Ruokaketju näkyväksi

Koulutushanke alkutuottajien vastuullisen viestinnän tehostamiseen

Hankkeen esittely

Ruokaketju näkyväksi -hankkeen tavoitteena oli vahvistaa alkutuottajien viestintäosaamista ja tuoda maatalousyrityksiin niiden arkeen istuvia viestinnän keinoja. Viestintäosaamisen avulla alkutuottajilla on aiempaa paremmat edellytykset kertoa vastuullisesta ruuantuotannostaan, kertoa kuluttajille ruuan alkuperästä ja osallistua ruoka- ja maatalousalasta käytävään keskusteluun.

Hankkeessa toteutettiin koulutustilaisuuksia, joissa vahvistettiin käytännön ja teorian kautta yrityksen brändiä, harjoiteltiin vuorovaikutustaitoja ja löydettiin sopivia tapoja käyttää sosiaalista mediaa elintarvikeketjun vastuullisuudesta viestimiseen. Hankkeen kohderyhmänä olivat Pohjois-Pohjanmaan elintarviketuottajat ja -jalostajat.

Hankkeen hallinnoijana ja päätoteuttajana toimi ProAgria Oulu ry ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Osatoteuttajia olivat Maataloustuottajain Pohjois-Suomen Liitto MTK-Pohjois-Suomi ry ja Oulun ammattikorkeakoulu. Hankkeen toteutusaika oli 1.8.2021–31.10.2024.

Viestintätaitojen opiskelua asiantuntijoiden opastuksella

Hankkeen aikana järjestetiin 24 avointa koulutusta, jotka toteutettiin livenä tai webinaareina. Tämän lisäksi hankkeen aikana toimi 6 pienryhmää. Pienryhmät koottiin oman tilansa viestinnän kehittämisestä kiinnostuneista tiloista. Kullekin pienryhmälle räätälöitiin ryhmän viestintätarpeiden mukainen 2–4 koulutuskerran mittainen sisältö, joita kouluttivat viestinnän asiantuntijoilta. Pienryhmissä yrittäjät oppivat suunnittelemaan ja toteuttamaan viestintää tilan omien lähtökohtien mukaisesti, kertomaan oman tilansa toiminnasta ja hyödyntämään tähän omaan käyttöön sopivia kanavia ja työkaluja. Koulutusten ja pienryhmien lisäksi hankkeen koulutussisältöjä oli mahdollista opiskella itsenäisesti Oulun ammattikorkeakoulun ylläpitämällä verkkokurssialustalla.

Hankkeen aikana järjestettiin neljä kotimaan opintomatkaa, joilla tutustuttiin ennakkoluulottomiin ja innostaviin esimerkkeihin brändäämisestä ja yrityksen viestin välittämisestä eri kohderyhmille.

Viestiä ruokaketjusta

Hankkeen toimenpiteitä pääsi seuraamaan kolmen vuoden ajan ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa. Pelkästään ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten kanavissa hanke tavoitti yli 51 000 some-tiliä. Viesti kulki myös uutiskirjeiden ja sekä ProAgria Oulun että Maataloustuottajain Pohjois-Suomen Liitto MTK-Pohjois-Suomen asiakaslehdissä.

Oppiminen jatkuu

Hankkeessa päästiin nauttimaan lukuisten viestinnän asiantuntijoiden, maatalousyrittäjien ja muiden ruokaketjun toimijoiden asiantuntemuksesta ruokaketjun näkyväksi tekemisestä. Hankkeessa tuotettu koulutusmateriaali on käytettävissä pääosin myös hankkeen jälkeen tällä sivustolla sekä hankkeen verkkosivuilla osoitteesta  https://www.proagria.fi/hankkeet/ruokaketju-nakyvaksi .

