Reguleringsplan Åkersvika-Hamar stasjon

I denne medvirkningsportalen kan du gjøre deg kjent med prosjektet og sende inn dine innspill til forslag til reguleringsplan.

Om planen

Bane NOR har utarbeidet forslag til reguleringsplan for dobbeltspor fra Åkersvika til Hamar stasjon. Planforslaget ble behandlet i Hamar 15.06.2022 og Stange kommune 21.06.2022. Planforslaget er sendt på høring og offentlig ettersyn frem til 03.09.2022. Arbeidet følger opp tidligere og overordnede planer for InterCity. Reguleringsplan for Sørli-Åkersvika ble vedtatt i Stange i 2020, og kommunedelplan (KDP) for dobbeltspor til Hamar med  meklingsavtale  ble vedtatt i Hamar i 2020. I meklingen ble det bestemt at det skulle utarbeides en reguleringsplan for dobbeltspor i Åkersvika, og oppgradering av dagens stasjon. Prosjektet er en del av InterCity-utbyggingen på Dovrebanen og bidrar til et fremtidsrettet togtilbud med hyppigere avganger for person- og godstog, kortere reisetid og færre driftsforstyrrelser. Åkersvika-Hamar stasjon er den siste enkeltsporparsellen på indre InterCity Dovrebanen. Dobbeltspor på denne strekningen vil gi økt kapasitet for person- og godstogtrafikk og en mer driftssikker bane. Planområdet dekker areal i både Stange og Hamar kommune og strekker seg fra Sandvikavegen på sørsiden av Åkersvika og frem til Hamar stasjon.

Modernisering av Hamar stasjon og dobbeltspor helt inn på stasjonen gir økt fleksibilitet og kapasitet. Sammen med tiltak nord for Hamar kan det gi mulighet for å øke kapasiteten for både person- og godstog også nord for Hamar.

Det vil gi god samfunnsøkonomisk effekt å gjennomføre utbyggingen i forlengelsen av utbyggingen Kleverud-Sørli-Åkersvika. Dette tilsier en utbygging av parsellen i årene 2025 til 2029, men er avhengig av planvedtak og finansiering.

Det er nødvendig med et vedtak av reguleringsplanen Åkersvika – Hamar stasjon innen utgangen av 2022 for å se gjennomføringen og utbyggingen i sammenheng med Kleverud-Sørli-Åkersvika. Det har derfor vært nødvendig med en rask fremdrift på reguleringsplanen.

Planforslaget

Planarbeidet legger føringer for hvordan dobbeltsporet fra Sørli-Åkersvika skal kobles til Hamar stasjon. I tillegg har dagens Hamar stasjon behov for oppgradering og modernisering. Reguleringsplanen legger både opp til nødvendig oppgradering, og en kapasitetsøkning for å kunne betjene kommende trafikkøkning.

Planforslaget følger opp, og er i tråd med føringer fra tidligere planer. I de tidligere fasene er det gjennomført grundige  utredninger  som til sammen utgjør et godt kunnskapsgrunnlag og utgangspunkt for reguleringsplanen. Kravet til konsekvensutredning (KU) er dekket gjennom de tidligere utredningene, og det er derfor ikke gjennomført ny KU.

Strekningen ligger i både Stange og Hamar kommune og er derfor fordelt på to reguleringsplaner som behandles i hver av kommunene. Det er derfor utarbeidet et sett med plankart og bestemmelser i hver kommune, og de resterende plandokumentene er felles for begge planene. Reguleringsplanen legger til rette for: • dobbeltspor over Åkersvika til og med Hamar stasjon • midlertidig hensetting ved Rørosbanen • forlenget spor for å snu godstog mellom Rørosbanen og Dovrebanen • nytt signalsystem – ERTMS (European Rail Traffic Management System) • modernisering av stasjonen med ny sporplan

Dobbeltspor til Hamar stasjon gir økt kapasitet

Ved å gå fra ett til to spor inn til Hamar stasjon øker kapasiteten for person- og godstog – altså hvor mange tog som kan kjøre på strekningen.

