Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα 2023

Ομάδα χαρτογράφησης του 3ου Γυμνασίου


Τα σχολεία της πόλης

Powered by Esri

Τα σχολεία της πόλης

Οι δρόμοι οδηγούν(;) στο 3 ο 

Powered by Esri

Το σχολείο μας

Θετικά σημεία

Θετικά στοιχεία καταγραφής

Αρνητικά σημεία

Aρνητικά στοιχεία καταγραφής

Ταινίες

My brother - Ο αδερφός μου

«Ο αδερφός μου»: Μία συγκλονιστική ελληνική ταινία μικρού μήκους Πηγή:  Protagon.gr 

Ένας νεαρός περπατά σε έναν χριστουγεννιάτικο δρόμο φορώντας κουκούλα και κρατώντας ένα λοστάρι. Είναι οργισμένος και ρίχνει το ένα μετά το άλλο τα τραπεζάκια των καταστημάτων. Ο κόσμος του φωνάζει να σταματήσει όμως εκείνος φτάνει μέχρι ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο και αρχίζει να σπάει το μπροστινό τζάμι με το λοστάρι. Ώσπου δύο άνδρες τον σταματούν ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Μέσα σε πέντε λεπτά ο Θοδωρής Παπαδουλάκης στέλνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα μέσα από την μικρού μήκους ταινία του «Ο αδερφός μου» για το πόσο «φιλόξενες» είναι οι πόλεις για τα άτομα με αναπηρία. Το βίντεο μπορεί να γυρίστηκε στα Χανιά όμως τα ίδια προβλήματα είναι γνωστά σε όλη τη χώρα. Η ταινία προβλήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στο Chania Film Festival.

Άθικτοι [Trailer - GR subtitles]

"Οι Άθικτοι" : Δραματική - Κωμική ταινία, παραγωγής Γαλλίας (2011) Πηγή:  ertNews 

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ύστερα από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα τον Ντρις, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρ’ όλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, μ’ ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.

Κόμικ

"Λέμε stop στην οδική ανασφάλεια"

Ένα κόμικ για την κυκλοφοριακή αγωγή από τον Δημήτρη Αντωνίου. Η καραντίνα, το lockdown και η πανδημία του κορωνοϊού δεν εμπόδισαν τον συγγραφέα και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες Δημήτρη Αντωνίου να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί τον κόσμο για την οδική ασφάλεια.

O Δημήτρης Αντωνίου, μαθητής λυκείου, είχε ένα ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ένα διερχόμενο αυτοκίνητο τον παρέσυρε έξω από το σχολείο του στη Θεσσαλονίκη. Xρόνια μετά, παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Η τέχνη της αισιοδοξίας» στην αυλή του 7ου Λυκείου- 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, στο ίδιο σημείο όπου είχε σημειωθεί το ατύχημα, για συμβολικούς λόγους. Ένα ατύχημα που μπορεί να του άλλαξε τη ζωή, αλλά δεν το άφησε να του στερήσει την όρεξη να ζήσει. ( athensvoice.gr )

Λογοτεχνικό βιβλίο

"Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς" Πηγή:  Ε-ΤΕΤΡΑΔΙΟ 

 Μια αγγελία για αλληλογραφία σε ένα περιοδικό γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία μιας ζεστής φιλίας ανάμεσα στα δύο κορίτσια που ανήκουν σε δυο διαφορετικούς κόσμους: τη Βερόνικα, που έρχεται στα Τρίκαλα από την Αλβανία κουβαλώντας τις τραυματικές εμπειρίες του ξεριζωμού, και την Ελένη, κόρη αστικής αθηναϊκής οικογένειας, που κανένα πρόβλημα δε φαίνεται να σκιάζει τη ζωής της.

      Επί οχτώ ολόκληρους μήνες οι δυο φίλες αλληλογραφούν και εκμυστηρεύονται η μία στην άλλη τις ενδόμυχες σκέψεις και τα όνειρά τους. Περιγράφουν με χιούμορ τη ζωή τους στο σχολείο, σχολιάζουν τα όσα παράλογα συμβαίνουν γύρω τους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, αλλά και ελπίζουν. Κι ενώ η Βερόνικα εκμυστηρεύεται στη φίλη της τα προβλήματα που βιώνει λόγω της καταγωγής της, η Ελένη της δίνει την εικόνα ενός όμορφου κοριτσιού με πολλές ανέσεις και κατακτήσεις.

