Leonor Ferrer

una activista en l'aprenentatge de les dones

Manuscrit de les línies telefòniques dibuixat per la delineant Leonor Ferrer (1906)

Leonor Ferrer (Barcelona, 1874-1960) va ser la primera dona en aconseguir el títol de delineant a l’estat espanyol (1905). Al llarg de 32 anys, va treballar a Barcelona a diverses  companyies telefòniques com a cap de delineació. Al seu arxiu personal es plasma el seu activisme en camps com l’educació, l'emancipació i la presència de la dona en tots els àmbits de la societat.

Fotografia de la delineant Leonor Ferrer (1908)
Fotografia de la delineant Leonor Ferrer (1908)

Els arxius personals de dones en camps laborals tècnics o científics són escassos. Molts no s’han conservat, com el de Dolors Aleu (Barcelona 1857-1913), la primera metgessa en exercir a Catalunya, que va ser destruït pel seu marit.

Manuscrit de llegenda per a un mapa del Fons Leonor Ferrer (1898-1931)
Manuscrit de llegenda per a un mapa del Fons Leonor Ferrer (1898-1931)

Aquest fons documental ha arribat gairebé per casualitat als nostres dies: els seus familiars van conservar els seus treballs, correspondència i mapes al llarg dels anys. A principis del s.XXI la família el va dipositar a la Cartoteca de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ubicada a menys de 350 metres de la seva casa natal (actualment desapareguda) al barri del Poble Sec de Barcelona.


La primera delineant

Leonor Ferrer va ser la primera dona en obtenir el diploma oficial de delineant a l'Estat Espanyol, expedit per la Sociedad Económica Barcelonesa Amigos del País. Aquesta societat considerava la delineació com una sortida professional apta per a les dones i l’ofertava dins de la seva programació formativa.  Leonor Ferrer ja feia més de 6 anys que treballava com a delineant quan va obtenir el títol l’any 1905. Per aconseguir-lo va cursar, entre 1902 i 1904, assignatures de dibuix tècnic, dibuix topogràfic, geometria i trigonometria.

Títol de delineant a favor de Leonor Ferrer expedit per la Sociedad Barcelonesa de Amigos del Pais l'any 1905
Títol de delineant a favor de Leonor Ferrer expedit per la Sociedad Barcelonesa de Amigos del Pais l'any 1905

 Diploma de delineant a favor de Leonor Ferrer  expedit l'any 1905 per la Sociedad Económica Barcelonesa Amigos del País

Posteriorment va impartir classes de delineació a l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona, institució privada dedicada a l'educació i la promoció de les dones fundada per Francesca Bonnemaison, l'any 1909, al barri de Sant Pere de Barcelona. Els estudis de delineació es realitzaven en dos cursos i, per accedir-hi, les alumnes havien d'acreditar coneixements previs de gramàtica i aritmètica. Aquests cursos s'oferien juntament amb altres més populars com els de mestra, costura i confecció o idiomes.

Tota dona val més quan lletra aprèn". Lema de l'Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona

Retall de diari publicat del 25 de maig de 1914

Ferrer va estar molt connectada amb un cercle d'escriptores i artistes de principis del s.XX com la mateixa Francesca Bonnemaison o l'artista Pepita Teixidor amb qui mantenia una estreta relació. Quan Teixidor va morir, Leonor Ferrer va formar part de la junta per a l'organització del seu homenatge com a representant de les dibuixants, juntament amb Carmen Karr (per les escriptores) i Lluïsa Vidal (per les pintores), entre d'altres

La vocació de Ferrer cap a la docència a favor de la promoció de la dona la portà a crear la seva pròpia Academia de delineación para señoritas, situada al seu domicili del carrer de Grases 10 de Barcelona.

Profunda defensora de la professió de delineant, es va adherir a l'Asociación General Española de Delineantes.

Apunts, manuals i treballs dels cursos de delineació de Leonor Ferrer (1902-1905)


Una llarga vida laboral

Leonor Ferrer ja tenia el títol de mestra superior (1897) i de taquígrafa (1898) quan, l’any 1898, es presentà a les proves d’accés a telefonista per la seu de Barcelona de la Societat General de Telèfons. Obtingué la primera posició i començà com a operadora però, gràcies als seus coneixements de dibuix, fou ascendida a auxiliar del cap de delineants. Només tres anys després va ser nomenada responsable de la Secció de Dibuix. Aquest equip va comptar amb un bon nombre de dones dibuixants, i va arribar a tenir sis homes i sis dones, totes sota la direcció de Leonor Ferrer.

