Bronckhorst Energieneutraal 2030 (WerkDocument)

~Hoe ver zijn we al en waar gaan we naar toe~

Energieneutraal 2030

In 1994 trad het VN-Klimaatverdrag (ondertekent in 1992) in werking. Hiermee hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken gezamenlijk de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te reduceren tot maximaal 2 graden Celsius in 2050, en waar mogelijk tot 1,5 graden Celsius. Om dit te bereiken, moet in 2050 alleen nog maar groene energie worden gebruikt en de uitstoot van CO 2  drastisch verlaagd zijn. Als onderdeel van dit verdrag werd in 2015 het  VN-Klimaatakkoord/Akkoord van Parijs  ondertekend, die sinds 2016 van kracht is. Hierin worden de maatregelen voor het bereiken van het doel in 2050 uiteengezet. Voor Nederland geldt als belangrijkste pijler dat we in 2030 bijna de helft minder broeikasgassen uitstoten; 55% t.o.v. 1990.

Naar aanleiding van het Klimaatakkoord heeft de gemeente Bronckhorst in 2019 een  routekaart  opgesteld. Het doel is om in 2030 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat er evenveel energie wordt verbruikt als opgewekt, en de opgewekte energie enkel uit duurzame/hernieuwbare bronnen komt.

Om de juiste balans tussen besparing en opwekking te vinden, heeft de Gemeente Bronckhorst een Energiemix op laten stellen volgens het Energie Transitie Model (ETM). Deze geeft een balansscenario tussen verbruik en opwek in 2030 weer.

Energiemix Gemeente Bronckhorst (klik om te vergroten)(Over Morgen, 2018)

In deze storymap vindt u meerdere Power BI rapporten (te herkennen aan de grijze navigatiebalk onderaan). Wanneer u op een rapport klikt, wordt deze interactief en kunt u specifieke categorieën en waarden selecteren. Klikt u rechts bovenin op het 'vierkantje met de pijl' , dan zal het rapport uitvergroot in een nieuw tabblad openen. Wanneer het rapport meerdere pagina's bevat, kunt u met de pijltjes in de navigatiebalk tussen pagina's navigeren. Voor de onderstaande rapporten en kaarten wordt de meeste recent beschikbare data gebruikt. Deze worden tevens periodiek geüpdatet.

Gewenst verloop van besparing en opwekking

Om in 2030 energieneutraal te zijn, zal het energieverbruik moeten afnemen (besparing) en zal het aandeel hernieuwbare energie moeten stijgen (opwekking). Het doel is een besparing van 45% t.o.v. het energieverbruik in 2015 (= 2368 TJ) en een opwekking van 55%. Dit betekent dat de Gemeente Bronckhorst in 2030 een energieverbruik heeft van 2368 TJ en deze energie geheel uit hernieuwbare bronnen komt.

Hieronder wordt weergegeven hoe deze besparing en opwekking in Gemeente Bronckhorst verloopt en hoever we nog van ons doel verwijderd zijn.

Klimaatmonitor; RVO (2023)

Energiegebruik

Energieverbruik en -besparing

Het totale energieverbruik kan onderverdeeld worden in 4 sectoren met elk hun aandeel. Hieronder is deze verdeling zichtbaar voor de Gemeente Bronckhorst en de Achterhoek. Te zien is dat het grootste aandeel ligt binnen de sectoren 1) Gebouwde Omgeving, 2) Industrie, Energie, Afval, Water en 3) Verkeer en Vervoer.

Klimaatmonitor; RVO (2023)

Hieronder is goed te zien dat zowel Bronckhorst, als Nederland en de Achterhoek nog vele meters te gaan hebben als het gaat om het besparen van energie.

Klimaatmonitor; RVO (2023)

De verdeling van energie labels Woningen in Bronckhorst en de Achterhoek (definitief bepaald voor 2021) wordt hieronder weergegeven. Het energielabel geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen of gebouwen.

