Toekomstbestendig Bouwen zet nieuwe stappen; beweging groeit

Een jaar na de lancering van het convenant achter Toekomstbestendig Bouwen: markeren van ontwikkelingen, inspiratie én nieuwe ondertekenaars

Keynote Ruud Veltenaar: onderweg naar een gezonde, gebouwde leefomgeving

Wat zijn wij mensen zonder onze omgeving, zonder de natuur? In plaats van onszelf zien als een bewoner en gebruiker van de natuur, moeten we het benaderen als een geheel. We bewonen niet alleen deze planeet, we zijn de planeet.

Filosoof, spreker en schrijver Ruud Veltenaar verzorgt een keynote, een onvergetelijke reflectie.

En het is lastig, het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. Het is nog maar de vraag waar we precies staan, als het gaat om dit thema, vandaag de dag. Zonder de planeet is er geen samenleving, en zonder de samenleving is er geen economie, maar wel een planeet. Dus wie is de belangrijkste stakeholder in dit verhaal?

Veltenaar: "We kunnen leren van gister en dromen over morgen."

We kunnen pogen eindeloos huizen te bouwen, maar als de grond waarop deze huizen staan waardeloos is, dan gaat er toch echt iets goed mis. En daarom zijn we vandaag hier, want Toekomstbestendig Bouwen staat niet alleen in het teken van plezier. Het is een noodzaak, we kunnen leren van de dag van gister en dromen over morgen, alleen elke dag telt om voor onze planeet en leefomgeving te zorgen.

De toekomstbouwers netwerken met elkaar, ook daar was tijdens het event ruimte voor.

En juist daarom is het zo belangrijk, belangrijk om ons verlangen te behouden, ondanks alle tegenwind. Want, zoals we hier horen, het gaat niet alleen om een belangen-verstrengeling, maar om een verlangen-verstrengeling.

Wilt u de originele PowerPoint-sheets van Ruud Veltenaar ontvangen? Dat kan, e-mail dan naar event@toekomstbestendigbouwen.nl

Welkom door Rob van Muilekom

We zijn bij versie 1.8 van het convenant, maar al zijn we bij versie 2.0, dan is dat niet waar het schip voorgoed strand. Toekomstbestendig bouwen is namelijk geen project, ondanks dat je soms gedwongen wordt in je werk dit zo te benaderen.

Een speech van gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht en voorzitter van de Bestuurlijke Kerngroep van Toekomstbestendig Bouwen.

Het creëren van een duurzamere wereld is namelijk een doorgaand proces. Een proces waarin we onszelf niet kunnen afzonderen van wat er met onze leefomgeving gebeurt, maar een proces waarin we ook zelf continu worden meegesleurd.

Norbert Schotte van de Gideons Tribe is dagvoorzitter.

Marrit van der Schaar: de volgende stap

We kunnen daarom het convenant 2.0 waar we naartoe werken zien als een shift, een nieuw paradigma waarin we met zijn allen in staan. Want waar er dingen afsterven, ontstaat ook ruimte, om weer opnieuw ruimte te maken voor hetgeen wat daar kan groeien en bloeien. Want we gaan van regionaal naar landelijk. Op deze manier blijft het proces continu veranderlijk.

Een update over het convenant door Marrit van der Schaar.

Verdiepende sessies

Energie, circulariteit, klimaatadaptie, natuurinclusiviteit, biodiversiteit, duurzame mobiliteit en een gezonde leefomgeving. De pijlers voor het toekomstbestendige bouwen. Het lijken soms droge worden en wekt bij mensen soms ook wantrouwen. Maar het hoeft niemand te weerhouden van waar jullie je dagelijks voor inzetten.

Verdiepende sessies, waaronder een presentatie van Cirkelstad over Het Nieuwe Normaal in de bouw en de City Deal Toekomstbestendig Bouwen. En er is een natuurinclusief kaartspel ‘Beehappy’ van Dura Vermeer. Deelnemers kunnen ook kiezen voor een rondleiding bij circulaire broedplaats  Hof van Cartesius .

Want wat zijn wij zonder onze omgeving als mens? Onze planeet is onze bondgenoot, niet een vijand, probleem of project. Duurzaam bouwen is voor ons allemaal, en dat reikt verder dan iedereen die aanwezig is in deze zaal.

Sommige sessies, zoals de rondleiding, worden twee keer gegeven. Anderen, zoals de casus Aanbesteding van de  Kwekerij in Doetinchem , staan één keer op het programma.

Nieuwe organisaties sluiten aan

Toekomstbestendig bouwen en gezonde leefomgevingen zijn namelijk niet een optie, een keuze, maar een noodzaak. En daarmee ook voor ieder van ons een verplichte taak.

Onder meer BAM Wonen, West-Friese gemeenten en Triodos Bank ondertekenden het convenant. Ook zij sluiten zich aan bij het platform Toekomstbestendig Bouwen.

Cultuurantropoloog Berfin Yurdakul spreekt aan het einde van het event haar verslag uit.

Verslag van het Toekomstbestendig Bouwen-event op 23 november 2023

Op donderdagmiddag 23 november 2023 vond het tweede Toekomstbestendig Bouwen-event plaats. Dit keer in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. In september 2022 was het startevent van Toekomstbestendig Bouwen, met het ondertekenen van het convenant door de eerste 87 organisaties. In het jaar erna waren er regelmatig online kennissessies en waren er fysieke sessies om onder meer de indicatoren van het convenant aan te scherpen. 23 november 2023 was een mijlpaal voor Toekomstbestendig Bouwen, het markeert dat er stappen zijn gezet, er ontwikkelingen gaan komen en dat er weer nieuwe ondertekenaars zijn bijgekomen.

Tekst

Berfin Yurdakul

Foto's

Petronellanitta Fotografie

Samensteller

Harmen van Doorn

Filosoof, spreker en schrijver Ruud Veltenaar verzorgt een keynote, een onvergetelijke reflectie.

Veltenaar: "We kunnen leren van gister en dromen over morgen."

Norbert Schotte van de Gideons Tribe is dagvoorzitter.

Cultuurantropoloog Berfin Yurdakul spreekt aan het einde van het event haar verslag uit.