Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well
Digitale Werkatlas

Over deze atlas
De digitale werkatlas biedt inzicht in het lopende gebiedsontwikkelingsproject Groene Rivier Well. De atlas heeft als doel om belanghebbenden en geïnteresseerden een zo actueel mogelijk overzicht te geven in de stappen van het ontwerpproces, ter ondersteuning van de participatie en reguliere contactmomenten met de omgeving.
Per deelgebied worden verschillende varianten onderzocht die invulling geven aan de opgaven voor het project. Deze opgaven en varianten per deelgebied zijn in deze versie van de werkatlas inzichtelijk gemaakt. Daarnaast zijn de varianten ook beoordeeld en is op basis van deze beoordeling een voorkeursvariant bepaald.
De digitale werkatlas dient als communicatiemiddel richting de omgeving. Alle informatie die u kunt vinden in de werkatlas heeft de status “in bewerking” en is dus niet definitief. Dat betekent dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan deze werkatlas.
Binnen de gebiedsontwikkeling komen verschillende niet allerdaagse begrippen voor. Komt u een begrip tegen wat u niet kent? Dan is er een grote kans dat deze in de Begrippenlijst van het waterschap staat.
Wijzingen t.o.v. versie 2.0
- De plankaart van het algehele Voorlopige Ontwerp deel 1;
- Voor elk deelgebied is het Voorlopig Ontwerp deel 1 toegevoegd;
- Schetsontwerpen voor de inrichting van het dorpsplein Oud Well is toegevoegd bij vervolgstappen;
- Voor deelgebied Kasteelzijde is een kaart van een mogelijke aanpassing in het tracé toegevoegd bij vervolgstappen;
- Van het maatwerk De Kamp zijn principeprofielen toegevoegd van de benodigde aanpassingen in de openbare wegen.
- Een video die het waterschap in februari heeft uitgebracht, die de gehele gebiedsontwikkeling belicht, en;
- De teksten in de atlas zijn geüpdatet aan de hand van de laatste inzichten.
Wijzingen t.o.v. versie 3.0
- De plankaart van het algehele Voorlopige Ontwerp deel 2 (VO2) is toegevoegd
- Voor elk deelgebied is het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) toegevoegd
- Teksten in de atlas zijn geüpdatet aan de hand van de laatste inzichten
Contactgegevens
Wanneer u vragen heeft over de inhoud van de werkatlas kunt u terecht bij omgevingsmanagers Ellen te Boekhorst en Marjan Gooren via dijkversterking@waterschaplimburg.nl of 06-38568255.
Voor meer informatie over het project kunt u terecht op de website Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well - Waterschap Limburg .
Het project
De gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well is een integraal project waarmee meerdere doelstellingen gelijktijdig en in samenhang met elkaar worden gerealiseerd. Het waterschap heeft een filmpje gemaakt waar alle aspecten van de gebiedsontwikkeling worden besproken.
Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well - Hoogwaterbeschermingsprogramma Waterschap Limburg
In het kort omvat het project het volgende:
- de aanleg, verhoging en versterking van primaire waterkeringen om te voldoen aan de wettelijke veiligheidsnorm;
- het verbeteren van de systeemwerking van de Maas door behoud van 85ha rivierbed en realisatie van ca. 17cm. waterstandsdaling ter hoogte van Well-dorp;
- het verbeteren van het ecologisch functioneren van de Molenbeek en haar oevers door de loop, oevers en monding een natuurlijker karakter te geven en daarmee de biodiversiteit te verhogen;
- het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, middels de landschappelijke herkenbaarheid, samenhang, cultuurhistorische identiteit en soortenrijkdom in het gebied;
- het versterken van de gebruiks- en belevingswaarde voor bewoners en bezoekers door o.a. het verbeteren van de toegankelijkheid;
- duurzaamheid in realisatie en beheer, door o.a. gebruik te maken van en voort te bouwen op de bestaande gebiedskwaliteiten, de toepassing van gebiedseigen grond, robuuste waterkeringen en natuurinclusieve voedselproductie.
Voorlopig Ontwerp 1 (VO1)
Voorlopig Ontwerp 1: maart 2024
Voorlopig Ontwerp 2 (VO2)
- Het Voorlopig Ontwerp deel 1 (VO1) is verder gedetailleerd tot een Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Hierin zijn onder andere het ruimtebeslag en afwateringsvoorzieningen, zoals sloten en pomplocaties, onderhoudspaden de dijk op en groencompensatie verder uitgewerkt. Dit geeft dus een beter beeld van hoe de dijk uiteindelijk in het landschap komt te liggen.
De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Voorlopig Ontwerp 2: oktober 2024
Wijze van beoordelen van varianten
Afwegingskader voor Groene rivier Well
Samen met omwonenden, ondernemers, overheden en andere belanghebbenden onderzoekt het waterschap voor elk dijktraject de mogelijke opties. Uiteindelijk worden er beslissingen genomen, zoals het vaststellen van het tracé of het type dijk, waarbij diverse aspecten in overweging worden genomen. Deze overwegingen zijn vastgelegd in het afwegingskader. Het waterschap beoordeelt alle relevante aspecten, mede op basis van de uitgevoerde (milieu)onderzoeken en analyses. De beoordelingsmethode voor de varianten in de Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well is gebaseerd op het afwegingskader vanuit het gehele hoogwaterbeschermingsprogramma van het waterschap en is afgestemd op dit specifieke project.
Afwegingskader Waterschap Limburg
Hoogwaterveiligheid en Techniek: Bij hoogwaterveiligheid draait het om het beschermen van bepaalde gebieden bij de keuze van de locatie voor een primaire kering, waarbij de impact op huizen, bedrijven en voorzieningen wordt overwogen, evenals de naleving van technische en vergunningseisen.
Beheer en Toekomstvastheid: Het is essentieel dat de nieuwe waterkering niet alleen effectief en betaalbaar is, maar ook goed beheerd kan worden, met mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding en aandacht voor milieueffecten in het kader van duurzaamheid.
Ruimtelijke kwaliteit: Bij dit aspect staat centraal om de dijk landschappelijk optimaal te integreren, waarbij de kwaliteiten van historische dorps- en stadsfronten behouden en versterkt worden, met aandacht voor het tracé, het type kering, en het uiteindelijke ontwerp en vormgeving.
Ruimte voor de Maas: De impact van oplossingen op de Maas wordt beoordeeld volgens landelijke afspraken, waarbij behoud van winterbed en dijkversterking binnendijks de voorkeur heeft volgens de Beleidslijn grote rivieren, met het ministerie van I&W en RWS die alle keuzes op deze criteria toetsen.
Omgeving: Het waterschap neemt de mening van de directe omgeving mee in de dijkversterking en/of -verlegging, waarbij betrokkenheid gedurende alle fases essentieel is om kansen, knelpunten en praktische consequenties adequaat te identificeren en de reacties van de omgeving te peilen.
Kosten en Financierbaarheid: De kosten zijn een cruciale overweging in het landelijke HWBP, waarbij het Rijk en de waterschappen gezamenlijk de financiering op zich nemen, met soberheid en doelmatigheid als leidende principes, waarbij het programma voornamelijk de dijkversterking bekostigt, terwijl het Rijk verantwoordelijk is voor dijkverlegging (systeemmaatregelen).
De geëvalueerde varianten per deelgebied zijn samengevat in een tabel, waarna de voorkeursvariant kan worden afgeleid (deze is netto het meest positief gescoord). Voor deze tabellen is besloten om plussen en minnen te gebruiken.
Legenda Beoordeling
Oud Well
Oud Well is onderverdeeld in zes deelgebieden:
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Oud Well - Hoenderstraat-Eldershof
Kenmerken huidige situatie
- Momenteel ligt dit deelgebied geheel binnendijks, maar met het openen van de brug (N270) zal dit gebied aan de noordzijde beschermd moeten worden.
- Aan de oostzijde van dit deelgebied ligt de provinciale weg (N270). Aan de westzijde bevindt zich het Kasteelsehof.
- Bij het Eldershof ligt een parktuin met vijvers. Bewoners van het Eldershof en uit de rest van Well gebruiken het park veelvuldig om een rondje te wandelen. Het park heeft nu een vrij rommelig karakter (o.a. zijn wandelpaden doorgroeit met boomwortels).
- Bij de vijvers zijn oude vraatsporen en een oude beverburcht gevonden. Het Eldershof vormt nog wel het leefgebied voor de eekhoorn, vleermuis, iepenpage (vlinder) en de das.
Voorkeursalternatief – Hoenderstraat-Eldershof
De nieuwe groene kering sluit aan de oostzijde aan op het landhoofd van de nieuwe brug bij de N270. Vervolgens loopt de kering om het park heen richting de achtertuinen van de Grotestraat 10-16 en langs de achtertuinen van de Hoenderstraat richting Kasteelsehof.
Ontwerpopgaven en -issues – Hoenderstraat-Eldershof
- De dijk krijgt een hoogte van ca. 16,25m boven NAP. De huidige hoogte van het maaiveld aan de noordzijde van de tuinen van de Hoenderstraat bedraagt ca. 14,50m boven NAP. De kruinbreedte is 4,50m en de taluds zijn 1:3 aan de buitenzijde en 1:5 aan de binnenzijde.
- Verdere verlegging van het dijktracé in het park. Hierbij moet er rekening gehouden worden met het toekomstig gebruik en toekomstig beheer en onderhoud van het park.
- Voor de aanleg van de brug bij de N270 moet een tijdelijke omleidingsroute aangelegd worden. Deze route kan aan de oostzijde van de N270 komen te liggen of aan de westzijde door het park heen.
Varianten – Hoenderstraat-Eldershof
Er zijn vier varianten voor het tracé van de groene kering in dit deelgebied. Alle varianten hebben gevolgen voor de vijvers in het park. Deze kunnen i.v.m. de stabiliteit van de dijk maar gedeeltelijk gehandhaafd blijven.
- Variant 1 – volgt het tracé van het VKA. De groene kering loopt strak langs de perceelgrenzen van Hoenderstraat 13 t/m 35, en Grotestraat 10 t/m 16.
Varianten – Hoenderstraat-Eldershof
- Variant 2A – Het tracé van de groene kering loopt strak langs de perceelgrenzen van de Hoenderstraat 13 t/m 35, en Grotestraat 10 t/m 16. De groene kering wordt wat verder teruggelegd in Elderspark. Deel van het park dat buitendijks komt te liggen verliest zijn parkfunctie.
Varianten – Hoenderstraat-Eldershof
- Variant 2B – Een aanscherping van variant 2A. Deze groene kering heeft een betere aansluiting aan de oostzijde van de N271. Het tracé van de groene kering loopt strak langs de perceelgrenzen van de Hoenderstraat 13 t/m 35, en Grotestraat 10 t/m 16. Ter hoogte van het Elderspark ligt tracé tussen variant 2A en 3 in.
Varianten – Hoenderstraat-Eldershof
- Variant 3 – Het tracé van de groene kering loopt strak langs de perceelgrenzen van de Hoenderstraat 13 t/m 35, en Grotestraat 10 t/m 16. De groene kering wordt wat verder teruggelegd in Elderspark. Deel van het park dat buitendijks komt te liggen, behoudt zijn parkfunctie.