Klimaatmonitor; RVO (2023)

Het verbruik in elektriciteit en aardgas van alle typen woningen in Bronckhorst en de Achterhoek vindt u hieronder. De data over het verbruik van aardgas in woningen is  temperatuurgecorrigeerd .

Klimaatmonitor; RVO (2023)

Laadpalen Gemeente Bronckhorst 2023

In de visualisatie hieronder is de totale CO2 uitstoot van de gemeente per jaar te zien.

Power BI Report

Duurzame energie

Energieopwekking en Hernieuwbare energie

Bronckhorst zet in op het gebruik van een variatie aan duurzame energiebronnen. We benutten alle mogelijke bronnen (uit de bodem, het water, biomassa, wind en de zon). Daarbij willen we alle geschikte daken maximaal gebruiken voor de opwek van zonne-energie.

Klimaatmonitor; RVO (2023)

Onderstaande grafiek laat zien dat de Gemeente Bronckhorst eenzelfde gestaagd stijgende lijn volgt als in de Achterhoek en Nederland. We hebben nog wel aanzienlijk wat meters te maken om het doel van 2030 (= 55%) te halen.

Klimaatmonitor; RVO (2023)

Zon, Wind en Biobrandstof/Biogas

Opgewekte zonnestroom, Klimaatmonitor; CBS & RVO (2023)

Hernieuwbare energie uit biobrandstof en biogas (Klimaatmonitor; RVO, 2023)

Totaal opgewekte windenergie per jaar (Klimaatmonitor; RVO, 2023)

Bij windenergie worden alleen cijfers van de Achterhoek weergegeven omdat er in Bronckhorst geen windenergie wordt opgewekt.

Verschillende factoren zijn van invloed op de mogelijkheid tot het opwekking van hernieuwbare energie. Hieronder wordt 1) het opgesteld vermogen zonnepanelen, 2) de opwekkingscapaciteit groen gas en 3) het fysiek opgesteld vermogen wind op land (scroll hiervoor naar rechts) per gemeente in De Achterhoek weergegeven.

Power BI Report

In onderstaande visualisatie de productie, het vermogen en het aantal zonnepanelen (bij zonne-energie) van opwekinstallaties van energie coöperaties. De gele balken geven zonne-energie weer en de groene stortgas.

Power BI Report

Netcapaciteit en netcongestie

De opwek van energie uit hernieuwbare bronnen gaat inmiddels zo snel dat de bestaande netcapaciteit de terug levering soms niet meer aankan. Dit noemen we netcongestie. Hoe dit precies zit, leest u hier. De onderstaande kaart-viewer geeft de invoer en afname op het elektriciteitsnet weer en daarmee ook de netcapaciteit en mate van netcongestie.

Subsidies en informatie

Om de transitie naar een energie-neutralere gemeente te faciliteren, stelt de overheid meerdere subsidies beschikbaar. Zo kunnen bedrijven en non-profit organisaties via de Stimulering Duurzame Energie Productie (SDE+) aanvragen voor grootschalige projecten die zich richten op het opwekken van hernieuwbare energie. Sinds najaar 2022 heet dit de  SDE++  subsidie waarbij de focus meer is verschoven naar projecten die zich richten op het besparen van CO 2 .

 SDE+  projecten viewer (RVO, 2022) Zoom naar "Gemeente Bronckhorst" via het zoekmenu linksboven om de gesubsidieerde projecten te bekijken

Voor de verduurzaming van woningen kunnen woningeigenaren, -verhuurders, VvE's en woningcorporaties gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).

ISDE 2021

Websites, artikelen en achtergrondinformatie

Databronnen

- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) - Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) - Regionale Klimaatmonitor - ArcGIS - Eco-Movement

Energiemix Gemeente Bronckhorst (klik om te vergroten)(Over Morgen, 2018)

Gewenst verloop van besparing en opwekking