Tältä sivustolta löydät tila- ja vinkkivideoita, podcast-esimerkin ja ison määrän koulutustallenteita ja muita materiaaleja oppimisesi tueksi. Ota mallia muiden pohjoispohjalaisten tilojen esimerkeistä, nappaa helpot vinkit omaan käyttöösi ja vahvista viestintäosaamistasi oman yrityksesi käyttöön sopivilla koulutusmateriaaleilla.

Ennen kaikkea: oppimisen iloa!

" Minua innosti todella paljon se viestien aikatauluttaminen ja niiden suunnittelu kalenteriin. Aloin jo harjoitella... 

Palaute pienryhmästä

Mallia omaan tekemiseen

Maatiloilla on lukuisia kanavia kertoa työstään ja omasta roolistaan vastuullisessa ruuantuotannossa. Yhdelle keino on live-lähetys navettatöistä, toiselle koululaisille järjestetty tilavierailu ja kolmannelle kasvokkain tai somen kautta käyty keskustelu. 

Ruokaketju näkyväksi -hankkeessa toteutettiin kolme tilavideota, joissa pohjoispohjalaiset maatalousyrittäjät antavat oman esimerkkinsä ruokaketjun näkyväksi tekemisestä. Jokaisen videon oheen on koottu ohjeet, kuinka pääset itse alkuun ruokaketjusta viestimisessä.

Live-lähetys

Live-lähetys on suorana lähetetty videolähetys, joka on helppo toteuttaa erilaisilla sosiaalisen median alustoilla oman puhelimen avulla. Esimerkiksi Facebook, Instagram, TikTok ja YouTube tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet suoran lähetyksen toteuttamiseen. Lähetyksen avulla voit ottaa seuraajasi helposti mukaan esimerkiksi työarkeesi tai erilaisiin tapahtumiin. Suora lähetys mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun seuraajiesi ja asiakkaidesi kanssa, vahvistaa asiantuntijakuvaasi ja tukee ajankohtaista ja luotettavaa brändikuvaa. Lisäksi sosiaalisen median algoritmit suosivat live-sisältöä, mikä voi lisätä tilisi näkyvyyttä ja tavoittaa laajemman yleisön.  

Näin onnistut 

 1. Valmistelut 

  • Varmista vakaa internetyhteys saumattoman katsojakokemuksen takaamiseksi.
  • Tarkista puhelimesi kameran laatu ja käytä tarvittaessa takakameraa parhaan mahdollisen laadun saavuttamiseksi. 
  • Huolehdi riittävästä valaistuksesta ja varmista, että ympäristö on hiljainen. Käytä esim. kuulokkeiden mikrofonia äänen laadun parantamiseksi. 

2. Suunnittelu 

  • Suunnittele etukäteen, mitä aiheita lähetyksessä käsitellään. Tämä varmistaa sujuvan etenemisen ja vähentää hiljaisia hetkiä. 
  • Valitse lähetykselle sopiva kellonaika, jolloin suurin osa kohdeyleisöstäsi on todennäköisesti paikalla. 

 3. Antaa palaa! 

  • Ole rohkeasti oma itsesi lähetyksessä ja keskustele katsojiesi kanssa seuraamalla lähetykseen tulevia kommentteja. Reagoi kysymyksiin ja kommentteihin aktiivisesti. 

Mitä kerron vastuullisesta maidontuotannosta – suunnitelmallinen sometus

Maidontuotantoon, kuten muuhunkin ruuantuotantoon, kuuluu lukematon määrä kuluttajalta piilossa tapahtuvia asioita. Eläinten hyvinvoinnista, maidon puhtaudesta, rehun laadusta, työntekijöiden jaksamisesta ja yrityksen taloudesta pidetään huolta monin tavoin. Toiminnasta kertominen lisää tietoa ja ymmärrystä ruuantuotannosta.

Sosiaalinen media eli tutummin some on hyvä väylä kertoa oman yrityksen toiminnasta suoraan kuluttajille. Suunnitelmallisella somen käytöllä viestinnästä saa säännöllistä ja vaivatonta myös silloin, kun muut tilan työt vaativat enemmän huomiota.