Voorkeursvariant
Op basis van de beoordeling heeft variant 2B de voorkeur, vanwege de vloeiende overgang naar de dijk aan de oostzijde van de provinciale weg (N270). Daarmee biedt de terug gelegen ligging relatief veel ruimte voor de Groene rivier. Vanwege deze vloeiende overgang ligt de dijk ook logisch in het landschap en scoort het positief op het thema ruimtelijke kwaliteit. Vanwege het compacte dijktracé is, ook in verhouding tot de andere varianten, minder grondverzet benodigd waardoor variant 2B goed scoort op duurzaamheid.
Aandachtspunt voor het vervolg is de inpassing van het park en de daaraan gerelateerde effecten op bestaande natuurwaarden. Zorgvuldige inpassing van het park en versterking van de lokale kwaliteiten, kan zorgdragen voor een beter draagvlak en versterking van de ecologische potenties van het park.
Voorlopig Ontwerp - 1
De stuurgroep heeft op 3 april 2024 ingestemd met het voorkeurstracé variant 2b. De groene kering sluit hierbij aan op het grondlichaam aan de oostzijde van de N270. Het tracé van de nieuwe groene kering doorsnijdt het huidige Elderspark. De inpassing van het park wordt nog verder uitgewerkt, hierbij is aandacht voor toegankelijkheid voor minder-validen en rolstoelgebruikers. De groene kering komt verder strak tegen de perceelsgrenzen van de woningen Hoenderstraat 13 t/m 35 en Grotestraat 10 t/m 16 te liggen.
Voorlopig Ontwerp - 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
- Het ruimtebeslag van de groene kering;
- De waterhuishouding;
- Beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijk op- en afgangen;
- Inrichtingsvoorstel Eldershof.
De dijk bij Eldershof wordt toegankelijk voor wandelaars en in het park komen rolstoeltoegankelijke wandelpaden zodat hier een ronde gewandeld kan worden. Op de dijk wordt een uitkijkpunt/ontmoetingsplaats gecreëerd. Het uitkijkpunt wordt gecombineerd met een trap die toegang biedt tot de struinpaden in de Groene Rivier. Beide vijvers worden gedempt. De basis voor de groene inrichting is gras met bomen en struweel waarbij voor de aanplant van nieuwe bomen gekeken zal worden naar een variatie in beplanting en meer beleving voor de bewoners en bezoekers.
Vervolgstappen – Hoenderstraat-Eldershof
- Er wordt gewerkt aan een inrichtingsschets voor het park.
- De inrichting van de padenstructuur van Eldershof wordt nog nader afgestemd met stakeholders
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Oud Well - Entree
Kenmerken huidige situatie
- De groene kering loopt langs de tuingrenzen van de Grotestraat 1 t/m 7.
- De kering ligt relatief dicht op het zomerbed van de Maas en kruist de Koninginnebrug (N270).
- Aan de oostzijde wordt Oud Well ontsloten richting de N270 en de Weideweg.
Voorkeursalternatief – Entree
- De dijk wordt zo veel als mogelijk rechtgetrokken met lokale buitenwaartse verleggingen. Vanwege de beperkte afstand tot de Maas wordt de huidige kering op de overige delen binnenwaarts versterkt.
- Aan de oostzijde van het deelgebied loopt de kering eerst onder de N270 door, waarna deze aansluit op het grondlichaam van de parallelweg van de N270.
Ontwerpopgaven en -issues – Entree
- De ontwerphoogte voor de groene kering betreft ca. 16,45m boven NAP (bestaande dijk ligt op ca. 15,50m boven NAP). De groene keringen krijgen een kruinbreedte van 4,50m, een buitentalud van 1:3 en een binnentalud van 1:3.
- De binnenwaartse versterking heeft ruimtebeslag op delen van tuinen. Dit ruimtebeslag wordt gemitigeerd door de tuinen aan te helen, zodat ze functioneel in eigendom en in gebruik kunnen blijven.
- Inpassing van de ontwatering in de tuinen.
- De dijkovergang bij de Weideweg dient ook verhoogd te worden en ruimtelijk ingepast.
Voorlopig ontwerp – Entree
Bij Entree wordt het VKA zonder verdere varianten ingepast in afstemming met omgeving. Bij Grotestraat 1-7 is aanheling van tuinen voorzien (rode arcering). Voor de afwatering van percelen zijn voorzieningen nodig om water op te vangen en af te voeren.
Voorkeursvariant – Entree
Bij het deelgebied Entree is één variant uitgewerkt dat dan ook direct de voorkeursvariant is. De variant zorgt door aanheling voor beperking van de wateroverlast voor omwonenden. Aandachtspunt voor het vervolg is de wijze waarop de aanheling aan de binnenzijde wordt uitgevoerd, zodanig dat dit tot minimale overlast voor omwonenden zorgt.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 16 januari 2024 ingestemd met de inpassing van het dijktracé conform het Voorkeursalternatief. In overleg met de bewoners wordt de binnendijkse aanheling en de afwatering van de tuinen verder afgestemd.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
- Het ruimtebeslag van de groene kering inclusief aanheling van de tuinen;
- De afwatering / waterhuishouding;
- De pompopstel locatie;
- De beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijk op- en afgangen;
- De dijkovergang tussen de woningen Grotestraat 1a en 3.
Vervolgstappen – Entree
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Oud Well - Midden
Kenmerken huidige situatie
- Aan de westzijde van het deelgebied ‘midden’ is restaurant Brienen aan de Maas te vinden. De kering bestaat hier uit demontabele balken. Vervolgens loopt deze kering vanaf het restaurant naar de kapel, waarna deze overgaat in de rijksmonumentale kerkhofmuur. Aan de oostzijde loopt de kerkhofmuur over in een harde kering met coupure bij Grotestraat 7a. De harde kering gaat vervolgens over in een groene kering die langs de Grotestraat richting huisnummer 7 loopt.
- Het dorpsplein tussen de kapel en het restaurant wordt momenteel grotendeels in beslag genomen door parkeerplaatsen, wat het zicht op de Maas en de aantrekkingskracht van deze charmante centrale dorpsplaats niet ten goede komt. Onder normale omstandigheden is de demontabele kering niet opgebouwd en dus niet zichtbaar. De opgebouwde wand is ca. 1,1 meter hoog vanaf de pleinzijde gezien.
- De kering ligt hier zeer dicht op de Maas.
- Aan de oostzijde ligt de monding van de Wellse Molenbeek in de Maas waar tevens het kunstwerk ‘de Hanger’ staat.
Voorkeursalternatief – Midden
- Bij de horecavoorziening van Brienen aan de Maas is het VKA een harde kering met het bovenste deel glas.
- In de openbare ruimte ten oosten van restaurant Brienen aan de Maas bestaat het VKA uit een demontabele kering aan de rand van het plein. Hierdoor behoudt het plein contact met, en zicht op, de Maas.
- De rijksmonumentale kerkhofmuur wordt op de huidige ligging versterkt en verhoogd.
- Bij Grotestraat 7A komt de harde kering wat verder naar binnen te liggen en wordt de coupure gesaneerd. Vervolgens wordt de groene kering richting Grotestraat 7 zoveel mogelijk rechtgetrokken.
Ontwerpopgaven en -issues – Midden
- De ontwerphoogte voor de groene kering betreft ca. 16,45m boven NAP (bestaande dijk ligt op ca. 15,50m boven NAP). De groene keringen krijgen een kruinbreedte van 4,50m, een buitentalud van 1:3 en een binnentalud van 1:3.
- Het dorpsplein tussen de kapel en het restaurant wordt momenteel grotendeels in beslag genomen door parkeerplaatsen, wat het zicht op de Maas en de aantrekkingskracht van deze charmante centrale dorpsplaats niet ten goede komt. Het herontwerpen en -inrichten van dit plein met een zo autovrij mogelijk karakter.
- Maatwerk versterking van de rijksmonumentale kerkhofmuur met zoveel mogelijk behoud van het monumentale karakter van de muur.
- Inpassing van de harde kering bij het balkon van de Grotestraat 7a.
- Toekomstige functie van de Wellse Molenbeek in relatie tot binnendijkse afwatering.
Varianten – Midden
Er zijn twee varianten voor de groene kering die in relatie met de ruimtelijke inrichting van het dorpsplein worden bekeken. Hierbij speelt ook de parkeeropgave een rol.
- Variant 1 – Het tracé wordt recht doorgetrokken.
- De groene kering wordt conform VKA rechtgetrokken en in buitendijkse richting versterkt. Hierdoor ontstaat er een mogelijkheid voor binnendijkse ruimtelijke inrichting eventueel met parkeren.
Varianten – Midden
- Variant 2 – Het tracé volgt de huidige groene kering.
- Het dijktracé ligt dichter op de Grotestraat, waardoor de dijk een knikje krijgt. Gekeken wordt of buitendijks parkeren in deze variant een optie is.
Voorkeursvariant – Midden
Op basis van de beoordeling heeft variant 1 – rechttrekken van het tracé de voorkeur, omdat deze variant leidt tot een verbeterde ruimtelijke kwaliteit. Het dijktracé loopt parallel aan de Maasoever en ligt daarmee natuurlijker in het landschap. Daarnaast biedt deze variant mogelijkheden voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit aan de binnenzijde van de dijk, bijvoorbeeld kansen voor inpassing van de parkeeropgave. Overwegend wegen deze criteria op tegen het grotere buitendijkse ruimtebeslag richting de Maas.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 16 januari 2024 ingestemd met het voorkeurstracé variant 1 waarbij het tracé van de groene kering tussen Grotestraat 7 en 7a wordt rechtgetrokken en in buitenwaartse richting wordt versterkt. Binnendijks ontstaan mogelijkheden voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, bijvoorbeeld aanplant van groen in combinatie met parkeren.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
het ruimtebeslag van de groene, harde en demontabele kering;
- De afwatering / waterhuishouding;
- De pompopstel locatie;
- De beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijk op- en afgangen;
- De obstakelvrije zone bij de demontabele kering.
Voor de ruimtelijke inrichting van het dorpsplein is een basisontwerp en een integraal ontwerp uitgewerkt. In het ontwerp voor het dorpsplein zijn onderstaande aanpassingen doorgevoerd:
Behoud van 4 parkeerplaatsen waarvan 1 algemene gehandicapten parkeerplaats;
Het op termijn saneren van de glasbak door de gemeente;
Verplaatsen van de aanlegsteiger van Filia Mosae.
De optie voor aanleg van parkeervoorzieningen op de groenstrook tussen Grotestraat 7 en 7a is vervallen. Op deze groenstrook is wel aanplant van groen voorzien.
Vervolgstappen – Midden
Let op: in de afbeelding hiernaast kan worden geschoven tussen het basisontwerp en het integrale ontwerp.
- Voor het integrale ontwerp van het dorpsplein zijn we nog in gesprek met de betrokken overheden over de benodigde aanvullende financiering.
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
- De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Oud Well - Achtertuinen
Kenmerken huidige situatie
- De dijksectie is ca. 500m lang en bestaat momenteel uit een combinatie van constructies en demontabele wanden. De constructie loopt door de achtertuinen van woningen aan de maaszijde van de Grotestraat (huisnummers 11 t/m 49). De bestaande bebouwing is dicht tegen de kering gesitueerd.