Planen legger også opp til en modernisering av Hamar stasjon, med en ny sporplan og løsning for plattformer, publikumsareal og en gjennomgående gangundergang på tvers av stasjonen. Denne løsningen vil gi en mer hensiktsmessig stasjonsløsning for både togtrafikken, passasjerene og de stasjonsnære byutviklingsområdene. Uten en ny helhetlig løsning for stasjonen vil det være behov for midlertidige og gradvise oppgraderinger og tilpasninger for å ivareta nye krav, trafikkmengder og nødvendig vedlikehold av gamle anlegg. Tilsving/forbindelesspor for gods I KDP for dobbeltspor til Hamar er det båndlagt areal for både dobbeltspor over Åkersvika, modernisert stasjon, og nødvendige arealer for å etablere tilsving for godstog mellom Åkersvika og Rørosbanen. Tilsving for gods er ikke med i denne reguleringsplanen, men planen er samtidig ikke til hinder for at tilsvingen kan planlegges og etableres senere.

Trykk på knappen under for å se planområdet sammen med et flyfoto. Du kan zoome inn og bevege deg rundt i kartet.

Hamar kommune

Planområdet i Hamar reguleres i hovedsak til trasé for jernbane, annen banegrunn – tekniske anlegg, og kollektivknutepunkt. Dette omfatter sporarealer, tekniske bygg, sidearealer til jernbanen og stasjonsarealer. Stasjonsbyggene er regulert til forretning/kontor/tjenesteyting, i henhold til gjeldende plan. Undergangen på stasjonen med adkomst til plattformer og på tvers av sporområdet er sikret med bestemmelsesområde med krav til utforming i bestemmelsene. Vernede og fredede bygg og områder er sikret med hensynssone for kulturmiljø og båndlegging etter lov om kulturminner. Resten av planen består av blant annet vei og trafikkformål og arealer til midlertidig rigg og anlegg. Dagens turveikulvert ved Espern må forlenges ved dobbeltsporutbyggingen, ny trapp og rampe er vist i plankartet som gang- og sykkelvei. Hamar kommune har nylig vedtatt en egen reguleringsplan for Espern bru. Muligheten for å etablere broen er ivaretatt og tatt høyde for i planarbeidet.

Knutepunktprosjektet

Parallelt med planprosessen har det blitt gjennomført et knutepunktprosjekt for Hamar stasjon, for å se utviklingen av knutepunktet i sammenheng. Deltakere i knutepunktprosjektet har vært Bane NOR Eiendom, Bane NOR Utbygging, Hamar kommune, Innlandet fylkeskommune, og Statens Vegvesen.

Knutepunktprosjektet skal bidra til at Hamar stasjon blir et funksjonelt og effektivt kollektivknutepunkt med god tilgjengelighet og gode forbindelser. Det skal tilrettelegges for at de reisende får sømløse overganger mellom transportmidler, korte gangavstander, logiske forbindelser og gode oppholdsmuligheter. Det vil legges vekt på arkitektonisk kvalitet og gode byrom.

Prosjektet har sett på sammenhengen mellom jernbanestasjonen, busstasjonen, gatenettet og byen for øvrig. Prinsippene fra knutepunktprosjektet har blitt lagt til grunn i reguleringsplanen for Hamar stasjon. Disse prinsippene viser nødvendige funksjoner som må inngå i knutepunktet Hamar stasjon, endelig løsning og utforming kan tilpasses underveis i utformingen av stasjonen.

Illustrasjonen viser mulig plassering av nødvendige funksjoner på Hamar stasjon.

Stasjonsområdet

Hamar stasjon med publikumsområde oppgraderes og utvikles slik at stasjonen blir funksjonell og universelt utformet, med økt kapasitet og fleksibilitet. Fremtidig stasjon får 6 spor til plattform og et gjennomgående spor for godstog. Ny sporplan medfører at stasjonen utvides mot nord, og som følge av dette, må busstasjonen også bygges om og oppgraderes.