Näin onnistut

1. Valmistelut

  • Mieti, mikä on kohderyhmäsi. Millaisia aiheita kohderyhmäsi seuraa? 
  • Valitse kanavasi. Mikä kanava sopii sinulle ja mistä tavoitat oman kohderyhmäsi parhaiten? 

2. Suunnittelu

  • Vuosikello auttaa päivitysideoiden ja oman ajankäytön suunnittelussa. Kiireiset ajat voi ennakoida.
  • Somekalenteri on kätevä työkalu lyhyemmällä aikavälillä. Suunnittele päivitysajankohdat etukäteen, jotta saat päivittämisestä säännöllistä. Jos sinulla on käytössäsi useampi somekanava, voit porrastaa päivityksiä eri kanaviin. 

3. Antaa palaa!

  • Ennakoi ja kierrätä: Suunnittele päivitysten aiheita etukäteen, kun siihen on aikaa. Voit myös valita kuvat ja kirjoittaa tekstit etukäteen. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen: hyödynnä vanhoja kuvia ja aiheita. Ajasta julkaisuja, jos sinulla on käytössäsi yritysversio Instagramista tai Facebookista.
  • Jos sinulla on käytössäsi Instagramin tai Facebookin yritysversio, hyödynnä tilastoja. Mitkä päivityksistä ovat saaneet eniten reaktioita? Ota tieto hyötykäyttöön seuraavia julkaisuja suunnitellessasi. 
  • Vahvista itsevarmuuttasi sometukseen pyytämällä kommentteja muilta somettavilta tiloilta.

Mitä kerron vastuullisesta maidontuotannosta – koululaisvierailun järjestäminen

Koululaisvierailut ovat hieno mahdollisuus kertoa ruuantuotannosta lapsille ja nuorille sekä heidän opettajilleen. Vierailu maatilalla on monelle elämys, jossa pääsee ehkä ensimmäistä kertaa elämässään kurkistamaan ruuantuotantoon ja sen vastuullisuuden ulottuvuuksiin pintaa syvemmälle. Tilavierailua suunnitellessa tulee ottaa huomioon monia asioita, kuten turvallisuus, hygienia ja ryhmän ohjaus.

Näin onnistut

1. Valmistelut

  • Kysy koululta vierailuun osallistuvien oppilaiden lukumäärä. Suunnittele sopiva ryhmäkoko ja vierailun kesto yhdessä koulun kanssa.
  • Huomioi turvallisuustekijät, kuten tautiriski. Hanki tarvittaessa opasteita ja huolehdi, että käsidesiä ja käsienpesupaikka on saatavilla.
  • Anna koululle selkeät ohjeet tilavierailulla huomioitavista asioista välitettäväksi oppilaiden huoltajille. Ohjeista oppilaita tulemaan vierailulle puhtaissa mutta likaantumista kestävissä vaatteissa, varautumaan vierailuun vaihtovaatteilla ja huomioimaan ennakkoon mietityt turvallisuusriskit, kuten mahdolliset taudit.

2. Suunnittelu

  • Mieti, missä vierailijat kokoontuvat, mistä mennään sisään tiloihin ja mistä poistutaan.
  • Suunnittele koululaisten ohjauksen työnjako.
  • Suunnittele koululaisille aktivoivaa tekemistä vierailulle.

3. Antaa palaa!

  • Aloita ja päätä koululaisvierailu yhteisellä kokoontumisella. Ohjeista, miten tilalla toimitaan ja käyttäydytään.
  • Kerro tilan toiminnasta ja ruuantuotannosta lasten iälle sopivalla tavalla. Huomioi myös opettajat.
  • Ota sidosryhmät mukaan tilavierailun järjestämiseen.