     Η εικόνα αυτή ανατρέπεται όταν η Ελένη γράφει στη φίλη της ότι θα συμμετείχε στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες μπάσκετ, το οποίο και λάτρευε.  Η Βερόνικα  αποφασίζει να της κάνει έκπληξη και να πάει να τη δει στο Βόλο, ώστε να γνωριστούν επιτέλους από κοντά. Για κακή της τύχη, όμως, η Βερόνικα συναντά εκεί μια φίλη της Ελένης, τη Μάρθα, η οποία της εξηγεί ότι η Ελένη έχει χάσει τον πατέρα της σε δυστύχημα, εξαιτίας του οποίου και η ίδια έχει μείνει ανάπηρη και κλεισμένη στον εαυτό της. Η Βερόνικα μένει άναυδη. Όταν ρωτάει την Ελένη, το παραδέχεται και λέει ότι δεν ήθελε να πει ψέματα, απλώς ο ψυχολόγος τής είπε ότι είναι καλό να μιλήσει με ένα άλλο κορίτσι και να παρουσιάσει τον εαυτό της όπως αυτή ήθελε. Κι ενώ αρχικά η Βερόνικα παρεξηγείται, στο τέλος αντιλαμβάνεται την καταθλιπτική ζωή της Ελένης, τη συγχωρεί, ενώ και η ίδια ζητάει συγνώμη για τον εγωιστικό χαρακτήρα της, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να ακούει την παραμυθένια ιστορία τής φίλης της.

Τηλεοπτική σειρά

"Τα κορίτσια με ρόδες πάνε παντού" Πηγή :  queen.gr 

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που της έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει μετά το τραγικό τροχαίο που είχε στην Κηφισίας, στο Μαρούσι, πριν από 8 χρόνια, η Γεωργία Καλτσή ξαναγεννήθηκε. Η πρωταγωνίστρια είναι ένα μοντέρνο κορίτσι σε αμαξίδιο που αυτοσαρκάζεται, που απεχθάνεται όλα τα μηνύματα ενδυνάμωσης που της καρφιτσώνουν στα social media, που θέλει να ερωτευτεί, που θέλει να τα ζήσει όλα αλλιώς.  Καμία μιζέρια, καμία ηττοπάθεια και κανένα παρατραβηγμένο δράμα για τις ανάγκες μίας σειράς μυθοπλασίας δεν θα βρεις στον κόσμο της «Στέλλας». Όταν θα δεις τη σειρά θα καταλάβεις πόσα λάθη έκανες και πόσο λάθος σκέφτεσαι για τα άτομα που κινούνται διαφορετικά από εσένα.

Είπαν ...

"Να συμπεριφερόμαστε σωστά στο τιμόνι. Πρέπει να είμαστε καλοί άνθρωποι στον δρόμο»,  δήλωσε ο Ιαβέρης. «Αν κάποια στιγμή αναλογιστούν οι Έλληνες ότι έχουν μια πραγματική γενοκτονία που τη γιγαντώνουν, θα γίνουν καλύτεροι οδηγοί», είπε ακόμη και σημείωσε: «Είναι διαχρονικά τραγική η συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού». Τα τελευταία πενήντα χρόνια στη χώρα μας έχουν χαθεί 150.000 άνθρωποι στην άσφαλτο ενώ έχουν μείνει ανάπηροι περίπου 300.000.

Κατερίνα Βρανά - " Η αναπηρία μου"

Για την περιπέτεια της υγείας της, τα προβλήματα στις παλιές πόλεις και την κριτική που δέχτηκε για τον όρο «ανάπηρη», μίλησε η κωμικός Κατερίνα Βρανά, στο The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.  «Το 2017 σχεδόν πέθανα. Διάτρηση εντέρου, που οδήγησε σε σηψαιμία και σηπτικό σοκ, σχεδόν πέθανα, αλλά δεν πέθανα. Άφησε πάρα πολλά κατάλοιπα», αφηγήθηκε η δημοφιλής stand up comedian.  «Τι σου έχει μείνει από αυτή την ιστορία;» την ρώτησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου προτρέποντάς την να μοιραστεί τι θα έγραφε σε ένα βιβλίο για την εμπειρία της με το αμαξίδιο. «Ότι η αναπηρία δεν είναι κάτι κακό, είναι μία κατάσταση. Δηλαδή, “τι να κάνουμε, έγινε κι αυτό" και δεν είναι ανάγκη να κρυβόμαστε από αυτό, ούτε από την λέξη «αναπηρία». Νομίζω έχει αρχίσει λίγο και η πολιτεία κι η κοινωνία και κινείται όχι μόνο προς την αποδοχή, αλλά και την ένταξη ανθρώπων με δυσκολίες στην κοινωνία, την καθημερινή ζωή», είπε η κωμικός. Ασχολίαστη δεν έμεινε ούτε η κατάσταση στις μεγάλες, παλιές πόλεις, όπως είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας: «Αλλά αντιμετωπίζω ακόμα μεγάλα θέματα, ιδίως σε παλιές πόλεις, όπως η Αθήνα ή η ΡώμηΕίχα πάει Ρώμη παλιά και ξαναπήγα ως ανάπηρη. Μου βγήκε η πίστη. Δηλαδή, οι αρχαίες πόλεις, λόγω αρχαιότητας και δομής, έχουν στενούς δρόμους, χάλια πεζοδρόμια, γλιστράνε, δεν υπάρχουν προσβάσεις, ο κόσμος παρκάρει όπου να 'ναι και δεν μπορείς να περάσεις από ράμπα σε πεζοδρόμιο». 