Når antall spor og bredden på dagens sporområde reduseres frigis arealer til byutvikling. Det bygges nye plattformer og en undergang som både gir adkomst til plattformer og gangforbindelse mellom by- og Mjøssiden. Det medfører at når planen realiseres, kan Hamar by videreutvikles i tråd med kommunens planer.

Illustrasjon som viser mulig løsning for adkomst til plattformer mellom busstasjon og restaurant-bygget. Det foreslås å rive teknisk bygg på østsiden av restauranten for å gi mer plass til adkomst. Det vil jobbes videre med detaljering av løsning for uteområde og fasaden mot øst i byggeplanfasen.

Busstasjonen deler plattform med Rørostoget, og ligger rett ved undergangen med forbindelse til de andre plattformene og de fremtidige byutviklingsarealene på Mjøssiden.

Kulturminner

Utbyggingen av jernbanen på slutten av 1800-tallet er en viktig del av Norges nyere historie. I Norges jernbanehistorie er Hamar en stasjonsby av nasjonal størrelse med sin strategiske beliggenhet mellom  Dovrebanen  og  Rørosbanen .

Det er mange kulturhistoriske verdier i området knyttet til nasjonal jernbanehistorie og stasjonens rolle i byutviklingen på Hamar. Stasjonen ligger i møtet mellom to områder på Riksantikvarens oversikt over kulturmiljøer med nasjonal interesse i by:  Hamar jernbaneområde  og de historiske  byplanene for Hamar .

Området inneholder flere bygg og miljøer regulert til bevaring etter plan- og bygningsloven og fredet etter kulturminneloven:

  • På bysiden: det historiske stasjonsmiljøet med stasjonsbygg, restaurantbygget og stasjonsparken.
  • Mot Mjøsa: det fredede verkstedmiljøet og driftsbasen mellom Dovre- og Rørosbanen. 

Planens virkning I prosjekteringsarbeidet har det vært fokus på å minimere inngrep og hensynta de kulturhistoriske verneverdiene i området på best mulig måte.

Området mellom verkstedet og driftsbasen der nytt dobbeltspor skal føres inn på stasjon, er imidlertid så smalt, at det ikke er mulig å unngå negative virkninger. Tiltaket som planlegges medfører inngrep ved jernbaneverkstedet på Espern – et område fredet etter kulturminneloven. Det må derfor søkes om dispensasjon fra fredningsforskriften. Innlandet fylkeskommune er forvaltningsmyndighet.

Tiltaket medfører også nærføring til det historiske stasjonsmiljøet med stasjonsbygg, restaurantbygget og stasjonsparken. Ved utforming av publikumsområdet rundt stasjonsbygningen er det søkt løsninger som ivaretar de arkitektoniske verdiene og forbindelsene i den historiske byen.

Planforslaget påvirker ikke Hamars bys historiske byplan.

Fredet område (grått med sort omriss) og fredete bygninger (rødt) nær Hamar stasjon blir berørt av jernbanetiltaket. Direkte beslag vises som blått areal.

Andre tiltak

Det vil være behov for enkelte tiltak utenfor planområdet til reguleringsplanen. Ved en oppgradering av Hamar stasjon er det nødvendig med tilpasning og oppgradering av jernbanetekniske anlegg langs eksisterende bane ut over stasjonen. Dette for å sikre at det tekniske anlegget henger sammen og fungerer som det skal, også ut over plangrensen som avklarer utstrekning og arealbruk på stasjonen.

Hensetting (togparkering) langs Rørosbanen Det skal legges til rette for sju midlertidige hensettingsplasser for tog med Hamar som endestasjon (seks for InterCity-tog på Dovrebanen og ett for Rørosbanen). Dette er nødvendig for å etablere et bedre togtilbud med flere avganger til Hamar.