- Aan de westzijde loopt de constructie langs de erfgrens van de Grotestraat 49 richting de Maas. Daar sluit deze constructie met coupure aan op de groene kering van het deelgebied ‘dijkteruglegging’.
- Aan de oostzijde, op de grens van het deelgebied, bevindt zich het restaurant Brienen.
Voorkeursalternatief – Achtertuinen
- Er is toegewerkt naar één tracé en type kering. Het voorkeursalternatief bestaat hier uit het rechttrekken van de constructieve kering, met een beperkte buitenwaartse verlegging richting de Maas.
- Het voorkeursalternatief bestaat uit een keerwand met een gedeelte in glas, waarbij elke tuin die in de huidige situatie een toegang heeft, voorzien wordt van een coupure om het gebruik van de tuin en de bereikbaarheid achterom te behouden.
Ontwerpopgaven en -issues – Achtertuinen
- De huidige hoogte van de keerwanden en coupures hebben een (opgebouwde) hoogte van ca. 15,60m boven NAP. De ontwerphoogte van de nieuwe constructie is ca. 16,45m boven NAP (verhoging van ca. 0,85m). De definitieve keuze voor het tracé van de constructie moet nog worden bepaald. Daarnaast dient ook de locatie van de coupures nog in overleg met de bewoners te worden bepaald. Voor behoud van de functionaliteit van de tuinen krijgen de tuinen die nu een coupure hebben, ieder een coupure terug.
- Voor het beheer en onderhoud van de kering en het dichtzetten van de coupures wordt rekening gehouden met een obstakelvrije zone aan de binnenzijde van de kering, tussen kering en woning van 4m (waarvan 1m inspectiestrook) en een inspectiestrook aan de buitenzijde van de kering van 1m. De hoogte van het glazen deel van de kering wordt nog bepaald.
Varianten – Achtertuinen
Er zijn twee varianten voor de harde constructie in het deelgebied ‘Achtertuinen’ waarbij in beide gevallen gekozen is voor het rechttrekken van het huidige dijktraject.
- Variant 1 – De oranje lijn ligt evenwijdig aan de ligging de achtertuinen van de Grotestraat 17 tot en met 37. Bij deze woningen ligt deze variant dichter op de bebouwing, waar het maaiveld hoger is. Hierdoor is deze constructie lager dan het rode tracé. Vanaf de Grotestraat 37 tot en met 49 is de situatie juist omgekeerd. Hier ligt het oranje tracé juist meer richting de Maas.
- Variant 2 – De rode lijn laat een tracé zien dat recht doorgetrokken is vanaf Grotestraat 17 tot en met 37. Dit tracé ligt dichter bij de Maas waar het maaiveld lager is. Daarom wordt in deze variant de keermuur hoger ten opzichte van het maaiveld dan het oranje tracé. Vanaf de Grotestraat 37 tot en met 49 is de situatie juist omgekeerd. Hier ligt het rode tracé juist dichter op de bebouwing.
Voorkeursvariant – Achtertuinen
Op basis van de beoordeling heeft variant 2 (rood) de voorkeur. Deze variant heeft het meeste draagvlak bij omwonenden en de rechte lijn in het landschap leidt tot een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Deze aspecten wegen op tegen de beperkte extra ruimte die rivierkundig benodigd is. Daarnaast zorgt de volledig rechtgetrokken kering voor een verbetering van de inspecteerbaarheid en beheerbaarheid bij calamiteiten.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 16 januari 2024 ingestemd met het voorkeurstracé variant 2 waarbij de harde kering vanaf Grotestraat 17 tot en met Grotestraat 49 recht wordt doorgetrokken met een beperkte buitenwaartse verlegging richting de Maas. In het eerste kwartaal van 2024 is in overleg met de bewoners de voorkeurslocatie van de coupure en de verhouding muur-glas bepaald.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
het ruimtebeslag van de harde kering;
de afwatering / waterhuishouding;
een beheer- en onderhoudspad en een obstakelvrije zone van 4 meter breed aan de binnenzijde van de harde kering en een poort voor inspectie van de kering door WL;
een beheer- en onderhoudspad van 1 meter breed aan de buitenzijde van de harde kering;
de vaststelling van de drempelhoogte van de coupures op 14.85+ NAP voor het deelgebied Oud Well-Achtertuinen;
de bepaling van de voorkeurslocatie van de coupures inclusief kolommen per kavel. De definitieve locatie van de coupures en kolommen wordt door de aannemer bepaald mede op basis van het toegestane maximale aantal van drie breedtematen glas.
de bepaling van de gewenste verhouding muur – glas. Hierbij is de keuze is gemaakt voor een glaswand van 1.20 m hoog; de harde kering bestaat daarmee uit voor een borstwerende muur van 30 cm, een frame voor het glas van 10 cm en een glaswand van 1.20 m.
een buitendijkse aanheling van de tuin van 1:10 tot aan niveau maaiveld.
Vervolgstappen – Achtertuinen
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
- De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Oud Well - Dijkteruglegging
Kenmerken huidige situatie
- Het deelgebied ‘dijkteruglegging’ ligt in het zuidwesten van Oud-Well. Het omvat delen van de Nicolaasstraat en de Grotestraat.
- Het deelgebied bestaat uit een groene kering die voorheen kassencomplexen binnendijks beschermde en sluit aan de oostzijde aan op de harde kering bij Grotestraat 49.
- In de huidige situatie ligt hier binnendijks een rioolgemaal.
- Het natuurgebied De Band, dat aan de westzijde van de dijk is gelegen, heeft hoge beschermde natuurwaarden en bestaat uit o.a. bossen, struweel, ruige graslanden en een aantal grote plassen.
Voorkeursalternatief – Dijkteruglegging
In het VKA wordt de dijk hier teruggelegd, waardoor het rioolgemaal buitendijks komt te liggen. Het nieuw voorgenomen tracé van de groene kering bevindt zich ca. 70 tot 100m verder landinwaarts dan het bestaande tracé. De groene kering sluit aan de oostzijde op de harde kering.
Ontwerpopgaven en -issues – Dijkteruglegging
- De dijk krijgt een hoogte van 16,35m boven NAP (huidige maaiveldhoogte ca. 14,30m, verhoging ca. 2,00m). De kruinbreedte is 4,50m en de taluds zijn 1:3 aan zowel de binnen- als buitenzijde.
- Het buitendijks brengen van het rioolgemaal is een specifieke technische ontwerpopgave. Zonder bescherming of verplaatsing komt het gemaal bij hoogwater in het water te staan. Dit leidt tot uitdagingen, waaronder beperkte toegankelijkheid en onderhoud, een verhoogd risico op overstromingen omdat het gemaal niet ontworpen is om in het water te staan.
- Vaststellen van het definitieve tracé van de dijk in relatie tot tracé van de harde kering van de achtertuinen, zoveel mogelijk ruimte voor de Maas en tegelijkertijd zoveel mogelijk behoud van de percelen van twee woningen (Nicolaasstraat 5 en 7).
- Noodzaak van pipingmaatregelen nader onderzoeken.
Voorlopig ontwerp– Deel 1
Er is gekozen voor het rechttrekken van het huidige dijktraject door deze zo dicht mogelijk op de perceelgrens te plaatsen. Ten opzichte van het VKA is het westelijk deel van de dijk minder schuin, waardoor dit beter aansluit op de perceelsgrens van Nicolaasstraat 17. Het precieze ruimtebeslag van de dijkovergang van de Nicolaasstraat richting Elsteren, wordt nog verder uit ontworpen.
Voorkeursvariant – Dijkteruglegging
Bij het deelgebied Dijkteruglegging is één variant uitgewerkt dat dan ook direct de voorkeursvariant is. De variant heeft zeer positieve effecten voor de hoogwaterveiligheid, omdat de bestaande keermuur met coupure wordt verwijderd. Het levert daarnaast door de dijkteruglegging een grote bijdrage aan de waterstandsdaling voor het project. Aandachtspunt voor het vervolg van het ontwerp is de inpassing van de dijk nabij particuliere percelen.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 16 januari 2024 ingestemd met de voorkeursvariant waarbij de dijk wordt rechtgetrokken en zo dicht mogelijk op de perceelgrenzen wordt gelegd conform Voorkeursalternatief. Het rioolgemaal komt buitendijks te liggen. Het rioolgemaal krijgt maatwerkbescherming om te zorgen dat het bij hoogwater blijft functioneren.
Voorlopig ontwerp– Deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
het ruimtebeslag van de groene kering;
de afwatering / waterhuishouding;
de beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijk op- en afgangen;
de inpassing van de aansluiting van de hoogwaterontsluitingsroute tussen Oud Well en Elsteren;
Vervolgstappen – Dijkteruglegging
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Oud Well - Kasteelzijde
Kenmerken huidige situatie
- Het deelgebied ‘kasteelzijde’ ligt in het noordwesten van Oud Well. Het omvat de Kasteelsehof, en delen van de Kasteellaan, de Hoenderstraat en de Nicolaasstraat.
- Vanaf de Kasteellaan en de Kasteelsehof is er vrij uitzicht op het Kasteel Well en de gaarde. Het Kasteel Well is een Rijksmonument. Emerson college is de eigenaar en gebruiker van Kasteel Well.
- De bomen langs de Kasteellaan vormen een belangrijke migratieroute voor vleermuizen.
Voorkeursalternatief – Kasteelzijde
Het VKA bestaat voor dit deelgebied uit een combinatie van een groene kering en een harde kering met coupure. De groene kering aan de noordoostzijde ligt langs de tuingrenzen van het Kasteelsehof. De groene kering sluit aan op een coupure ter plaatse van de Kasteellaan met tussen de Kasteellaan en de gracht van kasteel Well een harde kering. Vervolgens sluit deze harde kering weer aan op een groene kering die langs de gracht van de gaarde van het kasteel loopt.
Ontwerpopgaven en -issues – Kasteelzijde
- De ontwerphoogte voor de keermuur betreft 16,40m boven NAP. De huidige hoogte varieert tussen 14,50 en 14,80m boven NAP, waardoor de keermuur ca. 1,60 tot 1,90m hoog wordt.
- De ontwerphoogte voor de groene keringen betreft 16,10m boven NAP aan de noordwestzijde en 16,25m boven NAP aan de oostzijde. Groene keringen krijgen een kruinbreedte van 4,50m, een buitentalud van 1:3 en een binnentalud van 1:5.
- Inpassing van de harde kering langs de Kasteellaan leidt tot een complexe inpassing, waarbij gekeken wordt hoe de ruimtelijke relatie met het kasteelensemble zoveel mogelijk behouden kan blijven.
- Voor het plaatsen van de harde kering zullen er bomen gekapt moeten worden langs de Kasteellaan.
- De uitvoering van de coupure en de precieze ligging in relatie tot de rijksmonumentale toegang tot de gaarde.
Varianten – Kasteelzijde
Er zijn vijf varianten voor het tracé van de dijk in dit deelgebied. Er zijn twee varianten voor de groene dijk die parallel aan de gaarde loopt. Daarnaast zijn er ook nog drie varianten voor de harde constructie langs de Kasteellaan.
Groene kering
- Variant 1 – het tracé van de groene kering (16,10m boven NAP) strak langs de gracht. De keermuur langs de Kasteellaan stopt ter hoogte van Hoenderstraat 4, de lengte van de muur wordt daardoor circa 150m.
