
Hoe gaan we de gemeente Bladel duurzaam verwarmen?
Stakeholders toegelicht

We hebben de Transitievisie Warmte opgesteld in samenwerking met veel verschillende belanghebbende partijen (de samenwerkingspartners). Op de vorige pagina hebben wij een overzicht gepresenteerd van alle samenwerkingspartners die onderdeel waren in het opstellen van de Transitievisie Warmte.
Hieronder wordt uitgelegd wie deze verschillende samenwerkingspartners zijn.
De Gemeente
De nationale overheid heeft de gemeenten in Nederland een regierol gegeven om de warmtetransitie wijk voor wijk, buurt voor buurt en straat voor straat uit te gaan voeren. Als we het over de gemeente hebben, hebben wij het over de gemeenteambtenaren, de wethouders en de gemeenteraad. De gemeenteraad moet de Transitievisie Warmte goedkeuren en pas dan mag het ook echt uitgevoerd worden. De gemeente gaat het proces en de organisatie van de transitie sturen. De bestaande samenwerking met de samenwerkingspartners in Bladel is daarbij essentieel. Het is belangrijk:
- Dat draagvlak (steun) voor de warmte transitie wordt gecreëerd en blijft bestaan bij inwoners en bedrijven;
- Dat het maatschappelijke belang in de gaten wordt gehouden;
- Dat de warmtetransitie stap voor stap wordt uitgevoerd;
- Dat ervoor wordt gezorgd dat de warmtetransitie voor iedereen betaalbaar blijft;
- Dat inwoners en bedrijven zelf kunnen blijven kiezen;
- Dat er voldoende warmtebronnen beschikbaar zijn en de levering van energie vanuit deze bronnen geregeld is;
- Dat de kwaliteit van de gebouwen niet achteruit gaat;
- Dat de plannen en afspraken die de gemeente maakt duidelijk zijn en blijven.

Inwoners
Om te bereiken dat de inwoners van de gemeente Bladel mee willen gaan doen met de warmtetransitie is het belangrijk dat ze goed en op tijd geïnformeerd en geadviseerd worden. Daarom worden de inwoners al in de eerste fase van de warmtetransitie betrokken om mee te denken en te doen. Uiteindelijk moet iedereen zelf aan de slag en hebben mensen behoefte aan informatie, tips, praktische kennis en ervaring. Daarvoor kunt u natuurlijk terecht bij de gemeente zelf, maar ook bij de lokale energiecoöperatie. KempenEnergie is een onafhankelijke partij die inwoners op een laagdrempelige manier kan helpen met advies en ondersteuning. U kunt een bezoek brengen aan het energieloket, elke zaterdag in de bibliotheek van 10:00 - 12:00 is er een inloopspreekuur.
Particuliere woningeigenaren
Het grootste deel van de woningen in de gemeente Bladel is in bezit van de inwoners zelf. Deze woningeigenaren kunnen bijdragen aan het slagen van de warmtetransitie. Wanneer het niet lukt om de bewoners mee te krijgen in de transitie, bereiken we onze doelen niet. In veel bestaande woningen moeten namelijk maatregelen genomen worden, zoals het aanbrengen van extra isolatie, isolerende beglazing, goede naad- en kierdichting en het aanpassen van de verwarmingsinstallatie.
Huurders
Huurders zijn niet zelf eigenaren van hun woning. In de meeste gevallen is dan een woningcorporatie de eigenaar van de woning. De woningcorporatie is ervoor verantwoordelijk om stappen te zetten zodat de woningen minder aardgas gaan verbruiken. Dit betekent niet dat de huurders niet belangrijk zijn in de warmtetransitie. Huurders kunnen zelf ook al maatregelen nemen om aardgas te besparen, zoals radiatorfolie, een waterzuinige douchekop, brievenbusborstels tegen de tocht of tochtstroken.

Woningcorporaties
In de gemeente Bladel zijn Woningstichting De Zaligheden en Wooninc. als sociale huurverenigingen actief. De woningcorporaties zijn vanwege de grootte van hun woningvoorraad een belangrijke samenwerkingspartner in de warmtetransitie. In totaal bezitten de corporaties ongeveer 15% van de woningen in de gemeente Bladel. In sommige buurten ligt deze hoeveelheid zelfs hoger. Als de woningcorporaties in hun grote woningvoorraad gaan beginnen aan de warmtetransitie kan het ertoe leiden dat de rest van de gemeente gemakkelijker gaat volgen.

Verenigingen & Dorpsraden
De belangen van inwoners worden vertegenwoordigd door verenigingen en dorpsraden. Zij zijn zelf inwoners en hebben vaak een realistisch beeld van wat er bij de inwoners en in de gemeente speelt. Daarom doen ze als samenwerkingspartners mee bij het maken van de Transitievisie Warmte. Bij het maken van de Transitievisie Warmte in Bladel. waren de volgende verenigingen en dorpsraden betrokken:
Welzijn De Kempen is de welzijnsorganisatie in de gemeente Bladel.
Dorpsraad Hoogeloon , Dorpsraad Casteren , Dorpsraad Netersel en Georganiseerd Burgeroverleg Hapert ( GBOH ) bestaan uit inwoners die zich actief bezig houden met het verbeteren van de levenskwaliteit in hun woongebied. Deze groepen adviseren de gemeente (gevraagd en ongevraagd) over zaken die in hun gebied spelen.
Bedrijven
De bedrijven in de gemeente Bladel zijn verantwoordelijk voor een deel van de warmtevraag. Hierbij gaat het om bedrijven die in gebouwen gevestigd zijn en commerciële of publieke diensten verlenen en bedrijven op de bedrijventerreinen. De bedrijven in de dienstverlening liften bij de warmtetransitie grotendeels mee op de ontwikkelingen die bij de woningen in hun buurten plaatsvinden. Op de bedrijventerreinen is dat anders en kan de aanpak per type bedrijf verschillen. Het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) is al heel actief op het gebied van duurzaamheid. Zij vervult hierbij een coördinerende rol. Het Kop is dan ook een belangrijke samenwerkingspartner.
Enexis
Netbeheerder Enexis is in de gemeente Bladel verantwoordelijk voor het transport van de energie (elektriciteit en aardgas). Enexis is ook na de warmtetransitie verantwoordelijk voor het transport van energie, maar dan mogelijk in andere vormen. Hierbij kun je denken aan collectieve voorzieningen, het transport van biogas of misschien wel het transport van waterstof.
Elektriciteit gaat in de warmtetransitie een steeds belangrijkere rol spelen en dat heeft gevolgen voor het elektriciteitsnetwerk. Moet het net verzwaard worden en zo ja, hoe kan dat op een betaalbare manier zonder dat het teveel ruimte in beslag neemt? Of komt de aandacht meer te liggen op de opslag van energie? Uiteindelijk wordt het waarschijnlijk een mengeling van verschillende opties, maar duidelijk is dat de netbeheerder een belangrijke rol in de transitie gaat spelen.
Waterschap
Waterschap De Dommel is verantwoordelijk voor het beheren van regionale wateren (zoals beken en kanalen). Dit houdt onder andere in dat ze de waterstand regelen en afvalwater zuiveren, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de natuur in en aan het water.
Het waterschap onderzoekt de mogelijkheden voor aquathermie (duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen met warmte en koude uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater) binnen het werkgebied.