en ressurs i området, og ikke gjør skade på omgivelsene.
Teknisk infrastruktur
- Varmesentralen i Rosenholmveien leverer fjernvarme og planlegges videreført for lokal energiproduksjon. Det skal undersøkes om det skal etableres anlegg for lavtemperert vannbåren varmedistribusjon for området.
- Bane NORs omformerstasjon ligger øst for jernbanesporet og sikrer riktig elektrisk spenning til tog. Omformerstasjonen skal videreføres og hensyntas mtp. adkomst og avstandskrav til høyspent.
- I det arbeidet med områdereguleringen skal det lages en infrastrukturplan for å koordinere ny og eksisterende teknisk infrastruktur (over og under bakken) med ny gatestruktur, trygge flomveier, trær og terrenghøyder.
Planalternativet
Arbeidet med områdereguleringen skal resultere i et planforslag, med kart og bestemmelser, som legger rammene for videre utvikling av Rosenholm. I et planprogram skal man definere om det er ulike alternativ som skal utredes. For Rosenholm har vi foreslått at vi i utgangspunktet kun utreder ett planalternativ som skal sammenlignes med 0-alternativet (dagens situasjon) i konsekvensutredningen. Målet er at kommunen og grunneierne i samarbeidet kommer frem til ett, omforent planforslag. Dersom det likevel blir aktuelt å fremme flere alternative planforslag, skal alle alternativene konsekvensutredes og sammenlignes.
I planalternativet tar vi utgangspunkt i at Rosenholm får en bymessig utvikling med mange boliger. Bebyggelsen skal utgjøre 215 000 – 230.000 m2 BRA. Dette er i tråd med kommuneplanens føringer om 100 % områdeutnyttelse, og tilsvarer et byområde med kvartaler på gjennomsnittlig 5-6 etasjer.
Under viser eksisterende forhold som vi mener skal videreføres, forsterkes og utbedres, samt forslag til nye tiltak som vi anser som nødvendige og grunnleggende for videre byutvikling.
Målpunkter er de viktigste stedene folk oppholder seg på eller oppsøker i hverdagen. Eksisterende målpunkt ved Rosenholm stasjon i sør, og park og idrettsareal i nord skal styrkes, slik at de fungerer som gode møte- eller oppholdssteder. Det skal også etableres et nytt møte- eller oppholdssted sentralt i området med mål om å sikre 10- minutters byen med gangavstand til aktiviteter og møteplasser.
Hovedveier i planområdet bør oppgraderes til bygater tilrettelagt for kollektivtransport, gående og syklende, vegetasjon og opphold.
Vi mener området må kobles til omkringliggende områder bl.a. gjennom trygge gang- og sykkelforbindelser. Det trengs et finmasket nett av gangforbindelser som gjør planområdet mer tilgjengelig. Et areal vest for Søndre Aas gård er tatt med for å gi mulighet til å sikre trygg skolevei og gangforbindelse mot Rosenholm Skole.
Vi mener det bør etableres ny gang-/tverrforbindelse over eller under jernbanen for å gjøre det lettere å bevege seg til og gjennom området. Forbindelsen bør plasseres sentralt i området og sikre koblinger mellom målpunkt.
Det skal vurderes om noe av eksisterende bebyggelse skal videreføres med hensyn på stedsidentitet og miljøgevinst. Bygdeborg (kulturminne) fra jernalderen og Søndre Aas gård, med tilhørende beitemark og kulturlandskap, skal bevares og tas hensyn til når området skal bygges ut.
Eksisterende grøntområder i og utenfor planområdet skal ivaretas og hensyntas som kvaliteter på stedet. Internt i planområdet gjelder dette Holmskogen, kollen med bygdeborgen og Rosenholmsumpen spesielt, samt kantsone mot naturmiljø i vest.