Hensettingen vil hovedsaklig ligge på samme sted som dagens midlertidige hensetting på Hamar stasjon. Som følge av ny sporplan og nye anlegg vil det imidlertid være nødvendig med justeringer og deler av hensettingsområdet vil ligge utenfor planområdet.

Hensettingen er midlertidig frem til permanent hensettingsanlegg er etablert.

Uttrekksspor for gods Dagens spor over Victoriaundergangen og ut ved Åttemetersplanet må forlenges for å kunne vende godstog på Hamar stasjon. Sporet skal ivareta behovet for å kunne kjøre godstog mellom Dovrebanen og Rørosbanen frem til tilsvingen blir prioritert og bygget.

Løsningen er ikke til hinder for en fremtidig etablering av tilsving mellom Dovrebanen og Rørosbanen. Uttrekkssporet vil ligge innenfor eksisterende jernbaneiendom ved Åttemetersplanet. Victoriaundergangen erstattes med en ny undergang, som er bredere enn dagens og kan legges bedre tilrette for myke trafikkanter.

Stange kommune

Mellom Sandvikavegen og Åkersvika inneholder plankartet de samme arealformålene som i gjeldende reguleringsplan Sørli-Åkersvika, og ivaretar og viderefører intensjonene i gjeldende plan.

Området for selve jernbanetraseen og jernbanens skråningsutslag reguleres til jernbane og annen banegrunn. Det reguleres også en driftsvei med skråningsutslag, og kombinert grønnstruktur og overvannshåndtering. I tillegg reguleres det midlertidige anleggsområder som tilbakeføres til dagens bruk etter at banen er ferdig bygget. Endringen fra gjeldende plan består i at traseen for dobbeltsporet justeres noe vestover for å treffe planlagt ny fylling i Åkersvika, istedenfor å treffe dagens fylling og enkeltspor over Åkersvika. Endringen gir ingen ytterligere inngrep i eiendommer eller arealer for naboer, ut over det som allerede er regulert.

Planforslaget medfører ikke nye konsekvenser for naboer, ut over det som allerede er regulert i gjeldende reguleringsplan for Sørli-Åkersvika.

Åkersvika naturreservat

Åkersvika er et våtmarksområde som har stor verdi for fugl, fisk og planter. Det ble vernet i 1974, og har status som Ramsar-område. Det vil si at det er omfattet av en internasjonal avtale for bevaring og bærekraftig bruk av våtmarker.

Planens virkning Bygging av et nytt dobbeltspor gjennom Åkersvika påvirker verneverdiene i naturreservatet. Vi kompenserer for dette ved å finne nye områder som kan vernes, enten som del av det eksisterende naturreservatet i Åkersvika, eller andre steder som ligger så nært som mulig.

Hele Åkersvika er også et svært viktig friluftsområde og brukes ofte i undervisningssammenheng.

Å bygge dobbeltsporet jernbane vil påvirke naturverdiene i området. Ulempen for friluftslivet vil hovedsakelig være i byggeperioden. Bane NOR vil tilrettelegge slik at støy og forurensing minimeres.

Planen inkluderer ny fylling og bro gjennom Åkersvika naturreservat mellom Stange og Hamar. Jernbanefyllingen innebærer dermed et fysisk inngrep i naturreservatet.

Dette forutsetter dispensasjon fra verneforskriften gitt av Statsforvalteren i Innlandet. Slik dispensasjon innvilges under forutsetning av at skadene, så langt som mulig, minimeres. I tillegg til avbøtende og restaurerende tiltak, innebærer dette et krav om at tapt areal kompenseres med arealer som innehar tilsvarende naturverdier og får samme vernestatus som det tapte arealet.

Bane NOR har i tett samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet, som er myndighet for naturreservatet, utarbeidet en kompensasjonsplan. Det er en plan for kompensasjon av arealer som vil gå tapt i naturreservatet som følge av jernbaneutbyggingen.