Varianten – Kasteelzijde
Groene kering
- Variant 2 – het tracé van de groene kering (16,10m boven NAP) strak langs de tuinen van de bebouwing (perceelsgrens). De keermuur langs de Kasteellaan stopt ter hoogte van Kasteellaan 37, de lengte van de muur wordt daardoor circa 180m.
Varianten – Kasteelzijde
Coupure
- Variant 1 – In lijn met het VKA.
- De muur loopt volledig langs de westzijde van de Kasteellaan en de coupure is gelegen ter hoogte van de groene kering en verbindt de muur met de groene kering.
Varianten – Kasteelzijde
Coupure
- Variant 2 – Coupure ter hoogte van de entree van het Kasteelsehof en toegangspoort naar de gaarde van het kasteel. Ten noorden van de coupure komt de keermuur in deze variant aan de oostzijde van de Kasteellaan te liggen.
Varianten – Kasteelzijde
Kasteellaan
- Variant 1 – de harde kering (16,40m boven NAP) zonder ophogingen.
- Voor het plaatsen van de harde kering moeten de bomen aan de westzijde van de Kasteellaan worden gekapt. Ook moet er versmalling en herprofilering van de rijweg tot 4,80m gebeuren. En moet er een onderhoudspad langs de buitenzijde van de muur worden aangelegd.
- De hoogte van de muur t.o.v. de huidige rijweghoogte is 1,60 – 1,90m (de weg ligt aan de noordzijde lager dan aan de zuidzijde).
Varianten – Kasteelzijde
Kasteellaan
- Variant 2 – de harde kering (16,40m boven NAP) met een verhoogd voetpad.
- Voor het plaatsen van de keermuur, en het ophogen van het voetpad, moeten de bomen aan de westzijde worden gekapt.
- De hoogte van de muur t.o.v. de huidige rijweghoogte is 1,60 – 1,90m. De hoogte t.o.v. het voetpad zal ca. 1,30 – 1,60m worden.
- Ook moet er versmalling en herprofilering van de rijweg tot 4,80m gebeuren. En moet er een onderhoudspad langs de buitenzijde van de muur worden aangelegd.
Varianten – Kasteelzijde
Kasteellaan
- Variant 3 – nieuwe kering incl. herplanting van bomen aan de westzijde van de Kasteellaan.
- Hiervoor is een versmalling en herprofilering van de rijweg tot 4,80m nodig (dit is conform ASVV wat aangeeft dat het zelfs teruggebracht mag worden naar 4,50m).
Voorkeursvariant – Kasteelzijde
- Op basis van de beoordeling heeft de variant 2 – ‘Dorp zijde’, de voorkeur omdat deze variant de meeste ruimte voor het waterbergend oppervlak van de Maas biedt en qua ruimtelijke kwaliteit (relatie met het kasteel) het beste scoort. Doordat de keermuur in deze variant iets langer is, leidt dit wel tot hogere kosten. Door een mogelijke optimalisatie van het ontwerp kunnen de kosten worden verlaagd, waardoor variant 2 alsnog overall gezien het beste scoort.
- Variant 2 – ‘zuid, schuine coupure’ heeft de voorkeur omdat deze variant een veel hoger draagvlak heeft en tot minder impact op het historische aanzicht van het kasteel leidt.
- Voor het wegprofiel langs de Kasteellaan is de variant 3 – ‘verhoogd voetpad en herstel van de bomenlaan’ de voorkeur. Dit vanwege de positieve score op ruimtelijke kwaliteit (herstel van de laanstructuur door herplant van bomen en behoud uitzicht op het kasteel) en een hoger draagvlak bij omwonenden.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 3 april 2024 ingestemd met het VO1 waarbij:
- De groene kering (= variant 2) strak langs de achtertuinen van de Nicolaasstraat komt te liggen.
- Een schuine coupure (= variant 2) wordt aangelegd ter hoogte van de entree van de Kasteelsehof en toegangspoort naar de gaarde van het kasteel, onder voorbehoud van de kosten. Ten noorden van de coupure komt de keermuur aan de oostzijde van de Kasteellaan te liggen.
- Bij de Kasteellaan (variant 3) een verhoogd voetpad langs de keermuur wordt aangelegd, de bomen aan de westzijde van de Kasteellaan worden herplant zodat de dubbele laanstructuur terugkomt en een herprofilering van de rijweg met een smallere wegbreedte.
De stuurgroep heeft het waterschap geadviseerd om tegemoet te komen aan de wens vanuit de omgeving om de harde kering langs de Kasteellaan adaptief te bouwen waardoor de muur circa 20 cm lager. Het verzoek vanuit de omgeving wordt samen met een positief advies vanuit de stuurgroep voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
- Op basis van het positieve advies van de stuurgroep heeft het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg begin november 2024 een positief besluit genomen voor het adaptief bouwen van de keermuur langs de Kasteellaan. De keermuur wordt hierdoor ongeveer 20 cm lager.
- De inpassing van een “schuine coupure” ter hoogte van de entree van de Kasteelsehof en de toegangspoort naar de gaarde van het kasteel.
Het profiel van de Kasteellaan met een verhoogd voetpad, een smallere weg en ter plaatse van de nieuwe muur herplant van bomen aan de westzijde van de weg waardoor de laanstructuur gehandhaafd wordt.
De inpassing van de groene kering aan de zuidzijde van het kasteel waarbij de kering strak langs de tuinen van de bebouwing aan de Nicolaasstraat komt te liggen.
De optimalisatie van de aansluiting van de harde kering op de groene kering (nabij de Nicolaasstraat).
Vervolgstappen – Kasteelzijde
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Kasteel Well
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Kenmerken huidige situatie – Kasteel Well
- Het kasteel is in ca. 1500 als verdedigingswerk (waterburcht) aangelegd. Door de jaren heen heeft het kasteel vervolgens verschillende functies gehad, onder andere als buitenplaats met gaarde (tuinen), en is de ontsluiting rondom het kasteel veelvuldig aangepast.
- In de huidige situatie heeft het kasteel de status van rijksmonument. Het terrein heeft een binnen- en buitengracht, waartussen een hogere omwalling is gelegen. Op deze omwalling staan kenmerkende en landschapsbepalende bomen. Het kasteel is aan de oostzijde via een brug over de buitengracht aangesloten op de Kasteellaan. Aan de zuidzijde van het kasteelterrein ligt een voormalige gaarde, die in de huidige situatie gebruikt wordt door het St. Antoniusgilde om daar het koningsschieten te organiseren.
- De huidige eigenaar van het kasteel is het Emerson College. Het terrein is in gebruik als campus en is de thuisbasis van ca. 90 studenten.
- Er staan diverse monumentale bomen op het kasteelterrein met ook potentiële verblijfplaatsen voor vleermuizen. Verder is er een winterverblijfplaats bekend in de gerestaureerde ijskelder onder de drakentoren.
- Ten noorden en oosten van het kasteel ligt een overwegend agrarisch gebied.
Voorkeursalternatief – Kasteel Well
In het voorkeursalternatief is besloten dat het kasteel buitendijks komt te liggen en deze een maatwerkoplossing krijgt om de waterveiligheid voor het huidig gebruik zo lang mogelijk te kunnen garanderen.
Ontwerpopgaven en -issues – Kasteel Well
- Het laagste punt van de omwalling ligt op ongeveer 15,60m boven NAP en de ontwerphoogte van de maatwerkoplossing op de omwalling betreft 16,35m boven NAP. Naast deze ophogingen is ook een grondverbetering aan de binnenzijde van de omwalling nodig, bij de overgang naar de binnengracht. Dit om het risico op het afschuiven van het talud te beperken. Dit alles met een minimale impact op het cultureel erfgoed en beplanting.
- Voorwaarde voor het toekomstig gebruik van het kasteel als college, is dat er een hoogwaterontsluitingsroute komt. Dit zodat het kasteel ook ten tijde van een hoogwater zoveel als mogelijk in gebruik kan blijven. Er zijn twee mogelijkheden om deze ontsluiting te realiseren, een natte en een droge ontsluiting. Emerson College heeft de wens om een droge, vaste route te creëren aan de zuidzijde van het kasteel richting de nieuwe groene waterkering.
- Tijdens hoogwater zal het waterpeil in de binnengracht met een pomp beheerst moeten worden om te voorkomen dat er water in de kelder van het kasteel zal komen.
- Daarnaast moet de maatwerkoplossing ruimtelijk ingepast worden, passend bij de historische ontwikkeling van het kasteel. Hiervoor worden kansen bekeken, zoals de herinrichting en medegebruik van de gaarde.
Voorlopig ontwerp – Kasteel Well
Het voorlopig ontwerp betreft een maatwerkoplossing die in de omwalling van het kasteel wordt vormgegeven.
- De omwalling wordt op plekken tot 0,80m opgehoogd.
- Aan de noordzijde sluit de maatwerkoplossing aan op het gebouw van de Tiendschuur. De muren van deze schuur vervullen in de maatwerkoplossing ook een waterkerende functie.
- Ter plaatse van de huidige entree/poort van het kasteel, bij de toegangsbrug richting de Kasteellaan, wordt een coupure ingepast om de doorgang te garanderen.
- Aanleg van de droge hoogwateronsluitingsroute wordt bekeken als meekoppelkans.
- Herinrichting van de gaarde en aanleg van een boomgaarde worden bekeken als meekoppelkansen.
- De kasteellaan aan de noordzijde van het kasteel zal het oude tracé volgen.
Voorlopig ontwerp 2 – Kasteel Well
- In VO2 ligt er een volledig uitgewerkt ontwerp op maat voor het kasteel, inclusief het ensemble zoals de gaarde.
- Emerson gaat zelf meebetalen aan de brugverbinding naar het kasteel.
We zitten nu in de fase van het komen tot een overeenkomst met Emerson, de contractstukken en voorbereiding van de monumentenvergunning en het benodigde archeologisch onderzoek.
Koers landschappelijke inrichting kasteel Well
- Kasteel Well bestond in de 17e eeuw uit een ensemble van kasteel, moesgaarde en twee boomgaarden. Momenteel is daarvan alleen het kasteel met de omwalling nog herkenbaar. Het waterveilig maken van het kasteel wordt aangegrepen om het ensemble van kasteel met omringende tuinen weer zichtbaar te maken. Met deels toegankelijke buitenruimtes wordt het kasteel weer het kloppend hart van Well.
- De kasteelwal wordt als maatwerkoplossing verhoogd om het kasteel te beschermen tegen hoogwater. Deze verhoging wordt gecombineerd met het in oude luister herstellen van de in de 19e eeuw in landschapsstijl aangelegde parkinrichting. Met reliëf, vloeiende paden, heesters, bomen en doorzichten.
- Gekeken wordt hoe de moesgaarde ten zuiden van het kasteel opnieuw ingericht kan worden. Deze moesgaarde werd in de 17e eeuw aangelegd als combinatie van moes- en siertuin, in Hollands classicistische stijl. De oorspronkelijke situatie vormt inspiratie voor een nieuwe opzet, waarin plek is voor de St. Antonius schutterij en voor nader te bepalen invullingen.