Entre d’elles destaquen les germanes Teresa i Josefina Torrents, esportistes i fundadores de la que seria la primera institució esportiva exclusivament femenina de Catalunya: el Club Femení i d’Esports (1928). Aquesta associació va néixer per apropar l’esport a les dones de classes populars i amb profunds valors catalanistes i republicans.

Fotografia de la secció de dibuix de la Societat General de Teléfonos amb Leonor Ferrer i l'equip publicada a Feminal

La Secció de Dibuix es dedicava a una protovisualització de la informació. Dins del seu fons conservem una llarga sèrie de mapes de la Península Ibèrica amb què es pot resseguir l’avenç de les tirades de línies telefòniques i connexions entre ciutats.

Mapa manuscrit de l'evolució de les línies telefòniques d'Espanya. Cartoteca, Fons Leonor Ferrer, FLF-LL06-P007

El personal de la secció també es dedicava al dibuix tècnic d’instal·lacions i de circuits.

Dibuix de circuits. Cartoteca, Fons Leonor Ferrer, FLF-LL11-P013

Els treballs de delineació també impliquen la confecció de tot tipus de cartografia, des de mapes topogràfics fins a mapes de xarxa de telefonia o il·lustracions amb una finalitat decorativa. Leonor Ferrer no només era una apassionada del dibuix topogràfic sinó que a més, tenia els coneixements tècnics d’aixecament de mapes.

"[Leonor Ferrer] Tiene además predilección por la agrimensura, habiendo ejecutado en distintas ocasiones levantamiento de planos con taquímetro". Extret de la nota biogràfica sobre Leonor Ferrer publicada al 1908 al butlletí de la "Asociación General Española de Delineantes".

Ferrer va exercir com a cap de delineació a la seu de Barcelona al llarg de més de 30 anys, fins a l’any 1931. Primer va pertànyer a la Societat General de Telèfons, més tard Compañía Peninsular i, l’any 1924 amb la dictadura de Primo de Rivera, totes les companyies telefòniques van passar a formar part de la Compañía Telefónica Nacional de España (CTNE), actual Telefónica. Al llarg d'aquests anys va ser molt activa dins de la vida cultural de l'empresa: participava en les excursions, dissenyava logotips o decoracions i era usuària activa de la biblioteca.

Va treballar a la Telefónica fins l'octubre de 1931. Aquell tardor hi va haver una gran vaga de treballadors, però no sabem quin partit va prendre Ferrer. Desconeixem per què va deixar la companyia tot i que, va continuar cobrant una petita pensió. Leonor Ferrer, als 57 anys, va tornar a treballar de mestra.

Els anys de la República li perdem la pista fins que l'any 1936 comença a exercir de mestra a Búger (Mallorca). La guerra civil la passa treballant a escoles per les illes Balears, canviant Mallorca per Formentera i després Menorca. A la dècada dels 40 del segle XX torna a Catalunya. Mor l'any 1960 a l'edat de 86 anys.

La mestra Leonor Ferrer a Es Mercadal, 10 de febrer de 1941. Cartoteca, Fons Leonor Ferrer, FLF24-LL02-P004.


Col·leccionista de mapes

Leonor Ferrer va ser una col·leccionista molt activa de documents cartogràfics. Observant la seva col·lecció podem resseguir els seus viatges a Balears, França o Alemanya. La seva visió cosmopolita i la gran importància que donava al coneixement la portà, l'any 1922, a engegar una iniciativa molt peculiar: volia crear una cartoteca amb un abast internacional per a què tant les seves estudiants com qualsevol altra persona tinguessin accés a mapes d'arreu del món. Així doncs, va fer un llistat dels consolats d'Espanya al món i va escriure'ls demanant un plànol de les ciutats de més de 200.000 habitants.