Kuluttajatapahtuman järjestäminen tilalla: havaintoja Laitumellelaskupäivästä

Kuluttajille suunnatun tapahtuman ja koululaisvierailun järjestämisessä on paljon samaa. Siinä missä koululaisvierailuun osallistuu tietyn ikäisistä koostuva rajallinen ryhmä, jolle viestittäminen tapahtuu keskitetysti koulun kautta, on kuluttajatapahtuman järjestämisessä huomioitava asioita laajemmin.

Kuluttajatapahtumat antavat mahdollisuuden päästä näyttämään ja kertomaan kuluttajille, mistä ruoka tulee. Kuluttajatapahtuman järjestämisessä yhteistyö ja ennakkosuunnittelu on puoli voittoa.

Koivulan kotijuustolalla Muhoksella järjestettiin Laitumellelaskupäivä 25.5.2024. Ruokaketju näkyväksi -hanke oli paikalla keräämässä vinkkejä onnistuneen kuluttajatapahtuman järjestämisestä. Videolle on koottu havaintoja Koivulan kotijuustolan Laitumellelaskupäivän toteutuksesta.

Näin onnistut

1. Valmistelut

  • Aloita suunnittelu ajoissa!
  • Laadi tapahtuman talousarvio ja suunnitelma rahoituksesta.
  • Tee tarvittaessa ilmoitus poliisille ja selvitä, mitä lupia tarvitset tapahtuman järjestämiseen.
  • Laadi turvallisuus ja -pelastussuunnitelma.
  • Tee tiedotussuunnitelma. Missä kanavissa ja milloin tiedotat tapahtumastasi?
  • Kysy tapahtuman järjestämiseen mukaan yhteistyökumppaneita: sidosryhmiä, paikallistoimijoita, tuotemyyjiä ja vaikka alan parissa työskenteleviä hankkeita.
  • Suunnittele tapahtuma-alueen rajaus ja infra.
  • Tee työnjako ja sovi, kuka tai ketkä ovat tapahtuman päävastuuhenkilö tai -henkilöt.

2. Suunnittelu

  • Suunnittele tapahtuman aikataulu.
  • Tiedota tapahtumasta monikanavaisesti oma kohderyhmäsi huomioiden. Hyödynnä myös verkostojasi ja tapahtuman järjestämisessä mukana olevia yhteistyökumppaneita.
  • Suunnittele yhteistyökumppaniesi kanssa, millaista ohjelmaa tapahtumassa on? Muista huomioida lapset: kun lapset viihtyvät, viihtyy koko perhe!
  • Eläimet ja koneen kiinnostavat aina. Varaa henkilö myös eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen päivän aikana.
  • Huolehdi, että juomavettä, WC-tiloja käsienpesumahdollisuuksineen ja parkkialueita on riittävästi. Huolehdi myös selkeistä opastuksista ja kuulutuksista.
  • Varaa tapahtumaan riittävästi ruokaa ja kahvitusta esimerkiksi yhteistyössä muiden tilojen tai paikallisten järjestöjen kanssa.
  • Varaudu haavereihin ensiapupisteellä, -tarvikkeilla ja vastuuhenkilöllä. 

3. Antaa palaa!

  • Itse tapahtumapäivä on usein yhtä hulinaa. Selkeä työnjako myös tapahtumapäivän aikana auttaa pitämään langat käsissä.
  • Huolehdi itse tai pyydä jotakuta muuta vastaamaan tapahtuman dokumentoinnista.
  • Huolehdi yhteistyökumppaneistasi ja talkoolaisista esimerkiksi tarjoamalla ruokaa ja kahvitusta.
  • Muista osallistujia ja järjestäjiä myös tapahtuman jälkeen tapahtuvalla jälkiviestinnällä.