- Gekeken wordt naar het terugbrengen van twee door hagen omsloten hoogstamboomgaarden, aan weerszijden van het kasteel. Hierover moeten nog afspraken gemaakt worden met de betreffende perceeleigenaren.
Vervolgstappen – Kasteel Well
- Over de boomgaard aan de westzijde van het kasteel vinden nog gesprekken plaats met stakeholders. Naar aanleiding hiervan kan het ontwerp van de boomgaard wijzigen.
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Elsteren
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Kenmerken huidige situatie – Elsteren
- In huidige situatie heeft dit gebied alleen aan de zuidzijde een primaire waterkering. Deze kering sluit via de westzijde aan op de weg ’t Leuken. Aan de oostzijde sluit de kering via de Nicolaasstraat aan op de kering bij Oud-Well. De aanwezige bebouwing wordt via de verharde weg Elsteren ontsloten aan de noordzijde (richting De Paad) en aan de oostzijde (richting de Nicolaasstraat).
- Ten zuiden van de huidige primaire waterkering ligt het natuurgebied De Band. De rest van het gebied heeft overwegend een agrarisch karakter met enkele kassen en laanbeplanting. Aan de noordwestzijde is een boomgaard gelegen.
Voorkeursalternatief – Elsteren
- Het VKA is een compacte dijkring Elsteren door middel van een traditionele dijk. De woningen en boerderijen 11a, 11b, 13 en 15 komen buitendijks te liggen. Hierbij wordt de bestaande dijk aan de zuidzijde zoveel mogelijk binnenwaarts versterkt.
- In de noordwesthoek zit een zoekgebied voor de ligging van de dijk. De ligging wordt in samenhang met de inpassing van de dijkovergang van de weg Elsteren bekeken.
- Elsteren en Oud-Well worden verbonden door een hoogwaterontsluitingsroute.
Ontwerpopgaven en -issues – Elsteren
- De ontwerphoogte van de groene kering is ca. 16,20m boven NAP. De huidige kering aan de zuidzijde ligt op ca. 15,50m boven NAP. Het maaiveld aan de noordzijde ligt in de huidige situatie aanmerkelijk lager. Het laagste punt ligt op ca. 13,00m boven NAP. Breedte kruin 4,50m, talud buitendijks 1:3 en binnendijks 1:5.
- De binnendijkse versterking aan de zuidzijde in relatie tot de tuinen, particuliere boomgaard en het waterreservoir.
- De precieze ligging van het nieuwe tracé aan de noord-, west-, en oostzijde. De opgave zit onder andere in het inpassen van de particuliere percelen (met tuinen) en het inpassen van de boomgaard aan de noordwestzijde.
- Inpassing van de dijkovergangen aan de noordwestzijde en oostzijde.
Varianten – Elsteren
Op hoofdlijnen zijn er vier varianten uitgewerkt. De varianten richten zich grotendeels op de inpassing van de dijkovergang van de weg Elsteren.
- Variant 1 – Dijk boogvormig, met boomgaard buitendijks.
- De dijkring is vormgegeven met rondingen in het tracé.
- De dijk in de noordwesthoek komt strak langs de bebouwing te liggen met de boomgaard buitendijks.
- De weg Elsteren loopt parallel aan de dijk omhoog en weer omlaag.
Varianten – Elsteren
- Variant 2 – Dijk boogvormig, met boomgaard binnendijks.
- Gelijk aan variant 1 met uitzondering van de noordwesthoek, waarbij de boomgaard in de noordwesthoek binnendijks is ingepast.
- De dijkovergang heeft een rotonde-achtige structuur deels over de kruin van de dijk.
Varianten – Elsteren
- Variant 3 – Dijk met rechtstanden, met boomgaard binnendijks.
- Ten opzichte van variant 1 en 2 is deze variant met meer hoekige vormen vormgegeven.
- De dijk in de noordwesthoek is diagonaal om wel waterbergend vermogen te leveren, maar wel met zoveel mogelijk behoud van de boomgaard.
- De dijkovergang van de weg Elsteren aan de noordzijde loopt deels in westelijke richting omhoog en buigt in de hoek over de dijk heen richting het kruispunt. De weg richting de boerderijen sluit buitendijks aan op de weg Elsteren.
Varianten – Elsteren
- Variant 4 – Dijk met rechtstanden, verder teruggelegd, met boomgaard binnendijks.
- Gelijk aan variant 3 is deze variant met meer hoekige vormen vormgegeven.
- De dijk in de noordwesthoek is diagonaal om waterbergend vermogen te leveren. Ten opzichte van variant 3 ligt de dijk dichter op de boomgaard zodat de Groene Rivier zoveel mogelijk ruimte krijgt.
- Aan de oostzijde is de dijk iets verder teruggelegd in binnenwaartse richting ten opzichte van variant 3.
- De dijkovergang van de weg Elsteren aan de noordzijde loopt deels in westelijke richting omhoog en buigt in de hoek over de dijk heen richting het kruispunt. De weg richting de boerderijen sluit buitendijks aan op de weg Elsteren.
Voorkeursvariant – Elsteren
Op basis van de beoordeling heeft variant 4: rechtstanden verder teruggelegd de voorkeur, omdat deze variant het meeste draagvlak heeft bij omwonenden en daarnaast ook relatief veel ruimte biedt voor het waterbergend vermogen van de Groene Rivier. De ruimtelijke kwaliteit scoort bij deze variant ook goed vanwege het gebruik van rechtstanden in de dijk. De ontsluitingsroute over de dijk is in deze variant ook het meest logisch ingepast, door verkeersbewegingen op een logische manier van elkaar te scheiden en een duidelijke route te scheppen voor doorgaand verkeer.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 3 april 2024 ingestemd met voorkeursvariant 4 “compacte dijkring” met een mogelijke optimalisatie van het dijktracé in de noordoosthoek. In VO2 wordt gekeken of de dijk hier verder naar binnen kan komen te liggen ten behoeve van extra ha rivierbed en voor beter landbouwkundig gebruik van de betreffende gronden. Daarnaast volgt in VO2 besluitvorming over de voorgestelde ontsluitingsstructuur.
De stuurgroep heeft ingestemd met de aanleg van de hoogwaterontsluitingsroute Oud Well-Elsteren onder de huidige doorgaande weg naar Oud-Well.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
- Het ruimtebeslag van de groene kering;
- De afwatering / waterhuishouding;
- De pompopstellocatie;
- De beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijkop- en afgangen;
- Het dijktracé in de noordoosthoek waarmee meer hectare rivierbed en landbouwgrond beschikbaar blijft in de Groene Rivier.
- Het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Limburg heeft begin november 2024 het besluit genomen tot inpassing van een coupure in plaats van een dijkovergang (aan de noordzijde).
Vervolgstappen – Elsteren
- Uitwerken van de ontsluitingsstructuur aan de noordzijde van Elsteren door inpassing van een coupure in plaats van een dijkovergang. Mogelijk wijzigt hierdoor de precieze ligging van de dijk ter hoogte van de huidige weg iets.
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
- De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Nieuw Well
Nieuw Well is in dit project onderverdeeld in twee deelgebieden:
Eveneens als met de noordzijde van Oud Well, is de zuidzijde van Nieuw Well niet voorzien van een waterkering. Echter, met de aanleg van de Groene Rivier moet dit gebied wel beschermd worden.
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Nieuw Well - De Paad Oost
Kenmerken huidige situatie
- De Paad-Oost sluit aan op het oostelijk deel van de hoge grond bij De Paad. Het omvat een deel van de Kasteellaan, Papenbeekweg, Sint Vitusstraat, Sterrenbosweg, de begraafplaats en het sportcomplex. In de huidige situatie is er geen waterkering aanwezig.
- In het zuidwestelijk deel van De Paad-Oost bevindt zich het teeltbedrijf Blueberry garden. De bessenteelt is inmiddels gestaakt en de velden staan nu vol met mais.
- Langs de Kasteellaan is een bomenlaan aanwezig, die een belangrijke functie heeft als migratieroute voor vleermuizen.
Voorkeursalternatief – De Paad Oost
- Het Voorkeursalternatief is een steilranddijk, die aan de westzijde aansluit op de hoge grond van De Paad, om de woning Kasteellaan 16 heen gaat en aan de oostzijde op een harde kering rondom de begraafplaats in nieuw Well aansluit. De natuurlijke steilrand bij de voetbalvelden wordt verlengd tot de oostzijde van de begraafplaats.
- De Kasteellaan kruist de steilranddijk door middel van een coupure.
Ontwerpopgaven en -issues – De Paad Oost
- Het laagste punt van het maaiveld ligt op ongeveer 13,50m boven NAP en de ontwerphoogte van de steilranddijk is 16,45m boven NAP.
- Aansluiting van de steilranddijk op de hoge grond bij Blueberry Garden en de harde kering bij de begraafplaats.
- De drempelhoogte van de coupure zal ruimtelijk moeten worden ingepast met zoveel als mogelijk behoud van de bomenlaan.
Voorlopig ontwerp – De Paad Oost
Het voorlopig ontwerp is een verder inpassing van het VKA. De steilranddijk sluit aan op de hoge grond aan de west- en aan de oostzijde op de harde kering rondom de begraafplaats. De Kasteellaan kruist de dijk door middel van een coupure.
Voorkeursvariant – De Paad Oost
Bij het deelgebied De Paad Oost is één variant uitgewerkt dat dan ook direct de voorkeursvariant is. De steilranddijk sluit goed aan op het aanwezige Maasterrassenlandschap en heeft vanwege het toestaan van natuurlijke processen zoals erosie en vegetatieontwikkeling een positieve ecologische bijdrage. Vanwege de inpassing van een nieuwe coupure en harde kering nabij de begraafplaats is de score op hoogwaterveiligheid licht negatief. Kansen zijn er om de drempel bij de coupure zo hoog mogelijk te maken, zodat dit effect beperkt blijft tot een minimum.
Aangepast Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 3 april ingestemd met het aangepaste voorlopige ontwerp. Doordat de gemeente Bergen voornemens heeft om de loods van BlueBerryGarden te saneren ontstaat een nieuwe situatie voor de aansluiting van de dijk op hoge grond. Het voorlopig ontwerp is zodanig aangepast dat er een logische lijn ontstaat tussen de hoge grond nabij De Paad en de Kasteellaan. Deze aanpassing zorgt daarmee voor een beter ingepast dijktracé met een beperkte afname van rivierbed. De gemeente Bergen heeft plannen om binnendijks nieuwbouwwoningen te realiseren.
Aangepast Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
Aansluiting van de steilranddijk op hoge grond van De Paad;
Ruimtebeslag van de steilranddijk;
Ruimtebeslag voor afwateringsvoorzieningen;
Pompopstellocaties;
Beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijkop- en afgangen en de keervoorzieningen.
Vervolgstappen – De Paad Oost
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Nieuw Well - De Paad West
Kenmerken huidige situatie
- De Paad-West sluit aan op het westelijk deel van de hoge grond bij De Paad. Het omvat een deel van de Elsterendijk, De Paad, Overbrouck en het begin van 't Leuken. In de huidige situatie is er geen waterkering aanwezig.
- Het gebied kenmerkt zich door enkele paardenweides.