Συνεντεύξεις

Δημήτρης Τσαχάκης πρόεδρος ΑΜΕΑ Ρεθύμνου

Γιώργης Διαλεκτάκης - εισερχόμενος στο σχολείο

Γιώργης Διαλεκτάκης Ομιλία



Δεν θέλει δύναμη μόνο στα χέρια ... Γιώργη!!!

Βασίλης Σταυρακάκης - συνέντευξη

Οι συνεντεύξεις και η πρόσβαση...

Επιχείρηση πρόσβασης...

Αμαξίδιο βρήκαμε ... και φύγαμε!

Επιχείρηση ..πρόσβασης στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Χάρτης συλλογής σημείων

Συμπέρασμα

Περιοχή χαρτογράφησης

Η ομάδα μας έκανε χαρτογράφηση της περιοχής (περίπου 1.000 στρ.) γύρω από το σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Τόσο από αυτήν όσο και από τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήσαμε προκύπτει ότι υπάρχουν ορισμένα έργα υποδομής που ευνοούν την προσβασιμότητα ενός μαθητή με αμαξίδιο στο σχολείο, αλλά και πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα, υπάρχει σωστό πλάτος πεζοδρομίου σε ποσοστό περίπου 40% και υπάρχουν ράμπες στο 22% περίπου. Όμως, πολλές είναι οι δυσκολίες που, κυρίως, αφορούν στα πεζοδρόμια. Είτε λείπουν πεζοδρόμια (18%) είτε υπάρχουν εμπόδια σ' αυτά (18%) καθώς και κακοτεχνίες ή φθορές. Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου υπάρχουν πολλοί πεζόδρομοι που, όμως, χρειάζονται άμεσα επιδιόρθωση. Είναι αναγκαίο, επομένως, οι υπεύθυνοι φορείς να μεριμνήσουν για την κατασκευή έργων υποδομής που θα καθιστούν δυνατή και άνετη την προσβασιμότητα αμαξιδίου στο σχολείο μας. Επίσης, επιτακτική είναι η ανάγκη να φτιαχτούν ράμπες στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου καθώς υπάρχει πρόσβαση σε μία μόνο αίθουσα στο ισόγειο.

Η ομάδα χαρτογράφησης του σχολείου μας

Οι καθηγητές: Φωτάκης Μιχαήλ, Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Μπογδάνη Ελένη, Βρέντζος Αντώνιος, Κατσιλιάνος Στέφανος, Πάγκαλος Εμμανουήλ, Σαράφη Πασχαλίνα, Βρέντζου Ελευθερία.

Οι μαθητές: Βρέντζου Νικολέτα, Χατζηδάκη Θέμιδα, Μανελλάρι Σάντυ, Γεωργουλάκη Μαριάντζελα, Βαρδιδάκη Βενετία, Νικολακάκη Κωνσταντίνα, Μοσχάκη Αναστασία, Κωστάκης Παύλος, Λιοδάκης Μάρκος, Κοτσιφάκης Δημήτρης, Μπαμπένκο Αλεξάνδρα, Ντιμιάν Γέσικα, Σκουλούδη Άννα-Μαρία, Μαυροματάκης Φίλιππος, Σουχλάκη Άρτεμις, Περβολιανάκης Μιχαήλ, Παναρετάκη Λυδία, Κολυβάκη Ελεάνα, Μανουσέλης Μιχαήλ, Ορφανάκη Μιχαέλα, Μπλαβάκη Συμέλα, Βαγιωνάκη Ελένη, Δασκαλάκη Μαριστέλλα, Αποκορωνιωτάκης Ευριπίδης, Μελεσσανάκη Σοφία, Πετράκη Βασιλική, Κυριακάκη Μαρία, Μάγκο Αλεξάνδρα, Λυρή Αικατερίνη.

Αμαξίδιο βρήκαμε ... και φύγαμε!

Περιοχή χαρτογράφησης