 

Podcastilla tilan ääni kuuluviin

Podcast on viime vuosina harppauksen ottanut viestinnän tapa, jossa keskiössä on äänitetty puhe. Podcastin vahvuus verrattuna esim. perinteiseen radiomediaan on, että podcasteja voi kuunnella missä ja milloin tahansa. Niiden tekemiseen ei myöskään vaadita kallista tai monimutkaista tekniikkaa, minkä takia podcasteja voi tehdä kuka tahansa. Myös podcastin aihe voi olla lähes mikä tahansa ja olla suunnattu pienellekin tai hyvin rajatusta aiheesta kiinnostuneelle yleisölle.

Podcasteja kuunnellaan usein usean jakson mittaisena ohjelmasarjana. Vaihtoehtoja podcastin julkaisualustalle on useita.

Ruokaketju näkyväksi -hanke pyysi oululaista Podcast-podcastsarjaa tekemään jakson pohjoispohjalaisesta lähiruuasta osana Lähiruokapäivää. Jaksossa tutustutaan podcastsarjan teeman mukaisesti erilaisiin maataloudesta kertoviin podcasteihin ja haastatellaan Lähiruokapäivään osallistuvia pohjoispohjalaisia viljelijöitä. Podcast-podcastin jaksot ovat kuunneltavissa Soundcloud-alustalla.

Lähde: https://juttutyypit.fi/juttutyypit/podcast/

Näin onnistut

1. Valmistelut

  • Ota selvää julkaisualustoista ja valitse itsellesi sopiva.
  • Ota selvää, mitä varusteita tarvitset ja tee tarvittavat hankinnat. Edullisestikin saa riittävän laadukasta välineistöä. 
  • Varaa podcastin tekemiseen hälytön ja esim. tuuleton paikka. Taustaäänet voivat kuulua äänityksen taustalla, mutta niiden ei tule olla liian häiritseviä.

2. Suunnittelu

  • Mieti, mikä on podcast-jaksosi aihe. Tarvitsetko sitä varten lisätietoa, käsirkirjoitusta tai haluatko ehkä haastatella jotakuta?
  • Mieti myös tulevien podcast-jaksojen aiheet etukäteen. Voit miettiä etukäteen vaikka koko sarjan aiheet tai muutaman jakson etukäteen.
  • Podcastin teossa tyyli on vapaa. Mieti etukäteen, mikä on sinulle luontainen tyyli: asiapitoinen pohdiskelu, humoristinen jutustelu vai joku muu.

3. Antaa palaa!

  • Ole oma itsesi!
  • Jos teet haastatteluja, mieti jo etukäteen keskustelunaiheet ja keskustelua eteenpäin vievät kysymykset. Voit myös käydä haastattelun rungon läpi haastateltavan kanssa jutustellen. Näin haastateltavasi ehtii miettiä mitä ja miten asioista kertoo.

" Mukava, opettavainen, inspiroiva päivä. Voi kun kurssi jatkuisi. 

Palaute pienryhmästä

Koulutuskokonaisuus 1: Vastuullisen yrityksen brändi vahvaksi

Tässä koulutuskokonaisuudessa opit brändin perusteet. Samalla opit, mitkä tekijät on oltava hyvin hoidettuna, jotta yrityksen ja koko toimialan vastuullista imagoa voidaan rakentaa.

Brändin luonti

Askeleet kohti selkeän ja vastuullisemman brändin luomista. Vahva brändi:

  • Lisää yrityksen tunnettuutta
  • Lisää asiakkaiden luottamusta
  • Houkuttelee ja sitouttaa asiakkaita
  • Innostaa ja motivoi työtekijöitä
  • Luo kilpailuetua 
  • Lisää yrityksen arvoa

Lakisääteiset vaatimukset ja omavalvonta

Miten elintarvikelaki vaikuttaa yrityksen toiminnassa myyntiin ja sen vaatimuksiin?

Sisältö:

  • Alkutuotanto ja alkutuotannon tuotteiden myynti
  • Milloin tulee tehdä kirjallinen omavalvonnan kuvaus?
  • Milloin elintarviketuotannon tuotteiden myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus ja omavastuusuunnitelma?
  • Mitä on muu pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta, joka ei vaadi elintarvikehuoneistoilmoitusta?