Voorkeursalternatief – De Paad West
Het Voorkeursalternatief is een steilranddijk tussen de hoge grond van De Paad. Het talud van de steilranddijk loopt direct om de woning De Paad 3 en doorkruist de paardenweides richting het Leuken. Daarnaast is er een coupure opgenomen voor de kruising van de dijk met de weg Elsterendijk.
Ontwerpopgaven en -issues – De Paad West
- Het laagste punt van het maaiveld bij de Elsterendijk ligt op ongeveer 13,25m boven NAP en de ontwerphoogte van de nieuwe dijk is ca. 16,35m boven NAP.
- Inpassing van een coupure bij de weg Elsterendijk.
- Inpassing van de dijk op de kruisende percelen. Aansluiting op de hoge gronden en de kruising met De Paad middels een dijkovergang.
Varianten – De Paad West
Er zijn drie varianten uitgewerkt voor het dijktracé, en alle drie de varianten hebben twee opties wat betreft de aansluiting op de hoge grond aan de oostzijde. In alle varianten wordt een coupure ingepast ter plaatse van de weg Elsterendijk. Voor elk van deze drie varianten zijn er twee opties met de aansluiting op hoge grond aan de oostzijde van het dijktracé.
- Variant 1 – Steilranddijk met een natuur- en erosiebuffer van ca. 11,00m, inclusief aanheling van binnendijkse percelen.
Varianten – De Paad West
- Variant 2 – Traditionele groene dijk met taluds van 1:3 binnen- en buitendijks, met binnendijkse aanheling.
Varianten – De Paad West
- Variant 3 – Traditionele groene dijk met taluds van 1:3 binnen- en buitendijks, verder rivierwaarts gelegen.
Varianten – De Paad West
De twee opties voor de aansluiting op de hoge grond aan de oostzijde:
- Optie A – Aansluiting door middel van het doortrekken van de dijk tot aan de hoge grond en inpassing van de dijkovergang. De aanwezige paardenbak moet in deze variant wijken.
Varianten – De Paad West
- Optie B – Een kortere aansluiting op de hoge grond van het perceel. In deze variant wordt de hoge grond uitgebreid richting de dijk door plaatselijke maaiveldverhogingen.
Voorkeursvariant – De Paad West
Op basis van de beoordeling heeft variant 1B – Steilranddijk met uitbreiding van de hoge grond aan de oostzijde de voorkeur, omdat deze variant sterk scoort op ruimtelijke kwaliteit, draagvlak en duurzaamheid. De steilranddijk sluit goed aan op het aanwezige Maasterrassenlandschap en heeft vanwege het toestaan van natuurlijke processen zoals erosie en vegetatieontwikkeling een positieve ecologische bijdrage. Variant 1B scoort positief op draagvlak, omdat de steilranddijk meer functionele ruimte binnendijks biedt en er vooral bij de aansluiting op de hoge gronden aan de oostzijde minder grond van particulieren nodig is. Vanuit duurzaamheid biedt een steilranddijk de mogelijkheid om verschillende grondsoorten uit het gebied zelf toe te passen ten opzichte van een traditionele dijk.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 3 april ingestemd met de voorkeursvariant 1B – Steilranddijk met uitbreiding van de hoge grond aan de oostzijde. Hierbij is bij het aansluiten op de hoge grond voor optie B gekozen zodat de paardenbak aan de oostkant kan blijven liggen.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
Ruimtebeslag van de steilranddijk en buitendijkse grondaanpassing;
Ruimtebeslag voor afwateringsvoorzieningen;
Pompopstellocaties;
Beheer- en onderhoudspaden inclusief de dijkop- en afgangen en de keervoorzieningen.
Vervolgstappen – De Paad West
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
't Leuken
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Kenmerken huidige situatie – 't Leuken
- In de huidige situatie heeft het deelgebied 't Leuken aan de noord- en zuidoostzijde een primaire waterkering. De primaire kering in het zuidoosten sluit aan op de weg ’t Leuken en loopt in zuidelijke richting naar Elsteren.
- Ten noorden liggen de recreatieplassen het Leukermeer en de Seurenheide. Ten zuiden van het gebied ligt de Papenbeekse Broekoplossing en is er overwegend sprake van een agrarisch karakter.
- De aanwezige bebouwing wordt aan de oostzijde via de verharde weg 't Leuken verbonden met nieuw Well en aan de westzijde met de brug over het Leukermeer, die de verbinding naar de Kamp vormt.
- Aan de zuidwestzijde wordt momenteel aan de uitvoering van het plan Maaspark Well gewerkt door middel van zand- en grindwinning door Kampergeul BV.
Voorkeursalternatief – 't Leuken
- De dijkversterking bestaat hier uit een groene kering parallel aan de weg Het Leuken. De weg naar Het Leuken wordt opgehoogd en dient als primaire kering en evacuatieroute voor De Kamp.
- Er is ook een versterkingsopgave van de primaire waterkering aan de noordzijde bij de aansluiting op de hoge gronden.
- In het VKA is een korte nieuwe kering aangewezen ter plaatse van de Jachthaven ’t Leuken.
Ontwerpopgaven en -issues – 't Leuken
- De gemiddelde hoogte van de dijk langs de weg ’t Leuken is 15,10m boven NAP en de ontwerphoogte van de versterkte dijk bedraagt 16,25m boven NAP. De gemiddelde hoogte van de dijk aan de noordzijde is 15,30m boven NAP en de ontwerphoogte van deze primaire kering bedraagt 16,00m boven NAP.
- De weg ‘t Leuken worden opgehoogd om als hoogwaterontsluiting te dienen.
- Er zijn raakvlakken met de gebiedsontwikkeling rondom Maaspark Well. Daarnaast zal de grondwaterstroming bij de primaire kering worden beïnvloed door de gebiedsontwikkeling rondom Maaspark Well.
- De kering ter hoogte van de parkeerplaatsen bij Jachthaven 't Leuken uit het VKA was voorzien om een lokale laagte tussen twee hoger gelegen gronden te verbinden. Uit een nadere analyse is gebleken dat de gronden hier hoog genoeg liggen en er geen waterveiligheidsopgave is.
Varianten – 't Leuken
Op hoofdlijnen zijn er twee varianten voor de groene kering. In beide varianten krijgen de groene keringen een kruinbreedte van 4,50m, een buitentalud van 1:3 en een binnentalud van 1:5.
- Variant 1 – dijktracé met aansluiting op de hoge grond. In deze variant volgt de versterking nagenoeg het huidige tracé, met een dijkovergang (verhoging van de weg 't Leuken) bij de overgang naar de hoge grond.
Varianten – 't Leuken
- Variant 2 – dijktracé met aansluiting op het begin van de brug over het Leukermeer. In deze variant vormt 't Leuken de hoogwaterontsluitingsroute voor De Kamp waar de kering wordt weggehaald en maatwerk wordt toegepast.
’t Leuken achterdeur
Bij ’t Leuken achterdeur grenst de toekomstige dijk aan het Leukermeer. Ook hier is de ontwerphoogte van de primaire kering 16,00m boven NAP. Voor de inpassing zal het verloop van het fietspad aangepast worden.
Voorkeursvariant – 't Leuken
Op basis van de beoordeling heeft variant 1 – ‘korte aansluiting op hoge grond’ de voorkeur, omdat dit aansluit op de natuurlijke hoogte en daarmee een logische overgang naar het omliggende landschap vormt. Daarnaast biedt deze variant de meeste ruimte voor het waterbergend vermogen van de Groene rivier. Ook is voor deze variant minder grondverzet benodigd waardoor er sprake van een positievere score op het thema duurzaamheid.
Om de bereikbaarheid van de weg 't Leuken en De Kamp buitendijks zo lang mogelijk te garanderen, wordt ophoging van deze weg meegenomen als optimalisatie. Dit kan bij de verdere uitwerking van het ontwerp zorgen voor een hoger draagvlak.
Voorlopig Ontwerp – deel 1
De stuurgroep heeft op 3 april ingestemd met variant 1 - korte aansluiting op hoge grond. Hierbij wordt de weg verhoogd zodat deze bij hoogwater als ontsluitingsroute kan worden gebruikt. Waar de dijk langs de weg ’t Leuken loopt komt een sloot te liggen tussen de dijk en de weg. De bomen langs de weg worden hierbij zoveel mogelijk gespaard. Aan de westkant waar de sloot afwatert wordt ruimte gereserveerd voor een pompopstellocatie dit in VO2 verder wordt uitgewerkt.
Voorlopig Ontwerp – deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
Ruimtebeslag van de kering;
Ruimtebeslag voor afwateringsvoorzieningen;
Beheer- en onderhoudspaden en bijbehorende op- en afritten aan de binnenzijde en buitenzijde van de dijk;
Ligging dijk bij ’t Leuken 12 is geoptimaliseerd voor zoveel als mogelijk behoud particulier perceel;
Aanheling perceel De Kamp 13 toegevoegd.
Vervolgstappen – 't Leuken
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
De Kamp
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Vervolgstappen – De Kamp
Kenmerken huidige situatie – De Kamp
- De Kamp en recreatiepark Leukermeer zijn gelegen in het noordwestelijk gedeelte van het projectgebied aan het Leukermeer. Aan de westzijde sluit het gebied aan op het buitendijkse Maaspark Well waar momenteel graafwerkzaamheden plaatsvinden.
- In de huidige situatie worden de woningen en het recreatiepark beschermd door een kleine op zichzelf staande dijkring, verbonden met delen hoge grond.
- Aan de noordzijde wordt het recreatiepark via de Halve Maanseweg ontsloten. Deze weg is deels onverhard. Aan de westzijde ligt de verharde weg De Kamp.
Voorkeursalternatief – De Kamp
Het voorkeursalternatief bestaat uit maatwerkbescherming voor de woningen van De Kamp die niet hoog genoeg liggen en recreatiepark Leukermeer. De maatwerkbescherming omvat het eenmalig opvijzelen van de woningen tot de benodigde hoogte. Recreatiepark Leukermeer wordt beschermd middels een maatwerkkering. Na uitvoering van het maatwerk wordt de status primaire kering opgeheven en bevinden de woningen en het recreatiepark zich buitendijks. Een hoogwaterontsluitingsroute maakt onderdeel uit van deze opgave en oplossing.
Ontwerpopgaven en -issues – De Kamp
- Inpassing maatwerkkering in recreatiepark zodanig dat het minimale impact heeft op bedrijfsvoering.
- Opvijzelen woningen tot hoogte maatgevende waterstand 1/100.
- Bereikbaarheid van de woningen na opvijzelen.
- Inpassen van de hoogwaterontsluitingsroute.
Voorlopig ontwerp – Deel 1
In januari 2024 heeft de stuurgroep ingestemd met het maatwerk rond De Kamp. Hier komt het volgende aan bod:
- Voor het recreatiepark bestaat de maatwerkbescherming uit het ophogen van een deel van het terrein tot ca. 15,50m boven NAP. Hiertoe is kap van aanwezige bomen noodzakelijk.
- De ontsluiting vanaf het recreatiepark naar de Halve Maanseweg en de weg De Kamp wordt ook opgehoogd tot ca.15,50m boven NAP.
- De woningen bij De Kamp 3, 10, 10a, 12 en 12a worden opgevijzeld tot een niveau van ca. 16,20m boven NAP. Delen van de tuinen worden ook opgehoogd met een flauw talud richting het bestaande maaiveld. Om de bereikbaarheid van de woningen te garanderen worden de ontsluitwegen ook opgehoogd. Groenstructuren/bomen worden rondom de particuliere percelen zoveel als mogelijk ingepast.