Prosessen med økologisk kompensasjon, dispensasjon fra naturreservatet og vern av erstatningsarealer gjennomføres parallelt med reguleringsplanen i samarbeid med Statsforvalteren, og er beskrevet under overskriften Åkersvika - Kompensasjonsplan.

Illustrasjonen viser ny nettverksbuebru (grønn) i sammenligning med dagens bru (rødbrun)

Ny bru planlegges med lik bredde som dagens bru

Åkersvika - Kompensasjonsplan

Det er i utgangspunktet ingen åpning i verneforskriften for Åkersvika naturreservat for å bygge jernbane innenfor verneområdet. Det er derfor nødvendig med dispensasjon fra verneforskriften for å kunne bygge over Åkersvika.

Sammen med dispensasjonssøknaden er det også utarbeidet en kompensasjonsplan, og det vil gjennomføres vern for erstatningsområder som går tapt som følge av tiltaket.

Dispensasjonssøknad fra Åkersvika naturreservat utarbeides av Bane NOR og behandles av Statsforvalteren. Det søkes om dispensasjon for både permanent beslag og nødvendig midlertidig beslag i anleggsfasen. Dispensasjon fra verneforskriften er en forutsetning for å kunne gjennomføre jernbanetiltaket i Åkersvika.

Reguleringsplanen vil vise hva som planlegges og hvor tiltaket vil gå i Åkersvika. Planen utarbeides av Bane NOR, behandles av kommunene og vil legges ut til høring og offentlig ettersyn for å få innspill som en del av medvirkningen.

Kompensasjonsplanen (vedlegg 08 til Planbeskrivelsen) utarbeides av Bane NOR og beskriver hva som går tapt som følge av tiltaket, og mulige erstatningsarealer. Naturtyper, verdi og kvalitet sammenholdes, slik at erstatningsarealene kan vurderes opp mot det som går tapt. Tapt areal forutsettes kompensert. Hensikten med planen er å avklare hvordan områdets verneverdi kan opprettholdes etter gjennomføringen av tiltaket. Oppfølging av kompensasjonsplanen er en forutsetning for dispensasjon fra verneforskriften.

Erstatningsarealer foreslått i kompensasjonsplanen og som reelt legges frem for vern, beskrives gjennom en verneplan. Statsforvalteren har ansvaret for selve verneprosessen.

Fremdrift og medvirkning

Reguleringsplan

Frem mot vedtak går planprosessen gjennom flere trinn:

  1. Varsel om oppstart
  2. Utarbeidelse av reguleringsplanforslaget
  3. Planforslaget sendes til førstegangs behandling
  4. Høring og offentlig ettersyn
  5. Revidering av planforslaget etter høring
  6. Vedtak av reguleringsplan

Gjennom utarbeidelsen av reguleringsplanforslaget har Bane NOR jobbet med å videreutvikle og detaljere løsningene for jernbaneanlegget. Vi har hatt tett dialog med kommunene, Innlandet fylkeskommune, Statens vegvesen og Statsforvalteren i Innlandet om løsningsutviklingen.

Det er mulig å gi innspill til planen når planforslaget sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn, etter kommunens førstegangsbehandling. Frist for å gi uttalelse og eventuelt fremme innsigelse skal være minst seks uker.

Alle innspill fra høringsperioden vil så vurderes og svares ut i et merknadsdokument. Planforslag oppdateres med eventuelle endringer som følge av innspill, før det sendes til administrasjon og kommunestyre for endelig behandling.

Det tas sikte på sluttbehandling og politisk vedtak av reguleringsplan innen utløpet av 2022.

Grunnerverv

Utgangspunktet for at forhandlingene om grunnerverv settes i gang er normalt en vedtatt reguleringsplan. Det må også bevilges penger til prosjektet, før grunnerverv kan påbegynnes. 

Utbygging av ny jernbane fra Åkersvika til Hamar stasjon vil i stor grad skje gjennom utbedring av eksisterende infrastruktur på offentlig areal. Det vil være få private grunneiere som vil måtte avstå areal til ny jernbane.  Alle berørte grunneiere vil bli kontaktet direkte.