Vastuullisuuden eri ulottuvuudet

Vahvan ja vastuullisen brändin takana on vastuullinen yritys. Vastuullisuudella on useita eri ulottuvuuksia. Oheisessa tallenteessa avataan lyhyesti näitä ulottuvuuksia ja pohditaan, mitä ne voivat maatilaympäristössä tarkoittaa.

Tutustu myös syksyllä 2024 järjestetyssä Vastuullisuus liiketoiminnan moottorina: menestystä ruokaketjun alkupäässä -webinaarissa esitetyn puheenvuoron Vastuullisuudesta kasvua ja kannattavuutta (Sari Heltelä, ProAgria Etelä-Savo) materiaaleihin.

Vastuullista ruokaa, vastuullista viestintää

Syksyllä 2024 järjestetyssä webinaarissa kuultiin näkökulmia vastuulliseen ruuantuotantoon ja siitä viestimiseen:

  • Kuluttajien näkökulmia vastuullisuuteen ruoan kulutuksessa (Mari Niva, Helsingin yliopisto)
  • Maatalousyrittäjien näkemyksiä ilmasto- ja ympäristötoimista (Terhi Latvala, Luonnonvarakeskus)
  • Maatalousyrittäjän kommenttipuheenvuoro (Marko Sorvisto, Kotipellon Tila Oy)

Pakkaussuunnittelu

Osiossa käydään läpi elintarvikepakkauksille asetetut lakisääteiset vaatimukset sekä rakenteelliset ja visuaaliset mahdollisuudet myyvälle tuotepakkaukselle.

Työnantajamielikuva

Oletko miettinyt, mitä somessa voi tehdä rekrytoinnin onnistumiseksi? Mitä potentiaaliset hakijat haluavat tietää työnantajasta, tai miten erottua positiivisesti työnantajana?

Riikka Koskinen Töitä Suomesta Oy:stä kertoo oheisella tallenteella parhaat niksit ja vinkit aiheesta.

" Tuo juurikin olisi tärkeää, että sanallistetaan ja tuodaan näkyväksi mitä toimia tehdään - ja myös se, jos niistä toimista ei ole saanut mitään tukiaisia tai muita korvauksia.

Palaute Vastuullisuus liiketoiminnan moottorina: menestystä ruokaketjun alkupäässä -webinaarista

Koulutuskokonaisuus 2: Markkinoi verkostossa

Osiossa opetellaan kertomaan omasta yrityksestä eri tilanteissa ja eri välinein. Tavoitteena on tuoda lisää rohkeutta omaan viestintään, oppia toimimaan erilaissa vuorovaikutustilanteissa ja lisätä varmuutta verkostoissa toimimiseen.

Talvella 2023 järjestetyssä Esiinny, ilmaise ja vaikuta -webinaarissa kuultiin puheenvuoroja vaikuttamisesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista maataloussektorilla:

  • Oma polkuni vaikuttamisen saralla ja vaikuttaminen MTK:ssa (Sami Nivala, MTK Pohjois-Suomen liiton puheenjohtaja ja viljelijä)
  • Yhteiskunnallinen vaikuttaminen (Juha Pylväs, kansanedustaja (Kesk.))
  • Järjestöt vaikuttajina - maaseutulobbarin vinkit, kuinka viestin ja vaikutan päättäjät puolelleni? (Aleksi Koivisto, Suomen Kylät toiminnanjohtaja)

Tutustu myös muihin koulutusmateriaaleihin, joiden avulla voit oppia kertomaan yrityksesi toiminnasta kohderyhmällesi.

" Antanu varmuutta omaan tekemiseen, huippu ryhmä, ideoita ja inspiraatiota.