- Na realisatie van het maatwerk wordt een deel van de primaire waterkering verwijderd bij De Kamp 3.
- Hoogwaterontsluitingsroutes lopen via de Halve Maanseweg en 't Leuken.
Voorlopig ontwerp – Deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
- Sloop en herbouw De Kamp 12a in plaats van opvijzelen
- Halve Maanseweg wordt niet opgehoogd. Langs de Halve Maanseweg wordt een maatwerkkering aangelegd voor het vakantiepark Leukermeer.
Vervolgstappen – De Kamp
- In 2024 wordt de voorkeursvariant verder uitgewerkt en kan het toekomstig ruimtebeslag gespecificeerd worden weergegeven. Het ontwerp voor de voorkeursvariant wordt ook met de omgeving besproken in enkele ontwerpsessies per deelgebied.
- Uitwerken en ondertekenen van de maatwerkovereenkomsten.
- Verwachting is dat in najaar 2024 gestart wordt met de aanbesteding van de maatwerkoplossing bij de De Kamp. Los van de aanbesteding van de rest van het project Groene Rivier Well.
De Groene Rivier
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Kenmerken huidige situatie – De Groene Rivier
- In de huidige situatie ligt het gebied tussen Oud Well en Well binnendijks. Het is een lager gelegen oude Maasarm die afgesloten is van de Maas en die agrarisch gebruikt wordt. De ligging van de huidige dijk zorgt voor een knelpunt in de Maas. De breedte van de rivierbedding gaat van 1300m naar slechts 300m ter plaatse van Well. Deze zogenaamde flessenhals zorgt voor opstuwing van de waterstand bij hoogwater.
- Aan de noordzijde wordt het gebied begrensd door deelgebieden 't Leuken, De Paad West en De Paad Oost. Aan de oostzijde bevindt zich de provinciale weg (N270) en aan de zuidzijde buurtschap Elsteren, het Kasteel Well en de bebouwde kom van Oud Well. Aan de westzijde sluit de Groene Rivier aan op Maaspark Well (in aanleg). Het huidige gebruik van het gebied is voornamelijk akker- en grasland.
- De watergang de Papenbeekse Broeklossing ligt midden in het gebied van de Groene Rivier en voert het water van de agrarische gronden ten westen van de Kasteellaan af. De Wellse Molenbeek stroomt vanuit tuindorp en het Wellsmeer, via het hoger gelegen natuurgebied de Maasduinen, langs de N270 het gebied van de Groene Rivier in en via Oud Well de Maas in. In de huidige situatie heeft de Molenbeek een lage ecologische waarde. Het glastuinbouwgebied Tuindorp en de akkerbouw rondom Tuindorp, in Wells Meer en in de oude Maasarm beïnvloeden de waterkwaliteit van de beek negatief door de uitspoeling van nutriënten en bestrijdingsmiddelen.
- Door het gebied van de Groene Rivier loopt het rioleringssysteem van Well, die richting Oud-Well en het gemaal aan de Maas afvoert. Bij hevige neerslag vinden overstorten plaats op de Papenbeekse Broeklossing bij de Kasteellaan en bij de weg Elsteren.
Voorkeursalternatief – De Groene Rivier
- Om de instroom van de Groene Rivier te realiseren, wordt op de plek van het grondlichaam van de N270 een brug gerealiseerd. Het Maaswater kan daardoor tussen de dorpskernen Oud Well en Nieuw Well, langs Elsteren via het Maaspark Well weer terug naar de Maas stromen. De ligging van de waterkeringen wordt ten behoeve van het mee stromen van deze groene rivier aangepast. Hiermee wordt ongeveer 85 ha rivierbed weer teruggegeven aan de Maas. Samen met de brug en de rivierverruiming wordt een waterstandsdaling van ongeveer 17 cm gerealiseerd ter hoogte van Oud Well. Deze waterstandsdaling werkt ver bovenstrooms door en verbetert ook daar de hoogwaterveiligheid.
- Door het maaiveld in de Groene Rivier te verlagen, wordt een goede doorstroming tijdens hoogwater bewerkstelligd. Het gebied wordt onder ‘normale’ omstandigheden natter en door het verwijderen van de voedselrijke toplaag ontstaat er een uitstekende uitgangssituatie voor natuurontwikkeling. De wegen Elsteren en Kasteellaan liggen verhoogd ten opzichte van het naastliggend maaiveld en vormen daarmee een barrière voor een goede doorstroming van het Maaswater tijdens hoogwater. Ook de wegen worden verlaagd voor een betere doorstroming. Door de wegverlagingen zullen de huidige bomenrijen die in de wegbermen niet behouden kunnen blijven. Het uitgangspunt is dat de wegen hun functionaliteit behouden, uitgezonderd de situaties tijdens hoogwater.
- De Wellse Molenbeek komt door de maaiveldverlagingen in de Groene Rivier op een nieuwe plek te liggen en krijgt een andere verschijningsvorm doordat deze onderdeel gaat uitmaken van een kwelgeul systeem. Dergelijke kwelgeulen zijn van oorsprong kenmerkend voor een oude Maasarm als de Groene Rivier. Voor de inrichting van het gebied wordt, behalve voor de hoogwaterbescherming, een goede balans gezocht tussen landbouw, recreatie en natuur.
- Naast de maaiveldverlagingen is er ruimte voor natuur inclusieve landbouw. Bij dit type landbouw gaat voedselproductie hand in hand met natuur, biodiversiteit en belevingswaarde. Het landbouwgebied zal in de Groene Rivier uit grasland bestaan met verspreid wat bomen. Op de hoger gelegen delen kan ook akkerbouw plaatsvinden en worden diverse Maasheggen aangeplant. Deze en andere landschapselementen, zoals bomenlanen, waarborgen het behoud van de cultuurhistorische identiteit van het gebied.
Ontwerpopgaven en -issues – De Groene Rivier
In 2023 is een ruimtelijk kwaliteitskader opgesteld met ontwerpprincipes voor de Groene Rivier. Op basis van dit kader is het voorkeursalternatief geanalyseerd en zijn de ontwerpopgaven bepaald:
- De basis voor het ontwerp van de Groene Rivier met een kwelgeul is de integratie van de Wellse Molenbeek ten behoeve van beekherstel en het creëren van voldoende rivierkundige ruimte (17 cm waterstandsdaling en 85 ha teruggeven aan de Maas).
- Om verdroging tegen te gaan moet het gebied klimaat robuust worden ingericht, zodat het ook goed blijft functioneren ten tijde van droogte.
- Uit onderzoek naar de opbouw van de ondergrond is gebleken dat er diverse oude geulpatronen in de Groene Rivier aanwezig zijn. Er is gekozen om deze patronen als een leidraad voor het ontwerp van de Groene Rivier te gebruiken.
- Onderzoek heeft aangetoond dat de waterkwaliteit van met name de Wellse Molenbeek ver onder de maat is. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de akkerbouw en glastuinbouw in het bovenstroomse gebied. Voorkomen moet worden dat de gewenste ontwikkeling van kwelnatuur in de Groene Rivier hierdoor niet van de grond komt en dat er overmatige algengroei gaat optreden.
Voorlopig ontwerp – Deel 1
- Er is een klimaatrobuust watersysteem ontworpen waarin piekbuien en hoge Maasafvoeren kunnen worden afgevoerd en tegelijkertijd in perioden van droogte juist water wordt vastgehouden. Om dit robuuste systeem te verwezenlijken, is het noodzakelijk om het maaiveld te verlagen (om voldoende ruimte te creëren voor de doelstelling hoogwaterveiligheid) en tegelijkertijd de drainerende watergangen te dempen wat de grondwaterstand doet verhogen. Ook worden enkele drempels aangelegd om het water beter vast te houden en verdroging te voorkomen.
- In het ontwerp is de ligging van de kwelgeul bepaald op basis van de historische bodemopbouw (de oude geulpatronen) van het gebied. Daarbij heeft een afweging plaatsgevonden tussen maaiveldvolgend of bodemvolgend ontgraven. Bij bodemvolgend ontgraven wordt afgegraven tot op de goed doorlatende zand- en grindlagen. Bij maaiveldvolgend ontgraven wordt op basis van het (huidige) reliëf uniform de bovengrond afgegraven over de volle breedte van de historische restgeul. Uiteindelijk is in het ontwerp een combinatie gekozen van bodemvolgend ontgraven ter plaatse van de historische restgeul en aansluitend richting de nieuwe dijken meer maaiveldvolgend te ontgraven. Dit biedt de beste combinatie tussen de benodigde rivierverruiming -om benodigde waterstandsdaling te garanderen- en de gewenste aansluiting bij het DNA van het gebied om de kenmerkende natuurwaarden te realiseren. Het gebied ten westen van de Elsterendijk wordt bijna niet ontgraven met uitzondering van de nieuwe beekloop van de Molenbeek. De benodigde rivierkundige ruimte ontstaat hier met name door het terugleggen van de dijken. In dit deelgebied is op veel plekken ontgraving ook niet gewenst omdat dan het hier in de bodem aanwezige veenpakket aan de oppervlakte komt. Dit leidt tot tal van negatieve effecten die natuurontwikkeling in de weg zouden zitten. Anders dan in het centrale deel van de groene rivier blijft er daardoor in dit deelgebied meer landbouwgrond over.
- Tijdens hoogwater zal eerst water via de benedenstroomse kant het gebied instromen (vanuit het Maaspark Well), dit gebeurt gemiddeld 2 dagen per jaar. Bij hogere waterstanden zal de Groene Rivier van de bovenstroomse kant instromen. Dit gebeurt gemiddeld eens in de 2 jaar.
- In het ontwerp blijven de Kasteellaan en de Elsterenweg (samen met de nieuwe brugverbinding) als ontsluitingswegen behouden. Deze wegen worden met 1-1,5 meter verlaagd. De verlaagde wegen zullen gemiddeld ongeveer 2 dagen per jaar onder water komen te staan. In het ontwerp wordt gekeken of het historische tracé van de Kasteellaan in ere hersteld kan worden. Door de verlaging van de wegen kunnen de bomenrijen langs de weg niet worden behouden. Hier worden nieuwe bomen voor terug geplant. Langs de Elsterenweg zal één bomenrij worden aangeplant en bij de Kasteellaan zal dit aan beide zijden zijn.
- In het ontwerp zijn in de Groene Rivier op enkele plekken drempels voorzien om het water in de kwelgeulen goed te kunnen vasthouden en verdroging in de zomermaanden zo veel mogelijk te voorkomen. Onder de Kasteellaan en de Elsterenweg komen duikers om het water onder de weg door te voeren. Ten westen van de Elsterenweg gaat de kwelgeul over in een natuurlijke beek die vervolgens in de waterplas van Maaspark Well uitmondt.