Som en del av arbeidet med områdereguleringen skal vi vurdere om lukkede bekkeløp langs veien og jernbanesporet kan åpnes. Dette skal ses i sammenheng med eksisterende og ny vegetasjon, grønnstruktur og bebyggelse.
Teknisk infrastrukturkulvert under bakken skal i utgangspunktet videreføres for å unngå kostnadskrevende omlegginger. Energisentral og omformerstasjon skal videreføres og hensyntas.
Utredningsprogram
I planprogrammet beskriver vi hvilke temaer vi skal undersøke for å komme frem til det vi mener er beste løsning, og noen temaer som krever en egen konsekvensutredning. En konsekvensutredning er en særskilt vurdering av innvirkningen de foreslåtte endringene vil få på miljø og samfunn. Vi skal også vurdere avbøtende der det er aktuelt.
Tabellen viser en oversikt over hvilke temaer som skal undersøkes og/eller konsekvensutredes.
Nærmere beskrivelse av de ulike temaene kan du lese i planprogrammets kapittel 4.2.
Planprosess og medvirkning
2019 - 2023: Tidlig kartleggingsfase
Vi samlet informasjon om stedet, lagde en stedsanalysem.m.. Grunneier V/ OBOS gjennomførte parallelloppdrag og brukerundersøkelser.
April - mai 2024: Høringsperiode
Vi varslet vi oppstart av arbeidet med å lage planprogram. Hensikten var å få innspill tidlig, inkludert til stedsanalysen, som lå ved varslingen. Vi avholdt åpen kontordag på Holmlia. Vi mottok 38 uttalelser.
April - oktober 2024: Laget forslag til planprogram
Sammen med sentrale kommunale etater lagde vi et forslag til planprogram. Vi hadde også møter med grunneiere og medlemmer av referansegruppa.
NÅ! OKTOBER - DESEMBER 2024: HØRINGSPERIODE
Nå ønsker vi innspill, både til planprogrammet og til det videre arbeidet. Vi skal ha to åpne kontordager i høringsperioden.
Vinter 2024 - høst 2026: Lage forslag til områderegulering
I denne fasen skal vi skaffe oss mer kunnskap om arealbehovene, både gjennom medvirkning fa beboere og foreninger, og samarbeid med blant annet grunneiere og offentlige etater. Vi skal gjennomføre alle undersøkelsene og utredningene beskrevet i planprogrammet.
Høst 2026: Høringsperiode
Når vi har landet hva vi mener er et godt planforslag, sender vi forslaget til områderegulering på høring og offentlig ettersyn. Da ønsker vi at dere sier deres mening om det vi foreslår.
2027: Ferdigstille planen til politisk behandling
Etter offentlig ettersyn vil vi vurdere alle innspill og gjøre eventuelle endringer før vi sender planen til politisk behandling i rådhuset. Ved behov vil revidert plan sendes på ny høring.
Si din mening!
Frist for å sende inn dine innspill er 9. desember. Vi ønsker tilbakemelding på om planprogrammet er dekkende. Du kan også gi innspill om noe du mener vi bør ha med oss videre i arbeidet med å lage områdereguleringen.
Du kan også sende oss innspill på e-post til postmottak@pbe.oslo.kommune.no eller brev til Plan- og bygningsetaten til Boks 364 Sentrum, 0102 Oslo. Husk å oppgi saksnummer 202316451 og planområde Rosenholm.
Innspill du sender til oss vil bli tilgjengelig for alle. Vi oppfordrer derfor til å ikke oppgi personnummer eller sensitive personopplysninger i innspillet.
Åpne kontordager
Vi har planlagt to åpne kontordager på Holmlia bibliotek, hvor vi er tilgjengelige for spørsmål og tar imot innspill:
- 25. november 2024, kl. 15 - 18
- 27. november 2024, kl. 12 - 15
Du kan komme når det passer innenfor denne tiden.
Følg saken
Se hele saken og sakspapirer i kommunens saksinnsyn.
Saksnummeret er 202316451