Els mapes de la col·lecció cartogràfica

1927

Plano urbano de la ciutat de Buenos Aires realitzat per l'editorial Oficina Cartográfica Bemporat, especialitzada en mapes urbans. La marca de la casa és l'orla modernista que emmarca tots els seus plànols.

[Buenos Aires]: Plano centenario de la capital federal. Cartoteca, RM.282412

1923

Plànol de la ciutat de Pittsburg (Estats Units d'Amèrica) enviat per un enginyer americà de la companyia International Telephone and Telegraph Corporation (ITT), l'accionista majoritari de la Telefónica.

Lippincott & McNeil's map of Greater Pittsburgh. Cartoteca, RM.281981

1920

Plànol de la ciutat de Viena enviat pel consolat d'Espanya a Àustria com a resposta de la carta de Leonor Ferrer. Li van enviar gratuïtament i Ferrer va recol·lectar diners i els va enviar per als infants de Viena.

1900

Plànol de Sant Sebastià (Guipúscoa) de petites dimensions amb la localització d'indrets d'interès com mercats, telèfons o bancs. Destaca l'aparició de la residència de l'exiliat francès, Paul Déroulède.

1920

Mapa de Tòquio per a estrangers amb la llegenda en anglès i els topònims transliterats.

1921

Plànol turístic de Bucarest amb pictogrames de llocs turístics i itineraris dels tramvies.

1934

Mapa de les illes Pitiüses amb notes manuscrites per Leonor Ferrer indicant les ciutats visitades.

1920

Mapa turístic de les populars guies Taride, acompanyat per una guia de carrers. Ferrer entelava i enquadernava tots els seus mapes per garantir la consulta i la preservació.

Consulteu la col·lecció completa de mapes urbans de Leonor Ferrer  a la Cartoteca digital 

Col·leccionar mapes era només una de les aficions que desenvolupà Leonor Ferrer al llarg de la seva vida. També era una gran amant de la música -tocava el piano i la guitarra- li agradava conèixer idiomes i sempre que podia ho aprofitava per viatjar. Va ser una dona del s.XX, moderna i independent, que va treballar incansablement per promoure l’accés de les dones a professions ben remunerades com a via imprescindible per a assolir l'emancipació.


Biografia professional

1874

Leonor Ferrer neix a Barcelona el 17 de juny

1897

Títol de mestra a l'Escola Normal de Barcelona

1898

Supera les proves de telefonista per a la Compañía Peninsular de Teléfonos de Barcelona

1899

Es nomenada auxiliar delineant de la secció d'Enginyeria

1902

Ascens a responsable del departament substituint Juan Marxuach. Alguns dels títols trobats a les signatures dels mapes: Cap de la secció de plànols; Cap de la sala de plànols (1924), Secció Dibuix Funcional de Barcelona (1927), Cap secció de delineació Enginyeria districte 2 (1929)

1905

Títol de delineant

1921

Presidenta de l'apartat 6 de Transports i comunicacions de la Societat General de tècnics de Catalunya

1922

Creació de l'Acadèmia de delineació per a senyoretes sota la direcció de Dña. Leonor Ferrer Girabau, mestra superior i perita delineant

1924

Es crea la Compañía Telefónica Nacional de España. Leonor Ferrer passa a formar part de la secció de Barcelona

Carnet de identidad Agrupación cultural deportiva de la Telefónica

1931

El 31 d'octubre Leonor Ferrer deixa de treballar a Telefónica

1936-1938

Professora a Búger (Mallorca)

1938-1939

Mestra a l'escola de Ntra. Sra. del Pilar de la Mola (Formentera)

(1938) Diploma manuscrit de gratitut cap a la mestra Leonor Ferrer dels seus alumnes de Formentera

1939-1944

Mestra a Es Mercadal (Menorca)

[1950-?]

Viu jubilada a Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental)

1960

Leonor Ferrer mor a l'edat de 86 anys


 Diploma de delineant a favor de Leonor Ferrer  expedit l'any 1905 per la Sociedad Económica Barcelonesa Amigos del País

Retall de diari publicat del 25 de maig de 1914

La mestra Leonor Ferrer a Es Mercadal, 10 de febrer de 1941. Cartoteca, Fons Leonor Ferrer, FLF24-LL02-P004.