Palaute pienryhmästä

Koulutuskokonaisuus 3: Viestit eri välinein

Osiossa opit käyttämään yrityksellesi sopivia somekanavia, sekä tekemään oman näköistä sisältöä mm. Canvalla. Koulutuksissa luodaan yrityksen arkeen sopiva viestintäsuunnitelma.

Somen salat

Osiossa käydään läpi vinkkejä suunnitelmalliseen somemarkkinointiin. "Somettaminen" on julkaisijan näkökulmasta paljon muutakin kuin peukkuja ja hymiöitä. Strateginen somen tekeminen tavoittaa oikeat kohderyhmät, herättää keskustelua ja vahvistaa brändiä.

Tallenne vastaa kysymykseen, miten luodaan kiireisen yrittäjän arkeen sopiva somestrategia ja miksi sellainen pitäisi edes olla? Osion sisältö sopii niin markkinointi- kuin muihinkin viestintätarkoituksiin.

Tutustu myös näihin suunnitelmallisen some-viestinnän työkaluihin. Materiaalit toimivat apuna miettiessä oman viestinnän kohderyhmää ja miten kohderyhmän tavoittaa. Viestinnän suunnittelu vähentää kiirettä ja painetta viestinnästä.

Facebook

Luvussa perehdytään Facebook alustan orgaanisen näkyvyyden sekä maksullisen markkinoinnin mahdollisuuksiin.

  • FB alustan erityspiirteet
  • Oma FB sivu kuntoon!
  • Läsnäolo ja vuorovaikutus
  • Sisällöntuotannon apuvälineet
  • FB mainosten esimerkit
  • Oman postuksen ja mainoksen suunnittelua
  • Mainosten ja postausten ajastaminen

Tallenteella esitellään Meta Business Suiten ja maksullisen mainonnan käyttö Facebookissa. Videolla käydään läpi askel kerrallaan mainostyökalun käyttö.

Instagram

Sosiaalisen median alusta Instagram tavoittaa hyvin eri-ikäisiä käyttäjiä. Se on suosittu alusta markkinointiin ja inspiroivaan tiedon jakamiseen. Kuvilla ja videoilla on Instagramissa iso rooli, unohtamatta kuitenkaan avainsanoja eli #hastageja. 

Tallenteella kerrotaan mitä erityspiirteitä alustalla on, ja millaisia julkaisuformaatteja siellä on. Lisäksi käydään läpi käytänteitä, mitä siellä on hyvä ottaa huomioon, ja millaista maksullista mainontaa Instagramissa on mahdollista tehdä.

Canva

Canva on monipuolinen graafisen suunnittelun ohjelma, jolla voit helposti luoda omiin somejulkaisuihin tyylikkään ulkoasun, sekä suunnitella printtimateriaaleja kuten esitteitä ja julisteita. Omien somejulkaisupohjien kautta luot yrityksellesi yhdenmukaisen visuaalisen ilmeen.

Tallenteella kerrotaan:

  • mihin ja miten Canvaa voi käyttää
  • miten maksuton ja maksullinen versio eroavat toisistaan

Lisäksi videolla käydään läpi kohta kohdalta muutaman eri julkaisumateriaalin suunnittelu.

Kevyen kaluston mobiilivideotuotanto 

Osiossa opitaan tekemään laadukkaita videoita omalla älypuhelimella tai muulla kevyellä kalustolla.

Tallenteiden aiheet:

  1. Esituotanto: käsikirjoittaminen, draaman rakenne, vaiheittainen käsikirjoitusprosessi
  2. Videoilmaisu ja kuvakerronta
  3. Videotekniikka ja kuvaaminen (älypuhelimet ja järjestelmäkamerat)
  4. Jälkituotanto: Editointi ilmaisella "VN VIDEO EDITOR" -sovelluksella (Android ja iPhone)Kuvalliset ohjeet PDF-tiedostossa. Ohjeissa myös linkki opetusvideoon.

Kiitos hankkeeseen osallistuneille ja sen mahdollistaneille!