- De Wellse Molenbeek heeft een natuurbeekfunctie en daarmee een hoge natuurdoelstelling. Voor de beek zijn twee ontwerpen uitgewerkt, in het ene ontwerp sluit de beek aan op de kwelgeul en vormt daar een onderdeel van en in het andere ontwerp wordt de beek direct naar de Maas gelegd via een nieuw te graven waterloop ten westen van de N270. De beek kan alleen direct in de kwelgeul uitmonden als de waterkwaliteit van het beekwater van voldoende kwaliteit is. Zo lang de waterkwaliteit niet op orde is, zal het noodzakelijk zijn de beek tijdelijk rechtstreeks naar de Maas te leiden.
- In het ontwerp zijn diverse maasheggen opgenomen om het cultuurhistorische karakter van het gebied te versterken. De maasheggen worden aangeplant als begrenzing van de Groene Rivier en op de hoger gelegen akkers om geen obstakel te vormen voor de stroming tijdens hoogwater. Daarnaast staan door het gebied heen solitaire bomen om het cultuurhistorische karakter van het gebied verder te versterken. Overeenkomend met het voorkeursalternatief zal er duurzaamheid in realisatie en beheer worden bereikt door het introduceren van natuur inclusieve landbouw in het gebied.
Voorlopig ontwerp – Deel 2
In het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2) zijn onder meer onderstaande zaken verder uitgewerkt:
- Tijdelijke directe afwatering van de Wellse Molenbeek op de Maas
De riooloverstort van de Kasteellaan is omgeleid naar de riooloverstort bij de weg Elsteren
- Verdere invulling van het inrichtingsplan. Hierin zijn nu drie nieuwe recreatieve routes voorzien die het gebied van de groene rivier doorkruisen. Ook zijn er routes voorzien in de overgangen van de akkers naar grasland in oostwestelijke richting.
Groenstructuren zijn aangepast. Over de boomgaard aan de westzijde van het kasteel vinden nog gesprekken plaats met stakeholders.
Vervolgstappen – De Groene Rivier
- Een belangrijke ontwerpkeuze is de loop van de Wellse Molenbeek. Als het water van de Molenbeek van goede kwaliteit is, kan de beek aansluiten op de Groene Rivier en zo bijdragen aan de ecologische verbinding en de waterhuishouding in het gebied. Als de Molenbeek van slechte kwaliteit blijft, kan de beek niet aansluiten op de Groene Rivier, omdat dit een negatief effect zou hebben op de natuurwaarden in het gebied. In dat geval moet er een alternatieve loop voor de beek worden gecreëerd, die los staat van de Groene Rivier.
- Ten oosten van de N270 ligt de Kleine Broekgraaf. De Kleine Broekgraaf is een beek die de landbouwgronden ten oosten van de N270 afwatert en die momenteel op de Wellse Molenbeek afwatert. Doordat de Groene Rivier natter gaat worden zal ook het waterpeil in de Kleine Broekgraaf omhooggaan. Dit zou impact kunnen hebben op het landbouwkundig gebruik van het gebied rondom de Kleine Broekgraaf.
- Er bevinden zich twee riool-overstorten in het gebied van de Groene Rivier. In het vervolg zal worden gekeken of deze riool-overstorten afgekoppeld kunnen worden of dat er andere maatregelen ingepast kunnen worden om nadelige effecten van de overstort op de waterkwaliteit van de Groene Rivier te minimaliseren.
- Het maken van afspraken over het beheer van het gebied met al haar onderdelen staat voor de volgende fase gepland. Hier is afstemming met en tussen de verschillende beheerders voor nodig. Er wordt een beheerplan opgesteld waarin de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de diverse beheerders in is vastgelegd. Dit hangt nauw samen met het toekomstig eigendom.
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
- De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
De Band
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Kenmerken huidige situatie – De Band
- Deelgebied De Band heeft een oppervlakte van ongeveer 45ha en is direct gelegen aan de Maas. Het gebied is onderdeel van Natuurnetwerk Limburg (NNL).
- De huidige inrichting van De Band met kleiputten en ooibos heeft haar oorsprong in 1996 met de kleiwinning voor de eerste dijken in Well. Daarnaast zijn in 2015 geulen aangelegd aan de westzijde als onderdeel van het project Maaswerken. Deze geulen dragen bij aan de Kader Richtlijn Water (KRW) doelstellingen.
- In de huidige situatie zijn er twee instroompunten naar De Band door middel van verlagingen in het tracé van het fietspad. Bij hoogwater stromen deze drempels over. In de huidige situatie stroomt er gemiddeld negen dagen per jaar water via deze drempels door De Band.
- De Band wordt gekenmerkt door de variatie, beslotenheid en kleinschaligheid. Ondiep water gaat over in halfopen landschap, wat in combinatie met ooibos leidt tot dit beeld. Verder bevat het gebied voornamelijk struweel en hier en daar wat riet en ruigte.
- De belangrijkste beschermde diersoorten in het gebied zijn dassen, bevers en vleermuizen.
Voorkeursalternatief – De Band
- In het voorkeursalternatief voor De Band is gefocust op het optimaliseren van de doorstroming en het verbeteren van de natuurwaarden. De huidige kleiputten worden met elkaar verbonden tot een vrij brede hoogwatergeul (ca. 50,00m breed) die door het gebied loopt. De klei die vrijkomt kan worden gebruikt voor de aanleg van de nieuwe dijken in het gebied.
- De hoogwatergeul in De Band zorgt voor een verbeterde doorstroming. Bij hoogwater stroomt de Geul in de eerste instantie enkel in vanaf benedenstroomse zijde (ongeveer 4 dagen per jaar), pas bij hogere waterstanden stroomt de geul in vanaf de bovenstroomse zijde (ongeveer 2 dagen per jaar). Door deze instroomfrequentie krijgt het natuurgebied een laagdynamisch karakter, wat de natuurwaarden bevordert. De invloed van het Maaswater wordt verminderd en de invloed van het kwalitatief betere kwelwater wordt vergroot.
Ontwerpopgaven en -issues – De Band
- Bekeken moet worden of de variatie, beslotenheid en kleinschaligheid verder kan worden verbeterd t.o.v. het voorkeursalternatief. Daarbij is het met name van belang dat de breedte van hoogwatergeul goed past i.r.t. de Maas en goed aansluit bij de maatvoering van vergelijkbare geulen langs de Maas.
- De rivierkundige ontwerpopgave voor De Band is tezamen met de Groene Rivier een waterstandsdaling behalen van 17cm. De Band voegt in het VKA circa 1,5cm toe aan de waterstandsdaling en het doel is om dit ook te behalen in het voorlopig ontwerp.
- De uitdaging ligt in een ontwerp dat voldoet aan de rivierkundige opgave en dat tegelijkertijd de natuurwaarden in het gebied zoveel mogelijk behoudt en versterkt.
Voorlopig ontwerp – Deel 1
- In het voorlopig ontwerp van De Band is een hoogwatergeul ontworpen met een lengte van ongeveer 700 meter en met een breedte van ongeveer 40 meter. De hoogwatergeul heeft steile oevers aan de noordzijde en flauwe oevers aan de zuidzijde. Deze inrichting geeft de hoogwatergeul het karakter van een oude rivierbocht/maasmeander.
- De huidige instroomdrempels in het tracé van het fietspad worden opgehoogd tot de omliggende hoogte van het fietspad. In vergelijking met de huidige situatie stroomt hierdoor minder vaak Maaswater door De Band waardoor het laagdynamische karakter wordt versterkt. In de nieuwe situatie zal het Maaswater eerst via de benedenstroomse kant instromen (ongeveer 4 dagen per jaar) en bij hogere waterstanden ook via de bovenstroomse kant (ongeveer 2 dagen per jaar).
- De nieuwe instroomdrempel ligt oostelijker richting de Maas. Om te zorgen voor een vloeiende instroom richting de geul tijdens een hoogwater wordt het maaiveld in de oeversectie voor de instroomdrempel op verschillende plekken verlaagd.
- Langs de oevers van de hoogwatergeul is er ruimte voor moeras en ooibosontwikkeling. Ook op de westelijke landtong is er in de stroomluwte van de bestaande begroeiing ruimte voor ooibosontwikkeling.
- In het voorlopig ontwerp wordt de hoofddassenburcht ontzien. Daarnaast zijn er boseilandjes ontworpen om de natuurwaarden van het laagdynamische gebied verder te verbeteren.
Voorlopig ontwerp – Deel 2
Het ontwerp is ten opzichte van VO1 weinig gewijzigd. Het is nodig om de Maasoever bij de instroom niet te verlagen en de instroomdrempel te verhogen omdat de hoogwatergeul te veel water naar zich toetrok op het moment dat er tijdens afvoeren van de Maas dat er nog scheepvaart op de Maas zit.. Het gevolg daarvan was dat er te veel dwarsstroming in de Maas ontstond waar de scheepvaart last van heeft en dat er ook vrij veel aanzanding in de Maas plaats vond. De ontwerpaanpassing leidt tot een wat lager waterstandsverlagend effect van de hoogwatergeul in De Band. Het voordeel is wel dat de begroeiing op de Maasoever kan blijven staan en dat er zelfs een pluk extra bos tot ontwikkeling mag komen (bruin vlak binnen de rode contour) tegen het nieuwe dijktracé aan. Dit draagt bij aan de benodigde compensatie van stukjes bos/struweel die elders in De Band verloren gaan door de dijkaanleg.
Vervolgstappen – De Band
- bij de verdere uitwerking van het ontwerp tot een Definitief Ontwerp zal enerzijds meer in detail bekeken worden hoe de natuurwaarden in het gebied zo min mogelijk worden geschaad (denk aan bever en das) en anderzijds hoe de natuur zo goed mogelijk kan worden geoptimaliseerd.
- In het voorlopig ontwerp wordt de dassenburcht behouden. In de vervolgstappen gaat er onder andere gekeken worden hoe het ontwerp beter ingepast kan worden met oog voor de beverburcht en de vleermuisvliegroutes in het gebied.
- De stuurgroep heeft op 17 oktober 2024 een positief besluit genomen over het Voorlopig Ontwerp deel 2 (VO2). Naar aanleiding van deze besluitvorming worden de laatste wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Begin 2025 worden deze aanpassingen in de digitale werkatlas gepubliceerd. Met de vaststelling van het VO2 ligt het ruimtebeslag vast en deze wordt gebruikt als basis voor de planologische procedures en de aanbesteding. Op basis van de huidige planning is de verwachting dat in kwartaal twee van 2025 het Ontwerp Projectbesluit ter inzage wordt gelegd en in kwartaal vier van 2025 de opdracht aan een aannemer wordt gegund.
De aannemer zal het VO2 verder uitwerken naar een Definitief Ontwerp (DO). Het DO zal uiteindelijk resulteren in een Uitvoeringsontwerp (UO).
Brug N270
De rechterzijde van de slider toont een hoogtekaart (des te warmer de kleur, des te hoger het gebied).
Verlopig Ontwerp deel 2
Voor de nieuwe brug over de Groene Rivier zijn eisen opgesteld. Denk hierbij aan aan beheereisen en eisen voor de beeldkwaliteit waaraan de brug moet voldoen. Het is aan de aannemer om op basis van deze eisen het ontwerp voor de brug te gaan maken. De hiernaast staande afbeelding betreft daarom een impressie van hoe de brug eruit kan komen te zien. Het ontwerp voor de brug volgt later.
Vervolgstappen – Brug N270
De aannemer die het werk gaat uitvoeren, maakt een ontwerp voor de toekomstige brug.