Mer informasjon om grunnerverv finnes på  Bane NOR sine hjemmesider .

Bygging

Det er nødvendig med vedlikehold og utbytting av gammelt materiale på Hamar stasjon i årene som kommer. I tillegg er det behov for oppgradering på stasjonen som følge av prosjektet Kleverud-Sørli-Åkersvika og prosjekt for nytt signalsystem (ERTMS).

Ved mekling var det enighet om at det er hensiktsmessig å gjennomføre dobbeltspor fra Åkersvika inn til og med stasjonsområdet sammen med utbygging av Kleverud-Sørli-Åkersvika.

Dette tilsier gjennomføring i 2027 – 2030, med forbehold om finansiering i NTP/kommende Statsbudsjetter. 

Innspill

Planområdet omfatter areal i både Stange og Hamar, og skal behandles og vedtas i begge kommuner.

Til varsel om oppstart av arbeidet med reguleringsplanen kom det inn 15 innspill til planoppstart i Hamar og 15 innspill til planoppstart i Stange. Alle innspillene er oppsummert og kommentert av Bane NOR i et eget merknadsdokument vedlagt Planbeskrivelsen.

Etter førstegangsbehandling i juni 2022 ble planen sendt på høring og offentlig ettersyn med frist for innspill 03.09.2022. Det kom inn 32 innspill til reguleringsplanen i Hamar, og 10 til reguleringsplanen i Stange. 5 innspill ble sendt likelydende til begge planer. Alle innspill er gjennomgått, oppsummert og besvart i eget merknadsdokument.

Kontaktpersoner

Dokumenter

Plandokumentene til sluttbehandlingen ligger tilgjengelig på  prosjektets hjemmeside  og på hjemmesidene til  Hamar kommune :

  • Arealbeslag Åkersvika naturreservat
  • Bestemmelser Hamar
  • Bestemmelser Stange
  • Fagrapport klimabudsjett
  • Fagrapport stasjonsutforming og landskapsarkitektur
  • Fagrapport støy
  • Inngrep i fredet område (Jernbaneverkstedet)
  • Innspill til oppstart
  • Landskapsplan stasjonsområdet
  • Merknadsdokument - Varsel om oppstart
  • Merknadsdokument - Oppsummering av innkomne merknader - Høring og offentlig ettersyn for Reguleringsplan Åkersvika-Hamar stasjon
  • Merknader ved høring - sammenstilt
  • Miljøoppfølgingsplan (MOP)
  • Notat - Vedtakspunkter etter førstegangsbehandling i Hamar
  • Planbeskrivelse Åkersvika-Hamar stasjon
  • Plankart Hamar kommune - Åkersvika-Hamar stasjon
  • Plankart Stange kommune - Åkersvika-Hamar stasjon
  • Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS)
  • Støysonekart

Dokumentene tilknyttet førstegangsbehandlingen av planforslaget finnes på  Hamar  og  Stange  kommunes hjemmesider.

Bane NOR

Åkersvika-Hamar

Illustrasjon som viser mulig løsning for adkomst til plattformer mellom busstasjon og restaurant-bygget. Det foreslås å rive teknisk bygg på østsiden av restauranten for å gi mer plass til adkomst. Det vil jobbes videre med detaljering av løsning for uteområde og fasaden mot øst i byggeplanfasen.

Busstasjonen deler plattform med Rørostoget, og ligger rett ved undergangen med forbindelse til de andre plattformene og de fremtidige byutviklingsarealene på Mjøssiden.

Fredet område (grått med sort omriss) og fredete bygninger (rødt) nær Hamar stasjon blir berørt av jernbanetiltaket. Direkte beslag vises som blått areal.

Illustrasjonen viser ny nettverksbuebru (grønn) i sammenligning med dagens bru (rødbrun)

Ny bru planlegges med lik bredde som dagens bru